Lang heb ik het voor mij uitgeschoven, het behalen van mijn Thaise motorrijbewijs.

Het begeerde kaartje voor het besturen van een auto heb ik al een jaar of zes. Nu ik sinds enkele maanden beschik over een Honda Click met 108cc, ontkwam ik niet aan een Thais rijbewijs, met name voor politie en verzekering.

Toegegeven: ik had al een internationaal rijbewijs, waar een bevriend iemand een ANWB-stempeltje had gezet bij categorie A. Maar mijn Nederlandse rijbewijs loopt nu af. Door mijn diabetes moet ik niet alleen de eigen verklaring invullen (23 euro), maar me ook door enkele artsen laten keuren. Dat haalde ik mijn vorige reis naar het thuisland niet. Daardoor kan ik dadelijk ook geen internationaal rijbewijs meer krijgen. En dus ook niet het illegale stempeltje…

De meeste papieren voor het Thaise motorrijbewijs had ik al enkele maanden liggen, onder meer een verklaring van Immigration dat ik woon waar ik zeg te wonen(met foto, 350 THB), de verklaring van een échte arts dat ik gezond genoeg ben om op een motor te klauteren en de nodige kopieën van paspoort en internationaal rijbewijs.

Voor dit soort toestanden moet men zich vervoegen op het Transport Office in Pranburi. En dat is circa 25 kilometer van mijn woning. Doorgaans ga ik de eerste keer voor niets, want dan ontbreekt steevast een of ander papier. Bij het overschrijven van de Honda op mijn naam is me dat ook weer overkomen.

Met enige scepsis reed ik vanmorgen om half elf het terrein op in Pranburi, gelukkig in aanwezigheid van mijn Thaise vriendin. Vrijwel alle borden binnen zijn in Thai en dat maakt de logistiek tot de Springprocessie van Echternach. Een bord gaf aan dat je voor een rijbewijs aanwezig moet zijn vóór half tien.  Een terugkeer volgende week doemde op. Mijn vriendin vroeg op mijn verzoek voor alle zekerheid naar de volledigheid van de papierwinkel. De kopieën van mijn nieuwe retirement visum ontbraken én van een volstrekt onbelangrijke pagina in het internationaal rijbewijs. Maar dat valt te regelen in een kopieshop op 75 meter afstand. En, oh ja, met een internationaal rijbewijs hoeft u niet volgende week terug te komen. Dat kunnen we nu regelen, sprak het meisje achter de balie.

Ik moest nog een test doen om te bewijzen dat ik niet kleurenblind ben, een test om afstand te schatten en een remtest. Voor alle testen ben ik glorieus geslaagd. Na het betalen van 155 THB werd een digitale foto van me gemaakt (zonder bril). Binnen de kortst mogelijke mogelijk tijd kreeg ik het felbegeerde kaartje in handen gedrukt.

Het is ook mogelijk om via een hoge politiefunctionaris in Hua Hin zonder veel poespas, maar tegen betaling van 7000 THB beide rijbewijzen te krijgen. Maar ook dan moet je mee voor de digitale foto. Het geeft echter meer voldoening om alles op eigen kracht te doen.

Ik heb nu een (proef)rijbewijs voor één jaar, dat ik volgende jaar kan omwisselen tegen een met een geldigheid van vijf jaar. In augustus moet ik terug voor de verlenging van mijn gewone Thaise rijbewijs. Ach, het houdt je van de straat…

No votes yet.
Please wait...

47 reacties op “Hoera, ik heb mijn Thaise motorrijbewijs”

 1. Louwrens zegt op

  Heb voor het tweede achtereenvolgende jaar mijn Thais rijbewijs, alles in Udon Thani geregeld. Vereisten zijn een goedkeuringsbewijs van Immigration (check van Non Immigrant Visa), een medisch attest, door ons gekocht voor 60 Baht in een klein winkeltje, dus geen enkele medische test voor mij nodig en uiteindelijk de papierwinkel bij Transport, fotootje, kleur- en remtest, etc. Alles afgehandeld in nog geen anderhalf uur, kosten iets minder dan 13 euro.

