robert paul van beets / Shutterstock.com

Het is al een jarenlange traditie, de Sinterklaasviering in de tuin van de residentie, echter dit jaar is er sprake van een ingrijpende verandering. Zwarte Piet is niet meer welkom op terrein van de Nederlandse ambassade. Hij moet plaatsmaken voor de roetveeg Piet, dat heeft de ambassade besloten in samenspraak met de NVT Bangkok.

Vorig jaar stond Zwarte Piet nog gebroederlijk naast ambassadeur Kees Rade, dat was de laatste keer. De redactie van Thailandblog is nieuwsgierig naar deze ommezwaai en ging op onderzoek uit.

Sinterklaasfeest in de tuin van de residentie

Ieder jaar organiseert de NVT in Bangkok een Sinterklaasfeest, daarvoor stelt de Nederlandse ambassade de prachtige tuin van de residentie beschikbaar. Het is altijd een gezellig feest met veel Nederlandse en Thaise kinderen die zich vermaken met spelletjes, muziek, dansen, een goochelaar en natuurlijk Sinterklaas en Zwarte Pieten.

Op een Facebookbericht lazen wij dat, zonder er ruchtbaarheid aan te geven, de ambassade dit jaar het feest gaat aanpassen door Zwarte Piet in de ban te doen. Het leek er op dat dit met instemming van de NVT Bangkok was besloten. Uit e-mailcontact met Dick Zeilstra, penningmeester Nederlandse Vereniging Thailand, bleek echter dat dit niet bepaald de keuze van de NVT was: “Het is niet de NVT maar beleid van de ambassade die zich weer aan richtlijnen van het ministerie houdt”, aldus Zeilstra.

De redactie van Thailandblog heeft daarop een reactie gevraagd aan de Nederlandse ambassade. Die kregen wij van Kenza Tarqaat: “Om de Sinterklaas viering op de ambassade zo veel mogelijk aan te laten sluiten op het Sinterklaas feest in Nederland, is het advies van ons ministerie voor de kleur van de Pieten de lijn van het Sinterklaas journaal te volgen. Het Sinterklaas journaal zien we als de (voorlopige) uitkomst van het brede maatschappelijke debat in Nederland. Dit alles is besproken met de organisatoren van het Sinterklaas feest en in goed overleg besloten.”

Een opmerkelijk besluit

Het besluit van de Nederlandse ambassade, die het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken volgt, is opmerkelijk om meerdere redenen. Allereerst omdat de hoogste ambtenaar in ons land, premier Rutte, meerdere keren heeft uitgesproken dat de Nederlandse Staat zich niet moet bemoeien met de kleur van Zwarte Piet: “Zwarte Piet is geen staatsaangelegenheid”, zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie. “Hoed je voor een land waar de staat bepaalt hoe een volkstraditie eruit ziet. Dat lijkt me echt iets voor het volk en niet voor de politiek.” (nos.nl/artikel/2054617-rutte-zwarte-piet-geen-staatsaangelegenheid.html)

Verder blijkt uit een recent onderzoek van EenVandaag dat 71% van de Nederlanders wil dat Zwarte Piet blijft en niet transformeert naar een roetveeg Piet: eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/weinig-draagvlak-voor-roetveegpieten-bij-landelijke-intocht-sinterklaas/

Het blijkt dus dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken en in haar kielzog de ambassade in Bangkok, er een eigen agenda op nahoudt als het gaat om de kleur van Zwarte Piet. De verklaring om het Sinterklaasjournaal van de NPO te volgen lijkt niet de meest logische keuze. Zeker als je bedenkt dat de NPO wordt gefinancierd met belastinggeld van Nederlandse burgers (740 miljoen in 2019!!), en 71% van diezelfde burgers gewoon Zwarte Piet wil behouden. De stem van de meerderheid levert dus niet vanzelfsprekend een democratisch besluit op. De eigen politieke voorkeur van de NPO, die eigenlijk onafhankelijk zou moeten zijn, raken zo ook de Nederlanders in Bangkok, die nu een roetveeg Piet door de strot gedrukt krijgen.

Voor zover wij weten wordt het Sinterklaasfeest in Hua Hin en Pattaya door de plaatselijke afdelingen van de NVT wel gewoon gevierd met de traditionele Zwarte Pieten.

81 reacties op “Nederlandse ambassade in Bangkok doet Zwarte Piet in de ban”

 1. Leen zegt op

  Belagelijk, de afgevaardigden van de Nederlandse overheid, hoord een traditie in stand te houden, zolang het kabinet hier geen uitdrukkelijke opdracht voor heeft gegeven

 2. Avrammeir zegt op

  Boycotten dit roetveeg-surrogaat!

 3. Rob V. zegt op

  Ik zou het logisch vinden dat een ambassade dit over laat aan de lokale verenigen, meewegende wat er speelt in Nederland en eventueel lokaal. Uiteraard ook binnen de wetgeving.

