Beste lezers,

Onlangs nieuw paspoort aangevraagd bij de Nederlandse ambassade te Bangkok. Vriendelijk geholpen door een Engels sprekende dame. Vroeg om een originele rekening voor betaling paspoort, dit begreep ze echter niet goed waardoor er toch een Nederlander bij moest komen. Alleen een simpele kassabon kon ik verkrijgen en meer niet.

Ik wilde met originele rekening aantonen bij immigratie dat paspoort origineel was en van of via de ambassade komt. Ik had namelijk al vele verhalen gehoord en mensen die terug werden gestuurd naar ambassade voor consulaire verklaring.

Ze zei mij wel dat ik dus een consulaire verklaring voor dat probleem kon krijgen, dat wilde ik echter niet, en zeker niet voor 1060 baht. Mijn visum liep af na 18 dagen voordat ik nieuw paspoort aanvroeg. Zij vertelde mij dat nieuw paspoort wel 3 a 4 weken kon duren. Oké dacht ik dan laat ik visa wel in oude paspoort nog zetten, dus daar niet achter gelaten of laten vernietigen.

Twee dagen voordat ik nieuw visum aanvroeg even ambassade gebeld of dat mijn paspoort wellicht binnen was. Die was er nog niet, even probleem uitgelegd en een Nederlands sprekende dame vertelde mij waarom ik niet met spoed een paspoort had aangevraagd, koste 50 euro meer maar zeker dat paspoort er binnen 1 week was. Die optie is mij niet vermeld bij de aanvraag, terwijl ik ze goed op de hoogte had gebracht dat mijn visum afliep.

Dus bij de aanvraag onvolledig geweest, wel over consulaire verklaring praten maar niet over een spoedprocedure. Minpuntje voor ambassade.

Goed, de 27e oktober nieuw visum gemaakt, op 1 november belde de ambassade dat ik mijn paspoort kon afhalen. Nadat ik dit nieuwe paspoort in bezit had naar immigratie om die over te zetten, zonder consulaire verklaring.

Overzet papieren daarvoor ingevuld en alles aangereikt, nieuw paspoort met het oud paspoort. Geen consulaire verklaring van ambassade vroegen ze, nee. Mijn vriendin heeft immigratie duidelijk gemaakt dat mijn oude paspoortnummer in het nieuwe paspoort stond en dat nieuwe paspoort een voortzetting was van de oude paspoort. Ook uitgelegd wat ministerie van buitenlandse zaken was, dat was geen land zeiden ze. Zowel in het Engels opgeschreven op aanvraag formulier alsmede naar de beambte in het Thais gesproken.

Toen werd alles geaccepteerd zonder consulaire verklaring en verkreeg een nummer om het paspoort de volgende dag weer op te halen.

Dus medelanders, wijs immigratie goed op het feit dat je oude paspoort nr in je nieuwe staat, wijs ze ook op ministerie van buitenlandse zaken, schrijf het in het Engels op de aanvraag formulier, het bespaard je 1060 baht voor consulaire verklaring en evtueel een reis terug naar ambassade.

Ik heb contact via via gehad met consumentenbond inzake niet verstrekken originele rekening door ambassade, het is in Nederland verplicht dat wanneer een consument vraagt om een originele gespecificeerde rekening dat dit moet worden gegeven, ook overheidsdiensten vallen onder zelfde wettelijke verplichting.

Ik wil hierbij wel even opmerken dat ambassade werkt volgens regels die door de overheid zijn opgesteld, dus ambassade is niet te kort geschoten. Sterker nog ik ben redelijk goed tevreden.

De ambassade moet dus ook de Nederlanders adviseren om vooral te wijzen naar oude paspoort nummer bij overzetten visum, en niet op voorhand al een consulaire verklaring te willen verkopen. Daarbij heb ik ook nog de stelregel, ik ben geen eigenaar van het paspoort, mag het alleen gebruiken, dus de Nederlandse overheid moet dan maar bewijzen dat mijn paspoort oké is.

