Emigreren naar Thailand?

11 september 2021

Er wonen veel buitenlanders in Thailand, waarvan, naar verluidt, wel bijna 10.000 Nederlander zijn. Hoeveel Belgen er wonen weet ik niet, maar dit artikel kan ook interessant zijn voor onze Zuiderburen.

Over het waarom te gaan wonen in Thailand van die Nederlanders is helaas weinig bekend, maar een aantal redenen kan men wel bedenken.

De Nederlanders, die hier wonen, kun je heel grofweg in drie groepen verdelen. In de eerste plaats denk ik dan aan expats (korte termijn), mensen die door een Nederlands of international bedrijf in Thailand worden gestationeerd. Na een bepaalde periode gaan die weer terug naar Nederland of worden overgeplaatst naar een ander land.

De tweede groep bestaat uit mensen, die om wat voor redenen dan ook, Nederland verlaten om hier in Thailand een nieuw bestaan op te bouwen. Dat kunnen mensen met veel ervaring zijn, die daarmee aan de slag willen (onderwijs, horeca, e.d.) of (jonge) avonturiers, die met een instelling van “ik zie wel wat er van komt” hun geluk hier beproeven.

En dan nog de groep van mensen, die hun schaapjes op het droge hebben. Goed geboerd in Nederland of gewoon (vroeg)gepensioneerd, genieten als expat (lange termijn) van een “tweede leven” is hun credo voor de beslissing om in Thailand te gaan wonen.

Daarnaast kiezen honderdduizenden Nederlanders en Belgen elk jaar voor een vakantie in Thailand. Een vakantie kan 2 of 3 weken duren of misschien wel een maand of twee en sommigen verblijven hier wel een half jaar als overwinteraars. Zij genieten van dit prachtige land met vele mogelijkheden en menigeen van hen zal af en toe verzuchten: “Goh, hier zou ik wel altijd willen wonen!”.

Voor heel veel mensen blijft dat een droom, maar het idee kan bij een aantal ook meer gestalte krijgen en de overweging om hier naar toe te emigreren wordt dan steeds groter. Ik kan u vertellen, dat de uiteindelijke beslissing om in Thailand te gaan wonen, geen gemakkelijke is. Er zijn vele argumenten om te gaan, maar ik kan evengoed vele argumenten bedenken om maar mooi in Nederland te blijven.

Het belangrijkste punt is de emotionele beslissing, waarbij je je allerlei dingen kunt afvragen. Wil ik wel in zo’n vreemd land met vreemde mensen en vreemde taal wonen, kan ik mijn familie, kinderen, kennissen, vrienden, enz wel missen, moet ik wel ontslag nemen, kan ik daar wel eten wat ik wil, enz., enz.

Dan, als die vragen positief beantwoord zijn, komt de praktische kant van een emigratie en moet men zich richten op een aantal aandachtspunten. Ik noem er een aantal, zonder volledig te willen zijn:

1. Huisvesting

Je zult ergens gaan wonen, maar waar? In Bangkok of een andere grotere stad al dan niet met vele toeristen? Of lekker ergens op het platteland?. In Bangkok zul je ongetwijfeld meer geld kwijt zijn voor huisvesting dan op het platteland. Bij dit punt hoort dan ook hoe je wilt wonen, is een kamer met eenvoudig meubilair en basisvoorzieningen voldoende of prefereer je een villa met zwembad? Denk daar goed over na, want elke keus heeft zijn eigen prijs.

2. Kosten van levensonderhoud

Ja, de kosten van levensonderhoud zijn in Thailand in het algemeen lager dan in Nederland. Voorwaarde is dan wel, dat je je enigszins aan de Thaise gewoonten aanpast. Zeker wat het eten betreft, zul je niet overal “Nederlands” kunnen eten. Wil je dat echter wel, dan kan de maandelijkse rekening voor restaurantbezoek best hoog uitpakken. Ook de kosten voor ontspanning, uitgaan zijn nooit hoog, maar wel weer als je dat vaak doet, want dan kan je budget wel eens tekortschieten.

