Er wonen veel buitenlanders in Thailand, waarvan, naar verluidt, wel bijna 10.000 Nederlander zijn. Hoeveel Belgen er wonen weet ik niet, maar dit artikel kan ook interessant zijn voor onze Zuiderburen.

Over het waarom te gaan wonen in Thailand van die Nederlanders is helaas weinig bekend, maar een aantal redenen kan men wel bedenken.

De Nederlanders, die hier wonen, kun je heel grofweg in drie groepen verdelen. In de eerste plaats denk ik dan aan expats (korte termijn), mensen die door een Nederlands of international bedrijf in Thailand worden gestationeerd. Na een bepaalde periode gaan die weer terug naar Nederland of worden overgeplaatst naar een ander land.

De tweede groep bestaat uit mensen, die om wat voor redenen dan ook, Nederland verlaten om hier in Thailand een nieuw bestaan op te bouwen. Dat kunnen mensen met veel ervaring zijn, die daarmee aan de slag willen (onderwijs, horeca, e.d.) of (jonge) avonturiers, die met een instelling van “ik zie wel wat er van komt” hun geluk hier beproeven.

En dan nog de groep van mensen, die hun schaapjes op het droge hebben. Goed geboerd in Nederland of gewoon (vroeg)gepensioneerd, genieten als expat (lange termijn) van een “tweede leven” is hun credo voor de beslissing om in Thailand te gaan wonen.

Daarnaast kiezen honderdduizenden Nederlanders en Belgen elk jaar voor een vakantie in Thailand. Een vakantie kan 2 of 3 weken duren of misschien wel een maand of twee en sommigen verblijven hier wel een half jaar als overwinteraars. Zij genieten van dit prachtige land met vele mogelijkheden en menigeen van hen zal af en toe verzuchten: “Goh, hier zou ik wel altijd willen wonen!”.

Voor heel veel mensen blijft dat een droom, maar het idee kan bij een aantal ook meer gestalte krijgen en de overweging om hier naar toe te emigreren wordt dan steeds groter. Ik kan u vertellen, dat de uiteindelijke beslissing om in Thailand te gaan wonen, geen gemakkelijke is. Er zijn vele argumenten om te gaan, maar ik kan evengoed vele argumenten bedenken om, maar mooi in Nederland te blijven.

Het belangrijkste punt is de emotionele beslissing, waarbij je je allerlei dingen kunt afvragen. Wil ik wel in zo’n vreemd land met vreemde mensen en vreemde taal wonen, kan ik mijn familie, kinderen, kennissen, vrienden, enz. wel missen, moet ik wel ontslag nemen, kan ik daar wel eten wat ik wil, enz., enz.

Dan, als die vragen positief beantwoord zijn, komt de praktische kant van een emigratie en moet men zich richten op een aantal aandachtspunten. Ik noem er een aantal, zonder volledig te willen zijn:

1. Huisvesting

Je zult ergens gaan wonen, maar waar? In Bangkok of een andere grotere stad al dan niet met vele toeristen? Of lekker ergens op het platteland?. In Bangkok zul je ongetwijfeld meer geld kwijt zijn voor huisvesting dan op het platteland. Bij dit punt hoort dan ook hoe je wilt wonen, is een kamer met eenvoudig meubilair en basisvoorzieningen voldoende of prefereer je een villa met zwembad? Denk daar goed over na, want elke keus heeft zijn eigen prijs.

2. Kosten van levensonderhoud

Ja, de kosten van levensonderhoud zijn in Thailand in het algemeen lager dan in Nederland. Voorwaarde is dan wel, dat je je enigszins aan de Thaise gewoonten aanpast. Zeker wat het eten betreft, zul je niet overal “Nederlands” kunnen eten. Wil je dat echter wel, dan kan de maandelijkse rekening voor restaurantbezoek best hoog uitpakken. Ook de kosten voor ontspanning, uitgaan zijn nooit hoog, maar wel weer als je dat vaak doet, want dan kan je budget wel eens tekortschieten.

3. Visumplicht/werkvergunning

Je mag niet zomaar in Thailand gaan wonen, je hebt een geldig visum nodig. Thailand kent meerdere soorten visums, waarvan de Non-Immigrant visum voor 3 maanden of een jaar de meest voorkomende is. Ben je ouder dan 50 jaar, dan kun je dat visum laten omzetten in een zogenaamde Retirement Visum.

Een buitenlander mag in principe niet werken in Thailand, je hebt daarvoor speciale toestemming nodig, de “work permit”.

4. Uitschrijven

Zowel de Gemeentelijke Basisadministratie als ook sommige uitkeringsinstantie’s kennen regels voor emigratie. Bepaal voor jezelf aan de hand van die regels en persoonlijke omstandigheden of emigratie zonder (financiële) consequenties mogelijk is.

5. Verzekeringen

Loop al je verzekeringen na en kijk welke je wilt/moet aanhouden en welke je bij emigratie kunt opzeggen.

6. AOW/Pensioen

Emigreren kan consequenties hebben voor de hoogte van een (toekomstige) AOW pensioen. Lees daarvoor de zeer uitvoerige informatie op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

Voor andere (bedrijfs)pensioenen is emigratie niet van invloed op de uitbetaling.

7. Medische verzorging

De Nederlandse zorgverzekeringswet geldt alleen voor mensen, die in Nederland wonen. Als je je laat uitschrijven bij het GBA ben je niet meer voor medische kosten verzekerd. Je zult je dan op een andere manier moeten verzekeren, hetzij met een Buitenlandpolis of met een lokale verzekering hier in Thailand.

De medische verzorging is in Thailand – in de grote steden – prima geregeld, maar kost uiteraard wel geld.

Voor veel expats is dit een grote zorg, omdat zeker op latere leeftijd een goede verzekering veel geld kan kosten en niet-verzekeren nog veel meer bij (ernstige) ziekte.

8. Inkomen/belasting

Natuurlijk beschik je over geld en/of een inkomen als je gaat emigreren. Bepaal voor jezelf of je dat in Nederland op de bank laat staan en dan gebruik maakt van de vele pinmogelijkheden hier of dat je een Thaise bankrekening opent en (een deel van) het geld tegen de dagkoers van de Baht laat overmaken.

Als je inkomen uit pensioenbetaling(en) bestaat, zijn er mogelijkheden om bij emigratie vrijstelling te krijgen van Inkomstenbelasting. Daar zijn voorwaarden aan verbonden, die je op de website van de Belastingdienst kunt vinden.

9. Testamenten

Of je nu jong of oud bent, de kans op overlijden in Thailand is gewoon aanwezig, daarin is geen enkel verschil met Nederland. Overweeg een testament en een soort draaiboek voor de nabestaanden wat te doen bij overlijden in Thailand. Als je hier eenmaal woont en – eventueel net een Thaise partner – zakelijke belangen en/of bezittingen hebt, is ook een Thais testament een noodzakelijk iets.

Het is maar een aantal punten van aandacht, zonder dat ik volledig wilde zijn. Je kunt zelf nog wel andere bedenken. Ik ben ook niet diep op elk punt ingegaan, want op Internet of bij de betreffende instantie is veel meer informatie beschikbaar. Bijna alle punten zijn ook al wel eens op thailandblog.nl behandeld, ook een goede bron voor informatie.

Tenslotte: ik heb zelf al die punten van aandacht, zowel emotioneel als praktisch moeten overwegen. De uitkomst was positief en ben dus alweer een flink aantal jaren geleden naar Thailand geëmigreerd. Niet één enkele dag heb ik er spijt van gehad, ik hou van Thailand, maar mijn liefde voor Nederland is daarmee niet verdwenen.

– Herplaatst bericht –

63 reacties op “Emigreren naar Thailand?”