Dus voor alle mensen die dit nog krijgen met nieuwe paspoort, onthoud goed de informatie die hier is gegeven.

Groet,

Roel

No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersinzending: Nieuw Nederlands paspoort en overzetten visum”

 1. René Martin zegt op

  Het is niet standaard dat het nummer van het oude paspoort in je nieuwe paspoort wordt vermeld . Wanneer de ambtenaar bij de aanvraagprocedure er niet naar vraagt of je een geldig visum hebt dan dit altijd naar voren brengen bij de aanvraag van je nieuwe paspoort.

 2. Henk zegt op

  Roel ,er is al 1000 keer verteld dat ieder Immigratiekantoor zijn eigen regels heeft en die (meestal)ook naleven .Toen ik in Sri Racha stond met hetzelfde geval heb ik ze ook duidelijk gewezen op de stempel van de Ambassade waarin vermeld dat je nieuwe paspoort afgegeven word ter vervanging van oud paspoort (Nummer).
  Dan kan je hoog en laag springen en de hele Thaise familie erbij halen maar hun weigeren je gewoon om verder te helpen zonder deze Consulaire verklaring ,kan je mij vertellen wat de slimste weg is om te kiezen ???
  Inderdaad een retourtje Bangkok ,niet meer en niet minder.

  • Roel zegt op

   Henk,

   Ze vroegen ook ons de consulaire verklaring en wij zijn ook niet weggestuurd om dit te halen. Jij kent mijn vriendin en die laat zich niet snel weg sturen in dat soort gevallen, heeft ze ook teveel kennis voor,ze hebben zelfs ontzag voor haar. Ze had vooraf goede instructie van mij ivm, dat oude paspoortnummer en ministerie van buitenlandse zaken.

   Maar hier in Jomtien gaan ze wel verschillend om met dit verhaal, sommigen hebben consulaire verklaring en er wordt niet naar gevraagd.

   Kassabon helpt dus niet waar jij het mee probeerde, daarom had ik om originele rekening gevraagd, maar dat is dus geweigerd te geven door ambassade.

 3. stevenl zegt op

  Een visum geeft reacht’ op entree in een land, meer niet, en wordt daarom nooit overgezet (je bent per slot van rekening al in het land). Je reden om hier te verblijven, je extension of stay, kan wel worden overgezet.

  • Roel zegt op

   De hele historie vanaf welke datum en jaar dat je retiremend visa hebt wordt erin gezet, althans bij mij.

  • lung addie zegt op

   Fout Steven. Je Visum wordt WEL overgezet naar je nieuwe paspoort. Het originele visum moet tenslotte dienen als basis voor het verkrijgen van de verdere verlengingen. Zonder visum: geen verlengingen. En met je oude paspoort kan je achteraf niets meer doen want het is ongeldig verklaard

 4. Harrybr zegt op

  Toch weer een hele klus: Nederlandse ambassade in Thailand uitleggen, wat je als Nederlandse expat in Thailand nodig heb om je verblijf daar te continueren tegen zo min mogelijke kosten en problemen.
  Laat ik nu altijd gedacht hebben, dat NL daarom o.a. een ambassade daar aanhoudt.

 5. Kees 2 zegt op

  Mijn geval redelijk identiek:
  * spoedprocedure voor 50 euro extra om het paspoort binnen 1 week te krijgen werd niet genoemd, ondanks dat ik nadrukkelijk meldde dat ik nog 15 dagen had voordat mijn visum afliep.
  * consulaire verklaring werd mij als vanzelfsprekend verkocht
  * visum moeten aanvragen met oude paspoort
  * nieuw paspoort zal ik komende week ontvangen

  Heb nu een visum gekregen tot eind van de geldigheid van mijn oude paspoort: over 5 maanden kan ik een nieuw visum aanvragen.

  Voor hoelang heeft Roel een visum gekregen? Ook tot einde van geldigheid oude paspoort?

  • TnT zegt op

   Waarom vragen jullie dat paspoort pas twee weken voor afloop visum aan. Dit is toch vragen om moeilijkheden. Informeer jullie beter. Het blijft een eigen verantwoordelijkheid.