  Als prigressief linkse rakker heb ik mijzelf altijd verteld om diversiteit te vieren én rekening te houden met de gevoelens van anderen. Vier (juist) de verschillen maar kwets anderen niet onnodig. Dat er in de VS dus een andere keuzes worden gemaakt dan zeg in Iran of Thailand zou daar een logisch gevolg van zijn. Zo ligt bij sinterklaas de Piet gevoelig in Amerika omdat daar de link met Amerikaanse zaken wordt gemaakt (minstrel shows). Daar zal de uitleg ‘blackface’ zijn. In Iran kennen ze Hadji Firoez, een zwart gesminkte demonische figuur die het Perzische Nieuwjaar verkondigd. Ik meen zelfs erkend door een VN afdeling? Daar zal een Zwarte Piet dus niet controversieel zijn. Daar zal de uitleg ‘historisch fantasie figuur zijn’. In Nederland zelf kunnen de mensen dat zelf afwegen, wil je Piet zwart dan doe je zwart. Wil je vegen of andere kleuren dan doe je dat. Bepaal lekker zelf wat gepast is. Feesten zijn door de tijd veranderd, maar dan wel spontaan naar aanleiding van maatschappelijk debat. Niet onder druk van een regering. Ook Piet zal dus blijven veranderen, daar is niets mis mee.

  En Thailand dan? Thailand is er ook geen controverse omtrent het zwart sminken van het gezicht, al hebben enkele Aziatische landen wel flinke kritiek uit de VS* ontvangen omtrent zwart gemaakte gezichten in o.a. reclames. Een Zwarte Piet kan dus wel in Thailand, of men dat wil of niet moeten de verenigingen zelf maar bepalen in overleg. Een ambassade zou daar buiten moeten staan tenzij dit de ambassade in grote verlegenheid of problemen zou brengen. Dat de ambassade input geeft prima, maar een Haags dictaat is op zijn minst vreemd te noemen.

  *de invloed van de VS op nationale culturen en gebruiken wordt prachtig bezongen in het sarcastische Rammstein nummer Amerika: https://youtu.be/Rr8ljRgcJNM

  • Rob V. zegt op

   Voor achtergronden bij het nieuws lees ik linkse (Joop) en rechtse (TPO) opinie sites. De betere analyses van wie Piet nu eigenlijk is vind ik tot nu toe de vele uiteenzettingen van historicus Han van der Horst. Komt er kort op neer dat Piet een vreemde mengelmoes van gebruiken is, zoals dat eigenlijk met alles in onze cultuur gaat (kerstdagen zijn een mengeling van Germaanse en Christelijke zaken om maar wat te noemen). Het is prima om zaken ter discussie te stellen maar een blik naar de achtergronden om zaken beter te kunnen plaatsen vind ik dan wel zo verstandig.

   – het echte verhaal van de heidense Piet:
   https://joop.bnnvara.nl/opinies/zwarte-piet-kan-er-niets-aan-doen
   Is het Sint die zijn gezicht juist wit heeft gesminkt?
   https://joop.bnnvara.nl/opinies/het-beschavingsoffensief-tegen-zwarte-piet

   • jan zegt op

    Beste Rob elke Nederlander zou dit moeten weten! Zowel voor als tegenstanders.
    De Meiter van de Paus en Sint komen komen van n VisGod Dagon.
    Het is n oude God uit Babylon…een volksstam (De DOGONS) vereren deze god.
    Het is erg vreemd dat je 10 jaar geleden makkelijk 200 afbeeldingen kon vinden en nu slechts n handje vol ???? WHAT …yes wtf.
    https://www.startpage.com/sp/search

    https://www.bing.com/images/search?q=dagon+visgod&FORM=HDRSC2

    https://www.google.com/search?q=dagon+visgod&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwifodGZjYrmAhVNDuwKHegNBBsQ_AUoAnoECAwQBA&biw=1280&bih=557
    Dus… de Paus moet zijn PETje ook afdoen..Vaticaan op slot ?

 4. wim zegt op

  Wat een gezeik. Ik had gehoopt dat de ambassade zich met meer belangrijke zaken zou bezighouden zoals korte afspraken termijn, druk zetten op het DigiD 2 staps probleem, druk zetten om rijbewijs verlenging vanuit en naar het buitenland mogelijk te maken, druk zetten op overheidsinterventie tav het illegaal sluiten van bankrekeningen.
  Maar nee, de ambassade gaat Sylvana Simons spelen. Indrukwekkend.

 5. Ruudje zegt op

  Het blijkt maar weer dat het één grote corrupte linkse bende is die overal geïndoctrineerd is!

  • GeertP zegt op

   De Sint is ook al links,of dacht jij dat een rechtse Sint zomaar cadeaus uitdeeld aan kinderen zonder er zelf beter van te worden?

 6. Erik zegt op

  Dit is Thailand dus maak er een Thais feest van. Voor Piet neem je iemand uit het diepe zuiden, die hebben een getinte huidskleur, en voor het paard neem je een waterbuffel.

  Wat een stom gedoe! Op de gouden koets komen straks de ‘negertjes’ in frisse zwarte en bruine tinten terug, onze musea hangen vol met kunst gestolen in onze kolonies, maar een kinderfeestje moet zo nodig super correct zijn. Dualisme ten top.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is een goed idee, Erik! Ietsje anders: voor de Sint nemen we een licht getint iemand uit het Diepe Zuiden of de Isaan, gekleed in Thaise traditionele gewaden, gewapend met dolk of zwaard, zittend op een waterbuffel (of olifant?). En voor Zwarte Piet nemen we een spierwitte farang in vakantiekleding! Vinden de Thaise kindertjes echt geweldig!

