Nederlandse ambassade in Bangkok

Tijdens mijn bezoek aan de ambassade op verkiezingsdag maakte ik ook kennis met Jitze Bosma, het hoofd van de consulaire afdeling en zijn eerste assistente Filiz Devici.

Een goede gang van zaken in het stembureau viel onder hun verantwoordelijkheid, vandaar dat zij zich regelmatig lieten zien, zeker bij het tellen van de stemmen.

Thailandblog.nl

Jitze Bosma kennen we al wat langer, maar Filiz is nieuw in Bangkok. Deze charmante jonge vrouw heeft Jeanet Verkerk afgelost, die naar elders is overgeplaatst. Beiden verzekerden mij, dat zij erg veel belang hechten aan een goede verstandhouding met de in Thailand verblijvende Nederlanders en beiden vinden ook, dat Thailandblog.nl een prima platform is om voor informatie, vragen en discussies.

De ambassade komt nogal eens voor in de vele postings op dit blog en meestal gaat het dan over bepaalde problemen met visumaanvragen en consulaire hulpverlening. In september van het vorig jaar verscheen een posting met een opsomming van wat er zoal door de consulaire afdeling wordt gedaan, dat het alsnog lezen zeker de moeite waard is, ik hoef dat niet te herhalen. Er heeft destijds ook een uitvoerige gedachtewisseling plaatsgevonden met Jeanet Verkerk waarbij zij een aantal “mysterieuze” zaken bij de visumverlening heeft toegelicht. Op 24 september jongstleden heeft de redactie nog weer een posting gemaakt met een aantal goede tips voor het krijgen van een Schengenvisum.

Vragen aan de Nederlandse ambassade in Bangkok

Toch, ondanks de vele beschikbare informatie, blijven er altijd vragen over, die blijven hangen. Ik heb nu met Filiz Devici afgesproken, dat we wederom een vragenronde organiseren. Ik ga binnenkort weer naar de Ambassade om alle gestelde vragen met haar te bespreken en uiteraard wat meer nieuws te weten te komen en kom daar dan op dit blog op terug.

U kunt uw vraag op drie manieren stellen:

 1. via een reactie op deze posting. Dit heeft het voordeel, dat anderen die vraag niet opnieuw hoeven te stellen;
 2. via een E-mail aan de redactie: [email protected]  Als de vraag enigszins persoonlijk is en u niet wilt, dat u als vragensteller gekend wordt;
 3. direct aan Filiz Devici: [email protected]  Als de vraag zeer persoonlijk is. U krijgt dan ook persoonlijk antwoord van haar.
.
U kunt elke vraag stellen, die bij u leeft, of het nu om visumaanvragen gaat of andere zaken, waarvan u denkt, dat de ambassade een bepaalde verantwoordelijkheid heeft. Filiz Devici heeft beloofd zo eerlijk en open mogelijk te reageren.

Ik zal vast een beginnetje maken: als ik met mijn Thaise vriendin naar Nederland wil reizen, moet ik om een Schengenvisum te verkrijgen een garantieverklaring van de Gemeente inleveren. Mooi, maar ik woon in Thailand, ben uitgeschreven in Nederland. Wie verschaft mij nu die garantieverklaring?

68 reacties op “Opnieuw de Nederlandse ambassade”

 1. @ Tot nu toe heb ik alleen maar positieve ervaringen met de ambassade in Bangkok. Voor een overheidsorgaan zijn ze best wel service- en klantgericht.
  Natuurlijk moeten ze ook wet- en regelgeving uitvoeren en dat zal in de praktijk ook teleurstellingen geven bij bijvoorbeeld een visumaanvraag die afgewezen wordt. Dan krijg je emotionele reacties van betrokkenen. Begrijpelijk, maar niet altijd fair naar de medewerkers van de ambassade.

  • Hans Vliege zegt op

   Kuhn Peter, leuk om te stellen dat het niet fair is naar de medewerkers van de ambassade, maar……. Veel mensen moeten reizen en kosten maken om bij de ambassade te geraken. Als je dan op een zeer klungelige manier en zonder eindig vorm van respect, niet juist geholpen wordt, is het voorstelbaar, lees ook mijn verhaal maar, dat je denkt, wie is er nu uiteindelijk voor wie. P.s. Het lijkt mij ook niet een lerende organisatie!

 2. marc zegt op

  Goedemorgen,

  Kan mijn vriendin niet zelf een visum aanvragen als zij voldoende geld op haar rekening
  heeft?(90 dagen x het verplichte bedrag) Ik heb 2 kinderen die zowel de Ned als de Thaise nationaliteit hebben,tevens hebben zij mijn achternaam . Dit zou elke keer veel papieren rompslomp besparen.

  Met vr gr ,

  Marc v Vliet

  • Rob V. zegt op

   Zij kan het meeste werk al zelf doen:
   – Een afspraak maken (via het bedrijfs VFS Global, die maakt de reserveringen).
   – De formulieren invullen (Schengen Visum Formulier, zie VFS Global site).
   – Pasfootjes etc. (zie wederom de VFS Global site
   – Voor zichzelf garant staan (34 euro per dag op haar bankreking aan te tonen met bankboekje).
   – Langsgaan bij de ambassade nadat de afspraak geregeld si via VFS Global en de procedure afwachten.

   Het enige wat jij dan nog hoeft te doen is het Formulier Garant en/of logies invullen, legaliseren bij je gemeente en met de post naar Thailand sturen. Eventueel ook een beleidende brief omtrent jullie relatie, haar verblijfsdoel en reden waarom zji terug zal keren (maar dit kan zij zelf ook doen, in het Engels dan). De eerste keer heeft je vriendin wellicht wat hulp nodig met het invullen van de papieren maar het meeste staat ook in het Thais op de site van VFS Global.

   Uiteraard natuurlijk samen via Skype wel de tips mbt het VKV (visum kort verblijf) doornemen. Dan meot het lukken, mijn vriedin heeft afgelopen jaar ook het meeste zelf gedaan en dat ging prima. 🙂

 3. gerrieQ8 zegt op

  een vraag aan de NL ambassade eerder gesteld, maar ze verwijzen me naar hun website, waar geen antwoord op mijn vraag te vinden is. En wel; ik heb een vriend van de Belgische nationaliteir, maar al meer dan 40 jaar in Nederland woont en werkt. Hij wilt nu zijn vriendin voor 3 maanden naar Nederland halen via Schiphol. Kan hij het Schengen visum gewoon aanvragen via de Nederlandse ambassade in Bangkok? Voor alle duidelijkheid; ze gaat het merendeel van de 3 maanden natuurlijk in Nederland verblijven, ik schat in zo’n 89%.

 4. Ruud zegt op

  Heb hetzelfde probleem. Op mijn bankrehening in nederland staat voldoende om met 2 mensen 40 jaar te leven en dan ook nog ruim. Wat te doen?

  • Maarten zegt op

   Ruud, ik wat zou ik graag willen dat ik jouw probleem had 😉

  • Ronny zegt op

   Ik begrijp je probleem niet. Heb je teveel geld op je bankrekening en weet je niet wat je er mee moet ?

 5. Jos zegt op

  Beste,

  ik heb diverse keren familieleden van mijn vrouw gegarandeerd welke op vakantie naar Nederland kwamen.

  Als zij een afspraak op de ambassade hebben gemaakt, wordt bijna altijd toegang tot de ambassade geweigerd.
  Bij de portier hangt een nummerrol, zodra je nummer 20 , word je niet meer toegelaten en moet je de volgende dag terugkomen.
  Dit is 3x gebeurd met de moeder van mijn vrouw, zij is 70+ jaar.
  Ze sturen dus zelfs bejaarde thaien weg. (komt u morgenochtend maar weer, en als u hard rent, en u bij de eerste 20 eindigd, dan mag u naar binnen).

  Dat is natuurlijk onzin want je hebt een afspraak gepland, maar toch elke keer gebeurd het weer. Zelfs als wordt aangegeven dat ze een afspraak hebben.

  Om toch binnen te komen moet je bellen met de persoon waarmee een afspraak is gemaakt.
  Eerst wordt het nummerapparaat glashard ontkend, vervolgens gaan ze intern bellen. Na enkele minuten, zodra de portier bereikt is, worden ze alsnog toegelaten.