3. Visumplicht/werkvergunning

Je mag niet zomaar in Thailand gaan wonen, je hebt een geldig visum nodig. Thailand kent meerdere soorten visums, waarvan de Non-Immigrant visum voor 3 maanden of een jaar de meest voorkomende is. Ben je ouder dan 50 jaar, dan kun je dat visum laten omzetten in een zogenaamde Retirement Visum.

Een buitenlander mag in principe niet werken in Thailand, je hebt daarvoor speciale toestemming nodig, de “work permit”.

4. Uitschrijven

Zowel de Gemeentelijke Basisadministratie als ook sommige uitkeringsinstantie’s kennen regels voor emigratie. Bepaal voor jezelf aan de hand van die regels en persoonlijke omstandigheden of emigratie zonder (financiële) consequenties mogelijk is.

5. Verzekeringen

Loop al je verzekeringen na en kijk welke je wilt/moet aanhouden en welke je bij emigratie kunt opzeggen.

6. AOW/Pensioen

Emigreren kan consequenties hebben voor de hoogte van een (toekomstige) AOW pensioen. Lees daarvoor de zeer uitvoerige informatie op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

Voor andere (bedrijfs)pensioenen is emigratie niet van invloed op de uitbetaling.

7. Medische verzorging

De Nederlandse zorgverzekeringswet geldt alleen voor mensen, die in Nederland wonen. Als je je laat uitschrijven bij het GBA ben je niet meer voor medische kosten verzekerd. Je zult je dan op een andere manier moeten verzekeren, hetzij met een Buitenlandpolis of met een lokale verzekering hier in Thailand.

De medische verzorging is in Thailand – in de grote steden – prima geregeld, maar kost uiteraard wel geld.

Voor veel expats is dit een grote zorg, omdat zeker op latere leeftijd een goede verzekering veel geld kan kosten en niet-verzekeren nog veel meer bij (ernstige) ziekte.

8. Inkomen/belasting

Natuurlijk beschik je over geld en/of een inkomen als je gaat emigreren. Bepaal voor jezelf of je dat in Nederland op de bank laat staan en dan gebruik maakt van de vele pinmogelijkheden hier of dat je een Thaise bankrekening opent en (een deel van) het geld tegen de dagkoers van de Baht laat overmaken.

Als je inkomen uit pensioenbetaling(en) bestaat, zijn er mogelijkheden om bij emigratie vrijstelling te krijgen van Inkomstenbelasting. Daar zijn voorwaarden aan verbonden, die je op de website van de Belastingdienst kunt vinden.

9. Testamenten

Of je nu jong of oud bent, de kans op overlijden in Thailand is gewoon aanwezig, daarin is geen enkel verschil met Nederland. Overweeg een testament en een soort draaiboek voor de nabestaanden wat te doen bij overlijden in Thailand. Als je hier eenmaal woont en – eventueel net een Thaise partner – zakelijke belangen en/of bezittingen hebt, is ook een Thais testament een noodzakelijk iets.

Het is maar een aantal punten van aandacht, zonder dat ik volledig wilde zijn. Je kunt zelf nog wel andere bedenken. Ik ben ook niet diep op elk punt ingegaan, want op Internet of bij de betreffende instantie is veel meer informatie beschikbaar. Bijna alle punten zijn ook al wel eens op thailandblog.nl behandeld, ook een goede bron voor informatie.

Tenslotte: ik heb zelf al die punten van aandacht, zowel emotioneel als praktisch moeten overwegen. De uitkomst was positief en ben dus alweer een flink aantal jaren geleden naar Thailand geëmigreerd. Niet één enkele dag heb ik er spijt van gehad, ik hou van Thailand, maar mijn liefde voor Nederland is daarmee niet verdwenen.

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


Rating: 4.42/5. From 12 votes.
Please wait...

31 reacties op “Emigreren naar Thailand?”