 7. samee zegt op

  Hoe lukt het die ouwe grijsaard om gelijktijdig en in Nederland te zijn en op alle Nederlandse ambassades (zij het hier en daar met een paar uurtjes tijdverschil) is mij een raadsel.

 8. Johnny BG zegt op

  Het is in mijn ogen ongelofelijk hoe een land op zijn kop gezet kan worden door een verkleedpartijtje. Al is het wel een bevestiging dat een deel van de mensen hun eigen gelijk willen halen en dat de overheid er na 50 jaar er nog steeds geen antwoord over heeft. En dan gaan we maar polderen met een vaag resultaat als gevolg.

  Voor mij is zwarte Piet de vrolijke assistent van een oudere man. Zeg maar een relatie zoals op de werkvloer. Een farang die leiding geeft aan Thaise medewerkers en waarvan een paar figuren gaan zeggen dat dit ongepast is en als het niet zo gezien wordt (door de tegenstanders) dan zou de Tiffany show in Pattaya gezien moeten worden als een belediging van vrouwen door diezelfde tegenstanders.

  Burgermeester Aboutaleb van Rotterdam zou zich er eens tegen moeten uitspreken in de trant van ” Rot toch op”

 9. Bart zegt op

  Weer een reden meer om de ambassade en de NVT links te laten liggen

 10. ruud zegt op

  De Nederlandse overheid heeft een afkeer van Nederland en zijn tradities.
  De enige Nederlandse traditie die in ere wordt gehouden is het koningshuis, en dat is waarschijnlijk, omdat je als koninkrijk in veel landen welkomer bent, dan als republiek en daarom betere handelsovereenkomsten af kunt sluiten.
  Gewoon vanwege de centen dus.

 11. KhunFred zegt op

  Kennelijk mag een volk geen eigen waarnemingen weergeven in haar eigen taal.
  Besef goed dat het niet stopt bij Sinterklaas. Men gaat net zolang door tot onze Nederlandse identiteit compleet verdwenen is: door massa-immigratie en culturele ontmanteling.
  Wij passen ons aan nu we in Thailand wonen en respecteren de Thaise cultuur.
  Terwijl heel veel landgenoten zich als makke schapen maar alles laten aanpraten en accepteren.
  Moeten wij onze culturele tradities en historische identiteit maar helemaal opgeven.
  Heeft Maxima dan toch gelijk: De echte Nederlander bestaat niet???
  Trouwens, de Antillen, Curacao, Suriname vieren sinterklaas met zwarte pieten en een witte sinterklaas.

  • Rob V. zegt op

   Maxima zei dat dé Nederlander niet bestaat. En dat klopt, we zijn met 17+ miljoen Nederlanders die allemaal niet hetzelfde zijn. Pik een willekeurige Nederlander uit de lijst en kijk of hij/zij aan alle stereotypen voldoet.. nee, onmogelijk, daarom bestaat dé Nederlander niet. Ook dé Thai niet. Of dé linkse of dé rechtse figuur. Denk zelfs niet dat hét Sinterklaasfeest bestaat, ook daar zitten overal wel verschilletjes tussen. Iedereen viert dat op zijn eigen manier. Vind ik allemaal prima die verschillen. Zolang een ander mij maar niet verteld hoe ik wel/niet moet doen.

 12. Jos zegt op

  We slaan dit “feestje” op de ambassade dus over.

  • john van gelder zegt op

   Juist we slaan dit feestje over belachelijk zelfs hier in Thailand worden wij Nederlanders belachlijk gemaakt

 13. Gerrit Tienkamp zegt op

  Zwarte piet is zwart en blijft zwart
  Waarom kan er in Bangkok geen sinterklaas feest georganiseerd buiten de ambassade om.

  • Francois Nang Lae zegt op

   Ik zou zeggen: ga je gang.

  • Hans Bos zegt op

   Geen probleem! Kom op zaterdag 30 november naar Hua Hin en vier met de NVTHC in Say Cheese Sinterklaas met echte zwarte Pieten.

 14. Harry Romijn zegt op

  Vele jaren geleden was ik 11 jaar lang ZWARTE Piet op een school. 10-12 leerlingen, doch met Sinterklaas moesten we een sportzaal afhuren: iedereen deed mee: brief in Het Grote Boek, pakje in de kar en graag een vrijwillige bijdrage in de kosten. Zelfs mijn zoontjes herkende pa achter dat pak en schmink niet.
  Wat jaren later: overbuurjongen René (10) speelde Zwarte Piet, doch slecht geschminkt. Plots zei mijn jongste (6): “Zwarte Piet, jij lijkt op René !”. Grote ogen bij mijn oudste (9) en René-Zwarte Piet. Nooit zo kinderen zien wenden en draaien om het geloof van de jongste in stand te houden.
  Kijk, DAAROM is Zwarte Piet zo zwart / zeer donker bruin geschminkt. Heeft geen ene draad met slavernij verleden, racisme, of wat-dan-ook van doen. Het is een KINDERfeestje, waar ouderen enkel als (betalend) gast getolereerd worden.

 15. Han zegt op

  Onder deze omstandigheden ga ik niet, belachelijk

 16. puckoosterbroek zegt op

  TRIEST

 17. Dr Kim zegt op

  Volgt BuZa de NPO? Wat dwaas.