 1. Dirk Teur Couzy zegt op

  Hallo Ík woon hier nu as zondag de 29ste juli al weer 9 Jaar en als je hier naar toe wilt emigreren doe je huiswerk dan ook goed en begin 3 â 4 Maanden vantevoren alles te regelen met de info en de papieren die je hebt en ga daarmee naar BUZA en De Thaise Ambassade en Laat Alles Legaliseren A4 eerst bij de Thaise Ambassade halen voor wat je nodigt hebt en dat is het en Je Juiste Via NO

  • Henk zegt op

   Als je met een non-immigrant O naar Thailand gaat en je bent boven de 50 jaar en met een Thaise getrouwd. Je gaat na 2 maanden voor een retirement van een jaar en daarna weer en weer.
   Wat voor gelegaliseerde papieren moet je dan hebben? Ik heb het idee dat een inkomens ondersteunings brief (of bankstatement), een verklaring van de landeigenaar waar je in huis zit en een geldig paspoort voldoende zijn.

   Klopt dit?

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Kijk eens in het Dossier Visum .
    Blz 50.
    “Criteria for consideration and supporting documents for application for extension of stay to support a Thai spouse”.

    Dit is een document dat uitgegeven werd door immigratie in Pattaya. Ik heb het er toen bijgevoegd zoals het uitgegeven werd.
    Is al wel enkele jaren oud en kan ondertussen wel wat aangepast zijn, maar geeft je toch een idee wat nodig is.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Voor wat ze juist in jouw immigratiekantoor eisen ga je best even langs en vraag het hun.

     Normaal zal je dan eerst een “Under consideration” stempel krijgen die 30 dagen geldig is.
     Ze zeggen dan een dag wanneer je terug moet komen.
     In die tijd mag je dan normaal ook een huisbezoek verwachten en meestal is er dan ook een klein buurtonderzoekje. Komen ze ook nog eens wat foto’s nemen van jullie.
     Maar elk immigratiekantoor heeft daar zowat zijn eigen regeltjes voor. Soms is er helemaal geen bezoek.
     Is alles in orde dan krijg je de jaarverlenging op de dag dat jullie voordien afgesproken hadden.. Die 30 dagen “under consideration” is daarin verrekend. Je wint of verliest er dus niks mee.

     Tip. Kan je aan de eisen van een “Retired” voldoen, ga dan daarvoor.
     Gaat veel sneller en minder papierwerk.
     Ik ben ook getrouwd en mijn verlenging heb ik ook op basis van “Retired” om die reden.

     • Henk zegt op

      Dus ik hoef in Nederland geen papieren te laten legaliseren als ik op basis van retirement 800000 bath op mijn Thaise bank heb staan?

      • RonnyLatPhrao zegt op

       Toch niet als je een verlenging neemt op basis van “Retirement”.
       Ik zou niet weten welke gelegaliseerde papieren uit Nederland je dan zal moeten tonen.
       Ik hoef alleszins niks uit België te tonen bij mijn verlenging. Enkel, omdat ik een inkomen gebruik, ga ik mijn handtekening op een “Affidavit” lhoef enkel een

       Maar misschien moet Dirk Teur Couzy wat concreter zijn in welke documenten hij bedoelt
       Ik denk dat hij meer de aanvraag van het visum in Nederland bedoelt.
       Afhankelijk van het soort visum O of O-A kan het zijn dat de ambassade bepaalde documenten wil zien die gelegaliseerd dienen te worden.

       Misschien Kan ook zijn dat het huwelijk nog in Thailand moet geregistreerd worden. Zal je moeten doen als je een verlenging op basis van T

      • RonnyLatPhrao zegt op

       Correcte versie. Vorige versie werd onvolledig verstuurd.

       Toch niet als je een verlenging neemt op basis van “Retirement”.
       Ik zou niet weten welke gelegaliseerde papieren uit Nederland je dan zal moeten tonen.
       Ik hoef alleszins niks uit België te tonen bij mijn verlenging. Enkel, omdat ik een inkomen gebruik, ga ik mijn handtekening op een “Affidavit” laten legaliseren op de Belgische ambassade.

       Ik lever volgende documenten in (Bangkok).
       – 1900 Baht
       – TM7 – Extention of stay – Ingevuld en ondertekend
       – Pasfoto
       – Kopie paspoort ID pagina
       – Kopie paspoort visa pagina
       – Kopie paspoort pagina met laatste extension (bij vervolgaanvraag)
       – Kopie paspoort pagina stempel laatste binnenkomst
       – Kopie TM6 departure
       – Proof of income (indien van toepassing)
       – Bankbrief met saldo (indien van toepassing)
       – Kopie Update bankboekje (indien van toepassing)
       – Bewijs van woonst
       – TM30 reporting (Afhankelijk welk immigratiebureau. Wordt tegenwoordig op sommige immigratiekantoren wel eens gevraagd)

       Maar misschien moet “Dirk Teur Couzy” wat concreter zijn in zijn reactie en welke documenten hij dan bedoelt en waarom. Met ” Laat Alles Legaliseren” kan je niet veel.
       Ik denk dat hij meer de aanvraag van het visum in Nederland bedoelt.
       Afhankelijk van het soort visum O (retired/getrouwd) of O-A (retired) kan het zijn dat de Thaise ambassade bepaalde documenten wil zien die gelegaliseerd dienen te worden.

       Misschien moet het huwelijk in Thailand ook nog geregistreerd worden ?

       Denk er trouwens ook aan dat als je iets laat vertalen en legaliseren, dat ook maar een beperkte geldigheidsdatum heeft. Meestal maximum 6 maand.

 2. Vdm zegt op

  Toch een paar zaakjes, die je niet vermeld.wij kunnen geen grond bezitten. En met geel boekje en contract voor 30 jaar als gepensioneerde Belg, valt het mee. Maar waarom kan mijn vrouw in Belgie wl een huis kopen?
  Ps Heb een prachtige villa in Udon thani en voor dit bedrag niet doenbaar in Belgie

  • Eric Donkaew zegt op

   Maar waarom kan mijn vrouw in België wél een huis kopen?
   ———————————-
   De Thaise regering beschermt het eigen land en de eigen mensen en ik ben het met dit beleid eens.
   Een westerling met een ‘beetje’ geld (hij hoeft nog geen eens miljonair in euro’s te zijn) kan anders in een dorpje (in de Isan bij voorbeeld) een hele straat of een halve wijk opkopen. Dat is natuurlijk geen goede zaak.

   De Amerikanen deden dat ook op Cuba, voordat ze er uitgelazerd werden. Nou, dat hebben ze geweten.

   • Ger-Korat zegt op

    Een hele straat opkopen? Grond in Nederland is goedkoper. In veel landen kun je kopen wat je wilt en de prijsstijging veroorzaakt door aankopende buitenlanders is te verwaarlozen. Je praat het verhaal van stijgende prijzen jezelf aan zonder enige feitelijke onderbouwing. Economisch gezien is het natuurlijk slecht want in plaats van geld in de economie te pompen door aankopen blijft het geld in het buitenland. Er staat zo oneindig veel te koop in Thailand en dat zal in de toekomst alleen nog maar toenemen want de bevolking vergrijst en zal afnemen en daarnaast wordt er minder landbouwgrond bewerkt want andere activiteiten leveren een veelvoud op, al met al redenen om grondbezit toe te staan.

    • Eric Donkaew zegt op

     @Ger-Korat: Grond in Nederland is goedkoper.
     ———————————–
     Als je dit al beweert, dan moet de rest van je verhaal ook onzin zijn en dat is ook zo. Ik heb het nergens gehad over prijsstijging veroorzaakt door aankopende buitenlanders. Eerst even goed lezen graag.