  Helaas is de geldigheid van 1 jaar ook nu het geval, slecht bij een Permanent Visa kan een rijbewijs voor 5 jaar worden verkregen.

  Teleurstellend is dat de politie continu weigert mijn veroverd bewijs te willen zien. Ook op mijn ernstig ontraden trip door Zuid Thailand, met bezoekjes aan Songkhla, Pattani en Narathiwat, ben ik menigmaal gestuit op een blokkade van de politie, ook tweemaal aangesproken, maar nooit werd het vermaledijde pasje gevraagd. Nou ja, ben ook niet beschoten of de lucht in gevlogen, dat staat er dan weer tegenover.

  • peter de jong zegt op

   dag louwrens.

   neem aan dat we bij 108 cc spreken over een brommerrijbewijs. thaise wet gaat tot 125cc voor een brommer,daarna word het een motor.
   verder word bij mijn weten ieder rijbewijs eerst voor een jaar gegeven en dan als je voor de verloopdatum (1 maand max ) opnieuw aanvraag voor 5 jaar.
   Dit geld voor een thai nat en
   buitenlander met een adres en een jaar visa
   gr peter

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Nooit gehoord van een tweedeling bij het motorrijbewijs. Bij mijn weten, en dat van mijn kennissen, mag ik ook een zwaardere motor berijden. Het eerste rijbewijs krijg je voor een jaar, maar mag je niet verlengen voordat het verlopen is. Maar wellicht is het elders anders geregeld.

   • HansNL zegt op

    Niet helemaal waar.
    Het eerste jaar, volgens mijn beste weten, is het motorrijbewijs geldig tot en met 100 cc.
    Daarna voor alle motoren, dus ook voor zwaardere.

    • Henk van't Slot zegt op

     Als dat maar tot 100cc is dan blijft er volgens mij maar weinig keus over bij de aanschaf van een brommer
     Honda clik 110 cc ,Honda Wave de meest voorkomende 125 cc en dan de Yamaha Nivou is te krijgen in een 125 en 135 cc uitvoering.
     Met je Thaise brommerrijbewijs kan je gewoon alles rijden beste Hans NL
     Als je een verzekering afsluit voor een brommer of een Chopper moet je een Thais rijbewijs overleggen,wordt in de polis nergens vermeld dat je maar tot een aantal CC mag berijden.

     • HansNL zegt op

      Met je Thaise motorrijbewijs mag je inderdaad alle motorfietsen berijden, onafhankelijk van het aantal CC.
      Beweer ik dan iets anders?
      De door mij genoemde 100 cc zou ook zo maar 110 cc kunnen zijn, mijn zoon had er een, maar heeft sinds kort een niet gelimiteerd rijbewijs, dus helaas, ik kan het niet meer nakijken, excuses.
      Maar beste Henk, sinds wanneer trekt de wetgever zich ook maar iets aan van wat gebruikelijk is?
      Of leverbaar?
      Zij het dan dat er wel degelijk motorfietsen te koop zijn met 75 cc, en zelfs met 50 cc
      Inderdaad, de keus is klein, maar is er wel
      En voor wat betreft de verzekering EN het kentekenbewijs, het hebben van een Thais rijbewijs is niet nodig.
      Een internationaal rijbewijs, vergezeld van een nationaal rijbewijs is voldoende voor de aanschaf van een motorfiets, het bekomen van een kentekenbewijs (Rot Baan), en het kopen van een verplichte EN een aanvullende verzekering

      Mijn vriend uit Belgie rijdt rond op een Suzuki 650 cc scooter, heeft geen Thais rijbewijs,
      heeft een Thais Kentekenbewijs en de twee verzekeringen.
      Hij heeft zelfs geen Thais ID-nummer, zijn naam en Belgische ID-nummer staan in onze letters gewoon in het kentekenbewijs als in de verzekering.

      • Hans Bos (redactie) zegt op

       Je beweerde idd iets anders, Hans. Volgens jou is het eerste jaar het bewijs slechts geldig tot 100cc. Dat schreef je in ieder geval. Er zijn ook kleinere motorfietsen, meer wat wij bromfietsen noemen. Daarbij is geen rijbewijs nodig en geen helm.