 18. Rudolf zegt op

  TRIEST

 19. Joop zegt op

  Wat geweldig dat wij zo’n politiek correcte ambassade hebben. VVD-minister Blok heeft dus een andere mening dan zijn VVD-premier Rutte. Misschien kan Rutte zijn BZ-minister tot de orde roepen.
  In een land met getinte bewoners zou een bruine Piet dus niet meer mogen, maar kennelijk wel een ongewassen (hebben Thai een bloedhekel aan!) roetveeg-Piet.
  Zwarte Piet moet dus worden gediscrimineerd door de weldenkende meerderheid van de Nederlandse bevolking, omdat een zeer kleine (maar lawaaierige) groep gekleurde zeur-Pieten kabaal maakt.
  Hebben de Thai ooit bezwaar gemaakt tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet bij een kinderfeestje?
  Ik onderschrijf volledig de eerder gemaakte opmerking dat de ambassade zich beter met belangrijke zaken kan bezighouden dan met deze non-discussie.

 20. jay zegt op

  NVT schande

 21. John Chiang rai zegt op

  Zoveel gezeur er in Nederland reeds is geweest over dit Thema,hou ik het nog steeds voor erg overdreven.
  Generatie’s lang heeft men in de bekende oude vorm kunnen genieten van dit kinderfeest,tot dat een groep die schijnbaar niets anders te doen heeft,het racistisch vond.
  Een groep van tegenstanders die geheel aan het feit voorbij gaan, dat het niet hun feest is,maar dat van kinderen die nog nooit van rascisme gehoord hebben,laat staan dat ze het woord überhaupt schrijven kunnen.
  Vele z.g.n.volwassenen die zwarte Piet als racistisch zien,zien dat met betrekking op andere minderheden plotseling geheel anders.
  Velen die vroeger zelf zwarte Piet genoten hebben,en toen geen moment aan racisme gedacht hebben, proberen nu om zich belangrijk te maken er anders over.
  Over een paar jaar krijgen we misschien te maken met groepen die vinden dat een paard niet op het dak mag staan,de stoomboot de haven alleen nog met E-Motor mag binen komen,en de oude nog werkende St.Nicolaas misschien een slecht voorbeeld is voor de bereids genietende AOWers.
  Mensen zouden de tijd beter besteden kunnen aan werkelijke problemen in deze wereld,en een kinderfeest met rust laten.

 22. ronald schutte zegt op

  Ben geschrokken dat een overheids instelling meegaat in een hysterische klopjacht, aangevoerd door een minimaal kleine minderheid in Nederland die het gelukt is om de media voor zich te winnen om een ziekmakende hetze te voeren. Onze regering houdt zich zeer bewust buiten enig oordeel over dit onderwerp. Het is m.i. uitermate onjuist dat een Nederlandse overheidsinstantie een ander beleid voert. Het is tevens beschamend de overgrote meerderheid van de Nederlanders ten onrechte weg te zetten als discriminerend.

 23. Hans zegt op

  Heeft niemand kunnen uitleggen dat Zwarte Piet een kindervriend is, een erg gewaardeerd lid in de optocht, een gulle snoepjesuitdeler etc. Ook elders in Europa bestaan deze figuren. Als het nou Iago was, een schurk in een opera, maar nee die mag wel. Mogen 30% ? tegenstanders bepalen wat gewoon is?

 24. mat zegt op

  Ook hier alweer idiote linkse invloeden, ga je weg uit NL om hier vanaf te zijn, maar Jetten en Klaver hebben overal tentakels, je moet je toch niet voorstellen wat er allemaal gebeurd als een van die 2 idioten ooit minister president wordt!!!!
  Met mevr. Ouwehand PVDD als minister van dieren zaken…………wat een toekomst voor NL brrrrrrr

  • Rob V, zegt op

   Mat nu niet heel links op 1 hoop gooien, zou ook niet gepast zijn om alle verschillende meningen op rechts op een hoop te gooien. Ook onder links zijn er bijvoorbeeld mensen voor Zwarte Piet, tegen, houden hun schouders op, en van alles er tussen in etc.

 25. van Dijk zegt op

  Wat te doen met kerstmis en de Driekoningen waarvan een zwart,Ook. Aar veranderen, en kunnen we straks
  Het suikerfeest invoeren onze cultureel erfgoed goed zo langzaam ten onder

  • john van gelder zegt op

   het cultureel is al ten onder gegaan

 26. l.lagemaat zegt op

  Het blijkt dus dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken en in haar kielzog de ambassade in Bangkok, er een eigen agenda op nahoudt als het gaat om feestjes georganiseerd door de NVT’s in Thailand.
  (o.a. de kleur van Zwarte Piet.)
  Wat wordt het de volgende keer? Een dominospelletje? Alleen met witte puntjes op zwarte stenen of alleen witte stenen met zwarte puntjes?

  Het zou het Min. van Buza sieren zich niet met het geneuzel in Nederland te bemoeien ,maar te zorgen dat
  mensen, die in het buitenland wonen een fatsoenlijke ziektekostenverzekering aan te bieden.

  • Hans Bos zegt op

   Lodewijk, BuZa bemoeit zich niet met de sinterklaasviering in Hua Hin en moet dat ook niet proberen. De NVTHC viert zaterdag 30 november de verjaardag van de Sint met minimaal twee, mogelijk drie echte zwarte Zwartepieten in Say Cheese.