     • Ger-Korat zegt op

      Een ieder die maar een klein beetje thuis is in Thailand weet dat veel Thais absurde prijzen voor grond en opstallen vragen. Prijzen zijn niet gebaseerd op de vraag en daarbij een eventuele stijging van de prijs als er meer vraag is, maar zijn in de overgrote meerderheid bij 2e hands woningen en grond bebaseerd op wat men denkt nodig te hebben( meestal voor aflossing van schulden) en niet gebaseerd op de situatie op de markt want dat laatste is men toch al helemaal niet in thuis. Daarom zijn je veel grond en woningen te koop staan want indien men geld heeft is er geen noodzaak om te verkopen. Tot in kleine gehuchten met een paar woningen tot de grote plaatsen aan toe vraagt men zonder te vergelijken met de echte waarde en realiseert men zich helemaal niet dat een te dure object of perceel nooit zal worden gekocht en ook nog een keer omdat de spoeling te dun is wat aankopers betreft want ja het moet uiteindelijk wel betaald worden en als je nou een banklening afsluit dan zal je toch ook 20 tot 30 jaar 20.000 baht dienen te betalen bij een financiering van 2 tot 3 miljoen baht, en dat kunnen maar relatief weinigen.
      De Thaise regering beschermt helemaal niet de eigen bevolking, hoe kom je daar nu bij, men is vooral geïnteresseerd in machtsposities en alle financiële voordelen daarvan. Of heb je ooit iemand in de regering horen zeggen en verordenen dat men de verkeerswetten,luchtverontreinigingswetten, voedselveiligheidswetten en nog een reeks dient uit te voeren en na te leven zodat een Thai beschermd wordt tegen welk onheil dan ook. Hieruit blijkt dat basale bescherming ontbreekt en daaruit mag je concluderen dat een ieder het een zorg zal zijn of buitenlanders onroerend goed aankopen, de enige die er voor open zal staan zijn economen, bouwbedrijven, toeleveranciers, bouwmarkten en vergelijkbaar welke vanwege het ontbreken van aankoop door buitenlanders miljarden Euro’s mislopen en daardoor de groei en welvaart van de gehele bevolking wordt beperkt. Heb wel eens meer gepleit voor een open markt en hiermee zie je direct de nadelige gevolgen van een gesloten markt.

      • Eric Donkaew zegt op

       Ik ben wel een beetje thuis in Thailand. Ik heb mijn Thaise ex bij de scheiding maar een stukje grond met nog een (toen nog te bouwen) huisje gegeven in de Isan, bij Nongkhai.
       Prijs: minder dan een twintigste van de prijs die het in Nederland zou zijn, en dan voornamelijk vanwege de grondprijs.

       Kortom: zeer lage prijzen. Bij het opengooien van de markt komen louche projectontwikkelaars uit Europa, de VS, China et cetera in actie om de hele boel op te kopen. Ik zie Pieter van Vollenhove jr. al komen. Onroerend goed wordt dan vrijwel onbetaalbaar voor de mensen die in het gebied al eeuwen wonen. De verschillen tussen rijk en arm zijn in Thailand al veel te groot, dat wordt alleen maar erger als je de onroerendgoedmarkt opengooit..

       In de toekomst kan het misschien wel, als Thailand net zo welvarend is ais het rijke deel van de wereld en als de prijzen van onroerend goed vergelijkbaar zijn. Maar nu is de tijd er nog lang niet rijp voor.

       De Thaise regering beschermt -ondanks alles- toch wel de belangen van de eigen bevolking. Het is maar hoe je er zelf politiek in staat, maar persoonlijk kan ik mij daar wel in vinden.

       Overigens ben ik wel eigenaar van twee condo’s. Ik vind het ook terecht dat dat wel kan.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Vdm, de Thaise wetgever heeft middels wetgeving het grondbezit ingeperkt. Als farang ook onbeperkt grond kunnen kopen dan gaan de prijzen nog meer omhoog dan de gebruikelijke stijging. Het is nu al zo dat kinderen van de gewone burger in Thailand niet zo gemakkelijk een stukje grond kunnen kopen en daardoor zie je dat het ouderlijk eigendom wordt opgeknipt, juridisch of alleen maar feitelijk, om een huis bij te zetten.

   Let maar eens op in de periferie; soms staan huizen zo dicht op elkaar dat ze moeten overleggen wie wanneer de ramen kan openslaan. (Wij kennen tenminste nog het raam dat omhoog kan schuiven…). Komt nog eens bij dat in dorpen de grond lang niet altijd een chanoot heeft en men dus moet vertrouwen op de eerlijkheid van de phuuya. Wil je daar wel iets kopen en bouwen?

   Wat mij betreft een verstandige beslissing van de wetgever.

   • RonnyLatYa zegt op

    “(Wij kennen tenminste nog het raam dat omhoog kan schuiven…). ”

    Misschien zelden omhoog, maar wel die zijdelings schuiven en die worden wel meer gebruikt 😉

   • Walter E.J. Tips zegt op

    Sinds wanneer kan ik mij niet herinneren maar er is in het Land Bureau een procedure waarbij een farang en zijn wettelijke echtgenote 1 rai land kunnen verwerven. De farang tekent dan een verklaring waarin hij erkent de aankoopsom gegeven te hebben, zonder voorwaarden, aan zijn echtgenote.

    Ten tweede kan elke farang het levenslange gebruiksrecht, sitthi kep kin talaot chiwit, verwerven van een eigendom en dat recht wordt op de grondtitel, chanot thii din, geschreven op het moment dat zijn echtgenote (of elke andere Thai die daar mee instemt) de grond verwerft.

    ik heb al in een vroegere reactie het advocatenkantoor genoemd dat dit wil doen. De meesten willen het niet doen om dat het voor hen bijna niets opbrengt.

    Ondertussen is het wel duidelijk geworden dat het opzetten van netbedrijven om grond te verwerven bijna zo goed als verdwenen is omdat het de Thaise wet omzeilt en op elk moment door het ministry of commerce kan herroepen worden..

   • khun moo zegt op

    Erik,
    Omdat we in de kring van Farangs zitten lijkt het alsof er veel Farangs huizen willen kopen in Thailand.
    In onze thaise kennisenkring zie je het vaak , maar gaan we in gesprek met nederlandse mannen die geen thaise vrouw hebben, komt het eigenlijk nooit voor.

    Het lijkt me dan ook een drog reden te veronderstellen dat er een gevaar zou zijn dat Farangs massaal grond zouden opkopen.

    Ik denk dat het meer te maken heeft met de nationalistische inslag van de Thai.
    Thai rak Thai is een bekende uitspraak.
    De Thaise mening dat Thailand het beste land ter wereld is hoor ik ook nog vaak.
    Thailand is van de Thai en de rest is welkom als ze geld binnenbrengen, hun mond houden en zich nergens mee bemoeien.
    Mischien speelt het verleden van de omringende landen myamar, laos, vietnam, cambodja ook een rol

    • Erik Kuijpers zegt op

     Khun Moo, dat farang mannen zonder Thaise partner geen grond kopen kan nu juist komen door de wetgeving. Laat die eens los, en mogelijk gaat dan de commercie haar gang en gaan de prijzen sky high.

     Maar de nationalistische inslag van de Thai zal ongetwijfeld meespelen; men weet welke familie het overgrote deel van het vrije land in bezit heeft en die familie heeft een onaantastbare status…

     • Chris zegt op

      De familie Chaeravanont is de grootste grondbezitter in Thailand.