  Kunt u dat niet beter inregelen, zodat dit tot het verleden behoord?

  mvgrt, Jos

 6. Rob Piers zegt op

  Vaak is de ambassade onderwerp van gesprek. Aan de orde komen dan de te volgen procedures rond visum aanvragen, inkomensverklaringen etc. etc. Dan vertel ik mijn tot nu toe positieve ervaringen, zowel over de te volgen procedures als ook over de dienstverlening. Wanneer dan ook de kosten, die men over het algemeen nogal prijzig vindt, van de dienstverlening aan de orde komen, vertel ik dat de overheid de kosten van dienstverlening in rekening mag brengen. Dit op basis van de wetgeving m.b.t. zeg maar “leges”. Die wetgeving stelt ook dat de overheid daarop geen winst mag maken. En daar wringt de schoen: “dit zijn Hollandse prijzen”, de algemene kosten in Thailand liggen op een aanzienlijk lager niveau.
  Om daar met goede argumenten op te reageren zou ik graag de ‘leges’-verordening, op basis waarvan de kosten van de dienstverlening zijn bepaald, willen inzien. Mijn vraag is: “Is de kostenberekening van de dienstverlening online in te zien, en zo ja, waar staat dit dossier dan?”
  Alvast bedankt voor de reactie.

 7. Harold zegt op

  @ Gringo

  Wel een beetje slordig dat je de naam van deze ‘charmante jonge vrouw’ structureel verkeerd schrijft in je artikel. Het is namelijk Filiz Devici.

  Een stukje eenvoudige research op Google had dit opgeleverd: http://thailand.nlambassade.org/organization/afdelingen/de-afdelingen.html

  • @ aangepast.

 8. erik zegt op

  hetzelfde probleem heb ik ook,ben woonachtig in TH,ben verleden jaar met mijn bankafschriften naar het ned.consulaat getogen,ik wer niet eens binnen gelaten,men wilde mijn papieren niet eens bekijken en mijn vriendin kreeg te horen ,aangezien zij geen kinderen heeft en geen eigen auto en ook geen eigen huis,want zij woont bij mij in BKK,zij dus nooit een schengenvisum kan krijgen,aangezien zij geen economische binding met Thailand heeft,ik loop al te piekeren om dan maar te gaan trouwen maar of dat dan helpt ? heb er maar weinig vertrouwen in

 9. John D. Kruse zegt op

  Hallo,
  het gestelde in de laatste alinea slaat wat het onderwerp betreft, de spijker op z’n kop.

  Degene die naar de gemeente moet gaan, is dan over het algemeen een zoon, dochter, of een ander familielid die het onderdak sponseren, en dus in Nederland wonen. De nederlander die hier woont met zijn vrouw of vriendin, moet dan het onderhoud/geld sponseren als dat nodig is.
  Gelukkig kan het op deze wijze bij een Visum aanvraag via de Nederlandse Ambassade geregeld worden. Ik ben de afgelopen maand niet zo vriendelijk geweest tegen, zoals ik nu dus weet, mevr. of mej. Devici, daarvoor via deze weg mijn excuses.

  Voor mij is het op dit moment toch een probleem omdat ik het ook zo moet regelen maar dan voor mijn eigen huis in Spanje. Maar de spaanse ambassade wil daar niets van weten; zij kennen geen formulier Proof of sponsership. Nee, ze negeren deze mogelijk-heid zelfs. De Schengenregels worden dus niet door alle landen op dezelfde manier toegepast. En dat is enorme handicap. Het visum voor mijn vriendin is voor de derde maal, o.a. daarom, niet toegewezen. Vr. groet, John D. Kruse

  • Rob V. zegt op

   Wellicht dat Spanje makkelijker is mbt Schengen VKV (visum kort verblijf) en genoegen neemt met het standaard EU ” schengen visa” formulier (dat is in zo’n beetje alle talen beschikbaar en voor alle ambassades te gebruiken. Op dit formulier moet je ook aangeven wie/waar je logies (verblijf) za hebben in de EU en wie financieel klaar staat.

   Woon je dus zelf samen met je buitenlandse partner buiten de EU dan moet je een VKV aanvragen voor het land waar je het langst gaat verblijven. In jouw geval Spanje, en Gringo in Nederland. Waarschijnlijk zou voor jouw dit voldoende moeten wezen (aantonen dat je zelf in Spanje een adres hebt en voldoende geld hebt: 34 euro per persoon per verblijfsdag).

   Nederland stelt als extra eis het Garant&Logies formulier. Als Gringo bij familie of vriendein intrekt dan zullen die dus het formulier ” logies en/of garantstelling” moeten invullen, ondertekenen en laten legalsieren bij de gemeente en dan opsturen naar Gringo. Gringo en partner kunnen voorzichzelf garantstaan (34 euro p/p, p/d). Aan te tonen met recent banksaldo afschrift. Dat zou voldoende moeten zijn.

   Een begeleidende brief over het hoe, wat en waarom kan nooit kwaad. Vooral niet voor de ‘ vreemdeling’ zodat hij/zij kan aangeven waarom deze naar de EU wil eizen en waarom deze zal terugkeren naar het thuisland.

 10. Roel zegt op

  Beste lezers,

  Ik heb mijn vriendin al 3 x meegehad naar NL en 2x haar minderjarige dochter. Heb nog nooit problemen gehad bij de ambassade, vind zelf dat ze heel correct zijn en ook behulpzaam. Op vragen via mail naar ambassade wordt keurig vaak nog zelfde dag beantwoord.

  Mijn dikke pluim is voor de ambassade.
  Wel is het natuurlijk zo dat ieder zich aan de regels moet houden en de juiste papieren mee te geven voor het aanvragen van een visa voor je thaise vriendin/partner.
  Tot verrassing verkreeg mijn vriendin in maart dit jaar een multi entree voor NL, betekend dus dat ze het gehele jaar geen visa meer hoeft aan te vragen en iedere keer met mij mee kan gaan.

  Ambassade voor mij een 10 met een griffel

 11. Peter Hagen zegt op

  Moderator: oproepen tot geweld, ook voor de grap, is niet toegestaan. Daarom plaatsen wij uw reactie niet.

 12. B de Jong zegt op

  Ben uitgeschreven in Nederland en woon op heteiland Samui.

  Heb nu een internationaal rijbewijs nodig.

  Kan ik een beroep doen op de Nederlandse ambassade ?

  Met vriendelijke groet,

  Bas de Jong.

  • riekie zegt op

   heb je al een nederlands rijbewijs bas?
   dan kun je het wel verlengen op de ambasade zover ik weet

   • Gerard zegt op

    Je kunt toch een thaise rijbewijs krijgen Je moet een kleine examen doen stelt niets voor en je hebt hem informeer daar maar na ik heb er zelf ook een en rij er elke dag mee

  • René van zegt op

   Bij mijn weten heeft de ambassade niets te maken met een internationaal rijbewijs. Op Samui langs gaan bij het transportation department (Lipanoi). Daar kunnen ze je vertellen hoe je met een Nederlands rijbewijs een Thais rijbewijs kan krijgen. Heb zelf twee Thaise rijbewijzen een voor motor en een voor auto.
   Ben trouwens twee weken terug bij de ambassade in Bangkok langs geweest voor een nieuw paspoort. Stond met 15 minuten weer buiten, en met tien dagen werd mijn nieuwe paspoort per post bezorgd.

 13. riekie zegt op

  Nou mijn ervaringen met de ambasade zijn zeer slecht
  mijn ex heeft 5 zelfmoordpogingen gedaan
  mijn zoon is onder verdachte omstandigheden gestorven
  de ambasade heeft totaal niks gedaan om me op welke manier dan te helpen
  nee wij kunnen niks doen werd werd er gezegt.
  lieten me hier aan mijn lot over
  mischien voor visum en dergelijke dat ze helpen
  maar als je echt in de problemen zit zijn ze niet thuis’
  en laten ze je verzuipen letterlijk en figuurlijk
  dus mijn ervarig met de nederlandse ambasade in bangkok
  zijn zeer teleurstellend kun je wel zeggen

  • gerard zegt op

   wat voor hulp had je dn verwacht of gewild?
   ik herinner me jou verhaal. Jou zoon was opgepakt i.v.m. drugs, toen hij uit de prison kwam werd hij direkt weer opgepakt, en heeft toen zelfmoord gepleegd, zo was het toch Riekie?
   Dus waar had de ambassade jou dan mee moeten helpen?

 14. Rob V. zegt op

  Ik ben altijd netjes en snel geholpen door mevrouw Verkerk en mevrouw Devici (al heb ik haar gemailed met de titel ” de heer” , mijn welgemeende excuses hiervoor dat ik aannam dat ” plaatsvervang hoofd consulitaire zaken” een man was. Bij Verkerk ging het wel goed 😉 ).

  Ik Mevrouw Devici heeft mij de afgelopen week zeer goed geholpen mbt onze directe MVV aanvraag (al ging er bij de baliemederwerkster nog wel wat mis helaas, dit is later door Devici hersteld). Mijn dank daarvoor. Kortom vooral complimenten rondom het afhandelen van VKV en MVV procedures en feedback rondomvragen, prima service!