      • Henk van't Slot zegt op

       Het addertje onder het gras met de Thaise verzekeringen is dat als je er een afsluit er helemaal niet naar een rijbewijs gevraagd wordt.
       Als er dan een keer wat gebeurt betalen ze geen bath uit want je rijdt zonder Thais rijbewijs.
       Alleen toen ik een 3e partij verzekering aanvroeg werdt er om mijn Thaise rijbewijs gevraagd.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Waar haal je die wijsheid vandaan. Er geldt geen beperking vwb het aantal cc. Zou ook onzin zijn, want standaard zijn Honda en Yamaha etc uitgerust met 108 of 110 cc.

     • HansNL zegt op

      Hans Bos, ik heb hier voor mij een rijbewijs geldig voor een jaar.
      Mijn oude Thaise rijbewijs.
      Wat zien ik, max 110 cc!

      Dus mijn 100 cc was een beetje verkeerd, dat komt er van als je te veel op je geheugen vertrouwt, maar het is wel degelijk 110 cc !!!

      Vandaar dat zowel Honda als Yamaha modellen op de markt brengen van kleiner dan 110 kubieke centimeters.

      Want de 110 is dacht ik 109,22 cc.

      • Hans Bos (redactie) zegt op

       Ik heb ook het rijbewijs voor me, en ik kan geen beperking vinden. Honda Click is 108cc. Wellicht gaat het louter om je oude rijbewijs of ben je een uitzondering om wat voor reden dan ook.

       • HansNL zegt op

        Zou zo maar kunnen.
        Ik ben niet echt een uitzondering, beste naamgenoot.

        Mijn zoon had het eerste jaar ook een beperking tot, dacht ik 100 cc, wat dus ook 110 cc zou kunnen zijn.

        Heb het voor de zekerheid even nagevraagd bij zwagerlief.
        Ik mag aannemen dat hij als openbare aanklager de wet kent.
        En ja hoor, de wet zegt dat het eerste jaar van een motorrijbewijs het bewijs slechts geldig is tot 110 cc, ter verhoging van de verkeersveiligheid

        Echter, het model rijbewijs waarop dat vermeld zou moeten zijn is (nog) (weer) niet voorradig, of men vindt het te veel werk, ten burele, om de juiste kaarten te plaatsen of wil de oude voorraad opmaken, kortom een veelheid van redenen.

        Ik moet wel opmerken dat Khon Kaen, zowel voor de afgifte van rijbewijzen als de registratie van voertuigen zich goed aan de wet houdt.
        Ook de Immigratiepolitie weet in het algemeen goed de weg in de wet.

        Overigens, iets heel anders.
        Het dragen van het paspoort.
        Weet je dat mensen die in Thailand ingeschreven staan niet hun paspoort bij zich moeten hebben?
        Maar net als de Thai, binnen 24 uur op het politiebureau zijn identiteit moet kunnen bewijzen?
        En dat bijvoorbeeld het Thaise rijbewijs, met een Thais ID-nummer, een prima ID-bewijs is?

        Komt ook van zwagerlief, is op Thaivisa uitgebreid behandeld.

   • Henk van't Slot zegt op

    Ik heb een honda click en een chopper van 1100 cc,hier is maar 1 rijbewijs voor nodig.
    Dus zou ik wel eens willen weten waar Peter de Jong de kennis vandaan haalt dat ik hier 2 apparte rijbewijzen voor nodig hebt,die bestaan niet eens.
    Er zijn 2 soorten rijbewijzen, auto en bromfiets,en allebij al jaren in mijn bezit.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Is ook niet juist. 1 rijbewijs is voldoende.

