In december 2014 maakte ik een verhaal over de toenmalige Belgische ambassadeur Marc Michielsen. Het was een ingekorte vertaling van een uitvoerig gesprek, dat het blad BigChili met hem had. U kunt het verhaal nog eens nalezen: www.thailandblog.nl/achtergrond/gesprek-met-ze-marc-michielsen-belgisch-ambassadeur

Maar het lijkt wel of diplomaten altijd op doorreis zijn naar een volgende standplaats, want afgelopen december is Marc Michielsen opgevolgd door Philippe Kridelka, ook een doorgewinterde diplomaat. Ik had een gesprek met hem op de Belgische ambassade om vooral nader kennis te maken met de persoon, die nu ambassadeur van België in Thailand is. Op zijn visitekaartje staat trouwens, dat hij “ambassadeur van de koning der Belgen” is.

Ontvangst

Bij de voorbereiding van dit bezoek had ik een aantal foto’s en video’s bekeken, waarbij het beeld van de heer Kridelka bij mij overkwam als een stugge ambtenaar, maar op dat punt werd ik verrast. De ambassadeur, gekleed in een net grijs kostuum – net als ik trouwens, maar dan zonder colbert en stropdas – verwelkomde mij zelf bij de receptie en vrijwel meteen vond ik hem een aardige en vriendelijke man. Philippe Kridelka is geboren en getogen in Charleroi, in het Franstalige deel van België en vooraf vroeg ik mij af of ons gesprek in het Nederlands of misschien wel in het Engels gevoerd zou moeten worden. De heer Kridelka sprak echter perfect Nederlands – Vlaams zo u wilt – dus hoefde ik ook mijn beperkte kennis van het Frans er niet bij te halen.

Kridelka

Nieuwsgierig als ik ben, ging ik op zoek naar de familienaam Kridelka en kwam uit, dat het waarschijnlijk uit Tsjechië stamde. Daar had Philippe Kridelka echter bezwaar tegen. In een ver verleden woonden zijn voorouders in Moravië. Nu is dat een streek in het zuidoosten van Tsjechië, maar ooit was het zelfstandig en ooit ook was het een streek, dat door veel verschillende heersers werd onderworpen.

Altijd al ambassadeur willen worden?

De ambassadeur moest lachen om deze vraag. “Nou nee, zo gaat dat niet”, zei hij, “ik ben na mijn studie in dienst getreden bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het leek mij een uitdaging om veel van de wereld te zien, veel (buitenlandse) mensen te leren kennen en heel veel interessant en afwisselend werk te kunnen doen in het belang van mijn land.” Uiteindelijk is het dan mogelijk om voor een functie als ambassadeur gevraagd te worden.

Loopbaan

En nu, met bijna 30 dienstjaren, kan hij terugkijken op een loopbaan, waarbij alle hier boven genoemde facetten van werken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de orde zijn gekomen. Ga maar na:

Hij begon zijn diplomatieke loopbaan in 1987 als Eerste Secretaris van de Belgische ambassade in Teheran, Iran keerde in 1992 terug naar het ministerie in Brussel als Plv. Directeur van het Centraal Europa Departement. In 1995 werd Philippe Kridelka overgeplaatst naar Warschau, Polen en functioneerde daar als Kanselier op de Belgische ambassade, totdat hij in 1998 werd benoemd als diplomatiek adviseur van de Belgische minister van buitenlandse handel. Aansluitend werd hij kanselier van de Belgische vertegenwoordiging bij de Europese Unie en wel speciaal bij de WTO (Wereldhandelsorganisatie)

In het jaar 2000 wordt hij diplomatiek adviseur van de Belgische vicepremier, belast met de werkgelegenheidspolitiek en geslachtgelijkheid, waarna hij in 2002 dan de positie gaat bekleden van Belgisch ambassadeur in Singapore en Brunei. In 2005 volgt een nieuwe uitdaging, Philippe Kridelka wordt ambassadeur, permanente vertegenwoordiger van België bij de Unesco, waar hij eindigt als Directeur van het Kabinet van de Directeur-Generaal. Dan nog drie jaar in New York als Directeur van het verbindingskantoor van de Unesco

In 2013 keert hij weer terug naar België en maakt dan deel uit van het diplomatieke team ter begeleiding van koning Filip en koningin Mathilde in de eerste jaren van hun regering. En nu dus ambassadeur in Bangkok.

Thailand

Ik vroeg Philippe Kridelka of het toevallig was of een bewuste keuze van een ambassadeur uit het Waalse gewest nadat de vorige ambassadeur een Vlaming was. Hij antwoordde, dat er vanzelfsprekend een balans in de diplomatieke dienst is tussen Waalse en Vlaamse vertegenwoordigers, maar dat geldt in zijn algemeenheid en niet voor een specifiek land. Hij had zelf een voorkeur voor Thailand uitgesproken en die wens werd gehonoreerd.

Hij had mijn verhaal over Marc Machielsen gelezen en kon zich goed verplaatsen in de gedachtegang van zijn voorganger. Het was natuurlijk – na slechts twee maanden in functie te zijn – te vroeg om hem naar zijn ideeën over zijn diplomatieke werk te vragen, maar ik kreeg de stellige indruk, dat hij energiek aan het werk gaat als vertegenwoordiger van België in al zijn facetten. Hij is bezig een netwerk op te bouwen en zich in te leven in de problemen, die hier woonachtige Belgen kunnen hebben. Ook de handelsbelangen van België zullen zeker zijn aandacht krijgen.

“Meet en greet” bijeenkomsten

Het idee van “meet en greet” bijeenkomsten sprak hem wel aan. Philippe Kridelka is gehuwd met een Française, die zich in de komende zomer bij hem in Bangkok zal voegen. Met haar en vertegenwoordigers van de Belgische ambassade zullen dan zeker meerdere steden en gebieden in Thailand bezocht worden.

Tenslotte

Ik vond de heer Philippe Kridelka een vriendelijke en aardige man, vol energie om van zijn werk als ambassadeur van België een succes te maken. Ik feliciteer alle Belgen in Thailand met de benoeming van deze openminded diplomaat en uiteraard wens ik de ambassadeur een fijn en nuttig verblijf in dit mooie land toe.

We hebben afgesproken in contact te blijven en ik stel mij zelf voor ergens tegen het einde van dit jaar weer contact met hem te hebben om dan over zijn ervaringen in Thailand te kunnen praten.

2 reacties op “Gesprek met Z.E. Philippe Kridelka, Belgisch ambassadeur”

  1. Rob V. zegt op

    Leuk eens iets te lezen mbt onze zuider buren. Wel een kort stukje maar als we een parallel mogen trekken met onze Nederlandse ambassadeur Karel Hartogh dan ligt er vast nog wel meer in het verschiet. De meet en greets en de enkele blogs vielen en vallen volgens mij prima in de smaak. Ik gun onze Belgische (Vlaamse) lezers hetzelfde.

  2. chris zegt op

    Elk Eu-land heeft zijn eigen ambassadeur in Bangkok. Daarnaast heeft de EU nog een ambassadeur in Bangkok. Kan dat echt niet wat minder, niet alleen voor wat betreft de ambassadeur maar ook personeel, gebouwen etc.??
    Waarom niet 1 EU-ambassade met elk EU-land zijn eigen kantoorvleugel met handelsattache’s en specifieke landsbelangen? We hebben al een Schengen visum voor buitenlanders en de belangen van elk land lopen niet zo ver uiteen als men (als nationalist) vaak oppert.
    Er valt hier heel wat te verbeteren in efficiency, klantvriendelijkheid en kostenbesparing.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website