  Het enige minpuntje vind ik de bij de VKV procedure bij VFS Global, ik heb hier al eens contact mee gehad met mevrouw Verkerk en die zou er mee aan de slag gaan maar daar is helaas niets meer van terecht gekomen. Het betreft het volgende:
  1 – De site van VFS Global is in het Engels en Thais, voor hen die wat minder goed zijn in deze talen en dus liever in het Nederlands communiceren zou het handig zijn als de site van VFS Global ook in het Nederlands is.
  2 – 80% van de VFS Global site is in het Thais, maar twee belangrijke punten zijn slechts in het Engels: 1) het Schengen Visum Formulier (bij de balie op de ambassade hangt wel een Thaise vertaling?) 2) De betaling en en het prikken van een datum en tijdstip is slechts in het Engels. Als beide ook in het Thais zouden zijn dan kan iemand van A tot Z de hele prcocedure in het Thais doorlopen, wel zo practisch.
  Het zou dan ook fjin zijn als de VFS Global site van A tot Z volledig in het Engels, Thais en eventueel Nederlands zou zijn. Dan hoeft niemad vast te lopen op een taalbarriere. kan dit geregeld worden?

  Nogmaals mijn complimenten aan de ambassade.

  • Rob V. zegt op

   Oh, vergat ik nog mijn vraag mbt de directe MVV aanvraag: Worden deze stukken electronisch gemailed of gefaxed naar de IND? Ik begrijp dat de dag van indienen bij de ambassade telt als de dossier datum, wat natuurlijk erg belangrijk is als er op een bepaalde datum nieuwe regels in werking treden. Dan moet de IND de stukken natuurlijk ook snel in huis hebben, dus zal het wel niet met de ouderwetse post gaan maar in het archief van de ambassade?

  • Roel zegt op

   Je hebt volledig gelijk, VFS Global functioneerd niet goed, ook ik heb dat al 2x aan de ambassade doorgegeven en bij de eerste keer gaven ze mij gelijk en zouden in contact treden. Ook de betaling, heleboel banken weten het gewoon niet en dan bedoel ik wel de bank die door VFS Globel wordt aangegeven.

   Ook een Thai welke niet op pc zit of geen ervaring of onvoldoende studie komt er nooit uit.
   Wel ben ik het met ambassade eens dat wanneer mensen betalen voor afspraak dat ze dan ook wel komen en dat was in het verleden niet zo werd mij medegedeelt. Het kan natuurlijk niet dat mensen niet komen, anderen moeten daardoor extra lang wachten op een datum voor afspraak, tevens kost het de ambassade gewoon geld. Maar ja een Thai en afspraken zijn dingen die niet bij elkaar passen hoor ik vaak.

   Ps, aanvraagformulier voor visa in het nederlands kan je gewoon downloaden op website ambassade, minbuza

   • Rob V zegt op

    Ja inderdaad. Naast ons twee zullen er wel meer mensen zijn geweest met klachten of suggesties mbt VFS. Mevrouw Verkerk klonk er positief in haar mails naar mij, dus ik heb het vermoeden dat het gewoon bij VFS vastloopt (ook meermaals gemailed, nooit enig reactie ontvangen..). Jammer hoor, maar het zal VFS wel weer om maximale winst te doen zijn…

    Het Nederlands formulier is inderdaad eenvoudig op te vragen (als ook alle andere gangbare talen), een Thais formulier helaas niet, niet bij VFS en ook niet op de site van de NL ambassade te Bangkok. Vandaar dat ik uit het oogpunt van toegangelijkheid pleit voor volledige 3 talige (NL, ENG, TH) ondersteuning, dat zou alles wel zo laagdrempeling houden.

    Het idee van betalen (borg danwel leges) is helemaal niet zo verkeerd als je weet dat er nogal wat nep afspraken en no shows waren. Natuurlijk niet leuk voor de oprechte aanvragers die hierdoor wat extra stappen en centjes moeten investeren.

 15. Henkvk zegt op

  Mijn ervaringen met de Ned. Ambassade in Bangkok zijn van heeeeel lang geleden. Als twintiger zwierf ik in de zestiger jaren door Azië. We hadden een lange trek door de Himalaya gemaakt en vlogen daarna van Kathmandu naar Bangkok. Van de winter naar de zomer en wij hadden al onze winterkleding in ons rugzakken zitten wat veel ruimte innam. We vroegen of we deZe spullen op de ambassade mochten achterlaten. We zouden nog een poos in z.o. Azië doorbrengen en t.z.t. van Bangkok naar Bombay vliegen. Dat was geen enkel probleem. We waren al een jaar onderweg en lazen elke middag in de airco ruimte van de ambassade kranten en tijdschriften. Wat een luxe en wat een gastvrij onthaal, alleen wilden ze niet meewerken aan een visum voor Laos wat net haar grenzen geopend had en achteraf gaf ik ze gelijk, want het was te gevaarlijk in dit land, waar we overigens wel geweest zijn, maar ” thats another story “.

 16. M.Mali zegt op

  Ik stelde aan de IND een vraag:”Als ik met mijn Thaise vrouw, waar ik officieel al 5 jaar ben getrouwd voor de Thaise wet, met vakantie wil naar Europa, dan dient toch niemand anders garant te staan dan ikzelf voor haar?
  Wij vormen dus een echtpaar waar ik een maandelijks inkomen heb.
  Ik kan dus garant voor haar staan…”
  Men schreef:”Zij moet aantonen dat zij genoeg geld heeft staan op haar eigen bankrekening.
  Dus willen jullie naar Europa gaan voor 14 dagen, dan moet zij 34 euro x 14 dagen=476 euro op haar rekening hebben staan”

  Dat is toch vreemd?
  Ik ben haar wettige man!!!
  Ik zorg voor haar !!!

  • Gerard zegt op

   Ik weet niet of dit excat het juiste is. Ik woon hier tijdelijk heb een Thaise vrouw zijn op vakantie naar Nederland geweest. Helemaal geen probleem, ik ben de kost winner

  • polderjongen zegt op

   Beste tjamuk, ik denk dat je het wel goed bedoeld, maar voor zover ik weet is er geen Nederlandse wet die je verplicht je vrouw een eigen bankrekening te geven. De zoveelste misser van de ambassade in Bangkok. Bij mij is ook, jaren geleden, een visum aanvraag voor een vakantie in Nederland voor de dochter van mijn Thaise vrouw afgewezen. Reden: er was geen garantie voor terugkeer naar Thailand, ondanks dat alle gevraagde extra papieren ingeleverd waren. Heb toen een boze mail gestuurd naar Buitenlandse Zaken in Den Haag met de vraag: van welke vakantie-visum aanvraag heb je dat dan wel? En.. wonder boven wonder, een week later werd het visum opeens verleend!

   • Rob V zegt op

    Inderdaad, daarom moet de vreemdeling (toerist, gast) als die voor zichzelf garant staat een rekening op eigen naam hebben. Maar het zal toch niet uitmaken in welk land de rekening is of dat die gedeeld is, een Thai met een Nederlandse bankrekening op naam (alleen of met gedeeld eigenaarschap) zal denk ik gewoon geacepteerd worden. En NL bankrekening van de partner maar met een tweede pasje dan weer niet omdat die rekening dan niet daadwerkelijk van de vreemdeling is (wat dus een probleem kan zjn bij overlijden e.d. van de rekeninghouder).

 17. Janbv zegt op

  Ik ben half September bij de Ambassade geweest voor aanvraag Schengen visum. Wij zijn daar correct en zeer vriendelijk behandeld en eigenlijk binnen een half uur weer buiten met alle benodigdheden. Prima werk!

  Dank daar voor.

  J. van Gaale

  • Hans Gielen zegt op

   Janbv, je schrijft: “Wij zijn daar correct en zeer vriendelijk behandeld” “Wij”, toen ik daar met mijn vrouw kwam mocht alleen zij naar binnen. Volgens mij is zij, correct behandeld.
   Ik zelf vond de behandeling vooraf niet zo prettig. Er werd door de portier om de papieren gevraagd en een van de ingevulde formulieren werd afgekeurd en ik kreeg een ander die ik op een muurtje langs het water in de brandende zon moest invullen.
   Papieren die dreigden in het water te waaien zweet druppels die de inkt van het formulier deden oplossen en bevlekken. Terwijl ze een wachtkamer hebben die airco hebben.
   Nee, daar kom je alleen binnen als de juffrouw in het loket alles in orde vind.
   We moesten voor haar ook nog een envelop met ons adres beschrijven en de porto betalen, daarna kregen we toestemming om de wachtruimte te betreden.
   Nee, klantvriendelijk is het niet.