   • peter de jong zegt op

    kijk op je thai rijbewijs . daar staat ook net als op je ned rijbewijs welke voertuigen je volgens dat rijbewijs mag rijden .
    een motor rijbewijs is volgens mij nog steeds iets anders dan een motorbike rijbewijs’
    o fdit 125 cc of meer is weet ik niet.
    Verder ik beweer niet dat je twee rijbewijzen nodig heb .
    1 is voldoende met de juiste voertuigen afgebeeld /aangevinkt . Net zo al in ned
    gr peter

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Ik zal het nog één keer proberen. Om mijn nieuwe creditcard-model rijbewijs staat alleen ‘temporary motorcycle’. En uiteraard de gegevens van de eigenaar.. En een Driving License voor een motorcycle is hetzelfde als motorbike, motorsai of wat dat ook.

  • Johan zegt op

   Hallo daar …leuk verhaal…mijn broer woont in Pranburi en heeft ook altijd van die
   heerlijke verhalen o.a. ook over zijn rijbewijzen enz enz enz eigenlijk gewoon over zijn dagelijkse dingen
   Ik hoop gauw weer naar het mooie Thailand te vliegen
   Allemaal veel plezier en geniet er van

   Groeten Johan

 2. spijkers zegt op

  Hallo

  Mijn complimenten voor uw voortreffelijke thailandblog , elke dag kijk ik er naar uit

  Groeten

  Harrie Spijkers

  • Chris Hammer zegt op

   Beste Harrie,

   Ik ben het helemaal met jou eens. Heel fijn om geregeld Thailandblog te ontvangen.
   Chris

   • HansNL zegt op

    Beste Chris.
    Ik ben benieuwd naar je naam: Hammer
    Zo heette mijn moeder ook.
    Zou je me via de redactie wat kunnen vertellen?
    Dank

    • Chris Hammer zegt op

     Hallo Hans,

     Ik ben geboren in 1940 in Harderwijk. Mijn vader kwam uit Amersfoort. Zijn vader (mijn opa) kwam uit de buurt van Bergen op Zoom en was lange tijd militair in Indonesië.
     Mijn vader had 2 zussen en een broer, die allen niet meer leven.

     Een zus van mij heeft eens geprobeerd de stamboom van de Hammers na te gaan. Wat opviel, dat er twee verschillende takken Hammer in Nederland leefden en leven, die niet met elkaar verwant waren. De voorouders van vader kwamen uit het Zuiden van Zwiserland tegen Italië aan.
     Groeten,
     Chris

     • Thailandganger zegt op

      Ha Chris heet je zus toevallig Jeanette Hammer?

      • Chris Hammer zegt op

       Ik heb geen zus, die Jeanette heet. De enige, die die naam ooit droeg, was de ex van mijn broer.

 3. Leo zegt op

  Ik heb ook mijn auto en motobike rijbewijzen al enkele jaren.
  Nu dus beide ruim 5 jaar geldig.
  Want je 1e 5 jarige rijbewijs(zen) worden verlengt tot je eerst volgende verjaardag na die 5 jaar.

  Echter wil ik wel opmerken dat Hans toch een risico genomen heeft met zijn illegale A stempeltje.
  Waarom?
  Omdat een internationaal rijbewijs slechts geldig is in combinatie met je nationale rijbewijs.
  Ik ga ervan uit dat je in je nationale rijbewijs geen “illegaal” stempeltje had staan bij A?
  Dus als je, grote, (vlees)brokken had gemaakt met een motobike.
  En alle papieren waren grondig gecontroleerd had je daardoor toch flink in de problemen kunnen komen.
  Want je rijd op dat moment namelijk motobike zonder een GELDIG rijbewijs.

  Ik hoor van, te, veel farang ik rij al jaren met alleen mijn nationale rijbewijs.
  En het is nog nooit gecontroleerd.
  En als er controle was gaf ik gewoon alleen mijn nationale rijbewijs.
  Ging altijd goed.
  ECHTER let wel.
  Het gaat goed zolang het goed gaat op de weg.
  Maar als je een flink accident krijgt dan kan het heel GOED heel erg FOUT gaan.
  Want wettelijk rammelt het aan alle kanten als je alleen met een nationaal rijbewijs rijd.
  En dus ook als in je in combinatie met een illegaal stempeltje in je internationaal rijbewijs rondrijd.

