Foto: Ad Gillesse

De komst van Kees Pieter Rade als de nieuwe Nederlandse ambassadeur voor Thailand, Laos en Cambodja is op Thailandblog al eerder aangekondigd en tijdens zijn eerste “publieke” optreden in Hua Hin heeft een aantal Nederlanders in Thailand al kennis met hem gemaakt. Een verslag van die ontmoeting heeft ook op dit blog gestaan, waardoor we al wat meer over Kees Rade te weten zijn gekomen.

Officieel is hij nog geen ambassadeur, maar ambassadeur-designate. Ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt hij met die titel omschreven. Voor die toevoeging “designate” kon men geen goede Nederlandse vertaling vinden, maar het zou zoiets als voorbestemd, beoogd of voorgesteld kunnen zijn.

Om wat meer over hem te weten te komen, ging ik naar Bangkok om in de Nederlandse ambassade een kennismakingsgesprek met hem te hebben, maar eerst even een uitleg over designate en geloofsbrief.

Geloofsbrief

Dat designate heeft te maken met de protocollaire procedure bij de aankomst van een nieuwe ambassadeur in een land, in dit geval dus Thailand. Een nieuwe ambassadeur krijgt van zijn staatshoofd, wederom in dit geval dus koning Willem-Alexander, een brief mee waarin die bevestigt, dat de beoogde ambassadeur als zijn vertegenwoordiger in Thailand mag optreden. Die brief wordt in persoon en in een speciale ceremonie aan de koning van Thailand overhandigd, waarna de nieuwe ambassadeur officiëel aan het werk kan. Die ceremonie moet nog plaatsvinden, want de koning van Thailand verblijft momenteel in het buitenland. De verwachting is dat hij in september aanstaande weer in Thailand zal zijn.

Formaliteit

De ceremonie is in feite een formaliteit, dat voortkomt uit een traditie vanuit de Middeleeuwen, want vooraf is er al heel wat overleg en overleg van documenten tussen beide landen. Zodra over de ceremonie wordt gesproken, is de nieuwe ambassadeur in feite al geaccepteerd.

Suriname

Een land is uiteraard gemachtigd zelf zijn ambassadeurs te kiezen en in het algemeen zal het “ontvangende” land daar niets tegen inbrengen. Toch loopt het wel eens anders. Toen de Nederlandse ambassadeur in Suriname een paar jaar geleden werd vervangen – zoals meestal om de 3 tot 5 jaar gebeurt – werd de nieuw benoemde ambassadeur door het Surinaams staatshoofd niet geaccepteerd. Uitgerekend Kees Rade werd toen naar Paramaribo gestuurd als tijdelijk zaakgelasigde om de plooien in deze diplomatieke rel glad te strijken, hetgeen hij ook met succes heeft gedaan

Wie is Kees Pieter Rade

Ik werd, zoals altijd op de Nederlandse ambassade, goed ontvangen en maakte kennis met Kees Pieter Rade, vriendelijke man, die in alle opzichten een statige diplomaat kan worden genoemd. Kees Pieter Rade is een in 1954 geboren Amsterdammer, die na zijn studie Rechten aan de Universiteit van Amsterdam in 1979 in dienst trad van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Hij bleef wel in Amsterdam wonen en verhuisde alleen tijdelijk als hij voor bepaalde tijd op een buitenlandse post werkte. Hij is getrouwd met Katharina Cornaro en zij hebben samen een zoon, die inmiddels ook al weer ruim 40 jaar oud is.

Katharina Cornaro

In de voorbereiding van het gesprek ging ik op zoek naar de familienaam Cornaro, want echt Nederlandse klonk het niet. Ik stuitte op een rijke Venetiaanse patriciersfamilie Cornaro, waarvan een dochter door huwelijk zelfs Koningin van Cyprus werd, ergens in de 15de eeuw. Ik vroeg Kees Rade of er een verband was, maar helaas, zijn vrouw is Oostenrijks van geboorte en is, voor zover zij weet, niet van koninklijke bloede. Was natuurlijk best aardig geweest om daar mee te pronken in dat diplomatieke wereldje.

Loopbaan

Kees Rade begon dus op BuZa in 1979 en heeft in de lagere rangen op meerdere departementen van het ministerie gewerkt. In 1993 wordt hij dan Hoofd van bureau Suriname van de directie Ontwikkelingssamenwerking Latijns Amerika. In 1997 gaat hij voor 4 jaar naar Nairobi, Kenia om daar als Plaatsvervangend Chef de Poste te gaan werken. Daarna in 2001 verhuist hij weer en wel naar Managua. In deze hoofdstad van Nicaragua is hij eerst Tijdelijk Zaakgelastige om daarna alsnog als ambassadeur te worden benoemd. In 2005 gaat hij terug naar Den Haag, maar in 2009 vliegt hij weer uit. Hij wordt ambassadeur in Brasilia, de hoofdstad van Brazilië. In 2013 keert hij terug naar Nederland om op het ministerie de functie van Directeur van de directie Groene Groei te bekleden. In die laatste functie heeft ook te maken van de de klimaatverandering, waarvoor Nederland veel onderzoek doet.

Ambassadeur Noordpool

In het Noordpoolgebied doen nogal wat Nederlandse wetenschappers onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering. Dat onderzoek wordt ondersteund door Nederland en een aantal andere landen, die elk voor overleg en samenspraak een ambassadeur Noordpool hebben benoemd. Kees Rade wordt dat voor Nederland en in die hoedanigheid bezoekt hij ook de Noordpool om aldaar kennis te nemen van het werk, dat die Nederlandse wetenschappers wordt uitgevoerd. “Zeer indrukwekkend”, vertelde hij.