 18. michel zegt op

  waarom voor visum afspraak nu tussen persoon en alleen bij 1 bank er gestort kan worden voor de tussen persoon en dan 1 dag wachten en evengoed via computer maak je afspraak . mijn vrouw moet nu eerst een lang stuk reizen om geld te storten

  • Rob V zegt op

   Die tussen organisatie (om een afspraak te maken tegen betaling) is omdat er in het verleden veel mensen een afspraak maakte en niet kwamen opdagen ofdat bureautjes opzettelijk de hele agenda vol boekten. Zie ook het eerdere topic met vraag & antwoord, daar geeft Verkerk dit aan. Ook ik was niet zo blij met deze tussen stap (en de service van VFS laat nog steeds de wensen over, heb ze ook al meerdermalen gemailed hierover en nog nooit enig reactie gehad… ), maar het idee achter de maatregel begrijp ik wel. Ideaal zou natuurlijk een kleine vergoeding danwe; borgstoring zijn direct aan en via de ambassade maar dat betekent nog meer werk (kosten, bezettingsdruk) voor de ambassade, dus dan kom je al snel bij uitbesteden uit… Jammer voor hen die niet echt thuis zijn in de Engelse taal internet of bankzaken, de perfecte oplossing zal helaas wel niet bestaan.

   Eerdere Q&A met de voorganger van mevrouw Devici, mevrouw Verkerk:
   https://www.thailandblog.nl/reisverzekeringen/visum-kort-verblijf/antwoorden-jeannette-verkerk-visumvragen/

 19. Sir Charles zegt op

  Hedenmorgen weer teruggekeerd na enkele weken in Thailand doorgebracht hebbende. Is verder niet belangrijk echter wil wel benadrukken dat ik de afgelopen keer weer uiterst correct en vriendelijk behandeld ben geworden door de Nederlandse ambassade. Niets dan lof.

 20. Wim zegt op

  Hallo,
  Ik woon met mijn Nederlandse vriend al jaren in Thailand zijn dan ook uitgeschreven in Nederland en nu onze vraag kunnen wij op de NL-ambassade in Bang kok ook trouwen ?? Wij zijn dus homo en volgens vrienden zou dit moeten kunnen ook Dutsers kunnen op hun ambassade trouwen alvast bedankt voor uw antwoordt Wim

  • frank w zegt op

   nee Wim kan niet, je moet naar Nl. Ikzelf wens te trouwen met mijn Thaise vriend, heb dit ook voorgelegd aan de ambassade, er werd mij verteld dat ik alleen nl kan trouwen, en ja ook ik ben uitgeschreven en woon hier al vele jaren. Het is allemaal heel moeilijk, want alle papieren moeten vertaald, gelegaliseerd etc. worden, en dan nog maar afwachten of visum wordt verleend. Wat dat betreft is het voor jou makkelijker. In Den Haag in ondertrouw gaan, en zelf je gemeente uitzoeken, is niet zo moeilijk omdat jullie allebei nederlander zijn.

 21. J.M van Herpen zegt op

  Geachte Lezers,

  In de tien jaar dat ik nu ervaring heb met de Nederlandse Amassade in Bangkok kan ik alleen maar zeggen dat de dienstverlening welke in het verleden al zeer slecht was alleen maar meer achteruit is gegaan. Voorheen op de oude lokatie was het nog enigsinds gemoedelijk maar wel zeer burocraties, nu op dit moment is het net een GEVANGENIS waar wij Nederlanders met veel moeite en het betalen van 275,– Th.B.binnen mogen om een afspraak te maken. En dit alles om op een stukje Nederlands grondgebied in Thailand te mogen komen. Wat men ook vergeet is dat ze daar zitten van onze belastinggelden.
  Al 5 maanden ben ik bezig alleen maar om een afspraak te maken om over mijn problemen hier in thailand te praten, maar zelfs dat krijg ik niet geregeld.
  Ook zit ik al enige tijd te wachten op antwoord van de Ambassade op een paar E-mails, maar ook daar krijg ik geen antwoord op. Is er misschien iemand die voor mij een afspraak kan regelen met Dhr. Bosma of iemand anders daar?

  N.B. ER gaat ook wederom een brief naar de ambassade, met een persoonlijke vraag welke ik liever niet in het openbaar zeg, om de medewerkers van de ambassade niet in discrediet te brengen, men heeft namelijk tegenover derde een uitspraak gedaan over mij.

 22. John D. Kruse zegt op

  Hallo Rob,
  het spijt me je te moeten zeggen, dat zelfs jij schijnbaar niet op de hoogte bent met de bijna bedriegelijke en onvriendelijke wijze waarmee/op, de spaanse ambassade de applicaties en de applicanten behandelt.
  Het is bij hun helemaal niet gemakkelijker met het standaard formulier, was het maar waar.

  Twee jaar geleden hadden ze in hun begeleidende condities nog staan dat een Thai die zelf niet overvoldoende geld beschikt, de uitnodigende persoon (of het bedrijf) in Spanje kon laten borgen. Deze alinea was verdwenen in 2011.
  Begin dat jaar vroegen wij, officieel mijn partner natuurlijk, voor de eerste keer een “visado” te verstrekken.
  Ik ging in spanje met de billen bloot en kreeg uiteindelijk voor meer dan honderd euro van de Policia National, een door de koning goedgekeurde uitnodigingsbrief. Ze hebben er op de ambassade in Bangkok hun billen mee afgeveegd. Een schandaal!

  En hoe vaak ik niet in een mail heb gevraagd hoeveel “Kob” op haar rekening zou moeten hebben. In tegenstelling tot de Hollandse duidelijke info, wordt er in de Spaanse begeleidende informatie over gezwegen.
  Toen ik nu twee weken geleden dezelfde vraag stelde bij het VFS, werd gezegd dat kunnen (lees mogen), wij niet zeggen; “zoveel als de applicant denkt dat genoeg is” ??? Het is sabotage!!!
  En mijn persoonlijke brief als “Proof of Sponsership” zou niet geldig kunnen zijn. Daarbij had ik daar al mijn bewijzen bij gevoegd. Bewijs van inwonerschap en adres van mijn huis (afgestempeld en getekend door de spaanse burgermeester, verder pensioen en bankbescheiden enz.).

  Eigenlijk denk ik nu dat VFS deze papieren helemaal niet heeft doorgegeven aan de Ambassade. Je wordt dus belazerd en daarvoor heb ik wel exl. tax. 800 Bath betaald incl. EMS. Plus nog eens 275 Bath om een (eerdere) afspraak te maken bij de nederlandse Ambassade.
  We zijn drie keer heen en weer naar Bangkok gereist. Zijn 7000 Bath verder en staan met lege handen!
  Stel nu dat de Thai lady dat zou moeten betalen.

  Reden van de derde afwijzing in het engels: “The information provided to justify the purpose and conditions of the expected stay are not reliable.” (ook in het Thais!). Onze reactie in gewoon Engels: “Bullshit” En zo gaat het, en niet anders!
  Kob heeft zaterdagmorgen per geregistreerde post, om een “optional reconsideration” gevraagd. Brengt dat niets; dan binnen twee maanden naar het Tribunal in Madrid. Opgeven doen we nog niet.

  John D.Kruse & Nongnuch (Kob) Pitaon

  • Rob V. zegt op

   Opmerkelijk en betreuringswaardigend, zou Spanje nu ook al een ontmoedigingsbeleid voeren? Die 34 euro p/d p/p is gewoon de Europese norm om als vreemdeling voorjezelf finnacieel garant te staan. Maar landen mogen dus extra eisen stellen voor visums en verblijfsvergunningen, Spanje lijkt dit dan ook gedaan te hebben. Begrijpelijk als je als land specifiek problemen/situaties hebt maar uit het oogpunt van uniform beleid natuurlijk weer lastig.

 23. Peter Hagen zegt op

  De ambassade is zeer behulpzaam? Ik heb totaal andere ervaringen. Er loopt zelfs een rechtzaak tegen Buitenlandse Zaken wegens een onrechtmatige overheidsdaad. Verjaringstermijn 5 jaar.
  Ik raad iedereen aan die met een afgewezen visum te maken krijgt onmiddelijk het VIS ter inzage te vragen en de bevoegde instanties bij voorbaat in gebreke te stellen met een daarbij behorende dwangsom. Doe je dat niet dan kun je naar openheid van zaken fluiten.
  De tekst van de reden van het afwijzen van een visum is zo onduidelijk dat je daar niet uit kunt opmaken waarom een visum is afgewezen.
  In 2009 ben ik samen met mijn vriendin op uitnodiging van mevrouw Verkerk (gsprek op consulaire spreekuur in Chiang Mai) op de ambassade geweest om voor de eerste keer voor mijn vriendin een visum aan te vragen.
  Ik mocht als Nederlandse staatsburger van de geen Engels sprekende portier niet naar binnen om persoonlijk mijn garantverklaring te laten legaliseren. Door een kennelijk zeer slecht geinstrueerde Thaise visumbeambte werd mijn vriendin via die voor mij verboden deur heen en weer gestuurd met dat document, voor het schrijven van een uitnodigingsbrief en voor mijn paspoort. Veel gekker moet het toch niet worden?
  Toen ik haar later per mail om opheldering vroeg antwoorde diezelfde, nu kennelijk overgeplaatste, dame mij ”op grond van ervaringen in het verleden worden referenten niet tot de baliruimte(=die ene deur naar inetrvieuw- en leglisatiebali) toegelaten.
  Hoezo agressiviteit? In Nederland mag ik gewoon het gemeentehuis in. Daar staat nooit een portier die mensen de toegang weigert. Daar is een ambtenaar zelfs bereid dat formulier zonder datum af te stempelen ter legalisatie. Tip voor eveneens overwinterende landgenoten. Bespaart je onnodig heen en weer gereis naar Bangkok.
  Tot mijn stomme verbazing werd het visum 14 dagen later geweigerd omdat er geen gelegaliseerde garantstelling/logiesverstrekking overlegd kon worden omdat de referent op vakantie in Thailand was. Het bezwaar duurde mzo mlang dat dat visum niet meer hoefde. Mijn en haar eerste vakantie in Nederland was al naar de knoppen geholpen.