 1. Dirk Teur Couzy zegt op

  Hallo Ík woon hier nu as zondag de 29ste juli al weer 9 Jaar en als je hier naar toe wilt emigreren doe je huiswerk dan ook goed en begin 3 â 4 Maanden vantevoren alles te regelen met de info en de papieren die je hebt en ga daarmee naar BUZA en De Thaise Ambassade en Laat Alles Legaliseren A4 eerst bij de Thaise Ambassade halen voor wat je nodigt hebt en dat is het en Je Juiste Via NO

  • Henk zegt op

   Als je met een non-immigrant O naar Thailand gaat en je bent boven de 50 jaar en met een Thaise getrouwd. Je gaat na 2 maanden voor een retirement van een jaar en daarna weer en weer.
   Wat voor gelegaliseerde papieren moet je dan hebben? Ik heb het idee dat een inkomens ondersteunings brief (of bankstatement), een verklaring van de landeigenaar waar je in huis zit en een geldig paspoort voldoende zijn.

   Klopt dit?

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Kijk eens in het Dossier Visum .
    Blz 50.
    “Criteria for consideration and supporting documents for application for extension of stay to support a Thai spouse”.

    Dit is een document dat uitgegeven werd door immigratie in Pattaya. Ik heb het er toen bijgevoegd zoals het uitgegeven werd.
    Is al wel enkele jaren oud en kan ondertussen wel wat aangepast zijn, maar geeft je toch een idee wat nodig is.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Voor wat ze juist in jouw immigratiekantoor eisen ga je best even langs en vraag het hun.

     Normaal zal je dan eerst een “Under consideration” stempel krijgen die 30 dagen geldig is.
     Ze zeggen dan een dag wanneer je terug moet komen.
     In die tijd mag je dan normaal ook een huisbezoek verwachten en meestal is er dan ook een klein buurtonderzoekje. Komen ze ook nog eens wat foto’s nemen van jullie.
     Maar elk immigratiekantoor heeft daar zowat zijn eigen regeltjes voor. Soms is er helemaal geen bezoek.
     Is alles in orde dan krijg je de jaarverlenging op de dag dat jullie voordien afgesproken hadden.. Die 30 dagen “under consideration” is daarin verrekend. Je wint of verliest er dus niks mee.

     Tip. Kan je aan de eisen van een “Retired” voldoen, ga dan daarvoor.
     Gaat veel sneller en minder papierwerk.
     Ik ben ook getrouwd en mijn verlenging heb ik ook op basis van “Retired” om die reden.

     • Henk zegt op

      Dus ik hoef in Nederland geen papieren te laten legaliseren als ik op basis van retirement 800000 bath op mijn Thaise bank heb staan?

      • RonnyLatPhrao zegt op

       Toch niet als je een verlenging neemt op basis van “Retirement”.
       Ik zou niet weten welke gelegaliseerde papieren uit Nederland je dan zal moeten tonen.
       Ik hoef alleszins niks uit België te tonen bij mijn verlenging. Enkel, omdat ik een inkomen gebruik, ga ik mijn handtekening op een “Affidavit” lhoef enkel een

       Maar misschien moet Dirk Teur Couzy wat concreter zijn in welke documenten hij bedoelt
       Ik denk dat hij meer de aanvraag van het visum in Nederland bedoelt.
       Afhankelijk van het soort visum O of O-A kan het zijn dat de ambassade bepaalde documenten wil zien die gelegaliseerd dienen te worden.

       Misschien Kan ook zijn dat het huwelijk nog in Thailand moet geregistreerd worden. Zal je moeten doen als je een verlenging op basis van T

      • RonnyLatPhrao zegt op

       Correcte versie. Vorige versie werd onvolledig verstuurd.

       Toch niet als je een verlenging neemt op basis van “Retirement”.
       Ik zou niet weten welke gelegaliseerde papieren uit Nederland je dan zal moeten tonen.
       Ik hoef alleszins niks uit België te tonen bij mijn verlenging. Enkel, omdat ik een inkomen gebruik, ga ik mijn handtekening op een “Affidavit” laten legaliseren op de Belgische ambassade.