 3. J.H. zegt op

  Ik zou best wel willen emigreren alleen blijkt inkomsten vergaren het grootste probleem…….wat ga ik doen in Thailand? Mijn vriendin heeft een goede baan in de hotel business op een bekend eiland maar zelf wil ik ook wat doen. Onze zoon is bijna 2 en wij beseffen beiden dat scholing, doktoren, ziekenhuis, svb, inentingen etc stukken beter en gratis zijn tov Thailand. In Thailand kost tenslotte alles geld en in Nederland is onze zoon tot 18 flink gedekt. Zelf pendel ik al bijna 20 jaar heen en weer en heb er tijden lang gewoond dus daar weet ik genoeg van het zijn eigenlijk de inkomsten die mij weerhouden om er definitief te gaan wonen. Maar misschien is het ook wel leuk geweest………..heb Thailand ook flink zien veranderen……

  • khun moo zegt op

   Ik zie na 43 jaar vaak in Thailand geweest te zijn , 2 huizen gebouwd, geen reden om er te gaan wonen.
   Enkele maanden in de winter is prima,, maar dat geldt voor veel landen.
   Financieel kan ik het gemakkelijk betalen en wij hebben de voorkeur om de zomer periode zo wie zo in europa te vertoeven.
   Ik zie veel meer nadelen dan voordelen.

 4. Argus zegt op

  Goed stuk, al lijkt punt 7 een beetje ondergesneeuwd tussen alle positieve berichten. Spreek zelf helaas steeds meer Nederlandse spijtoptanten in Thailand voor wie een normale ziektekostenverzekering daar niet meer te betalen is en die, juist om deze reden, dolgraag naar Nederland terug zouden willen, desnoods kruipend…

  • Sir Charles zegt op

   Kom ze ook weleens tegen die desnoods terug zouden willen kruipen, de ironie wil echter dat er ook landgenoten tussen zitten die het voorheen maar wat belachelijk vonden om je eigen niet permanent te willen vestigen in Thailand maar dat gekozen werd voor de ‘8 om 4’ constructie.

   Emigreren of niet, beide hebben hun voor- en nadelen, de afweging de gemaakt wordt is voor een ieder geheel persoonlijk, koos zelf voor het laatste o.a vanwege de eventuele kosten van punt 7.

   Om misverstanden te voorkomen, wil er niet mee zeggen dat de zorg in Thailand niet prima geregeld is uiteraard wel mits goed verzekerd of voldoende liggende gelden ter beschikking hebbende om onverzekerd te zijn.

   • bob zegt op

    je vergeet hierbij te vermelden dat je in dat geval wel belasting en zorgkosten in nl betaalt. Als je beiden optelt zou een verblijf in Thailand inclusief zorgverzekering wel eens goedkoper kunnen zijn. En de kosten van het aanhouden van 2 woningen etc, etc.

    • Sir Charles zegt op

     Zoals gezegd de afweging is voor een ieder persoonlijk, de jouw vermelde redenen kunnen voor de een weinig tot niet relevant zijn voor een ander misschien dan wel een reden te vertrekken uit Nederland.

    • Erik Kuijpers zegt op

     Bob, bij zorg is het niet alleen het kostenaspect. Heb je een medisch verleden dan kun je tegen uitsluitingen aanlopen en dan is de zorg alleen te betalen met spaargeld. En dat bewaar ik liever voor de familie want, hoe goed die dokter ook is, dood ga je toch….

 5. Sjaak S zegt op

  Bij de groepen van mensen die Thailand verkozen om te gaan wonen mis ik een belangrijke groep, die bestaat helaas en die ik het liefst zie verdwijnen: degene die het niet interesseert waar ze wonen, hoofdzaak ze kunnen er goedkoop wonen en goedkoop seks krijgen. Dat zijn meteen ook weer degenen die over alles en nog wat klagen, die “de Thai” door hebben en deze willen veranderen, omdat het eigenlijk in Nederland (ware het niet zo duur) alles beter is. Je mag ook Duitsland, België, Zwitserland of ieder ander land invullen.

  Ik heb mezelf 30 jaar voorbereid op deze stap. Voor mij waren er twee opties in mijn leven: óf naar Brazilië (mijn ex is Braziliaanse en mijn dochters half) óf naar Azië, waarbij ik altijd aan Singapore gedacht had.
  Toen mijn huwelijk strandde, was Brazilië nog steeds een goede optie, want ook daar kwam ik inmiddels al zo’n kleine 23 jaar en was de familie van mijn ex goed voor mij en mijn dochters.

  Maar ik kwam ook heel vaak in Azië. Voornamelijk Singapore, Japan en Thailand. Ik kwam ook heel graag in Indonesië.
  Toen ik tijdens een vakantie een week in Jomtien verbleef en later drie weken in Hua Hin (met uitstapjes naar andere plaatsen), leerde ik een deel van Thailand kennen dat me goed beviel en toen ik dan ook nog mijn huidige vrouw leerde kennen, was de beslissing niet moeilijk om naar Thailand te vertrekken.

  Ik moest nog tien maanden werken en bracht in die maanden steeds meer persoonlijke spullen naar Thailand. Ik was in die tijd door mijn werk bijna iedere maand in Bangkok of ik vloog er zelf heen.

  En hoewel ik me soms eenzaam voel en me afvraag wat ik hier eigenlijk doe (vooral als mijn vrouw en ik ruzie hebben), wil ik hier niet weg. Wanneer ik eraan denk hoe men met elkaar omgaat… een voorbeeld: vorige week reed ik iets te snel met mijn “sidecar” door een enge straat hier in de buurt. Plotseling kwam van links een grote SUV de weg op gereden, die ik ondanks remmen niet meer kon ontwijken. Ik knalde met de zijkar tegen de SUV, reed een paar potten om en kwam zo tot stilstand. De man uit de wagen kwam naar mij kijken, naar mijn oude sidecar en naar zijn schade. Hij vroeg of het goed met me ging, wat zijn schade betreft, mai pen rai. De bewoners van het huis kwamen kijken en uiteindelijk na mijn verontschuldiging dat ik te hard gereden had en hij niet uitgekeken is ieder zijn weg gegaan. Geen geroep om verzekering, politie, schadevergoeding enzovoorts. Dat had ik jaren geleden toen ik kreunend op straat lag met een gebroken sleutelbeen, omdat ik op mijn fiets een berg afkomend een naar links afslaande tegenliggende vrachtwagen niet meer kon ontwijken. De eerste reactie van de chauffeur was dat ik het schuld was, omdat ik te hard reed!

  Dit soort dingen, het intermenselijke, ondanks gebrek aan taalkunde, laat me hier graag leven. Je kunt het hier echt leuk hebben. Waar je mee moet om kunnen gaan is de zee aan vrije tijd die je hebt als gepensioneerde. Die moet je kunnen invullen.

 6. bob zegt op

  In punt 8 mis ik dat je natuurlijk ook een € rekening kunt openen naast je Baht rekening. Kun je zelf bepalen wanneer je (moet) omwisselen. De rente alhier op € rekening is 0 % maar dat is in NL ook dus daar kan je niets mee winnen of verliezen.

 7. theoS zegt op

  Je kunt niet emigreren naar Thailand. Je krijgt toestemming om hier een jaar te mogen verblijven waar elk jaar opnieuw om verzocht moet worden. Men blijft voor de Thaise overheid gewoon een toerist die er, zonder opgaaf van reden, uit geknikkerd kan worden. Men verblijft hier op een visum met extension. Dit is geen verblijfsvergunning. Denk daar goed over na voor men zijn biezen pakt uit Nederland.

  • Rob V. zegt op

   Theo, dat de meeste emigranten op een tijdelijk ‘lange constant verlengde vakantie achtig’ visum verblijven is juist maar wat je schrijft is onzin.