   • l.lagemaat zegt op

    En zo hoort dat ook Hans! (Heeft NVTBangkok slappe knieën? )

    Groet,
    Lodewijk L.

 27. Co zegt op

  Nu zou iedereen dit feest moeten boycotten en diegene die al betaald heeft zijn geld terug vragen. Maar nee ook hier zijn we net schapen die dit allemaal pikken.

 28. Jan zegt op

  Prima initiatief van de ambassade. De meest recente peilingen tonen aan dat de steun voor Zwarte Piet is gedaald naar ongeveer 50% (van een tiental jaren geleden nog boven de 90%). Zelfs degenen die roepen dat ‘maar’ 30% voor RoetveegPiet is, kunnen toch moeilijk meer volhouden dat dit een ‘klein groepje doordrijvers’ is. Kinderen vinden het bovendien allemaal prima zie ik hier in huis en op school (ja, het is een kinderfeest!). RoetveegPiet is voor hen net zo spannend en geheimzinnig als de ingeruilde Zwarte Piet vroeger. Het vasthouden aan Zwarte Piet is vooral een nostalgieprobleem van de oudere generatie. De recente vreselijke gebeurtenissen in ‘s-Hertogenbosch, en ook langs andere voetbalvelden, maken bovendien duidelijk dat er een directe link bestaat tussen rassendiscriminatie en Zwarte Piet-aanhang. Dat expliciet racistisch activisme zal (hoop ik) van een kleine minderheid zijn, maar daar wil je toch niet bij horen?

  • Je moet wel oogkleppen op hebben om expats die in Thailand wonen en Zwarte Piet omarmen te beschuldigen van rasisme. Vrijwel iedereen heeft een Thaise vrouw (of man) met een kleurtje. Een racist trouwt niet met een Thai maar met een blanke vrouw. Maar goed jij bent gehersenspoeld door de linkse media, daar kan je ook niets aan doen.

   • Jan zegt op

    Peter, lezen zou geen kunst moeten zijn. Lees dan wat er echt staat. Waar beschuldig ik expats van racisme? Ik verwijs het racisme naar een (hopelijk) kleine minderheid, met name langs de voetbalvelden. Ik benoem het Zwarte Piet getreur wél als nostalgie van een oudere generatie. En gehersenspoeld door linkse media? Ik heb helemaal geen media nodig, en beschrijf eigen ervaringen thuis en op school uit de eerste hand. Waarom dat gescheld door het wegzetten van iemand door woorden als ‘oogkleppen’ en ‘gehersenspoeld’? Moet ik nou gaan terug schelden (dat kan moeiteloos met dezelfde woorden). Het is ook opvallend dat in de overige posts de ene belediging van de ambassade over de andere tuimelt. ‘Zwarte Piet’ werkt daarmee wel zeer onthullend. Het lijkt hier de F-side wel. Gelukkig maar dat de kinderen gewoon geweldig veel plezier hebben met Pieten van allerlei slag!

    • Je zegt: dat er een directe link bestaat tussen rassendiscriminatie en Zwarte Piet-aanhang. Wel bij de in Thailand wonende Nederlanders zal wellicht 91% een Zwarte Piet aanhanger zijn. Dan kan je beter die link niet leggen.

     En ga je leeghoofdige voetbaltuig er bij betrekken om je gelijk te halen? Die beledigen ook homo’s, joden, boeren en ga zo maar door. Dat heeft niets te maken met met fatsoenlijke mensen die Zwarte Piet zien als onderdeel van een traditie en onze cultuur.

     Ik denk dat veel reageerders op Thailandblog boos zijn dat er door een minderheid iets opgelegd wordt. We leven toch in een democratie?

     • Co zegt op

      Precies Peter, met die laatste zin sla je dr spijker op zijn kop

     • Diana zegt op

      Helemaal mee eens. Een kleine groep schreeuwers drukt hun zin door. Dat is geen democratie. En dat voetbal hooligans dit nu gebruiken zegt daar niets over, die gebruiken alles om te kunnen rellen.
      De opmerking dat het kinderen niet uitmaakt vind ik helemaal verbazingwekkend aangezien de anti-zwarte piet groep als argument gaf dat het feest voor alle kinderen moet zijn. Als kinderen het niet uitmaak
      …dan vinden ze het dus niet erg dat piet zwart is. Waarom dan deze ophef?? Omdat n kleine groep mensen met n minderwaardigheid complex er moeite mee heeft.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Jan,waar haal je de fantasie vandaan met jou procenten van voor en tegen?
   De meerheid is nog steeds voor een normale St Nicolaas viering zo die reeds generatie’s lang met de aanwezigheid van een zwarte Piet gevierd word.
   Dat nu de politiek en zelfs de Ned.Ambassade in Bangkok de minderheids groep van tegenstanders te gemoet komt is eigenlijk ronduit absurd te noemen.
   Was het in een democratie niet altijd zo,dat de minderheid zich bij de meerheid moet aanpassen,en niet andersom.
   Zo gauw men kinderen die op een bepaalde leeftijd, niet meer aan St Nicolaas geloven,zou bij brengen dat het discrimineren van minderheden en anders gekleurde mensen eigenlijk nooit deugd,zou men vele malen meer doen als dit jaarlijks terugkerende gezeur over wel, of niet een zwarte Piet.
   Het Idee achter deze traditie mag zeker uit een tijd komen waarmen nog duidelijk anders dacht over het houden van een zwarte knecht,maar het is nu eenmaal geschiedenis die we ook een kind niet verzwijgen hoeven.
   Als we een Kind later op begrijpbare leeftijd meermaals vertellen dat het toen helaas zo was,en dat de mens eigenlijk geen recht heeft om minderheden en anders gekleurde mensen te discrimineren of te knechten, dan is dit eigenlijk meer dan alle demonstratie.
   Ik heb vroeger, anders als bij het tegenwoordige toedoen van de anti Piet groepen,nog nooit anders gekleurde mensen ontmoet die zich door dit kinderfeest discrimineert gevoeld hebben.
   Veel discriminatie,rasisme op scholen, en geschreew op voetbalvelden zijn voor een erg groot deel te danken aan de steeds terugkerende discussie’s gestuurd door deze anti Piet groepen.