       Ik lever volgende documenten in (Bangkok).
       – 1900 Baht
       – TM7 – Extention of stay – Ingevuld en ondertekend
       – Pasfoto
       – Kopie paspoort ID pagina
       – Kopie paspoort visa pagina
       – Kopie paspoort pagina met laatste extension (bij vervolgaanvraag)
       – Kopie paspoort pagina stempel laatste binnenkomst
       – Kopie TM6 departure
       – Proof of income (indien van toepassing)
       – Bankbrief met saldo (indien van toepassing)
       – Kopie Update bankboekje (indien van toepassing)
       – Bewijs van woonst
       – TM30 reporting (Afhankelijk welk immigratiebureau. Wordt tegenwoordig op sommige immigratiekantoren wel eens gevraagd)

       Maar misschien moet “Dirk Teur Couzy” wat concreter zijn in zijn reactie en welke documenten hij dan bedoelt en waarom. Met ” Laat Alles Legaliseren” kan je niet veel.
       Ik denk dat hij meer de aanvraag van het visum in Nederland bedoelt.
       Afhankelijk van het soort visum O (retired/getrouwd) of O-A (retired) kan het zijn dat de Thaise ambassade bepaalde documenten wil zien die gelegaliseerd dienen te worden.

       Misschien moet het huwelijk in Thailand ook nog geregistreerd worden ?

       Denk er trouwens ook aan dat als je iets laat vertalen en legaliseren, dat ook maar een beperkte geldigheidsdatum heeft. Meestal maximum 6 maand.

 2. Vdm zegt op

  Toch een paar zaakjes, die je niet vermeld.wij kunnen geen grond bezitten. En met geel boekje en contract voor 30 jaar als gepensioneerde Belg, valt het mee. Maar waarom kan mijn vrouw in Belgie wl een huis kopen?
  Ps Heb een prachtige villa in Udon thani en voor dit bedrag niet doenbaar in Belgie

 3. J.H. zegt op

  Ik zou best wel willen emigreren alleen blijkt inkomsten vergaren het grootste probleem…….wat ga ik doen in Thailand? Mijn vriendin heeft een goede baan in de hotel business op een bekend eiland maar zelf wil ik ook wat doen. Onze zoon is bijna 2 en wij beseffen beiden dat scholing, doktoren, ziekenhuis, svb, inentingen etc stukken beter en gratis zijn tov Thailand. In Thailand kost tenslotte alles geld en in Nederland is onze zoon tot 18 flink gedekt. Zelf pendel ik al bijna 20 jaar heen en weer en heb er tijden lang gewoond dus daar weet ik genoeg van het zijn eigenlijk de inkomsten die mij weerhouden om er definitief te gaan wonen. Maar misschien is het ook wel leuk geweest………..heb Thailand ook flink zien veranderen……

 4. Argus zegt op

  Goed stuk, al lijkt punt 7 een beetje ondergesneeuwd tussen alle positieve berichten. Spreek zelf helaas steeds meer Nederlandse spijtoptanten in Thailand voor wie een normale ziektekostenverzekering daar niet meer te betalen is en die, juist om deze reden, dolgraag naar Nederland terug zouden willen, desnoods kruipend…

  • Sir Charles zegt op

   Kom ze ook weleens tegen die desnoods terug zouden willen kruipen, de ironie wil echter dat er ook landgenoten tussen zitten die het voorheen maar wat belachelijk vonden om je eigen niet permanent te willen vestigen in Thailand maar dat gekozen werd voor de ‘8 om 4’ constructie.

   Emigreren of niet, beide hebben hun voor- en nadelen, de afweging de gemaakt wordt is voor een ieder geheel persoonlijk, koos zelf voor het laatste o.a vanwege de eventuele kosten van punt 7.

   Om misverstanden te voorkomen, wil er niet mee zeggen dat de zorg in Thailand niet prima geregeld is uiteraard wel mits goed verzekerd of voldoende liggende gelden ter beschikking hebbende om onverzekerd te zijn.

   • bob zegt op

    je vergeet hierbij te vermelden dat je in dat geval wel belasting en zorgkosten in nl betaalt. Als je beiden optelt zou een verblijf in Thailand inclusief zorgverzekering wel eens goedkoper kunnen zijn. En de kosten van het aanhouden van 2 woningen etc, etc.

    • Sir Charles zegt op

     Zoals gezegd de afweging is voor een ieder persoonlijk, de jouw vermelde redenen kunnen voor de een weinig tot niet relevant zijn voor een ander misschien dan wel een reden te vertrekken uit Nederland.