  NB: natuurlijk heb ik de zaken door ervaring ”rijk” geworden bij de volgende keren anders aangepakt. Gewoon die garantstelling/logiesverstrekking uit Nederland mee genomen.
  Mijn vriendin is sindsdien iedere zomer zonder verdere problemen meegeweest naar Nederland.

  • Rob V. zegt op

   Dat klopt dat de referent niet naar binnen mag omdat ze daar een aantal vervelende ervaringen mee hebben, dit gaf mevrouw Verkerk ook aan in de Q&A vorig jaar. Zeer spijtig natuurlijk dat fatsoenlijke referente de dupe worden van een paar drifkikkertjes die stampij maakte in de ambassade.

   Ikzelf was bij de VKV en MVV aanvraag van mijn vriendin niet in Thailand anders had ik ook graag mee naar binnen gegaan, dit om de aanvrager te kunnen assisteren (vloeiender verloop van een aanvraag, zo had mijn vriendin niet onterecht weggestuurd geweest door een fout /miscommunicatievan de baliemedewerkster door netjes doch doortastend de baliemederwerkster ter lpekken op haar fout te wjizen -wij hadden zwart op wit een toezegging van mevrouw Devici mbt de MVV papieren). Nu wil ik mijzelf niet al te veel op de borst kloppen maar ik blijf toch altijd beleefd, stampij maken zou ik dan ook niet doen. Een tweede reden is gewone pure intresse eens binnen te kijken, ik heb nog nooit een stap binnen gezet…

   Maarja, hoe haal je potentiele probleemmakers en goede referenten uit elkaar? Als ambassade zit je niet op herrieschoppers te wachten die hun gelijk menen te hebben ook als de referent/vreemdeling het fout hebben. Als baliemederwerker zit je niet te wachten op dat soort lui. Dus het doel achter dit deurbeleid steun ik… maar een oplossing voor de ” goede” referenten zou fijn zijn. Wellicht een borg stelling (X bath inleveren, krijg je terug tenzij je de ambassade onder dwang wordt uitgegooid)? Of dat referenten pas worden toegelaten bij een tweede bezoek van de vreemdeling (maarja de eerste keer een VKV regel is natuurlijk het lastigst…). Misschien dat de ambassade nog eens kan brainstormen over een efficient en eerlijk deurbeleid met de optimale balans tussen toegankelijkheid en efficientie/service? Nogmaals het idee achter het deurbeleid begrijp en steun ik maar dat is natuurlijk niet leuk voor de goede mensen onder ons.

   • Petr Hagen zegt op

    Rob, leuke argumentatie, waar niemand iets mee kan.
    Al met al is dat deurbeleid onwettig en IK doe daar iets aan.

    • Rob V zegt op

     Hartstikke goed natuurlijk, uiteindelijk gaat het erom dat klanten (Nederlanders én vreemdelingen) zo correct en efficiënt mogelijk worden geholpen en dus zo min mogelijk hinder ondervinden. Maar ik kan de ambassade ook begrijpen dat in de praktijk een heel laagdrempelige toegang ook zijn keerzijde heeft (de online afspraak agenda die werdt volgeboekt met namaak afspraken e.d.), enkele referenen die herrie gaan schoppen.

     De exacte situatie zal ons wel onbekend blijven, als iemand (Nederlander of vreemdelng) onterecht wordt weggezonden of van het kastje naar de muur) dan is het niet zo vreemd dat de Nederlander/referent hier wat van zegt en niet over zich heen wil laten lopen. De ambassade (balie personeel) kan ook fouten maken, dan nog de taalbarriere, wellicht niet overal ervaring mee hebben en dan kan cultuur en persoonlijkheid ook nog een spelen (“ik weet het niet dus ik stuur meneer/mevrouw maar weg” of “ik weet het niet, maar ik ga echt niet mijn chef er bij halen want dan lijd ik gezichtsverlies”). Maar zo zullen er ook Nederlanders/referenen en/of vreemdeligen zjin die denken alles beter te weten en hun gelijk moeten halen ook als ze gewoon helemaal verkeerd zitten. Daar zullen ook wel wat driftkikkers tussen zitten die geen ‘nee sorry dat kan niet ” accepteren. Vandaar dat ik even een balletje opgooide om wat te brainstormen over hoe men de “goede” referenten, vreemdelingen en Nederlands ingezetenen optimaal kan ondersteunen zonder dat daarbij de ambassade buiten proportioneel de dupe wordt van kwaadwillende, drifkikkers enzovoort.

     Kijk voor de beste service zou je natuurlijk personeel moeten hebben dat volledig 2-3 talig is (Thai, Nederlands en eventueel ok Engels) op hoog niveau (B1 – B2, staatsexamen Nederlands niveau) en diezeer goed op de hoogte is van de Nederlandse en Thaise cultuur. Maarja dat is natuurlijk geen doen (als er al genoeg Nederlandse of Thaise mensen met deze taal en cultuur kenns zouden zijn) want dat zal ook wel wat kosten… dus dat we ons moeten “behelpen” met Thais personeel die op A1-A2 niveau Nederlands spreekt en wellicht ook niet echt de Nederlandse cultuur begrijpen lijkt mij niet meer dan begrijpelijk (NB: niet lullig bedoeld naar het baliepersoneel als geheel of individu hoor!! Ik ken deze personeelsleden niet persoonlijk dus ik zal ze hier absoluut niet willen aanvallen of beledigen!!).

     Trouwens misschien wel interresant, als je op sites als Stichting Buitenlandse Partner leest over hoe het op bepaalde andere ambassades (Marokko, Egypte, Turkije, ..) aan toe gaat. Menig vreemdeling voelt zich daar als een stuk vuil behandelt door balie personeel én ambassade personeel. En zo uit de reacties hier af te leiden gaat het er in Krungthep best aardig aan toe, met een enkele kanttekening.

   • HansNL zegt op

    Ik heb het zelf nog niet meegemaakt, maar van Nederlanders alhier wel gehoord dat je met Nederlands niet echt goed terecht kan op, nota bene, de Nederlandse Ambassade.
    En dat is natuurlijk, op zijn minst, een idioterie ten top gedreven.

    Ik wil toch eigenlijk wel graag een reactie geven op het niet meer toestaan dat bij een visumaanvraag de “ondersteuner” niet meer aanwezig kan zijn.

    Ja, de Ambassade, is dan het antwoord, heeft in het verleden wat vervelende ervaringen meegemaakt……..(met de begeleiders, neem ik aan?)

    Ik vraag me af hoe dat nu mogelijk is.
    Komt dat door de visumaanvraagster?
    Door de “ondersteuner”?
    Of wellicht door de baliemedewerker/ster?

    Ik denk het laatste.

    Zou het dan niet logisch zijn, vergeef me dat ik dat vraag, om dan wat te doen aan de opstelling van de baliemedewerker/ster?

    Nou nee, de Ambassade sluit de “ondersteuner” uit.

    Ik heb twee keer meegemaakt dat mijn evenknie huilend uit de spreekruimte kwam, en toen was in bijna in staat om amok te maken, vooral omdat de dienstdoende onbeschofte muts waarschijnlijk haar bril had thuisgelaten.
    Ze had een ingevuld formulier over het hoofd gezien.
    Door bij het loket buiten verhaal te halen werd e.e.a. toch geregeld, maar zonder mij had evenknie onverrichterzake weer naar Khon Kaen moeten afreizen.

    Let wel, een Thai in een functie waarin je kan spreken van enige macht, zal deze macht gebruiken, te pas of te onpas!
    En dat gebeurt OOK op de Nederlandse Ambassade.
    Lees de stukjes maar bij dit artikeltje.

    Overigens, de laatste keer, in 2009, was de service optimaal.

    Zij het dan dat niemand mij op de zogenaamde “oranje loper” heeft gewezen.

    Of het feit dat een wettige echtgenote volgens de huidige Europese wet- en regelgeving eigenlijk helemaal geen visum aan hoeft te vragen voor vertrek bij een ambassade, maar bij aankomst op vertoon van een gelegaliseerd/vertaald huwelijksdocument een visum voor 90 dagen BIJ AANKOMST kan krijgen.