   1) als je langer dan 8 maanden in een periode van 12 weg blijft uit Nederland dan ziet Nederland je als emigrant, je bent dan verplicht je uit te schrijven bij de Nederlandse gemeente.
   2) Of Thailand je als immigrant ziet is een tweede. Vele verblijven om een non immigrant visum of iets dergelijks. Maar je kunt wel degelijk een Thaise verblijfsvergunning bekomen (diverse categorieën, laat ik Ronny voor he invullen) of zelfs naturaliseren tot Thais staats burger ( daar zijn wel eisen aan zoals een taal eis, quotum en een leuk prijskaartje).

   Ref:
   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/uitschrijven-basisregistratie-personen

   http://www.thaiembassy.org/london/en/services/7495/81758-Residence-Permit-in-Thailand.html

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Natuurlijk kan je emigreren naar en immigreren in Thailand.

   Daar bestaat een traject voor. Wat zijn “Permanent Residents” anders ?
   Na drie jaar ononderbroken een jaarverlenging bekomen te hebben kan je de aanvraag indienen.
   Jaarlijks worden er een 100-tal plaatsen per land opengesteld. Kost wat en er zijn enkel voorwaarden zoals een taaltest, maar het traject bestaat en iedereen die aan de voorwaarden voldoet kan dit aanvragen

   Mensen die hier op een Non-immigrant status verblijven zijn geen toeristen en worden ook niet zo aanzien. Denk maar aan diegene die hier werken (kan natuurlijk niet op basis van retirement).
   Dat je zonder opgaaf van reden er uit geknikkerd kan worden is dezelfde onzin als beweren dat je als buitenlander altijd in fout bent bij een ongeval.
   Als je eruit geknikkerd wordt heb je wat misdaan en niet omdat iemand daar toevallig zin in heeft en
   wordt je verblijfsperiode niet verlengd dan komt dat omdat je niet aan de voorwaarden voldoet.

  • Weyde zegt op

   Ach, zonder opgaaf van reden er uit geknikkerd worden geloof ik niet en dan kan je altijd nog terug naar Nederland, niet zo extreem hoor!

   • Rob V. zegt op

    Technisch gezien hebben alleen de Thai rechten in Thailand, de grondwet(ten) spreken slechts over de rechten en de plichten van de Thai. Iemand met een andere nationaliteit heeft dus eigenlijk 0,0 aansprak op de meest elementaire rechten en plichten van het land.

    In de praktijk worden de wetten ook toegepast op de buitenlanders, en dus zal men je niet “zonder opgaaf van redenen” je het land uit knikkeren. Maar gekeken naar het aantal duimpjes omhoog stemt meer dan het dubbel aantal lezers in met dat gevoel van “rechteloos” en “niet kunnen emigreren”, ook al wijzen Ronny, ik en elders enkele andere er op dat de vork toch echt anders in de steel zit. Zowel emigreren vanuit Europa als ook officieel immigreren naar Thailand kan gewoon… Die boodschap wil er blijkbaar niet in, gezien de duimpjes?

    Voor mij dubbel bijzonder dat A) de feiten in de wind worden geslagen en B) die gevoelens dat je op elk moment over de grens getrapt kan worden toch moeilijk te rijmen zijn men een plezierige woonst in Thailand… ’t zal wel. Europeanen zijn een bijzonder volkje denk ik dan maar.. 555

 8. John Chiang Rai zegt op

  Bij emigreren naar Thailand stellen zich ten eerste voor je zelf de belangrijke vragen,wat voor een soort mens ben ik,en in welke omgeving in Thailand ga ik wonen om daar ook werkelijk gelukkig te worden?
  Als ik voor mij zelf spreek,dan zou ik nooit ergens op het land gaan wonen waar ik uitsluitend met een Thaise bevolking te doen heb,omdat ik gewoon meer nodig heb voor een prettig leven.
  Anderen,als je tenminste hun reacties geloven wilt,genieten juist van een dergelijke omgeving en zouden dit voor niets anders meer ruilen willen.

  Toen voorkort hier op het blog de vraag gesteld werd,wat men zoal tegen een chronische verveling kon ondernemen,melden zich de meesten met allerhande zelfvermaak,zoals plantjes kweken,fietsen,wandelen, vogeltjes kijken,lezen en schrijven in het internet en noem maar op.
  Haast allemaal dingen die je voor je zelf doen kunt,en geen andere mens voor nodig hebt.die mij persoonlijk op den duur aan mijn grenzen zouden brengen.
  Buiten dit alleen vermaak,zou mij een goede sociale omgeving met mensen waar ik van tijd tot tijd een goed en interessant gesprek mee kon voeren,erg afgaan.
  Heb zelf omdat ik buiten de corona tijd,vaak vele maanden overwinter in het dorp waar mijn Thaise vrouw vandaan komt,extra Thai proberen te leren om deze sociale contacten zo goed mogelijk te onderhouden.
  Niet dat ik mij meer voel in deze Thai gemeenschap,maar bij de meesten merk je na 10min discussie reeds,dat ze compleet andere interessen hebben.
  Als dan ook het bier en whisky nog mateloos genoten wordt,is het meestal alleen nog een wild geschreeuw en gejoel,en een tot vervelends toe iedere keer opnieuw aanstoten met een Chock dee Krap(proosten)
  Gesprekken en interessen die je met Europese of landgenoten kunt delen,zoek je hier dan grotendeels vergeefs.
  Ik ben na 3 maanden verblijf ondanks dit mooie land, meestal erg blij wederom in mijn soort wereld terug te komen,waar ik met mijn contacten over al mijn interessen spreken kan.
  Maar goed ik gun iedereen het zijne en respecteer dit ook,maar op den duur was het voor niets om te emigreren.

 9. Ernst Van Luyn zegt op

  Emigreren naar Thailand bestaat niet, met emigreren word bedoelt dat je bevoorbeeld naar Australia of Canada ga en je word ontvangen in dat land als een bewoner met alle rechten, en je kan na twee jaar de Australiëshe nationaliteit krijgen. Hier in Thailand je behandelt als een vreemdeling dat verandert niet, elk jaar een visa halen en betalen en elke 90 dagen je gezicht laten zien en een nieuw papiertje in je paspoort En je heb geen rechtspositie hier in Thailand, als ze vertellen dat je het land moet verlaten morgen, je gaat. In Cananda en Australië heb je een rechtspositie al the weg to the High Court, hier lokaal court, dat is het.
  Dus believe me emigreren naar Thailand bestaat niet.

  • fred zegt op

   Dat klopt. Niet vergeten dat in Thailand de militairen nog altijd aan het roer zitten. In Thailand heb je zelfs na 20 jaar verblijf nog steeds enkel plichten en geen rechten. Men kan er u uitzetten voor de minste onregelmatigheid wat toch wel een wezenlijk verschil is met een buitenlander die emigreert naar Europa en in het bezit is van een verblijfvergunning. Een vreemdeling met een verblijfsvergunning heeft precies dezelfde rechten en plichten als een Belg of NL ( behalve stemrecht)
   Thailand is geen rechtstaat en er kan altijd iets (administratiefs zie banaals) gebeuren dat je verblijf doet beëindigen. Een kleine financiële tegenslag kan al voldoende zijn om de valies te moeten maken.
   Niettemin blijft het een leuk land om je (oude) dagen te slijten maar is enig besef omtrent je onzekere status niet misplaatst.

   • Erik zegt op

    Ernst en Fred, even taalkundig: emigreren is niet ‘naar’ maar ‘uit’. Zelfs een jarenlange wereldreis is emigreren uit jouw thuisland. Kijk eens in jullie Van Dale naar het woord emigreren.

    Immigreren is een ander punt. Word je resident? Fiscaal al snel na 180 dagen, voor de administratie niet want je blijft een gast of een non immigrant. Dat wetende moet je een keuze maken voor het land van jouw keuze. En je moet een keuze maken voor non immigrant blijven of gaan voor resident of national. Er bestaan in Thailand ook verblijfstitels met rechten.

