Door dalende beurskoersen heeft het herstel van de grote Nederlandse pensioenfondsen averij opgelopen. De vijf grootste bedrijfstakfondsen, waaronder ABP, laten weten dat hun financiële positie is verslechterd. Daardoor blijft verhoging van het pensioen van veel Nederlanders voorlopig uit, een korting wordt niet uitgesloten.

De dekkingsgraad van vijf grote pensioenfondsen is in het eerste kwartaal van 2018 licht gedaald. De dekkingsgraad laat zien of de fondsen voldoende bezitten om aan toekomstige verplichtingen kunnen voldoen.

ABP bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool zegt daarover: “Hoewel de economie aantrekt in Nederland en daarbuiten, zien we tegelijk dat er onrust is op de financiële markten. Dit terwijl de rente in Nederland nagenoeg gelijk blijft. De dekkingsgraad bij ABP laat daardoor het eerste kwartaal van dit jaar een lichte daling zien.”

Dit kwartaal was er sprake van een oplopende rente in de VS. Ook was er dreiging van een handelsoorlog tussen de VS en China. Dit had dalende beurskoersen tot gevolg.

ABP, PFZW, PME en PMT verwachten dat de pensioenen de komende vijf jaar niet zullen meegroeien met de inflatie. De fondsen waarschuwen dat er nog altijd een kans op korting is.

Bron: NOS en ABP

21 reacties op “Pensioenfondsen: ‘Kans op korting blijft door dalende dekkingsgraad’”

 1. Roel zegt op

  Het gaat mij te ver om de dalende koersen en sprake van handelsoorlog hiervan de oorzaak is. De oorzaak alleen komt van de ECB met hun rente en opkoop beleid. Ik durf te stellen dat door het beleid van ECB de pensioenhouders in Nederland alleen al ca 200 miljard euro en wellicht nog veel meer daarvoor hebben betaald. En zo wordt Spanje,Italië en Griekenland betaald om hun schulden betaalbaar te houden.

  Ons hele kabinet laat zich de ogen dicht drukken door ECB en Europese beleid.

  • Ger-Korat zegt op

   Dankzij de dalende rentes dankzij de ECB betaalt de huizenbezitter met een lening daarvoor nog maar 1,2 procent of hoger terwijl voorheen de rentes rond de 5 % schommelden.
   En de koersen van aandelenbeleggingen zijn van veel factoren afhankelijk. Stel ze beleggen in de VS of Azie dan hebben ze niet zoveel met de ECB te maken. Dus die bewering van 200 miljard is onzin, als men weinig koerswinst behaalt dan staat het de pensioenfondsen vrij om elders, buiten de EU, te beleggen.

   • Roel zegt op

    Beste Ger, kijk nu eerst even hoe en waar pensioenfondsen moeten beleggen en aan wat voor regelgeving ze moeten voldoen. ABP bv zit voor meer dan 90% in obligatie,s, door de dalende rente levert dat te weinig op en dalende rente komt voort uit ECB beleid.

    Pensioenfondsen beleggen al wereldwijd, sommige zijn nu zelfs als bank naar buiten getreden om hypotheken aan te bieden, dus dan jouw opgave van 1,2% rente daarvoor en weg is de winst rekening houdend met inflatie. Al met al doen ze het niet voor niets, dat zal waarschijnlijk nog veel beter zijn dan de verplichte obligatie,s.

    Hypotheekrente van 1,2% is gewoon ook niet gezond. En waarom moeten hypotheekaanvragen dan op een rente van 5% worden getoetst of de aanvragers dat kunnen hebben bij het aangaan van hypotheek, dit geld voor hypotheek tot 10 jaar vast. Langere vaste periode mag getoetst worden op de werkelijke rente die betaald wordt.

    • Ger-Korat zegt op

     ABP belegt volgens hun website voor 60 procent in aandelen en onroerend goed (hoog risico) en 40 procent in bijvoorbeeld staatsobligaties (laag risico).
     Wat ik belangrijk vindt is dat er pensioenfondsen zijn die wel een hoog rendement kunnen genereren, jaar na jaar. Dus ik denk dat er ook veel slecht beleggingsbeleid is bij sommige (grote) pensioenfondsen. Om naar mijn eigen situatie te kijken: bedrijf waar ik werkte mocht een bedrjjfspensioenfonds hebben en dit bedrijfspensioenfonds scoort beter dan de bedrijfstakpensioenfonds: dus louter betere beleggingen leiden tot hogere pensioenen.

    • Ger-Korat zegt op

     Als aanvulling lees ik op de website van ABP dat over de laatste 20 jaren een gemiddeld rendement is gerealiseerd van 7%.

     Daarnaast wordt in het artikel een negatief beeld, een momentopname , vermeld per eind maart. Echter de beleidsdekkingsgraad – de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden – steeg met één procentpunt van 107% naar 108%, omdat lagere dekkingsgraden door een hogere vervangen zijn. De beleidsdekkingsgraad per eind 2016 was 98 procent en ging omhoog naar 106 procent per eind 2017. Dus men kan stellen dat de pensioenfondsen het beter doen.