    (Voor de liefhebbers, ik heb van de commissie Buitenland van de Tweede Kamer hiervan een bevestiging ontvangen!)

    Ook de zogenaamde inkomensverklaring is een farce.
    Komt er in feite op neer dat je de Ambassade vertelt hoeveel je verdient, de ambassade stempelt en tekent en int.
    De oude manier was beter, en bovendien, betrouwbaarder.
    Let wel, er zijn kantoren van de Immigratie politie, die heftige twijfels hebben aan de verklaring “nieuwe stijl”.
    En dit is analoog aan de ellende die ze gehad hebben met Amerikaanse verklaringen, die ook eigen verklaringen zijn.

    Voor de rest, ach, ik denk dat de Ambassades er hoofdzakelijk zijn voor relaties te kweken voor handel en industrie, import- en export.
    De Nederlanders die zich (moeten) wenden tot de Ambassade, je zou kunnen zeggen dat de Ambassade een verlengstuk is van de overheid.
    En sinds wanneer heeft U het gevoel dat de burgers zijn voor de overheid belangrijk zijn?

    • M. Bruijntjes zegt op

     HansNL,

     Ik ben zo’n liefhebber. Het zou voor mij, of speciaal voor mijn vrouw, een goede hulp kunnen zijn een visum voor Nederland te pakken te krijgen. Ik heb geen feitelijk inkomen, mijn pensioen gaat pas over een paar jaar in. Wat overigens is de “oranje loper” waar je het over hebt?

     • HansNL zegt op

      De oranje loper wordt vermeld op de website van de Ambassade.

      Wat ik heb begrepen is dit een methode om de visumaanvraag van echtgenoten die al meer in Nederland zijn geweest te bespoedigen, of zoiets.

      Wat betreft de Europese regels betreffende echtgenotes, zaak is dat de echtgenoten samen reizen om verdere ellende te voorkomen, en dat de immigratiebeambte, indien nodig, gewezen wordt op de Europese regelgeving.
      Het duurt even, heb ik begrepen, maar ik heb inmiddels al gunstige reacties gehad over het binnenkomen in Duitsland, Spanje, Belgie en Nederland
      Zaak is wel dat je voorzien bent van een vertaalde en gelegaliseerde huwelijksakte en de inschrijving van het huwelijk indien het huwelijk in Thailand is gesloten, en een uitreksel uit het huwelijksregister, eventueel vertaald en gewaarmerkt, als het huwelijk in Nederland is gesloten.
      Ik heb begrepen, door de taalbarriere, dat de ambassade geen partij is om eventuele informatie te verstrekken, maar de IND helpt wel.

 24. M. Bruijntjes zegt op

  Mijn ervaring met de ambassade zijn nou niet direct lovend.
  Dat hoeft niet direct ,et de embassade zelf te maken te hebben maar toch.
  Mijn familie in Nederland bestaat nog maar uit mijn jongste broer en diens echtgenote.
  Nou doet zich het geval voor dat diens echtgenote ziek is en vermoedelijk niet lang meer te leven heeft.
  Nog niet bekend is wanneer zij zal komen te overlijden maar een vraag of – en zo ja hoe – er een methode bestaat waaronder je je niet hoeft te scharen in de lange rij van visumaanvragers die op een specifieke datum naar Nederland geen en op een even specifieke datum dat land weer achter zich zullen laten werd uitsluitend beantwoord met de bekende kreten “betaal bij Ayuyiabank thb 375 en betaal 60 Euro voor je visum (en voor de rest kun je barsten) Althans zo kwam die reactie bij mij over.
  Waar je op de IND nog het gevoel krijgt als mens te worden behandeld, is dat bij de visaafdeling verbonden aan de Nederlandse ambassade in Bangkok veranderd in uitsluitend “je bent geld waard en om meer maken we ons in het geheel geen zorgen”.

  Dat moest ik even kwijt.

  • Hans Vliege zegt op

   Herken dit helemaal, zie mijn verhaal. Arrogantie ten top. Je zou denken dat zij er voor jou zijn, maar ze gedragen zich zodanig dat je het gevoel krijgt, dat jij er voor hen bent. Invoelend vermogen nul. Kennis ver onder peil.

 25. gerrieQ8 zegt op

  Moderator, in het stukje over de ambassade wordt gevraagd om vragen te stellen aan de ambassade die dan beantwoord gaan worden. Ik zie weinig vragen meer verschijnen op dit moment.

  • Hans Vliege zegt op

   Ik zou het op prijs stellen als er eenduidige informatie zou komen op dit forum, niet van de redactie maar een door de ambassade opgestelde transparante handleiding, hoe ennwaar te te handelen, in de regio waar je woont, waar je moet zijn en op,welk moment je te maken hebt met de Nederlandse Ambassade. Ook hoe je je klachten over behandeling, benadering kan duiden. Nogmaals de ambassade is er voor Nederlanders en niet andersom!

   • Peter Hagen zegt op

    Hans, als jij klachten hebt en bijvoorbeeld schadevergoeding wil moet je gewoon ZELF je klachten indienen via [email protected], daar laten ze het keuren van het vlees aan de ambassade over, dus niet tevreden met hun antwoord? Volgende stap: [email protected], nog niet teveden, dat kan heel goed en zeker van je zaak zoals ik: de ambtenarenrechtbank, in mijn geval: [email protected] (plaatsnaam afhankelijk van jouw woonadres in Nederland)
    Met vriendelijke groet, Peter Hagen

 26. Gringo zegt op

  Een tussenbericht: tot nu toe 40 reacties, veel vragen, maar ook positieve reacties op de dienstverlening door de Nederlandse Ambassade.

  Alle vragen zullen worden beantwoord, maar het heeft even tijd nodig. Ik ga begin volgende op bezoek op de Ambassade en kort daarna komt er nieuw verhaal met de antwoorden en andere informatie.

  Even geduld dus aub!

  • Hans Vliege zegt op

   En minder positieve reacties, of beter gezegd negatieve reacties, of worden die niet meegenomen in de ” gesprekken”?

 27. Peter Hagen zegt op

  ik vindt het best dat ik niet bij het interview aanwezig mocht zijn. Dat had wel een probleem en het schrijven van een zinloos bezwaarschrift voorkomen.

  Het weigeren van een visum op grond van die onrechtmatige daad niet-gelegaliseerde document is onbehoorlijk bestuur.in de zin van het AWB.

  Moderator: Het grootste deel van de tekst is verwijderd. Thailandblog is geen schandpaal en niet bedoelt om persoonlijke vete’s te bespreken.

 28. M. Bruijntjes zegt op

  In de verhalen over “verblijf in Nederland” wordt vaker de opmerking gemaakt dat mijn echtgenote minimaal een bedrag van 34 Euro per in Nederland door te brengen dag op haar moet hebben. Nou kan daar uiteraard wel voor gezorgd worden maar hoe wordt aangekeken tegen de situatie dat mijn vrouw en ik een bankrekening hebben bij de ING bank, een en/of rekening waarvoor wij beiden pinpassen hebben? Of moet het volgens VFS (en de Nederlandse ambassade) er speciaal op een Thaise rekening geld voor haar aanwezig zijn?

 29. Hans Vliege zegt op

  Mijn ervaring met de Nederlandse ambassade is ronduit slecht. Het volgend geschiedde.
  Na eerst met korte visa op Koh Tao verbleven te hebben, vervolgens een huis gaan zoeken op het vaste land, Hua Hin. Jaarcontract opgemaakt in het Engels, getekend, huur betaald en drie maanden borg. Op naar het buro in Hua Hin waar je je visum zou kunnen verkrijgen. NEE, u moet naar de ambassade in Bangkok. Oke wat moet dat moet, ik samen met mijn Thaise vriendin met de bus naar Bangkok, hotel voor een nacht geboekt en de volgende dag naar de ambassade. De eerste “dame” vroeg wat ik doen kwam, uitgelegd dat ik een verklaring wilde hebben op basis van de papieren die ik bij mij had dat ik met prepensioen was, elke maand ruim meer dan 100.000 bath overgemaakt kreeg en een visum voor een jaar wilde.

  Waarom ik mij niet via internet aangemeld had bij de ambassade? Geen idee dat dat kon en of moest. Ik mocht naar binnen en als er geen klanten meer waren DAN pas was ik aan de beurt. Afijn we waren er gelukkig vroeg, 9.00 uur en ik werd om 10.30 uur naar binnen geroepen. Na een kwartier wachten, ” MOCHT” ik met een slecht Nederlands maar wel Engels sprekende dame mijn verhaal doen. Nou uitspreken was er niet bij, ik was bij de verkeerde instantie ik moest naar de Thaise ambassade. Oke, dacht ik verkeerd ingelicht, taxi aangehouden en in het verkeers circus van Bangkok op naar de Thaise ambassade.