  • De meest recente peilingen tonen aan dat de steun voor Zwarte Piet is gedaald naar ongeveer 50% (van een tiental jaren geleden nog boven de 90%).

   Graag een bron van deze bewering anders heeft het totaal geen waarde.

   • Dr Kim zegt op

    Het heeft geen waarde want het bestaat niet, behalve misschien in een of andere krant en zo liegt men er iedere keer wat bij. Kennelijk spreekt een bepaalde gedachte de eerdere schrijver aan en dan wordt dat zijn waarheid. Inmiddels kunnen deze reacties rechtstreeks naar de ambassade.
    Die kan dan zien dat er slechts een enkele expat onzwarte Pieten wil.
    Dus wees verstandig en las dat niet gewenste feestje af

   • Jan zegt op

    Peter, als alle beweringen zonder bronnen geen waarde zouden hebben, dan kunnen we verreweg het merendeel van de reacties hier weggooien! Maar vooruit ik kan me wel voorstellen dat je een concreet beeld wil. Voor de verschuivende panelen zie bijvoorbeeld https://nos.nl/artikel/2261714-minder-mensen-kiezen-voor-traditionele-zwarte-piet.html “Het aantal mensen dat vindt dat Zwarte Piet zwart moet blijven, is gedaald. In 2016 deelde 65 procent van de ondervraagde Nederlanders die mening, nu gaat het om 50 procent, blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research.” Zie: https://www.ioresearch.nl/actueel/nederlanders-hechten-aan-zwarte-piet-maar-meningen-verschuiven/#.XATmzEtKiM9 Nou kun je bij veel onderzoeken vraagtekens zetten over exacte resultaten, maar ze geven wel een trend weer. Men mag (nog) best vol houden dat het een minderheid is die voor RoetveegPiet is, maar het is inmiddels wel een heel omvangrijke groep. En omdat het Sinterklaasfeest een feest voor alle kinderen moet zijn, moet je die groep niet veronachtzamen. Een compromis als de RoetveegPiets is dan prima, en past wel degelijk in de evoluerende traditie. En nogmaals: kinderen vinden het net zo prachtig!

    • Je had het over een recente peiling maar die je noemt is uit 2018. Maar goed. De peiling van EenVandaag lijkt mij betrouwbaarder omdat zij al vanaf 2014 de meningen peiling die Zwarte Piet aangaan. En gezien de reacties hier, klopt dat aardig.

    • Rob V. zegt op

     Kinderen zal het vast wordt wezen, als het maar iets magisch/sprookjesachtig is (en er snoep, kadootjes en gezelligheid is). De volwassenen ligt het moeilijker, er zijn er die geen begrip hebben maar de standpunten tegen Zwarte Piet (het kwetst sommige) en er zijn er even goed die geen begrip hebben voor de liefhebbers van Zwarte Piet (want bedoeld als onschuldig figuur en nostalgisch). Zo moeilijk kan het toch niet zijn zou je denken om je iets wat in te leven, begrip, mededogen te hebben met anderen? Het is evident dat er met een verplichting of verbod op welke kleur of vorm van pietermans altijd wel mensen zijn die er moeite mee hebben, zich benadeeld voelen of gekwetst. Echter is er geen recht op het niet gekwetst raken. Hoogstens kun je anderen vertellen wat een gebruik met jou emotioneel doet. Het is dan aan anderen om er iets mee te doen of niet. Het individu beslist dan of en wat te veranderen. In dit geval aan Piet, die kun je zwart laten, groen, geel, regenboog, met vegen of wat ook. Zoals ook het accent en dommige boeman etiket veranderde in vrolijke, slimme vriend en hulpje. Dat gaat ‘vanzelf’ aan de hand van gesprekken en gevoelens in de samenleving. Zonder dwang of verbod. Dus al dit gezeik… Laat iedereen zich uiten over dit en andere feesten, vier het thuis hoe je wilt en de openbare vieringen kunnen zich dan daar in mee gaan. Als de meeste leden zich senang voelen met uitvoering X dan laat je de vereniging samen besluiten uitvoering X uit te voeren. Een ambassade zou daar verder geen rol in moeten hebben, misschien hoogstens feedback te geven als die denkt dat dit van belang is voor een goede uitvoering van het feest zonder gedoe.