 5. Sjaak S zegt op

  Bij de groepen van mensen die Thailand verkozen om te gaan wonen mis ik een belangrijke groep, die bestaat helaas en die ik het liefst zie verdwijnen: degene die het niet interesseert waar ze wonen, hoofdzaak ze kunnen er goedkoop wonen en goedkoop seks krijgen. Dat zijn meteen ook weer degenen die over alles en nog wat klagen, die “de Thai” door hebben en deze willen veranderen, omdat het eigenlijk in Nederland (ware het niet zo duur) alles beter is. Je mag ook Duitsland, België, Zwitserland of ieder ander land invullen.

  Ik heb mezelf 30 jaar voorbereid op deze stap. Voor mij waren er twee opties in mijn leven: óf naar Brazilië (mijn ex is Braziliaanse en mijn dochters half) óf naar Azië, waarbij ik altijd aan Singapore gedacht had.
  Toen mijn huwelijk strandde, was Brazilië nog steeds een goede optie, want ook daar kwam ik inmiddels al zo’n kleine 23 jaar en was de familie van mijn ex goed voor mij en mijn dochters.

  Maar ik kwam ook heel vaak in Azië. Voornamelijk Singapore, Japan en Thailand. Ik kwam ook heel graag in Indonesië.
  Toen ik tijdens een vakantie een week in Jomtien verbleef en later drie weken in Hua Hin (met uitstapjes naar andere plaatsen), leerde ik een deel van Thailand kennen dat me goed beviel en toen ik dan ook nog mijn huidige vrouw leerde kennen, was de beslissing niet moeilijk om naar Thailand te vertrekken.

  Ik moest nog tien maanden werken en bracht in die maanden steeds meer persoonlijke spullen naar Thailand. Ik was in die tijd door mijn werk bijna iedere maand in Bangkok of ik vloog er zelf heen.

  En hoewel ik me soms eenzaam voel en me afvraag wat ik hier eigenlijk doe (vooral als mijn vrouw en ik ruzie hebben), wil ik hier niet weg. Wanneer ik eraan denk hoe men met elkaar omgaat… een voorbeeld: vorige week reed ik iets te snel met mijn “sidecar” door een enge straat hier in de buurt. Plotseling kwam van links een grote SUV de weg op gereden, die ik ondanks remmen niet meer kon ontwijken. Ik knalde met de zijkar tegen de SUV, reed een paar potten om en kwam zo tot stilstand. De man uit de wagen kwam naar mij kijken, naar mijn oude sidecar en naar zijn schade. Hij vroeg of het goed met me ging, wat zijn schade betreft, mai pen rai. De bewoners van het huis kwamen kijken en uiteindelijk na mijn verontschuldiging dat ik te hard gereden had en hij niet uitgekeken is ieder zijn weg gegaan. Geen geroep om verzekering, politie, schadevergoeding enzovoorts. Dat had ik jaren geleden toen ik kreunend op straat lag met een gebroken sleutelbeen, omdat ik op mijn fiets een berg afkomend een naar links afslaande tegenliggende vrachtwagen niet meer kon ontwijken. De eerste reactie van de chauffeur was dat ik het schuld was, omdat ik te hard reed!

  Dit soort dingen, het intermenselijke, ondanks gebrek aan taalkunde, laat me hier graag leven. Je kunt het hier echt leuk hebben. Waar je mee moet om kunnen gaan is de zee aan vrije tijd die je hebt als gepensioneerde. Die moet je kunnen invullen.

 6. bob zegt op

  In punt 8 mis ik dat je natuurlijk ook een € rekening kunt openen naast je Baht rekening. Kun je zelf bepalen wanneer je (moet) omwisselen. De rente alhier op € rekening is 0 % maar dat is in NL ook dus daar kan je niets mee winnen of verliezen.

 7. theoS zegt op

  Je kunt niet emigreren naar Thailand. Je krijgt toestemming om hier een jaar te mogen verblijven waar elk jaar opnieuw om verzocht moet worden. Men blijft voor de Thaise overheid gewoon een toerist die er, zonder opgaaf van reden, uit geknikkerd kan worden. Men verblijft hier op een visum met extension. Dit is geen verblijfsvergunning. Denk daar goed over na voor men zijn biezen pakt uit Nederland.