  Na een half uur gearriveerd in een heksenketel van allerlei door elkaar lopende mensen, van het ene loket naar het andere worden gestuurd, werd mij uiteindelijk duidelijk gemaakt dat ik naar het Thaise consulaat toe moest met mijn vraag. Wederom een taxi en op naar de juiste instantie, dacht ik. Daar aangekomen werd mij gezegd dat ik papieren moest invullen, dus aan een tafel gaan zitten en dacht waar gaat dit allemaal over? Dus terug naar de balie, met twee uiterst charmante dames in discussie, tot er een met toeters en bellen beklede, waarschijnlijk hoge legerfunctionaris er bij kwam en mij vroeg wat de reden was van mijn komst. Na enige uitleg en de nodige diepe fronsen, vertelde hij mij doodleuk dat ik voor dat verhaal naar de NEDERLANDSE ambassade moest!

  Buiten snel een taxi aangehouden en omdat ik wist dat de Ambassade om 12.00 zou sluiten, de taxichauffeur een bonus beloofd indien hij mij minimaal 5 minuten voor 12.00 uur bij de ambassade zou afleveren. Anders moesten we weer in een hotel en dan de volgende dag, etc. etc. Om een paar minuten voor 12 bij de ambassade gearriveerd, de dame die mij als eerste te woord gestaan had, wederom aangesproken, waarop ze mij zei morgen terug gekomen omdat het 12.00 uur geweest was. HALLO in niet mis te verstaan Nederlands, ik hebben klok om van 800 euro, die op de seconde aangeeft hoe laat het is en niet zo een imitatie als jij aan hebt. Ik weet dat stemverheffing in mijn nadeel zou werken Mario moest wel even mijn frustratie kwijt.

  Uiteindelijk mocht ik toch naar binnen, en werd wederom geplaatst tegenover de dame die mij eerder weggezonden had. Vroeg ze mij wat ik kwam doen,%#<~}{~>>€$¥+*%{%. Haar het hele verhaal verteld en gezegd dat ik nu niet eerder weg zou gaan, als dat ik de mij benodigde papieren had gekregen. O, sorry etc. na een goede twintig minuten kreeg ik een in het Engels opgesteld verhaal voorgelegd met het verzoek dit lezen. Nou dat was snel gedaan, fouten waar ik haar opmerkzaam op maakte o.a. de hoogte van mijn inkomen, mijn bruto inkomen werd nu ineens mijn netto inkomen, oh geen probleem. Een kwartier later, leeg maar wel opgelucht liep ik met een papier dat niet klopte, “maal no ploblem” , was de ambassade uit. Op zoek naar. Een eet tentje en een lekker biertje erbij. Leve de invoelende mens in de ambassade in Bangkok.

 30. Gerard zegt op

  Ik heb dit al eerder vermeld maar volgens mij in de verkeerde rubriek

  Van de emigratie moet ik ieder jaar mijn gegevens door geven hoeveel geld ik heb. Vorige jaar moest ik zelf mijn gegevens invullen en ondertekenen. De ambtenaar van de ambassade plaatste een stempel. Ik kreeg een blanco formulier mee naar huis (ik heb hem nog) kon de jaar daar op thuis invullen een kopie paspoort er bij in doen en opsturen
  Blijkbaar is het dus nu veranderd

 31. Rik zegt op

  Mijn (onze) ervaringen zijn erg goed zowel met het vakantie visum als met de MVV.
  We kregen altijd netjes en op tijd antwoord op onze vragen en opmerkingen. Mijn vrouw geeft zelf ook aan dat ze het als zeer prettig heeft ervaren iedere keer als zij op de ambassade was!

  Vrienden van ons hebben nu inmiddels ook al meerdere keren een vakantievisum aangevraagt en ook net de MVV test gedaan en ook zij hebben alleen maar goede ervaringen met de ambassade in BKK.

  Ik denk zelf dat als je alles op orde hebt en al de gevraagde documenten bij je hebt er ook weinig problemen kunnen ontstaan maar dit is puur mijn eigen gevoel!

 32. aad pronk zegt op

  M’n vriendin is nu 2 keer in Nederland geweest voor vakantie, vorig jaar en dit jaar. Vorig jaar een visum aangevraagd via bemiddeling van Theo Pauw en het dit jaar zelf gedaan. Het is 2 keer prima verlopen. Dit jaar stelden ze één vraag: “you go with holiday to your friend or boyfriend ? “. En na 5 of 10 minuten stond ze weer buiten en het paspoort met visum werd enkele dagen later netjes thuis bezorgd.

  En een vraag via een email of de afspraak die ik dit jaar gemaakt had wel in het geautomatiseerde systeem was terecht gekomen, de bank had namelijk op de kwitantie een verkeerd geboortejaar vermeld, werd binnen 3 uur beantwoord met een kopie van de bevestiging van de vastgelegde afspraak.

 33. carrot zegt op

  Ook mijn vriendin heeft, na het indienen van alle vereiste documenten, zonder problemen een 3 maanden shengenvisum gekregen. Na enige dagen in Nederland heeft zij zich ook nog aangemeld bij de vreemdelingenpolitie voor het verkrijgen van een aanteking in het paspoort. Maar volgen de ambassades van de andere Shengen landen dezelfde procedures ? Een Zweedse kennis kreeg voor zijn Thaise vriendin van de Zweedse ambassade probleemloos een verblijfsvergunning voor 2 jaar. Opmerkelijk is dat de verblijfsvergunning een soort ID-kaart is zonder een stempel c.q. visum in haar paspoort. Eenmaal in Zweden kan men dan eenvoudig naar alle Shengen landen gaan. Er zijn Europese Schengen afspraken, maar blijkbaar is een soepele interpretatie mogelijk.

 34. Eddy Waltman zegt op

  Mijn naam is Eddy Waltman en woon 5 jaar in Thailand.De Nederlandse ambassade heeft mij een behoorlijke loer gedraaid en op kosten gejaagd.Dankzij de plotselinge overplaatsing van Jeanet Verkerk eind juni werd mijn aangevraagde paspoort de ijskast in gedonderd.Terwijl ze NB net telefonische verklaard had om binnen een week naar Chiangmai te komen omdat ik op 27 juni mijn visum moest verlengen.Ik mag nml.niet reizen van Chiangmai naar Bankok en daarom was er een begeleidende brief van de de Hr.Smit dr.directeur van Mc.Kean revalidatie centrum bij de aanvraag van mijn nieuw paspoort in mei van dit jaar.Bij uitzondering nam de imm.dienst genoegen met mijn
  paspoort copie die toen nog geldig was.Mijn paspoort was geldig tot 27 juli.Maar ondanks alle correspondentie,Buitenl.zaken Den Haag,Nat.Ombudsman,Jan Slagter van omroep max en zelfs van de koningin kreeg ik taal nog teken en ook Bankok had
  het blijkbaar te druk met het inwerken van de nieuwe assitente.Op 25 September zou ik weer mijn visum moeten verlengen,maar ik had nog steeds GEEN PASPOORT.Uiteindelijk kwam de Hr.Bosma rond 18 september eiendelijk bij mij thuis en alleen om het feit om de reis te kunnen combineren met de sluiting van het consulaat in Chiangmai omdat DIE KOSTEN wel werdenvergoed en anders had de Hr.Bosma zelf de reiskosten van omstreeks 70 euro zelf moeten betalen omdat die kosten niet gedeclareerd mogen worden.Al met al omdat ik 25 september mijn visum niet kon verlengen vanwege gebrek paspoort.Het nieuwe paspoort werd nb 26 september door de post bezorgd.Toen ik 27 september naar de imm.dienst ging voor mijn visum kreeg ik de boodschap dat ik eerst 20.000 bath moest betalen omdat ik 2 dagen te laat was.Dus buiten die 1.900 bath kwam er nog eens 20.000 bath bij.
  Dus dit geintje heeft mij ruim 450.00 euro gekost dankzij de sympathieke Hr. Bosma
  die te beroerd was om een gehandicapte medelander van72 jr. te helpen;

 35. Eddy Waltman zegt op

  Geachte lezer, U hoeft aan mijn verhaal geen twijfels te hebben,de Hr.Bosma is persoonlijk bij mij thuis geweest om vinger afdrukken te nemen.

  Maar ok ik hoop inderdaad wel dat ze mijn geleden schade vergoeden,20.000 bath is bijna mijn halve maand inkomen.Mijn verhaal is nogal ongeloofwaardig neem ik aan,maar ik mag dan wel voor 80% verlamd zijn door een hersen infarct in 2007,
  door een bloedprop opgelopen tijdens de vlucht Dortmund Bangkok. Mijn Thaise plannen werden drastisch verstoord en gewijzigd. Na ruim 2 jaar in een revalidatie kliniek te zijn geweest leef ik nu gelukkig weer op mezelf dankzij mijn 30 jaar jongere vriendin die dag en nacht voor me klaar staat.Dit was echt niet gebeurd als ik in Nederland hetzelfde had meegemaakt.En dan nog voor een bedrag wat je in Nederland kwijt bent in een week waar ik een maand van rond kan komen hier in Thailand.