    Maar als je kiest voor een land met een onzekere verblijfstitel kom dan nu niet klagen dat het niet naar jouw zin is. Je hebt het zelf gekozen. Toch?

   • Chris zegt op

    Moderator: Off-topic

    • Tino Kuis zegt op

     Moderator: Off-topic

    • Mark zegt op

     Moderator: Off-topic

  • Chris zegt op

   Emigreren naarThailand is natuurlijk wel mogelijk.
   Je kunt hier ook de Thaise nationaliteit krijgen als inkomende buitenlander. Je moet er wel wat voor doen natuurlijk: de taal leren en een som gelds betalen.
   Ik kan het nog sterker vertellen. Je kunt in Thailand jarenlang legaal wonen zonder ook maar 1 woord Thais te spreken. Dat kan in Nederland niet. Daar moet je verplicht ‘inburgeren’ en er zelfs examen in doen. Daarvoor moet je de Nederlandse taal voldoende machtig zijn. Dat hoeft in Thailand niet.

   • Ger-Korat zegt op

    Je kan legaal in Nederland wonen zonder maar 1 woord Nederlands te kunnen spreken.
    Dat kan als je een onderdaan bent van een lidstaat van Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER), Turkije of Zwitserland;
    Jonger bent dan 18 jaar;
    Ouder bent dan de pensioengerechtigde leeftijd;
    8 jaar of langer in Nederland woonde toen u leerplichtig was.
    En daarnaast zijn er vrijstellingen indien je een beperking hebt en/of niet aan de vereisten kunt voldoen.
    Dus vergelijk je Nederland met Thailand, en de meesten die naar Thailand emigreren zijn boven de pensioengerechtigde leeftijd, dan is vestiging en inburgering in Nederland voor een gepensioneerde eenvoudiger dan in Thailand

    • Ger-Korat zegt op

     Nog wat punten: ga je naar Thailand ben je aan allerlei inkomeneisen en/of vermogen gebonden alsmede afhankelijk van je partner voor verblijf indien je daar voor kiest. In Nederland als alleenstaande gepensioneerde Thai heb je slechts 1285 Euro nodig om in Nederland je legaal te vestigen en indien je partner 1700 Euro inkomen heeft heb je zelf 0 inkomen nodig), en verkrijg je rechten zoals huurtoeslag, zorgtoeslag ( gratis Zorgverzekering voor een 65+ bij laag inkomen vanwege de toeslag), mag je een onbeperkt grond in eigendom kopen en nog wat meer voordelen zoals onbeperkt vrij toegang, verblijf en vestigingsrecht in de andere 30 EU-landen, 1x per 10 jaar een nieuwe verblijfskaart per internet aanvragen ( vanwege een verouderde foto) welke je per post thuis krijgt , verder niets. Thailand: ruim 1700 Euro per maand nodig als alleenstaande of 800.000 als deposito, elke 90 dagen melden, jaarlijks verlenging in persoon regelen, zelf zorgverzekering regelen, geen cm eigen grond kunnen bezitten behalve de grond in de potten van je geraniums. En ga je het land zoals nu voor bijvoorbeeld vakantie verlaten dan ongewis of je mag en kan terugkeren (zoals nu tijdens het corona-tijdperk).

     • Erik zegt op

      Ja, Ger, en het paradijs Nederland geeft je ook nog eens heffingskorting in enkele soorten en maten, en ben je senior dan ook nog een taxikaart voor slechts 24 ct de kilometer. Raak je invalide dan komt tegen zeer laag tarief iemand poetsen in het kader van de WMO en de thuiszorg zet je een aantal keer per week onder de douche, ja, ook ten laste van die zorgpolis.

      Verzorgd van de wieg tot het graf. De zegening van een rijk land. Ik durf de stelling aan: zou NL net zoveel zon hebben als TH dan kwamen ze alle 69 miljoen naar ons toe. Gelukkig hebben we zoveel regen en nattigheid dat we daar niet bang voor hoeven zijn…

      Vooruit, laten we nog wat klagen in onze polder….

   • Walter E.J. Tips zegt op

    Het is volkomen onterecht te denken dat de procedure om een permanente verblijfsvergunning te bekomen zo eenvoudig is als hier op enkele plaatsen wordt voorgesteld.

    Naast de wettelijke bepalingen en het 100-quota per oorspronkelijk land (dat niet geldt voor PR China waar een oudere bepaling breder is) dat voor de meeste landen nooit uitgeput werd/wordt zijn er nog de ongeschreven vereisten. In het kort: wat heeft deze persoon aan Thailand’s ontwikkeling bijgedragen? Wat kan deze persoon voor ons betekenen? Heeft deze persoon blijk gegeven van “vaderlandsliefde” tov zijn nieuwe heimaat?

    Er zijn ook absolute no-goes: elke veroordeling –je vingerafdrukken worden via Interpol doorgegeven– is er waarschijnlijk een teveel, en dat heb je nog de getuigenis van goed gedrag en zeden zoals die bijvoorbeeld bestaat in Belgie.

    Het committee dat hierover beslist bestaat uit een aantal hooggeplaatste personen –voloende breed ook, als je mij goed begrijpt…

    De Thais zien dit als een gunst of een verdere test voor de neutralisatie tot Thais Staatsburger begint: ik herinner mij dat er in een 3-jaar periode in de 1990s ongeveer 367 goedgekeurd waren. Het open verklaren van de procedure bleef in de periode van een minister interne zaken, die het niet voorzien had of farangs (wel of Chinezen), gedurende vele jaren gesloten. Er is geen enkele wet die dit land verplicht zich open te stellen.

    Als je geen half telefoonboek-dikke stapel brieven van goedgesitueerde Thais aan je applicatie kan toevoegen geef je het 50 000 Baht inschrijvingsrecht voor de procedure begint (en die niet terugvorderbaar is) beter uit aan bier en vier zolang het kan en je weer terug kan naar het land waar je geboren bent.

    • RonnyLatYa zegt op

     Beweert dat het allemaal vanzelf gaat is niet zo, maar wie beweert dat volgens jou dan?

     En natuurlijk zijn er voorwaarden waarbij het me niet zo abnormaal lijkt dat veroordeling(en) problemen kunnen opleveren. Maar zal ook wel afhankelijk zijn welke.

     Werken is eigenlijk het sleutelwoord om PR te worden en zo mag je “retired” al uitsluiten.
     Als Thai marriage kan je dat ook aanvragen en in hoeverre men zal aanvaarden dat de echtgenoot niet werkt maar retired is en het in die omstandigheden aanvaard wordt weet ik niet. Je goed informeren bij immigratie zal dat wel duidelijk maken.

     De kosten van een aanvraag bedragen 7600 Baht en zijn niet terug vorderbaar.
     Waar je dan die 50 000 Baht vandaan haalt? Misschien heb ik het ergens gemist
     Enkel bij het aanvaarden volgt dan afhankelijk of je niet of wel getrouwd bent de kosten van 191400 Baht of als getrouwde 95700 Baht. Gezien je dat enkel dien te betalen bij goedkeuring ben je dat niet kwijt.

     De tijd tussen aanvraag en goedkeuring ligt tegenwoordig rond de 18-20 maanden. In die afwachtingsperiode krijg je om de 6 maand een verlenging van je verblijfsvergunning

     Meer details voor PR kan je gewoon lezen op https://www.immigration.go.th/en/?page_id=1744

     Dit is ook wel goede infosite vind ik. Soms doorklikken naar achterliggende informatie
     https://www.thaicitizenship.com/thai-citizenship-for-foreigners-married-to-a-thai/
     https://www.thaicitizenship.com/thai-citizenship-application-process/

     Laatste stap is dan Thai Citizen. Voor zover je dat zou willen.
     Indien je voor het Thai citizenship zou gaan kan dat na 5 jaar PR.
     Door een aanpassing in 2008 van de Thai Nationality Act kunnen o.a. getrouwden die PR overslaan en de Thai Citizen aanvragen na 3 jaar verblijf in Thailand
     https://www.thaicitizenship.com/thai-citizenship-for-foreigners-married-to-a-thai/

     Best is een lokaal bij je immigratiekantoor info te gaan inwinnen.
     En ja, het zal allemaal wel iets van lange adem worden maar dat ontken ik ook niet.