  • Rob V. zegt op

   Theo, dat de meeste emigranten op een tijdelijk ‘lange constant verlengde vakantie achtig’ visum verblijven is juist maar wat je schrijft is onzin.

   1) als je langer dan 8 maanden in een periode van 12 weg blijft uit Nederland dan ziet Nederland je als emigrant, je bent dan verplicht je uit te schrijven bij de Nederlandse gemeente.
   2) Of Thailand je als immigrant ziet is een tweede. Vele verblijven om een non immigrant visum of iets dergelijks. Maar je kunt wel degelijk een Thaise verblijfsvergunning bekomen (diverse categorieën, laat ik Ronny voor he invullen) of zelfs naturaliseren tot Thais staats burger ( daar zijn wel eisen aan zoals een taal eis, quotum en een leuk prijskaartje).

   Ref:
   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/uitschrijven-basisregistratie-personen

   http://www.thaiembassy.org/london/en/services/7495/81758-Residence-Permit-in-Thailand.html

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Natuurlijk kan je emigreren naar en immigreren in Thailand.

   Daar bestaat een traject voor. Wat zijn “Permanent Residents” anders ?
   Na drie jaar ononderbroken een jaarverlenging bekomen te hebben kan je de aanvraag indienen.
   Jaarlijks worden er een 100-tal plaatsen per land opengesteld. Kost wat en er zijn enkel voorwaarden zoals een taaltest, maar het traject bestaat en iedereen die aan de voorwaarden voldoet kan dit aanvragen

   Mensen die hier op een Non-immigrant status verblijven zijn geen toeristen en worden ook niet zo aanzien. Denk maar aan diegene die hier werken (kan natuurlijk niet op basis van retirement).
   Dat je zonder opgaaf van reden er uit geknikkerd kan worden is dezelfde onzin als beweren dat je als buitenlander altijd in fout bent bij een ongeval.
   Als je eruit geknikkerd wordt heb je wat misdaan en niet omdat iemand daar toevallig zin in heeft en
   wordt je verblijfsperiode niet verlengd dan komt dat omdat je niet aan de voorwaarden voldoet.

  • Weyde zegt op

   Ach, zonder opgaaf van reden er uit geknikkerd worden geloof ik niet en dan kan je altijd nog terug naar Nederland, niet zo extreem hoor!

   • Rob V. zegt op

    Technisch gezien hebben alleen de Thai rechten in Thailand, de grondwet(ten) spreken slechts over de rechten en de plichten van de Thai. Iemand met een andere nationaliteit heeft dus eigenlijk 0,0 aansprak op de meest elementaire rechten en plichten van het land.

    In de praktijk worden de wetten ook toegepast op de buitenlanders, en dus zal men je niet “zonder opgaaf van redenen” je het land uit knikkeren. Maar gekeken naar het aantal duimpjes omhoog stemt meer dan het dubbel aantal lezers in met dat gevoel van “rechteloos” en “niet kunnen emigreren”, ook al wijzen Ronny, ik en elders enkele andere er op dat de vork toch echt anders in de steel zit. Zowel emigreren vanuit Europa als ook officieel immigreren naar Thailand kan gewoon… Die boodschap wil er blijkbaar niet in, gezien de duimpjes?

    Voor mij dubbel bijzonder dat A) de feiten in de wind worden geslagen en B) die gevoelens dat je op elk moment over de grens getrapt kan worden toch moeilijk te rijmen zijn men een plezierige woonst in Thailand… ‘t zal wel. Europeanen zijn een bijzonder volkje denk ik dan maar.. 555

 8. John Chiang Rai zegt op

  Bij emigreren naar Thailand stellen zich ten eerste voor je zelf de belangrijke vragen,wat voor een soort mens ben ik,en in welke omgeving in Thailand ga ik wonen om daar ook werkelijk gelukkig te worden?
  Als ik voor mij zelf spreek,dan zou ik nooit ergens op het land gaan wonen waar ik uitsluitend met een Thaise bevolking te doen heb,omdat ik gewoon meer nodig heb voor een prettig leven.
  Anderen,als je tenminste hun reacties geloven wilt,genieten juist van een dergelijke omgeving en zouden dit voor niets anders meer ruilen willen.