  En ik mag dan wel 72 zijn en zwaar invalide ik ben elke dag bezig met mijn channels op youtube om oude cartoons een nieuwe look te geven.Buiten mijn zwart en wit cartoons,en kleuren cartoons,heb ik nog een channel met slapsticks,een privechannel en een voetbalblog.it komt hoofdzakelijk omdat ik het ondanks alle ellende toch naar m’n zin heb. En dankzij mijn jongere vriendin een sexleven heb waar ik in Nederland slechts over kon dromen.Dat zal mij de energie geven om elke dag bezig te zijn.

  Iedereen de groeten van een oud Amsterdammer Eddy Waltman.

  Moderator: opmerkingen die inbreuk kunnen maken op het privéleven van Mevrouw Verkerk zijn verwijderd.

 36. Peter Hagen zegt op

  de heer Waltman zal gewoon de normale klachtenprocedure moeten doorlopen, dus via consulair, de Nationale ombudsmen, eventueel [email protected], en ik voorspel dat die gaat eindigen voor de ambtenarenrechter. Alleen daar kan hij genoegdoening en schadevergoeding krijgen

 37. Jos zegt op

  Wat mij tegenstaat is dat het personeel op de werkvloer nagenoeg alleen Thai of Engels spreekt.
  Op de Nederlandse ambassade wordt je standaard niet door een NL sprekende medewerker te woord gestaan. Via de telefoon krijg je alleen met moeite een NL sprekende medewerker aan de lijn.

  Niet dat de Engelse taal een issue voor mij is, ik spreek zeer goed Engels.
  Het is toch een stukje Nederlands grondgebied, waar dus de Nederlandse normen, waarden, regels en wetten gelden.
  De Thaise medewerkers zijn vaak niet op de hoogte van de Nederlandse normen, waarden, regels en wetten.

  Ik heb al een paar keer gehad dat ik een legitime vraag had, en dat ze mij niet wilde doorverbinden met een NL sprekende medewerker. De Thaise medewerker gaf een onzin antwoord, welke niet in lijn lag met de NL wet.
  Heb zelfs enkele keren meegemaakt dat de verbinding werd verboken (hoorn erop gegooid?).

 38. John D. Kruse zegt op

  Ik zal wel een van de laatsten zijn die nog een duit in het zakje kan doen.
  Dus toch maar snel voor de ??? keer even het een en ander van me afschrijven.

  Vorige week kwam ik met hond Blacky voorbij het terrasje van een caf’e-
  restaurant in Pakchong, waar je Wurst met Sauerkraut kunt eten. Natuurlijk
  ken ik de eigenaar en de meeste, van de voornamelijk duitse bezoekers.
  Het gesprek ging over ambassades in Thailand, waar zoals we hebben
  vastgesteld ook thaise jongens en meisjes een job vinden.
  Reactie: “dass sind die Schlimmste”.

  Zet een langdurig werkloze een Parkeer-pet op, en hij of zij wordt een etterje!
  Zo zitten de meeste van ons mensen in elkaar. Dus is dit geen discriminatie.

  Maar het is wel zoals ik bijna twee jaar geleden op de ambassade van Spanje
  heb moeten meemaken. Een thaise bengel achter het glas, en je wordt toe-
  gesnouwd alsof je zijn kleine broertje bent.
  Enige tijd geleden bij de nederlandse ambassade, werd ik geholpen door een
  prachtige thaise vrouw, en ik had de idee dat zij jarenlang in Nederland moest
  hebben gewoond.
  Streng was ze wel, maar dat moet je als man met charme pareren.

  Kob en ik kenden elkaar een half jaar en waren twee maanden samen. Te pril?
  Had die eerste keer alles voor elkaar. Dat wil zeggen binnen de mogelijkheden
  welke het Schengen applicatie formulier aangeeft. Wat kun je ook anders?
  De gemiddelde Thaise vrouw is nooit in staat om aan alle voorwaarden te voldoen,
  en zeker financieel niet.

  Dus moeten wij ons als falang partner, gehuwd of niet, opwerpen om voor haar
  de zaken zeker te stellen. Lees voor beiden, want zij gaat niet alleen!
  Ik had een spaanse uitnodiging in naam van de koning, al mijn inkomens-
  gegevens, bewijs van mijn huis in Spanje en inschrijving bij de gemeente,
  verzekering en vlucht gereserveerd.
  Alleen dat bankboekje van haar daar stond te weinig op.
  Hoeft ook niet want het Schengen formulier alleen al, geeft dus in klare taal aan
  dat jij voor alles zorgt omdat dat is aangekruist, en jij dus die verantwoording
  neemt! Dat doe je in Thailand ook al.

  Hier loopt het dus fout want de ambtenaren, en in eerste instantie hun thaise
  medewerkers (met een achtergrond waarbij waarheid een betrekkelijk begrip is),
  zien dit gegeven het liefste over het hoofd en zoeken dan een andere reden om
  af te wijzen. Al of niet eerlijk en terecht!

  De afwijzing voor Kob toen, was bijna dezelfde als nu bij de derde keer;
  “de informatie over het doel van het bezoek en de verantwoording van het verblijf
  cq. onderdak, zou onbetrouwbaar zijn” Notabene!!

  Het is dus duidelijk, de informatie en borgstelling van de “sponsor” wordt hier-
  bij moedwillig over het hoofd gezien. Toen kwam er nog het volgende bij, en
  dat heeft te maken met het prille geluk; een thaise medewerkster vroeg tijdens
  het interview aan Kob welke nationaliteit ik heb. Kob begon te twijfelen, want
  mijn ex-vrouw en haar vriendin tot dat moment, is Duitse, ik woonde in Spanje,
  en had haar verteld dat ik in Holland geboren was. Nederlander….Dutch dus?

  Er blijft nog een belangrijk item wat wij Falang vergeten, je partner of vrouw
  moet bewijzen dat ze terugkeert naar Thailand. Ze moet een huis hebben of een
  (super) job, een schoolgaand kind wat verzorgt moet worden enz. Ze zien dus
  niet dat jij samen met haar op het retourticket staat en blijven volharden in de
  mogelijkheid dat zij b.v. wel eens illegaal de prostitutie in zou kunnen gaan.
  Ze zeggen het niet maar ze denken het wel. .

  Bij mijn Kob hoeven ze geen angst te hebben. Haar lichaam vertoont nog de
  sporen van een chemokuur waar ze vijf jaar geleden langdurig onder heeft
  moeten lijden. Misschien mede daarom wil ik graag dat ze Nu meer van de
  wereld ziet, alhoewel ze zegt nog zeker 30 jaar met mij samen te willen zijn.
  Hallo, dan is mijn pachttijd in Thailand al lang voorbij.

  Met mij vinden vele schrijvers dat er IETS zou moeten veranderen om tot een
  eerlijkere behandeling en beoordeling bij een Visum aanvraag te komen.
  Ik denk dat de ambassades voor die 60 Euro, waar ze misschien15 minuten
  tijd voor uit hoeven te trekken, best wel wat meer kunnen en moeten doen,
  om deze gefrustreerde reacties te stoppen.

  Een second opinion; de partners of gehuwden beiden toelaten, met toezicht
  aan die zijde van de wachtruimte; een thaise medewerkster die geescorteerd
  wordt door een functionaris van het betreffende land, om de klant te woord
  te staan. Een afsluitend interview waarbij ook de falang-partner aanwezig is.
  Dat geeft een beter gevoel, meer rust en een goede uitgebalanceerde Visum
  verstrekkings procedure. En niet zeuren van “wie betaald dat”.

  Er wordt nu te veel geld binnen gehaald in het buitenland, en het woonland
  van de falang, waarbij de staat wint en de klanten in de kou blijven staan.
  De politie chef van de Nationale Politie in St Felui de Guixols, vertelde mij
  dat 75% van de “Visados” worden afgewezen. Hij zei “wij hebben jou ons
  vertrouwen gegeven, maar verder kunnen we niets doen. Zo brengt alleen
  al dat buro 75000 Euro aan niet verzilverde Visumaanvragen binnen.

  Ik heb besloten om toch enige tijd naar Spanje te gaan, alleen wel te verstaan.
  De auto moet naar de keuring, huis nalopen op nachterstallig onderhoud, nodig
  een beetje werken in mijn geluidsstudio, ga zo maar door.
  Moet ook mijn in Barcelona uitgeven paspoort vernieuwen, en zal dat toch daar
  maar weer doen. Kijken of die ambassade inmiddels niet een consulaat is
  geworden.

  =================


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website