     Maar kalmte lijkt al jaren terug van de pakjesboot te zijn gevallen. Piketpaaltjes uitgezet, een hoop geschreeuw van sommige groepen en een boel vermoeide mensen er tussen in die zich af vragen, waar gaat dit in hemelsnaam over???

  • l.lagemaat zegt op

   Het gaat hier niet om een “nostalgie”probleem, maar om veel ondermijnende zaken die Nederlands eigen zijn en steeds meer uitgehold worden!

   • Jan zegt op

    Het gaat om vooruitgang, het evolueren van een samenleving, met oog voor het ware verleden, met het oog op een respectvolle toekomst, voor iedereen. In het geval van Sinterklaas: een kinderfeest voor alle kinderen. De kinderen zijn een goede graadmeter: zij vieren het feest met wat voor Piet dan ook. De echte eigenheid van Nederland is het vermogen om zich voortdurend te ontwikkelen en te polderen tot we het langzaam maar zeker het eens zijn. Geweldig land!

    • Diana zegt op

     Als het de kinderen niets uitmaakt wat is dan het probleem. Dan hoeft er toch niets te veranderen. Volgens kick out zwarte piet doen ze dit voor de kinderen…niet nodig dus.

 29. T zegt op

  Wat een farce dit onderwerp is totaal geen discussie in een land als Thailand.
  Laat maar weer eens zien wat voor een slappe hap in die ambassades zit maja het is niet voor niks een afvaardiging van onze geweldige regering…

 30. Leo Bossink zegt op

  Wat een ongelooflijk infantiel besluit van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. En een ambassade (en ambassadeur) die dit zonder nadenken gewoon uitvoeren. Waar bemoeit de Nederlandse overheid zich mee?
  Ik denk dat er vele zaken zijn op de ambassade die verbetering behoeven. Concentreer je daar op en bemoei je niet met bijzaken. Of stel je tuin niet meer beschikbaar voor dat kinderfeestje. Maar bemoei je niet met de inhoud en uitvoering. Schande.

 31. bona zegt op

  Alhoewel dit contradictorisch klinkt, bid ik, als niet katholiek, de hemel het tijdelijke met het eeuwige of het aardse met het hiernamaals gewisseld te hebben voor de dag aanbreekt dat na Zwarte Piet, ook de goede Sint, de Kerstman, Sint Valentijn, Pasen en dergelijke meer, de plaats zullen geruimd hebben voor zaken die ik hier niet wens – mag vernoemen.
  Ik wens alle kindjes een mooi en gezellig traditioneel Sinterklaasfeest.

 32. beany zegt op

  De Nederlandse overheid geeft hier weer het slechte voorbeeld.

 33. h.meier zegt op

  Wat een stelletje lafaards t ministerie, hebben hier ons kinderfeest ook al verpest! Nu moet de ambassade t ook volgen! Hebben zij geen eigen wil? Blijkbaar niet! Degene die zei dat zwarte piet aan slavernij doet denken weten er niks van!

 34. Hans zegt op

  Men zou eens moeten kijken hoe in Paramaribo of Curacao Sinterklaas gevierd wordt . Gewoon met ZWARTE Pieten en iedereen vindt het best zo

 35. William zegt op

  In Thailand kennen ze ook een zwart gesminkt figuur. Zelf zien lopen in Bangkok.

 36. Jurjen zegt op

  Zwarte Piet niet mee laten doen omdát hij zwart is, dat is pas discriminatie 🙂

 37. Ger-Korat zegt op

  In Thailand kennen ze zwarte piet ook: deze is geheel zwart gesminkt en een bosje zwarte krullen er boven op en felrode lippen. Dit figuur komt uit een verhaal en de persoon heet ngok paa( fonetisch). Kom hem regelmatig tegen op festivals.

  Persoonlijk heb ik niets tegen welke kleur ook maar ik vind wel als er wordt geklaagd dat men dan witte en zwarte en bruine en gele pieten mag gebruiken want tenslotte is de Nederlandse samenleving gemengd en dus ook gemengd van kleur. Als die onverlaten dan zo nodig een kinderfeest willen verpesten laat dan witte en zwarte roetveegpieten zien en zowel vrouw, man als lbgt ( travestiet-piet). Wel zo eerlijk anders creeer je weer vooroordelen indien het alleen witte pieten neemt want dan krijg je straks het verhaal dat alleen de witte mensen werken, ha ha.

 38. Wannee zegt op

  Het is triest dat zo ambassade in Bangkok dit doet,
  omdat een paar mensen in Nederland er zogezegd problemen mee hebben.
  proberen ze een mooi feest de nek om te draaien.
  Hebben het over de slavernij ,discriminatie dan kunnen deze mensen zich beter
  met de dagelijkse slavernij bezig houden en lekker gaan protesteren in Qatar of Saudi Arabie
  Maar dat doen ze niet en ook de Nederlandse regering niet dat durven ze niet de schijtbakken.

 39. Van Dijk zegt op

  Nu zwarte piet mag niet meer, wat te denken met kerst van de drie koningen is er ook een zwart
  Wat is het volgende

 40. teun zegt op

  Kort maar krachtig: gevalletje van slappe knieen!