  Toen voorkort hier op het blog de vraag gesteld werd,wat men zoal tegen een chronische verveling kon ondernemen,melden zich de meesten met allerhande zelfvermaak,zoals plantjes kweken,fietsen,wandelen, vogeltjes kijken,lezen en schrijven in het internet en noem maar op.
  Haast allemaal dingen die je voor je zelf doen kunt,en geen andere mens voor nodig hebt.die mij persoonlijk op den duur aan mijn grenzen zouden brengen.
  Buiten dit alleen vermaak,zou mij een goede sociale omgeving met mensen waar ik van tijd tot tijd een goed en interessant gesprek mee kon voeren,erg afgaan.
  Heb zelf omdat ik buiten de corona tijd,vaak vele maanden overwinter in het dorp waar mijn Thaise vrouw vandaan komt,extra Thai proberen te leren om deze sociale contacten zo goed mogelijk te onderhouden.
  Niet dat ik mij meer voel in deze Thai gemeenschap,maar bij de meesten merk je na 10min discussie reeds,dat ze compleet andere interessen hebben.
  Als dan ook het bier en whisky nog mateloos genoten wordt,is het meestal alleen nog een wild geschreeuw en gejoel,en een tot vervelends toe iedere keer opnieuw aanstoten met een Chock dee Krap(proosten)
  Gesprekken en interessen die je met Europese of landgenoten kunt delen,zoek je hier dan grotendeels vergeefs.
  Ik ben na 3 maanden verblijf ondanks dit mooie land, meestal erg blij wederom in mijn soort wereld terug te komen,waar ik met mijn contacten over al mijn interessen spreken kan.
  Maar goed ik gun iedereen het zijne en respecteer dit ook,maar op den duur was het voor niets om te emigreren.

 9. Ernst Van Luyn zegt op

  Emigreren naar Thailand bestaat niet, met emigreren word bedoelt dat je bevoorbeeld naar Australia of Canada ga en je word ontvangen in dat land als een bewoner met alle rechten, en je kan na twee jaar de Australiëshe nationaliteit krijgen. Hier in Thailand je behandelt als een vreemdeling dat verandert niet, elk jaar een visa halen en betalen en elke 90 dagen je gezicht laten zien en een nieuw papiertje in je paspoort En je heb geen rechtspositie hier in Thailand, als ze vertellen dat je het land moet verlaten morgen, je gaat. In Cananda en Australië heb je een rechtspositie al the weg to the High Court, hier lokaal court, dat is het.
  Dus believe me emigreren naar Thailand bestaat niet.

  • fred zegt op

   Dat klopt. Niet vergeten dat in Thailand de militairen nog altijd aan het roer zitten. In Thailand heb je zelfs na 20 jaar verblijf nog steeds enkel plichten en geen rechten. Men kan er u uitzetten voor de minste onregelmatigheid wat toch wel een wezenlijk verschil is met een buitenlander die emigreert naar Europa en in het bezit is van een verblijfvergunning. Een vreemdeling met een verblijfsvergunning heeft precies dezelfde rechten en plichten als een Belg of NL ( behalve stemrecht)
   Thailand is geen rechtstaat en er kan altijd iets (administratiefs zie banaals) gebeuren dat je verblijf doet beëindigen. Een kleine financiële tegenslag kan al voldoende zijn om de valies te moeten maken.
   Niettemin blijft het een leuk land om je (oude) dagen te slijten maar is enig besef omtrent je onzekere status niet misplaatst.

   • Erik zegt op

    Ernst en Fred, even taalkundig: emigreren is niet ‘naar’ maar ‘uit’. Zelfs een jarenlange wereldreis is emigreren uit jouw thuisland. Kijk eens in jullie Van Dale naar het woord emigreren.

    Immigreren is een ander punt. Word je resident? Fiscaal al snel na 180 dagen, voor de administratie niet want je blijft een gast of een non immigrant. Dat wetende moet je een keuze maken voor het land van jouw keuze. En je moet een keuze maken voor non immigrant blijven of gaan voor resident of national. Er bestaan in Thailand ook verblijfstitels met rechten.