  Maar nu rijd Hans met een officieel Thais rijbewijs rond dus nu is het wettelijk helemaal goed geregeld.
  Hoe goed je echt motobike kunt rijden dat weet je zelf het beste denk ik.
  Ik zie iedere keer wel weer ergens 1 of meerdere motobike rijders op straat liggen die vonden dat ze prima konden rijden.

  Het is dus enerzijds als het op papier maar in orde is allemaal.
  Dan ben je voor de wet gedekt.
  Maar in de praktijk geld kun je ECHT goed rijden?
  Oftewel kun je ook constant de VELE fouten van je mede weggebruikers opvangen?

  Tot slot dit soort risico’s brengt mensen langdurig in Thaise gevangenissen.
  En velen onder ons weten wel dat die niet bepaalt een Hilton hotel zijn. :-))

  • HansNL zegt op

   Volgens internationale conventies is een nationaal rijbewijs wel geldig indien de gebruikte taal op het bewijs een taal is die ook gekend is in het land van gebruik.
   In dit geval: Engels.

   Het internationaal rijbewijs is. voor zover ik weet, niet opgesteld in het Thais.
   Dus ook daar: Engels

   Als dus het Nederlandse rijbewijs, oftewel het Europese, geldig is voor motorfiets, dan geldt dat ook in Thailand, immers het is ook opgesteld in het Engels.

   Ouderen onder ons hebben de aantekening AM, het bromfietsrijbewijs, dus.

   Thailand is medeondertekenaar van de verdragen, en heeft deze ook geratificeerd.

   Dus ik heb zo het vermoeden dat het vernoemen van de internationale conventies door een advocaat, mocht het zo ver komen na een ongeval, voldoende is om groetere problemen te voorkomen.

   Let wel, het Internationaal Rijbewijs is alleen geldig tezamen met het Nationale rijbewijs, in het Nederlandse geval het Europese rijbewijs.

   Ik heb het een en ander nagevraagd bij iemand die geacht wordt in rechtszaken dit mee te nemen, en hij beaamde de geldigheid van het NL rijbewijs (Engels)
   Het gekke is dat zelfs de plaatselijke Hermandad in Khon Kaen op de hoogte was…….

   • Leo zegt op

    Het Nederlands Nationale rijbewijs is NIET in het Engels opgesteld.
    Het enige wat er in het Engels vermeld staat is inderdaad de woorden “Drivers License”
    Maar de rest is en in het Nederlands vermeld.
    En categorie indeling van o.a. Nederland is niet dezelfde indeling als b.v. de USA hanteert.
    Juist daarom is er het internationaal rijbewijs.
    Daarin is inderdaad de Thaise taal niet aanwezig.
    Maar wel staat er dan voor iedere letter, in diverse talen, welk(e) voertuigen je mag besturen.
    En dat is dan weer overgenomen uit je nationale rijbewijs.
    Dus ik vermoed dat je lawyer? contact bij een rechtsgang wel eens juist daarop een zaak zou kunnen verliezen.
    Een internationaal rijbewijs is echt verplicht.
    Zover mijn kennis strekt dan.
    Ook al is er een verdrag tussen NL TH.
    Indien anders dan zie ik graag ondersteunende bewijzen tegemoet.
    Dat de plaatselijke hermandad het accepteert dat wil nog niet zeggen dat het klopt.
    Ik heb inderdaad al vaak gehoord van mensen die bij ene controle hun NL rijbewijs tonen.
    En dan inderdaad gewoon door kunnen rijden.
    Al dan niet na betalen van een bekeuring of tea money bedrag.

    Maar voor mij persoonlijk maakt dit ook niet meer uit of het wel of niet mag.
    Ik heb ook mijn beide Thaise rijbewijzen.
    En dat er bij iemand die zijn Thaise motobike rijbewijs heeft verkregen met het tonen van een internationaal rijbewijs voor “zware”” motoren.
    Dat diegene dan geen cc beperking opgelegd krijgt in het 1 jarige rijbewijs lijkt me normaal.