 41. Caspar zegt op

  Ben er helemaal klaar mee ik ga met de sint mee naar spanje ben het spugzat dat gezeur over zwarte of veegpiet.En die nu nog zeurt gaat ook mee maar dan in de ZAK van sinterklaas 55555.

 42. Marijke. zegt op

  Denk je echt dat een kind piet als slaaf ziet.Ik geloof er niks van.Het word in nederland steeds gekker.Al die oproerkraaiers maken kinderen alleen maar overstuur tijdens hun demonstratie.Ik denk dat wij als nederlander ook maar de straat opmoeten om te demonstreren tegen feesten waar wij niks mee hebben.

 43. mairoe zegt op

  Goed, de tegenstanders van de roetveegpiet zijn aan het woord geweest. Nu de voorstanders nog. Ik ben zo’n voorstander. Tradities veranderen door de tijden heen, en ik ben van plan om met de tijd mee te bewegen. Anno 2019 blijkt zwarte piet op teveel weerstand te stuiten. Ik vind dat kinderen zich maar moeten uitspreken, en zij zullen mededelen dat het hen niets uitmaakt van wie zij een hand vol snoepgoed krijgen.
  Ik durf te beweren dat hun kinderen dan weer niet beter weten of er zijn altijd roetveegpieten geweest. Zij zullen minzaam lachen om de kleinzerigheid van hun grootouders.

  • GeertP zegt op

   Zo is het maar net, met de tijd mee bewegen,iets waar de telegraaf gekkies onder ons niet aan willen.
   De argumenten die altijd worden gebruikt zijn helemaal lachwekkend,zo zou zwarte Piet cultuur zijn en nationaal erfgoed,de spanjaarden zeggen dat ook van stierenvechten en de Papoea’s van koppensnellen.
   Prima actie van de ambassade!!!

 44. Iwan zegt op

  Zeer goed plan. De ambassade gaat in elk geval met de tijd mee.

 45. Han zegt op

  Ik heb FvD hierop attent gemaakt, uiteindelijk heeft rutte op tv gezegd dat de politiek zich hier niet mee gaat bemoeien. Kan nog een leuk staartje krijgen

 46. Joan zegt op

  Wat een lekker gebral toch weer. Thailandblog als stamtafel om eens lekker je gal te kunnen spuwen over een laagje roet, en daar meteen de ondergang van Nederland aan te verbinden. Neem nog een pilsje, dan vragen wij de kinderen wat ze ervan vinden. Of nee, toch maar niet, want laten we niet zover zakken dat we hun plezier ook nog eens verder verpesten.

 47. johny zegt op

  En alleen omdat een kleine linkse minderheid ZEGT dat De Piet racistisch is. Waar houden die zich eigenlijk mee bezig,en de overheid volgt deze flauwekul. Wat is een Farang dan ? Een witte Belg, Rus, Amerikaan
  Wie is eigenlijk de racist?
  Arme ambassadeur, ik heb medelijden met jou.

 48. theoS zegt op

  1 van de vele Sinterklaas liedjes begint zo ” Sinterklaasje kom maar binnen met je KNECHT “. Nee, ik ben geen tegenstander van onze Zwarte Piet.

 49. Pieter zegt op

  Zwarte Piet is niet racistisch, die grote denkfout moeten we niet maken. Wel is hij onderdeel van een kinderfeest. Laten we dat ook zo houden. Kinderen zien het verschil niet tussen een zwarte, witte, groene of paarse piet.
  Met net zo goed als dat er mensen zijn die gekwetst worden door het haagse voorvoegsel ‘kanker’ of het veelgebruikte ‘homo’ als scheldwoord, zijn er mensen die er last van hebben dat Zwarte Piet met een zwarte huidskleur geassocieerd wordt.
  Samen leven betekent ook samen om elkaar geven. Een beetje rekening houden met iedereen hoort daarbij. En als zoiets als de kleur van Zwarte Piet zo’n ondergeschikt element is aan het sinterklaasfeest, waarom zouden we daar dan als idioten aan vast willen houden? Laat het gewoon een kinderfeest blijven!

 50. Toni zegt op

  Nederland…oh oh oh. Vroeger een volk waar ik als jonge Vlaming naar opkeek En nu worden jullie vreemden in eigen land. En wie daar opmerkingen over heeft is een racist, onverdraagzame, domoor, enz.. In Vlaanderen gaat het, jammer genoeg, ook die richting uit. Al was de reactie bij de laatste verkiezingen iets hoopgevender en groeit er een tendens: ‘genoeg is genoeg’. Maar eerlijk, de kiezers (ook in Vlaanderen) hebben het aan zichzelf te danken. Ze verdienen dus niet beter dan al die ellende. ‘Eigen schuld, dikke bult’, zeggen we in Vlaanderen.,

 51. Kees zegt op

  Ach , de aanstichter van deze grote onzin is Jerry Afriyie. Bekender gemaakt door een opruister eerste klas ( Sylvana ). Ik zou wel eens willen weten hoeveel subsidie zo`n KOZP krijgt !.

 52. Henk Hauer zegt op

  Belachelijk

  • Diana zegt op

   Ongeloofelijk!! Het wordt tijd dat dit groepje zich met nuttige zaken gaat bezig houden….werken voor de kost bijvoorbeeld

 53. Harm zegt op

  Belachelijk, mij en mijn dochter zien ze daar dus niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website