Van Noordpool naar Thailand

Zijn overgang van de Noordpool naar Thailand kan men ook een klimaatverandering van werkomgeving noemen en wel van de kou en eenvoudige accomodatie op de Noordpool naar het warme Thailand met de luxe van misschien wel de mooiste ambassade en residentie in Thailand. Kees Rade is begonnen met zijn werk alhier, hoewel hij door dat “designate” geen officiële contacten met Thaise autoriteiten zal hebben.

Wat gaat de nieuwe ambassadeur doen?

Kees Rade kent Thailand alleen van een vroege jeugdvakantie en van enkele bezoeken in functie, maar heeft nooit in Thailand noch elders in Azië gewerkt. Het is een compleet nieuwe wereld voor hem en hij is druk bezig zich met behulp van het ambassadepersoneel in te werken. Ook de informatie op Thailandblog over allerlei zaken de Nederlandse gemeenschap aangaande heeft hem al behoorlijk veel kennis verschaft. Hij vindt, net als zijn voorgangers, de belangen van de hier aanwezige Nederlanders (wonend of op vakantie), de handelsbelangen en de mensenrechten drie belangrijkste speerpunten van zijn te verwachten activiteit als ambassadeur.

Hij beschikt voor de Consulaire Zaken en de Handelsbelangen over twee uitstekend functionerende afdelingen en hij is zeker van plan zijn steentjes op deze gebieden bij te dragen.

Nederlandse gemeenschap

De nieuwe ambassadeur weet, dat er een grote Nederlandse gemeenschap in Thailand aanwezig is. Hij heeft inmiddels al kennis gemaakt met Nederlanders in Hua Hin, maar verzekerde mij, dat er meer bezoeken aan andere plaatsen zullen volgen om niet alleen kennis te maken, maar vooral ook te luisteren naar wat die Nederlanders bezig houdt.

Tenslotte

Voor Ambassadeur-designate Kees Pieter Rade is Bangkok de laatste post voor zijn pensionering. Dat betekent echter niet, dat hij drie jaar “op de winkel zal passen” en zich met zijn vrouw slechts de geneugten van een verblijf in een mooi tropisch land zal laten smaken. Hij verzekerde mij, dat hij de handen uit de mouwen zal steken voor de Nederlandse belangen in Thailand en we zullen zeker nog van hem horen. Wij, ook namens u als bloglezer, wensen hem daarbij veel succes!

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

5 reacties op “In gesprek met Z.E. Kees Rade, Nederlands ambassadeur”

 1. chris zegt op

  Ik kijk regelmatig naar de dagelijkse TV-uitzending van de activiteiten van de leden van het Thaise koningshuis. En hoewel iedereen weet dat de koning veel in Duitsland verblijft is hij ook regelmatig terug in Thailand.
  Soms toont deze TV-uitzending de overhandiging van geloofsbrieven van buitenlandse ambassadeurs aan de koning; niet zo lang geleden was dat ook het geval. Dit gebeurt blijkbaar altijd met een aantal landen cq nieuwe ambassadeurs tegelijkertijd. Lijkt me ook efficienter in de agenda’s van alle betrokkenen.
  Dat de koning pas in september weer in Thailand is, kan ik nauwelijks geloven. Wel dat onze ambassadeur-designate even moet wachten tot er meer nieuwe ambasadeurs zijn die ook bij de koning op bezoek moeten.

 2. kees rade zegt op

  Een reactie van mij zelf op dit artikel over mij: mijn zoon zou het mij niet vergeven als ik niet zou rechtzetten dat hij niet 40, maar 21 is…

  Vriendelijke groet, nog dank voor het prettige gesprek! Kees Rade

 3. l.lagemaat zegt op

  Een goed interview Gringo.

  Wat ik mij afvroeg, wordt een ambassadeur naar willekeur ergens naar toe gestuurd of heeft
  hij in kwestie zelf ook nog een voorkeur stem. Wel erg verschillende bestemmingen, waarbij je je iedere
  keer moet inwerken in de wel zeer verschillende landen.

  • Rob V. zegt op

   Dat is (voor Nederland) deels een keuze, Zie eerdere blogs.

   Interview met Karel Hartog in 2015:
   “Na vele jaren directeur van die specifieke afdeling op het ministerie werd het tijd voor een ambassadeurspost. Hem werd een aantal (niet genoemde) posten aangeboden. Uiteindelijk koos hij voor Thailand, waarvoor hij in de loop der jaren een bepaalde liefde voor had opgebouwd.”

   Voor België:
   “Ik vroeg Philippe Kridelka of het toevallig was of een bewuste keuze van een ambassadeur uit het Waalse gewest nadat de vorige ambassadeur een Vlaming was. Hij antwoordde, dat er vanzelfsprekend een balans in de diplomatieke dienst is tussen Waalse en Vlaamse vertegenwoordigers, maar dat geldt in zijn algemeenheid en niet voor een specifiek land. Hij had zelf een voorkeur voor Thailand uitgesproken en die wens werd gehonoreerd.”

   Bronnen:
   https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/gesprek-karel-hartogh-ambassadeur/
   https://www.thailandblog.nl/achtergrond/gesprek-philippe-kridelka-belgisch-ambassadeur/

 4. Koos zegt op

  Ik hoop dat hij de eerste ambassadeur is die de Isaan met een bezoek vereert.
  Woon zelf in de provincie Udon waar veel nederlanders wonen.
  Persoonlijk denk ik dat het goed is om ook deze gebieden niet te vergeten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website