 2. Geert zegt op

  Leg de grafiek van de AEX naast die van de pensioen grafiek en zie de leugen.
  Ik hoop dat er ooit een klokkenluider opstaat om de grootste diefstal ooit inzichtelijk te maken.

 3. loe zegt op

  Dalende beurskoersen?? Laat me niet lachen. De koersen van aandelen in de USA staan op het
  hoogste punt ooit. Nederland blijft iets achter , maar stijgen de koersen ook.
  We worden belazerd waar we bij staan door die pensioenfondsen.
  In de top van het ABP zitten nog steeds diverse mensen die moeten beleggen en daarvoor meer dan
  1.000.000 per jaar krijgen, maar er kennelijk niets van bakken. Oplichters zijn het.

  • willem zegt op

   Volgens mij heb je de mini crash van 2 maanden geleden niet meegekregen.
   De aandelen hebben toen behoorlijk ingeleverd. Een correctie zie men toen. Ja dat raakt de pensioenfondsen even. Maar niet getreurd. De meeste aandelen hebben zich ondertussen al weer hersteld. En als dit even zo blijft of verder verbeterd dan hebben we in het 2e kwartaal weer een stijging van de dekkingsgraden te pakken.

  • thailand John zegt op

   Loe je hebt volkomen gelijk. je wordt genaaid en belogen waar je bij staat.En niet te vergeten de bedragen die de overheid er uit gegraaid hebben.Laten ze die eerst maar eens terug storten. En de onbeschofte bedragen die nog steeds betaald worden aan vele mensen in de Top.Nogmaals je wordt gewoon belazerd.Wat een comedianten.

 4. mat zegt op

  Korten op pensioenen met miljarden op de bank. als je het programme Zwarte raven hebt gevolg over hoe pensien fondsen werken, en hoe bang ze zijn voor publicatie en openbaar maken hiervan, zegt voldoende. We worden met zijn allen flink belazerd door deze mensen met torenhoge salarissen. overigens ook betaald door ons.

  • Hans Pronk zegt op

   Als oud-pensioenbestuurder kan ik je wel vertellen dat het wel meevalt met die torenhoge salarissen: alleen een onkostenvergoeding (trein) en 1* per jaar een etentje. Dat was alles. Het daadwerkelijk beleggen van de premies werd uitbesteed maar ook daar werd vanzelfsprekend naar een goedkope oplossing gezocht.
   Als ik een voorspelling mag doen: waardevast is niet haalbaar in de afzienbare toekomst omdat de rendementen laag of zelfs negatief zullen zijn. We zullen dus met steeds minder genoegen moeten nemen.

   • Roel zegt op

    Hans Pronk,

    Ik ben register accountant en ik wil een gedeelte van jouw beweringen als no nonsens verklaren, hoe kom jij erbij,etentje en onkosten, wellicht dat jij een speldenprik bent maar alles is onjuist.
    Helaas kan ik niet alles verhullen, dan moet ik mijn hoogste vriend prijsgeven die bij de FIOD werkt en dat wil en kan ik niet.Ministerie van justitie zal dan wederom bakzeil halen en zullen er mensen aftreden,

    Ik heb gezorgd voor eigen pensioen maar heb mijn zorgen hoe dat pensioenfondsen werken, is gewoon ordinaire diefstal en goedgekeurd door de overheid, denk daar eens over na Hans.

    Dus Hans ik wil met jouw wel even in conclaaf over dit maar zonder dat er slachtoffers vallen en jouw de ogen doen open gaan.

    Ik stel dat het hele pensionstelsel 1 grote diefstal is , nu jij hans

    • Hans Pronk zegt op

     Beste Roel,

     Waar veel geld omgaat is de verleiding natuurlijk groot en dus zal er inderdaad hier en daar wel wat misgaan. Maar dat het één grote diefstal is, dat gaat natuurlijk te ver. En wat heeft een discussie met jou voor zin als je niet eens gelooft dat de acht bestuurders van ons fonds alleen een onkostenvergoeding plus één etentje kregen. En het ging toch om een fonds met een paar honderd miljoen euro onder beheer.

     • Christina zegt op

      Helaas heb ik zwijgplicht maar ik weet beter als ik een boekje open mag doen over het bestuur. Dus Hans spreek de waarheid dan wordt iedereen er niet vrolijk van.

     • loe zegt op

      Een paar maanden geleden stond er nog een interview met de hoogste baas van het ABP in de Volkskrant of de NRC, waarin die vertelde dat de enorme salarissen die de top van de beleggers
      kreeg inmiddels verminderd was. Er waren nu nog maar 5 medewerkers , die een miljoen of meer kregen. dat is wat anders dan een ”etentje”

      • Hans Pronk zegt op

       Een pensioenbestuurder is totaal iets anders dan een belegger….