 10. Erik Kuijpers zegt op

  Punt 8 verandert wel einde dit jaar. Als het nieuwe verdrag er uit gaat zien zoals verwacht dan gaat de heffing over alle pensioenen, lijfrentes en AOW/WIA en soortgelijke uitkeringen naar NL.

 11. ruud zegt op

  Opmerking bij punt 9.

  Na 10 jaar emigratie kun je in Nederland geen testament meer laten maken.

 12. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt
  Type eerst in het Thailand blog zoeken
  Hans van Mourik lezers inzending 2013 en 2018
  En leest dat.
  Sinds 12-07-2022 ben ik weer ingeschreven in Nederland en wel
  In het KTOMM Bronbeek
  In Oktober ben weer naar Thailand gegaan met mijn reentry visum die er is 29-11-2022 deze verleng tot 29-11-2023
  Op 26-02-2023 weer terug naar Nederland zonder re entry
  Op 23-03-2023 kreeg ik mijn 2de hersens beroerte ( CVA) in het KTOMM Bronbeek en werd
  5 dagen opgenomen in het ziekenhuis in Arnhem,
  Het ziekenhuis huis heeft kontact opgenomen met de Manager van Bronbeek dat ik revalidatie
  ( therapie)nodig heb en of ze die het kunnen aanbieden
  Ze kunnen me wel verzorgen, maar de fysiotherapie niet
  Zodoende heeft Bronbeek er voor gezorgd dat ik de revalidatie kan krijgen in het Pleyade revalidatie
  Arnhem
  Op 21-04-2023 wordt ik hier ontslagen en keert weer terug naar Brronbeek
  Als men op oudere. leeftijd hier naar toe wil emigreren hou rekening mee dat er ook gebreken kunnen komen,
  Ben zelf nu 81 jaar, mijn vriendin 67 jaar,

 13. Frans zegt op

  Goed stukje om te lezen als je over twee jaar in Thailand wil gaan wonen.

  Ik behoor tot de derde groep en heb een redelijk inkomen straks als gepersonaliseerde. Na 25 jaar huwelijk met mijn Thais/Nederlandse echtgenote een leuke villa kunnen kopen in Hua Hin. Ik ben er al een tijdje mee bezig sdeze stap te nemen.

  Belangrijk hierin zijn onze behoeften. Behoeften zijn net als de lampen langs de weg. Geef je er geen aandacht aanraak je van de weg en kun je snel ongelukkig worden. Dit is overal zo of waar je ook woont. Echter zijn wij hier in NL ons meestal niet zo bewust van onze behoeften. Maar als we devinitief naar het buitenland vertrekken is dit van direct belang. Ik merk regelmatig om mij heen dat ingrijpende besluiten impulsief worden genomen.

  Dus wat zijn behoefte? Ik heb er in dit verhaal veel langs zien komen. Natuurlijk financiële zekerheid, zorgverzekering, zijn belangrijke behoefte, die logisch lijken voor de ene, maar niet goed overdacht voor de ander. Ik hoor sociale behoeften, kunnen praten met ander westerlingen, of juist andersom weg van alles uit het Westen. Zelf ben ik bv gek op brood als ontbijt en is zeker een behoefte. Je hoort hier veel de behoefte aan een bepaalde zekerheid om in Thailand te kunnen verblijven. Voor de een belangrijk voor een ander niet.

  In Nederland is de zorg al in grote problemen en dat wordt nog veel erger. Ik heb geen kinderen in NL die mij kunnen helpen. Er komt mogelijk een tijd dat ik zorg nodig heb en dat wordt steeds lastiger. Volg het nieuws in NL en weet je wat ik bedoel. In Thailand wel Kids en is zorg ook te betalen. Thuiszorg in NL leuk, maar wordt een lastig verhaal op lange termijn. Een behoefte voor ons in de toekomst en redelijk makkelijk te regelen in Thailand net als onderhoud voor de tuin vinden, of mensen die iets kunnen repareren op korte termijn. Iets wat lastig te vinden of te betalen is in NL. Voor mij is de toekomst als oudere mogelijk niet zo leuk als het soms wordt voorgesteld.

  Ik denk dat alles zijn voor en nadeel heeft. Kijk naar je behoeften en bepaal zo waar jou toekomst ligt en accepteer dat er overal voor en nadelen zijn.

  Groetjes Frans

 14. steven zegt op

  word er onder emigreren niet verstaan dat je je eigen land verlaat om je elders te gaan vestigen?
  Ik ben belg en kan mij in Nederland gaan vestigen ZONDER dat ik om de zoveel tijd een visa moett aanvragen,inkomsten moet bewijzen of geld op de bank heb staan moet bewijzen.Ik kan ook naar vele andere landen emigreren op dergelijke manier,maar naar Thailand emigreren bestaat mijn inziens niet,want je moet om de zoveel tijd een visa hebben en als om de een of andere reden die niet word vernieuwd schoppen ze je er toch gewoon uit.

  Uikijkende naar de reakties hierop.

  Mvg,Steven

  • Erik Kuijpers zegt op

   Steven, Van Dale zegt dat emigreren is je vestigen in een buitenland. Immigreren is je vanuit een buitenland ergens vestigen.

   En wat is zich vestigen? Gewoon weer volgens Van Dale: ergens gaan wonen. Thailand schrijft je niet zomaar in, je hebt diverse soorten ‘visa’ en ‘permits’ met weinig of veel rechten maar je woont er dan wel. De fiscale wetgeving in Thailand noemt je na een halfjaar ‘resident’ al blijf je in feite een gast. Het is maar welke naam je er aan geeft.

  • khun moo zegt op

   Naar mijn mening kan er bij een werkelijke emigratie nooit sprake wanneer er een visum nodig is dat elk jaar vernieuwd moet worden.
   Verder zou men de nationaliteit van het land kunnen krijgen , werk mogen verrichten ,dezelfde rechten hebben als de plaatselijke bevolking , mogen stemmen , voor de overheid als ambtenaar mogen werken en in de regering kunnen plaats nemen.
   wanneer er niet aan die voorwaarden voldaan wordt , ben je gewoon een toerist voor een langere periode .
   In nederland vergelijkbaar met buitenlanders die een MVV hebben (machtiging voorlopig verblijf) of een tijdelijke verblijfs vergunning.
   Ze moeten dan aan bepaalde voorwaarden blijven voldoen en zo niet, het land dienen verlaten.

  • RonnyLatYa zegt op

   In Thailand kan je ze eigenlijk onderverdelen in 4 grote categorieën.

   1. Citizen = Dat zijn die met de Thaise nationaliteit
   2. Immigrants = Dat zijn de Permanent Residents.
   3. Non-immigrants = Dat zijn die om een specifieke redenen voor een langere, maar niet onbeperkte tijd in Thailand verblijven zoals o.a. gepensioneerden, maar ook o.a. studenten, expats, investeerders, etc..
   4. Toeristen = Dat zijn om toeristische redenen kort in Thailand verblijven.

   Iemand die hier voor langere tijd verblijft, met een verblijfsperiode bekomen met een Non-immigrant visum is dus geen toerist maar een Non-immigrant. Daarom noemen die visums ook Non-immigrant visums en niet toeristen visum.