   • Roel zegt op

    Ik was al eerder geweest bij ambassade, 6 okt, maar op 3 oktober heeft ambassade op de website vermeld dat ambassade gesloten zou zijn op 5,6 en 7 oktober, dat vertelde de portiers aan mij. Er waren vele Nederlanders aldaar. Ja ik had moeten kijken op 4 of 5 oktober dan had ik het geweten, maar had dat op 1 oktober gedaan.

    Daarbij mijn vrienden hebben ook kort geleden nieuwe paspoorten gekregen en die hadden ze al per post terug in 2 weken.

  • Roel zegt op

   Kees,

   Paspoort was geldig tot 23 februari, dus tot die datum visa en wederom nieuwe maken voor 23 februari 2017

  • lung addie zegt op

   Je kan nooit een verlenging van een visum krijgen welke de vervaldatum van het paspoort overschrijdt.

 6. Han zegt op

  In mijn nieuwe paspoort uit nederland staat ook niet het nummer van het oude. Maar verder geen problemen gehad met het overzetten van de jaarextensie in Korat.

 7. printen zegt op

  Normaal is het standaard dat bij een paspoort dat wordt uitgegeven door Buitenlandse Zaken, dus niet door een gemeente, dat er een verklaring op de eerste visumpagina komt dat het nieuwe paspoort ter vervanging is van het oude paspoort. Uiteraard met de nodige paspoortnummers. In drie talen.

  Vraag ook of je burgerservicenummer op de personalisatiepagina komt. Normaal staat dat nummer in de cijfers en letters onderaan die pagina. Maar dat burgerservicenummer heeft een eigen ruimte rechts in het midden van de personalisatiepagina. Kan zijn dat in de nieuwste modellen die ruimte ontbreekt. Bij mijn paspoort staat dat nummer er nog wel in.

  Laat je in Nederland je paspoort vernieuwen, is dat geen standaard procedure. Maar voor de zekerheid vraag erna, want het aanvraagformulier dat, via een versleutelde digitale verbinding naar Nederland gaat, moet die code hebben dat er een verklaring in dat paspoort komt. De productie is voor het grootste gedeelte geautomatiseerd.

  Als je op de site van de Ambassade kijkt en je klinkt naar tarieven, komt je de kosten van paspoorten tegen. Een gewone paspoort, een zaken paspoort en ook de kosten van een “spoedje”.

  Immigration kantoren in Thailand hanteren hun eigen regels. De ene wil dit, de andere wil dat en stempels overzetten is in principe gratis, maar men vraagt bij verschillende kantoren toch een vergoeding.

 8. jacques zegt op

  Ik had, toen ter tijd, mijn Nederlandse paspoort laten vernieuwen in Nederland en aangegeven bij de desbetreffende ambtenaar dat mijn Thaise visum in tact moest blijven en dat het nieuwe paspoort een vermelding krijgt met verwijs naar het oude paspoort met nummer etc. Bij het ophalen van mijn nieuwe paspoort zag ik dat men in mijn oude paspoort mijn Thaise visum hadden voorzien van een aantal gaten. Dank je wel alstublieft. In mijn paspoort zat ook een visum voor Cambodia (al gebruikt) en die was prachtig in tact gehouden. Verbazing al over en excuses en hele volzin laten plaatsen, in het paspoort, waarin de fout door de gemeente werd erkent en verontschuldigd. In het Nederlands geschreven natuurlijk. Bij immigration te Jomtien Pattaya gaf dit echter geen probleem en in mijn nieuwe paspoort werd keurig een visum geplakt.
  Zo kan het dus ook gaan.