    Maar als je kiest voor een land met een onzekere verblijfstitel kom dan nu niet klagen dat het niet naar jouw zin is. Je hebt het zelf gekozen. Toch?

   • Chris zegt op

    Moderator: Off-topic

    • Tino Kuis zegt op

     Moderator: Off-topic

    • Mark zegt op

     Moderator: Off-topic

  • Chris zegt op

   Emigreren naarThailand is natuurlijk wel mogelijk.
   Je kunt hier ook de Thaise nationaliteit krijgen als inkomende buitenlander. Je moet er wel wat voor doen natuurlijk: de taal leren en een som gelds betalen.
   Ik kan het nog sterker vertellen. Je kunt in Thailand jarenlang legaal wonen zonder ook maar 1 woord Thais te spreken. Dat kan in Nederland niet. Daar moet je verplicht ‘inburgeren’ en er zelfs examen in doen. Daarvoor moet je de Nederlandse taal voldoende machtig zijn. Dat hoeft in Thailand niet.

   • Ger-Korat zegt op

    Je kan legaal in Nederland wonen zonder maar 1 woord Nederlands te kunnen spreken.
    Dat kan als je een onderdaan bent van een lidstaat van Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER), Turkije of Zwitserland;
    Jonger bent dan 18 jaar;
    Ouder bent dan de pensioengerechtigde leeftijd;
    8 jaar of langer in Nederland woonde toen u leerplichtig was.
    En daarnaast zijn er vrijstellingen indien je een beperking hebt en/of niet aan de vereisten kunt voldoen.
    Dus vergelijk je Nederland met Thailand, en de meesten die naar Thailand emigreren zijn boven de pensioengerechtigde leeftijd, dan is vestiging en inburgering in Nederland voor een gepensioneerde eenvoudiger dan in Thailand

    • Ger-Korat zegt op

     Nog wat punten: ga je naar Thailand ben je aan allerlei inkomeneisen en/of vermogen gebonden alsmede afhankelijk van je partner voor verblijf indien je daar voor kiest. In Nederland als alleenstaande gepensioneerde Thai heb je slechts 1285 Euro nodig om in Nederland je legaal te vestigen en indien je partner 1700 Euro inkomen heeft heb je zelf 0 inkomen nodig), en verkrijg je rechten zoals huurtoeslag, zorgtoeslag ( gratis Zorgverzekering voor een 65+ bij laag inkomen vanwege de toeslag), mag je een onbeperkt grond in eigendom kopen en nog wat meer voordelen zoals onbeperkt vrij toegang, verblijf en vestigingsrecht in de andere 30 EU-landen, 1x per 10 jaar een nieuwe verblijfskaart per internet aanvragen ( vanwege een verouderde foto) welke je per post thuis krijgt , verder niets. Thailand: ruim 1700 Euro per maand nodig als alleenstaande of 800.000 als deposito, elke 90 dagen melden, jaarlijks verlenging in persoon regelen, zelf zorgverzekering regelen, geen cm eigen grond kunnen bezitten behalve de grond in de potten van je geraniums. En ga je het land zoals nu voor bijvoorbeeld vakantie verlaten dan ongewis of je mag en kan terugkeren (zoals nu tijdens het corona-tijdperk).

     • Erik zegt op

      Ja, Ger, en het paradijs Nederland geeft je ook nog eens heffingskorting in enkele soorten en maten, en ben je senior dan ook nog een taxikaart voor slechts 24 ct de kilometer. Raak je invalide dan komt tegen zeer laag tarief iemand poetsen in het kader van de WMO en de thuiszorg zet je een aantal keer per week onder de douche, ja, ook ten laste van die zorgpolis.

      Verzorgd van de wieg tot het graf. De zegening van een rijk land. Ik durf de stelling aan: zou NL net zoveel zon hebben als TH dan kwamen ze alle 69 miljoen naar ons toe. Gelukkig hebben we zoveel regen en nattigheid dat we daar niet bang voor hoeven zijn…

      Vooruit, laten we nog wat klagen in onze polder….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website