    • Hans Pronk zegt op

     Een kleine 10 jaar geleden was er trouwens wel een discussie over het toekennen van een vergoeding aan de bestuurders. Het is toen afgekaart. Twee jaar later was er een fusie met 2 andere pensioenfondsen en toen ben ik gestopt. Of er nu vergoedingen gegeven worden, weet ik niet. Er worden steeds hogere eisen aan bestuurders gesteld dus het zou mij niet verwonderen. Maar exorbitante vergoedingen? Nee, dat lijkt mij onwaarschijnlijk.

 5. Jacques zegt op

  Ons pensioen, wat een drama verhaal voor velen van ons. Ik dacht altijd een waardevast pensioen te krijgen, want dat was mij al vanaf 1971 beloofd, maar de waarheid is vele malen anders gebleken. Ik heb naast mijn drukke baan, nog zo’n 10 jaar werkzaamheden verricht als afdelingsbestuurder voor een politiebond en daarbij nam ik het altijd voor het ABP pensioenfonds op en schreef ze de hemel in en probeerde collega’s vooral te motiveren om het zelfde te doen en vertrouwen te hebben, nou daar heb ik nu wel erge spijt van. De laatste decennia was ik al steeds minder enthousiast maar nu is het dieptepunt wel bereikt. Wat doet deze club voor ons en hoe doen ze hun best om het beloofde waar te maken. Wat ik hoor en lees is dat er altijd maar weer het Mea Maxima Culpa verhaal wordt verkocht aan ons. Ze kunnen er niets aan doen dat het slecht gaat, anderen zijn hier debet aan. De politiek, de banken etc. Het programma De Zwarte Zwanen is een echte oogopener gebleken. Kijk eens hoe die journalist wordt behandeld als hij op onderzoek uit gaat en kritische vragen stelt. Als een crimineel wordt hij verwijdert uit de gebouwen. Dat is het beleid en zo wordt je afgescheept door deze organisatie. Een schimmige wereld aan de top, maar vele uitvoerenden in deze organisatie doen hun stinkende best om de zaak draaiende te houden voor een modaal salaris en dan de angstcultuur om hun baantje te verliezen, dat is toch verschrikkelijk. Ik kan het niet vaak genoeg onderstrepen er spelen andere belangen en die prefereren. Het eigen gewin want o men is zo belangrijk en verdient toch zo een top salaris. Laat me niet lachen. Ik heb enige vrienden en kennissen werkzaam bij pensioenfondsen en banken en weet hoe het er aan toe gaat. Mijn ex vrouw werkte ook bij een bank en was hypotheekverstrekker/adviseur. Voor een hongerloontje je stinkende best doen en de top zich maar in luxe baden. Kijk eens naar de kastelen van kantoorgebouwen, wie hebben die betaald. Ik heb van de week nog een klacht ingediend bij het ABP. Ik kreeg op een simpele vraag, eerder gesteld, maar geen antwoord. Na ruim een maand kreeg ik een antwoord waar mijn broek vanaf zakte. Een standaard zin die ik zelf wel had kunnen bedenken, maar die geen recht deed aan mijn vraag. Wat ik belangrijk vind is hoe het ABP zijn rug gaat rechten en gaat strijden tegen het onrecht, wat velen van ons is overkomen. Aan mij was aanzienlijk meer pensioen beloofd dan dat ik heb gekregen. Ik heb hier geen adequaat antwoord op gehad. Het is een grote vriendenclub aan de top en men verdeelt het grote geld onderhands over de ruggen van de inleggers en gepensioneerden. Mijn dank gaat ook uit naar de politiek die telkens maar weer de belastingregels bijstelt ( naar beneden natuurlijk)en daarmede de pensioenfondsen opzadelt met problemen, waar men als organisatie zonder ruggengraad geen antwoord op heeft. Of speelt er toch nog wat anders bij de top, want ja goed voor zichzelf zorgen daar hoeven we ons niet druk over te maken.

 6. geert zegt op

  Wanneer gaat die beerput open. wij worden belazerd waar we bij staan en hoe kan het dat het pensioenfons van amtenaren en regerings mensen wel goed draait ik zal mischien simpel wezen ik heb ook jarenlang net als alle nederlanders voor de v.u.t betaald die pot is ook in rook opgegaan.

 7. Geert zegt op

  De pensioenfondsen hebben de afgelopen 10 jaar een rendement van 7% gehaald,dus ook in de magere jaren.
  We worden al 10 jaar genaaid, maar waarschijnlijk vinden we het lekker want in plaats dat rechts Nederland hier voor wordt afgerekend schuift Nederland steeds verder op naar rechts, voor mij onbegrijpelijk.

 8. T zegt op

  Ik ben 32 en vraag me af of ik ooit nog recht heb op al dat pensioen wat ik nu al jaren afdraag.
  Ik deed het liever zelf regelen maar dat mag dan weer niet, maar van de andere kant waar hebben we het over.
  Veel mensen van in de 30 hebben als verwachte pensioen leeftijd al op 72 staan bij mijnabp.nl
  Dus die paar jaar nog afzien dan maken het ook niet meer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website