 9. Andre zegt op

  Heb afgelopen week een nieuw paspoort gekocht, 131 euro, Nederland 64, en het formulier van echtheid werd zonder aankondiging erbij gerekend, waarom moest ik dan weer 1160 baht betalen en anderen 1060?, ik moet zeggen dat ik correct ben geholpen maar het is net als overal in Thailand, ze hebben allemaal hun eigen regels, helaas zal dit ook in de Nederlandse ambassade niet veranderen. We kunnen er weer 9 jaar tegen voor een nieuwe aanvraag, dan heb je ook geen last met je visa over schrijven en ben je zeker niet te laat, en als je deze bedragen door 9 of 10 deelt, 500 baht per jaar valt het wel weer mee.

  • lung addie zegt op

   indien je het paspoort of het attest laat opsturen met de post komt er 100THB verzendingskosten voor een aangetekende zending bij. Normale extra kost.

 10. NicoB zegt op

  Roel, over de rest is al genoeg gezegd, maar nog niet dit.
  Op de binnenzijde van de kaft van het paspoort staat: Dit paspoort is eigendom van de staat der Nederlanden, de houder is …. etc.
  U bent slechts houder en wordt dus nooit eigenaar van het paspoort.
  Groet,
  NicoB

 11. lung addie zegt op

  Even een rechtzetting ivm het attest afgeleverd door de ambassade bij vernieuwing paspoort:
  Deze brief verklaart niet enkel dat het om een nieuw paspoort gaat maar bevestigt en garandeert de “echtheid” en legale aflevering van het paspoort via Buitenlandese Zaken. Het vermelden van het nummer van het oude paspoort in het nieuwe of een kasticket van betaling geeft geen enkele garantie dat het om een “echt legaal” paspoort gaat. In vele immigratiekoantoren “eisen” ze zo een document wegens de veelvuldige paspoortfraude. Dit is tenslotte hun volste recht. Zij volgen de richtlijnen hen door de overheid voorgeschreven. Dat ze het bij sommige immigratiekantoren nog niet doen: TIT.
  De Belgische ambassade levert zo een attest gratis en zonder eigen verzoek bij de vernieuwing van een paspoort. Ze weten dat je het nodig kan hebben. Dat de Nederlandse ambassade dat niet doet is hun zaak. Het zal een algemene norm worden in de toekomst en dus overal toegepast worden.
  Indien de immigratie het beel stijf houdt zo een attest eist kan je er maar beter voor zorgen dat je het hebt. Er de immigratieoffier op wijzen dat je oude nummer in het nieuwe paspoort staat levert hem/haar geen enkel wettelijk bewijs en mag dus weigeren je visum over te plaasten… hun volste recht en wij buitenlanders hebben aan de Thaise immigratie niet te vertellen hoe het wel zou moeten.

 12. lung addie zegt op

  “een originele rekening voor betaling paspoort” normaal dat de beambte dit niet verstond. Het is tenslotte een totaal foute Nederlandse term en als je die dan ook nog eens naar het Engels op deze manier vertaald is het ook fout.
  Wat jij nodig had was in het correct Nederlands: een batalingsbewijs of een ontvanstbewijs.
  Als je in het Engels een “original account of een original count” vraagt zit je fout en iemland, wiens moedertaal geen Engels is zal dit niet begrijpen…. volgende keer vraag je een original “receit” en dat zal wel begrepen worden. Ten slotte is het ook een foute gedachte dat dit de echtheid van je paspoort zou kunnen bewijzen. Het bewijst enkel dat je eventueel iets betaald hebt op de ambassade maar verder niets.

 13. Henk zegt op

  Nico B volgens mij schrijft Roel dit al ::, ik ben geen eigenaar van het paspoort, mag het alleen gebruiken, dus de Nederlandse overheid moet dan maar bewijzen dat mijn paspoort oké is.

  • NicoB zegt op

   Helemaal gelijk Henk, foutje van mij.
   NicoB

 14. Petervz zegt op

  Het is een vreemde zaak dat je bij een nieuw paspoort dmv een consulaire verklaring zou moeten bewijzen dat deze echt is. En waarmee verklaar je dan dat die consulaire verklaring echt is?

  Ik denk dat dit het resultaat is van het feit dat paspoorten niet langer door een ambassade worden gemaakt. Dat was vroeger nl wel zo en dat stond dan ook in het paspoort.