 4. martin zegt op

  hoi allemaal ook hier even een story over de int rijbewijs die in thailand te koop zijn pas op !ik zelf bezit beide thai maar een vriend van mij had een grote mond en zei dat het voor hem niet gold dus zo gezegd hij wist een adresje in pattaya voor rond 2500 bath nou dat heeft hij geweten ,is de zelfde week aangehouden en men wist blijk baar dat dit zo”n gekocht int rijbewijs was!!! hij werd aangeklaagt voor falcificatie en kon meteen per omgaand het monkey house bezoeken resultaat 200.000 bath betalen want hy wilde de naam niet geven van de contact persoon niet slim dus zn zoon werd niet afgehaald van scool en ja wat doe je dan !!! lieve mensen als je gewoon je papier winkel in orde hebt is er niets aan de hand geen thee money gewoon zelf regelen wel is het natuurlijk mooi als je thais spreekt !!je wordt meteen anders behandeld echt waar !!!en dat scheelt altyd weer in de portemonee enne een gewaarschuwd mens telt voor ….???twee fijn weekend allemaal .martin (pattaya)

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   In mijn geval zou het gaan om een hoge politiefunctionaris die met je meegaat naar het Transport Office. Via hem krijg je dan een écht rijbewijs.

 5. Bert Van Eylen zegt op

  Proficiat Hans met je rijbewijs, beter in orde te zijn zelfs als ze het nooit vragen.
  Tot de dag dat ze het wel doen. Overkwam mij na 10 jaar verblijf op weg naar Petchabun.
  Het opent “deuren” en vergemakkelijkt de conversatie met die bruine gasten.
  Groeten,
  Bert.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik mag toch aannemen dat je doelt op de kleur van hun uniformen…

 6. Roland zegt op

  Mag ik hier even afwijken van het hoofdthema en het even hebben over een rijbewijs voor autos?
  Is het dan niet zo dat je hier in Thailand kunt rondtoeren in een auto d.m.v. een internationaal rijbewijs? Dan hoeft je toch geen Thais rijbewijs te hebben? Wat is anders de zin van een internationaal rijbewijs.
  Of heeft het iets te maken of je hier permanent woont of niet?
  Ik ben in het bezit van een internationaal rijbewijs voor auto. Ik zou het nooit in mijn hoofd halen hier stappen te zetten voor het behalen van een Thais rijbewijs indien dat niet écht nodig zou zijn.
  Ik dacht toch ook niet dat je als Nederlander een Belgisch rijbewijs moet hebben om in Belgie met een wagen te mogen rijden, ook als je er woont. Idem voor andere landen.
  Zou het dan zo verschillend zijn in Thailand?

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Een internationaal rijbewijs is voldoende. Thailand heeft het verdrag dienaangaande ondertekend. Probleem met het internationale rijbewijs uit NL is dat het maar 1 jaar geldig blijft. Dus moet je ieder jaar in NL bij de ANWB à raison van 16+ euro een nieuw exemplaar halen. Vergelijk dit met Duitsland, waar je voor hetzelfde bedrag een geldigheid krijgt van 3 jaar! Een Thais rijbewijs krijg je alleen als je minimaal een non-immigrant-O visum hebt en een (redelijk) vast adres. Hoewel ik hoor dat hier en daar ook uitzonderingen op de regel bestaan.

   • Leo฿ zegt op

    Als toerist mag je met een internationaal rijbewijs, in combinatie met je nationale rijbewijs, rijden in Thailand.
    Als je echter langer als 3 maanden in Thailand, en vele andere landen, verblijft dan dien je ene lokaal rijbewijs te halen / behalen.

    Verder is het voordeel van een Thais rijbewijs, als je er vaker komt als 1 of 2 keer, dat je het als legitimatie kunt gebruiken.
    En je er voordelig, tegen Thai tarief, in vele attracties binnen kunt komen.
    Zoals, bijna, alle nationale parken en diverse andere attracties.
    dat scheelt in veel gevallen een 90% voordeliger als het Farang tarief.
    Een nationaal park is al snel het Farang tarief 200 ฿ of 300 ฿ en het tarief voor Thai 20 ฿ of 30 ฿.
    Zo zijn er nog als je in Thailand woont of er langdurig verblijft een paar voordelen cq gemakjes.

    • l.lagemaat zegt op

     De vele kortingen met een Thais auto/motorrijbwijs ben ik niet tegengekomen,misschien
     afhankelijk waar je bent,maar het is wel altijd te proberen.

     groet,

     Lodewijk

   • Roland zegt op

    Bedankt Hans voor de verduidelijking.
    In Belgie is het zo dat een internationaal rijbewijs 3 jaar geldig is.
    Toch wel vreemd dat de geldigheid in Nederland slechts één jaartje bedraagd. Een jaartje is zo om. Nederland toch een vooruitstrevend modern land, moeilijk te begrijpen…
    Het werkt alleen maar de papieren rompslomp in de hand.

 7. Thailandganger zegt op

  Ha Hans, normaal heb je zo’n midlife-crisis zo rond je 40ste. Dan wil ineens de man die dat nog niet heeft een motorrijbewijs hebben. Als je verschil in leeftijd garant staat voor wat normaal is, dan zou je wel eens heel oud kunnen worden… lol 🙂

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Dat hoop ik, al denk ik zelf dat ik aan mijn last life crisis bezig ben….

 8. Fred CNX zegt op

  Ik snap dat illegale stempeltje niet helemaal, zo moeilijk is het nou ook weer niet om het Thaise examen te doen…alle Thai slagen er ook voor;-)
  In Chiangmai heb ik zelf examen gedaan, autorijbewijs kreeg ik zo mee omdat ik een legaal stempeltje op mijn internationale rijbewijs had staan en voor mijn motorrijbewijs, Honda CBR 150R, eerst een uurtje een videopresentatie bekeken over de Thaise verkeersregels, een dun boekje (hooguit 20 pagina’s) een paar keer doorgelezen en middels een computerscherm de vragen van het examen beantwoord; echt niet al te moeilijk.
  Daarna naar buiten om een rondje op mijn motor te rijden met obstakels als een brug en een smalle plank waarbij door de examinator vooral gelet werd dat je de richtingaanwijzers gebruikt -veel meer dan dat viel er ook niet te zien voor de examinator- en terug met een stempeltje op het papier dat de test goed was afgelegd naar de administratie om het motorrijbewijs te laten maken.
  Al me al was het nog een leuk uitje ook.

  • Henk van't Slot zegt op

   Ik heb dit ook gedaan,en stelde inderdaad niks voor.
   Ik heb in een ochtend mijn auto en bromfiets rijbewijs gedaan,zag wel kans om voor het theorie gedeelte te zakken,maar mocht direct in de herkansing en sloeg toen wel.
   Het vreemde is,dat je zelf een auto bij je moet hebben om te kunnen afrijden,brommertje heb ik ter plekke gehuurd om examen te kunnen doen.
   Een leuk uitje wil ik het niet noemen,was heel druk met lange wachttijden voor elk traject,maar ben blij dat ik het gedaan hebt.
   Wou de Thaise rijbewijzen hebben om alles goed verzekerd te hebben.

 9. Hans G zegt op

  Ik heb voor mij en voor mijn vrouw een jaar geleden ook maar 2 rijbewijzen (auto en motor-bike) geregeld in Thailand. Waarom? Ik voelde mij juridisch niet zo zeker als er wat zou gebeuren in Thailand. Qua verzekering zou ik graag ook wat meer duidelijkheid willen.
  Echter deze hele discussie heeft het voor mij niet bepaald duidelijk gemaakt.
  Al deze (best leuke) persoonlijk gekleurde adviezen geven niet aan wat nu juist is volgens de Thaise wet.
  Ik weet dat is misschien wat veel gevraagd. Maar toch?
  Mvg

  • Leo zegt op

   Hans,

   Als toerist mag je gewoon met edn internationaal, motor of auto, rijbewijs een betreffend soort voertuig besturen.
   Als je langer als 3 maanden aaneensluitend in Thailand verblijft.
   Of dit dan als toerist of ingeschrevene is.
   Dan word officieel, wettelijk, een Thais rijbewijs verplicht.