  Een houder van een nieuw paspoort nog eens 30 Euro rekening voor een simpele verklaring is niet juist. Ik adviseer diegenen die dat hebben betaald, navraag te doen bij het ministerie in Den haag of er juist gehandeld is. Het is per slot van rekening de overheid (in dit geval door tussenkomst van een ambassade) die moet kunnen aantonen dat een paspoort echt is.

  Het is voort de taak van de ambassade om hiervoor in overleg met de immigratie naar een oplossing te zoeken.

 15. ergens in thailand zegt op

  Het is gewoon geldklopperij door de Ambassade want ik heb mijn paspoort laten verlengen vorig jaar in mei (2015) en mijn oude paspoort was nog geldig tot feb 2016 maar ik heb een nieuwe aangevraagd omdat ik geen gezeik wil want je paspoort moet voortaan 6 maanden geldig zijn en je weet nooit wat er gebeurd of je ineens terug na Nederland moet of op vakantie na elders in Azie.
  Bij vertrek uit Thailand moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
  En bij deze landen ook”

  Paspoort geldig: Minimaal zes maanden geldig bij vertrek

  Sommige landen eisen echter dat je paspoort bij vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. De belangrijkste landen die dit eisen zijn:

  Afghanistan, Bangladesh, Suriname,
  Algerije, Belarus, Tsjaad,
  Angola, Kirzigstan, Thailand,
  Azerbeidzjan, Rusland, Zambia.

  kijk op deze site: http://www.meenemen.nl/voorbereiding/overige/geldigheid-paspoort/

  Maar nu komt het in mijn vorige paspoort stond rechtsonder ” Ambassadeur te Bangkok ”
  nu staat er in de nieuwe paspoort ” Minister van Buitenlanse Zaken”
  Ik denk als de Immigratie ziet ” Ambassadeur te Bangkok” dat gelooft hij zeker dat het paspoort echt is.

  Dus alle paspoorten die afegeven zijn in 2015 of daarna staat ” Minister van Buitenlanse Zaken”
  Ik denk dat De Ambassade wil zo meer geld wil binnenkrijgen omdat de paspoorten voortaan 10 jr geldig zijn want waarom hebben zij dat veranderd de” Ambassadeur in Bangkok” geeft het ons en ik weet het wordt in Den Haag gemaakt en dan weer opgestuurd na Bangkok.

  Dus mensen kijk eens in je oude paspoort wat er bij jullie instaat Ambassadeur te Bangkok of Minister van Buitenlandse Zaken.

  Ik denk dat het daaraan ligt waarom de Immigratie moeilijk doet in sommige steden/plaatsen
  Ik heb gelukkig verlopig geen gezeik over mijn papoort want die verloopt pas in Mei 2025.

  Groetjes Pekasu

 16. Henk zegt op

  Iedereen kan hier tot de volgende Visa of Paspoortblog over doorschrijven maar zoals ik een eerdere reactie al zei is dat bij IEDERE Immigratie anders .Zelfs op onze eigen Nederlandse Ambassade zijn er verschillen zoals in bovenstaande reacties te lezen is ,wat wil je dan hoe het in Thailand allemaal geregeld is ?? Ook het overzetten van de resterende visa tijd verschild van kantoor tot kantoor en sommige weigeren het eenvoudig om over te schrijven van het oude naar het nieuwe .En als farang heb je maar te doen wat hun voor eisen stellen (naar hun pijpen dansen) want je trekt aan het kortste eind ..
  Wat ergens in Thailand schrijft over de geldigheidsduur van en naar Thailand is al 30 jaar het geval ,je hebt al altijd een paspoort nodig gehad wat minimaal 6 maanden geldig is en van de geldklopperij snap ik al helemaal niks ,het is immers de Thaise Immigratie die de wetten voorschrijft .Alleen kon de voorlichting op dw Ambassade wat beter.

 17. Moderator zegt op

  We sluiten dit topic. Iedereen bedankt voor de reacties.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website