   Los van hoe gemakkelijk een agent of een verhuurbedrijf etc er ook mee om zal gaan.
   Zolang er niets gebeurd zal je geen enkel probleem ondervinden.

 10. lexphuket zegt op

  Ik begon te lezen, omdat ik druk bezig ben met het rijbewijs. Maar ik bedoel het nederlandse rijbewijs. Het mijne is kwijtgeraakt na het overlijden van mijn vrouw, dus probeer ik een vervanging te krijgen. En dat is een lijdensweg, waar ik nu al 6 maanden zeer druk mee ben.
  Mijn eerste stap kon ik zetten met de hulp van de nieuwe consul hier, die zeer behulpzaam is. Maar de formulieren die op de website van het RDW staan maken het moeilijk. Er blijken er meerdere te zijn, en die welke je kunt scannen en emailen geldt niet. Ook een probleem is, dat je niet kunt communiceren: alles moet via een contact in nederland (een vriend of familielid). En dan sturen ze nieuwe formulieren in het nederlands gesteld, die thaise doctoren begrijpelijk niet willen tekenen. Daar heb ik al contact over op genomen met het CBR en die gaan daar over na denken.
  Dus er moeten allerlei zaken met de normale post verstuurd worden, en dat duurt 2 x 3 weken voor je een antwoord krijgt.
  En je hebt te maken met de RDW EN met het CBR
  Ik denk dat ik nu aan de laatste fase bezig ben. Ik hou iedereen op de hoogte.

 11. Suus zegt op

  Hallo!

  Ik zou ook heel graag mijn motorrijbewijs willen halen, maar heb nog geen ervaring kunnen opdoen. Iemand bekend met een goede rijschool in Thailand waar ze ook engels spreken??

  Bedankt!

  • Hans zegt op

   Suus als je nog geen motor kunt rijden zou ik dat in Holland gaan leren. Het is erg belangrijlk de motor goed te beheersen, zeker in het Thaise verkeer en op slechte wegen waar niemand zich aan de regels houdt.

   Thaise rijbewijzen stellen niets voor.

 12. lexphuket zegt op

  Ik ben nog steeds bezig met het verkrijgen van een nieuw nederlands rijbewijs: het heeft nu al meer dan 10 maanden geduurd. Dus laten we maar niet klagen over de thaise ambtenarij.
  Intussen rijdt ik rond op een internationaal rijbewijs, verkregen hier in Thailand, het mijne is geldig voor 20 jaar en uitgegeven door : International Automobile Association Inc. Zodra ik het Nederlandse weer heb, zal ik eens werk maken van het verkrijgen van een Thais rijbewijs

 13. herman lobbes zegt op

  Ook ik heb het thaise rijbewijs gehaald, waarom zoveel risico nemen voor iets wat eigenlijk in een dag geregeld kan worden. Ik had zo veel mogelijk papieren meegenomen, maar door mijn eigenwijze vrouwtje geen dokters verklaring moest dit nog halen. Na in de auto gesprongen te zijn snel naar de dokter, waar mijn vrouwtje naar binnen ging, moest van haar in de auto blijven, kwam ze terug in 3 min met de verklaring.De dokter of wie dan ook had mij niet eens gezien. Ben snel terug gegaan en moest de kleuren test doen. Toen kwam het grote probleem, ik stond niet ingeschreven op het adres van mijn vrouw, had een non imigrant visa voor 1 jaar. Dus ik blij dat ik alles wat ik had heb meegenomen zodat ik mijn adres in nederland kon aantonen en stond na de digitale foto met het rijbewijs buiten.En volgens mij , had het ergens gelezen is het internationaal met het nederlands rijbewijs maar 1 maand geldig is [In verband met een normale vakantie 30 dagen visa] in thailand. Wat ik niet wist dat er een idd nummer gelijk erop stond, dus weer wat geleerd. Alsnog bedankt voor de tip, en als ik weer ergens meer moet betalen zal ik het uitproberen. Bij mekaar heeft het mij ong. 2 uur gekost + 300 bath en 35 bath voor de dokters verklaring. Wie wil daarvoor nou zo groot risico lopen krab

 14. rob zegt op

  Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website