   Elk van die categorieën heeft al dan niet bepaalde rechten en plichten. Dat bepaalt het land zelf wat die zijn en dat kan in elke land anders zijn.

   Bestaat de emigrant dan niet in Thailand.
   Natuurlijk wel. Dat zijn de Thai zelf wanneer ze gaan emigreren naar een ander land.

 15. Gertjan zegt op

  interessant artikel!

  Zit met dezelfde gedachte, maar ook lastig om NL zo maar gedag te zeggen.
  Ik wil het combineren, half jaar Thailand, half jaar Nederland, ja een overwinteraar .. maar dan wel met het liefst een vast stekje. Om kosten te besparen zo ik iets wat al of dan niet bij leegstand verhuurd kan worden. Zoals mijn huis in NL. Werken doe ik op afstand, dus kan zowel hier als in Thailand werken.

  Het moeilijkste in mijn geval is juiste stek hier in Thailand vinden. Heb nu heel thailand doorgereisd en hoopte een plek te vinden waar ik echt wil blijven. Maar blijft lastig, niet te druk, zoals Bangkok maar ook zeker niet te rustig zoals Koh Kood. Haha, ja luxe probleem denk ik.
  Hua Hin vond ik tot nu toe wel een optie, centraal, niet al te groot, bij het strand etc.

 16. Kammie zegt op

  Persoonlijk had ik kosten op nummer 1 gezet. Als je in TH een eengezinswoning met tuin en oprit huurt voor 120euro dan is het voor mij een inkoppertje. Tuurlijk als Heineken of abn-amro heet van je achternaam is NL heerlijk vertoeven maar gros van de mensen zitten met winterjas aan op de bank en douchen 2 keer per week. Dat is geen leven.

  • GeertP zegt op

   Jij hebt het helemaal begrepen Kammie,je moet je levensstandaard ongeveer vermenigvuldigen met een factor 5.
   Met mijn inkomen zou ik in Nederland geen gekke dingen kunnen uithalen, hier gaan we elke dag uit eten, kunnen we kopen wat we willen, hoeven niet op koopjesjacht.
   Ik moet er wel bijzeggen dat ik geen interesse heb in de Nederlandse keuken, behalve brood.
   De horeca hier heeft prijzen die een stuk realistischer zijn dan in Nederland, een paar dagen weg in een hotelletje kost hier stukken minder.
   Vaste lasten hier zijn een lachertje tegenover de prijzen in Nederland,ik zou voor geen geld terug willen.

 17. René zegt op

  Ik zou graag naar Thailand verhuizen. Van de overwaarde op mijn huis kan ik daar vlot een goede vrijstaande woning kopen maar er zijn een aantal zwaarwegende punten die mij nog tegenhouden.
  Ik ben getrouwd met een Thaise en we hebben een zoon van 10 jaar.
  Nu komen de punten; het belangrijkste vind ik de opleiding van onze zoon. De gemiddelde Thaise basisschool en voortgezet onderwijs voldoet zeker niet aan onze verwachtingen dus zou het een internationale school moeten zijn en die zijn extreem duur.
  Vervolgens komt de zorgverzekering die voor mijn 70-jarige leeftijd ook erg duur is. Dan komt de dienstplicht voor zoonlief. In NL heb ik daar geen moeite mee, ik ben zelf oud-militair, maar de Thaise dienstplicht gaat het niet worden. Ik heb ergens opgevangen dat je die af kunt kopen maar zeker weten doe ik dat niet. Volgende punt is de vaak erbarmelijke luchtkwaliteit. Het noorden trekt me meer dan elders maar langzaam vergast worden is niet wat we zoeken.
  Ook een onzeker punt is de eventueel toekomstige verplichte Covid-injecties. Een 12-jarige zoon van mijn vrouws broer moest geïnjecteerd worden anders mocht hij niet naar school. Een absolute no-go voor ons omdat ik na 3 jaar onderzoek inmiddels op de hoogte ben van de bizarre achtergronden van deze zeer dubieuze praktijken.
  Op zich is Thailand een prachtig land en als je niet te oud bent, geen kinderen hebt en gezond bent dan is het geen moeilijke beslissing maar in mijn situatie is het lastig besluiten te nemen. Eenmaal daar ga je niet zomaar weer terug, zeker niet als je kind op school zit.
  Ik blijf voorlopig nog dubben. Misschien gaat er nog een leuk lampje branden.

  • Erik Kuijpers zegt op

   René, ’te’ oud moet je zelf invullen maar je hebt een punt ten aanzien van de ziektekostenpolis. Heb je een medisch verleden dan loop je aan tegen hogere premie, uitsluitingen of beide. En dat ‘medisch verleden’ kan bij sommige maatschappijen ook gedurende de looptijd van de polis ontstaan… Laat je goed adviseren over de keus van de polis. Ik heb 16 jaar in Thailand gewoond vanaf mijn 55e en heb/had geen eigen kinderen. Ben teruggegaan naar de polder vanwege huidkanker en invaliditeit; ik had al een medisch verleden en dus geen ziektekostenpolis.

   Als jij de verplichte Covid-vaccins onaanvaardbaar vindt dan lijkt Thailand me geen juiste keus voor jouw gezin. Maar er zijn ook landen onder de zon waar de regels anders zijn. Dienstplicht in Thailand is een loterij; er zijn gebieden in Thailand waar jij jouw zoon niet heen wilt zien sturen en afkoop, als hij tenminste ingeloot wordt, is afhankelijk van het aanbod en van wat je wilt dokken.

   Jouw opmerking over de opleiding van jouw zoon zou voor mij doorslaggevend zijn.

   • René zegt op

    Hallo Erik, Dank voor je antwoord.
    Te oud voel ik me zeker niet. Voor mezelf alleen zou ik gaan maar die andere door mij aangehaalde punten laten me nu vooreerst nog hier ondanks dat we erg onzekere tijden tegemoet gaan. Onze vrijheden worden sterk ingeperkt als de huidige rare plannen doorgaan die via het WEF/WHO/VN en de EU aan ons opgedrongen worden. Ik heb sterk het idee dat weinigen deze plannen doorhebben. 13 jaar geleden zat ik ook al te denken om naar Thailand te verhuizen toen ik mijn lief leerde kennen maar dat is er niet van gekomen. Nu we een zoon hebben wordt het alleen maar lastiger. Ik heb zo’n plus/min gevoel, zit erg in dubio maar voorlopig dus niet. Komt er nog bij als hij straks met verkering thuis komt het logisch gezien al helemaal van de baan is.

  • Louis zegt op

   Beste René, ik zit in het zelfde schuitje en wij hebben besloten om niet naar Thailand te emigreren. De oudste zoon van mijn vrouw kon niet aarden in Nederland en is 3 jaar geleden terug gegaan. Het gaat nu stukken beter (nu 19 jaar), woont bij grootouders en gaat naar een soort van college hotelwezen. Maar onze eigen jongste (15) doet het veel beter in Nederland. Hij maakt het ons kwa besluitvorming gemakkelijk. Ik heb berekend dat ik er met 8 maanden in Thailand kwa kosten niet redt omdat ik ons huis moet aanhouden. Ik ben zelf 71 en om voor mijn vrouw en mezelf plus jongste zoon een zorgverzekering af te sluiten in Thailand is veel te duur. Mijn vrouw werkt nog en wil nog sparen. dat wil zeggen dat we rond mijn 75ste opnieuw bekijken wat te doen. Huis verkopen, militaire dienstplicht afkopen voor de jongste, een potje geld voor eventuele ziektekosten want mezelf verzekeren zit er vanwege de hoge premies niet in. De jongste zoon heeft al gezegd niet mee te gaan. Men praat gemakkelijk over emigreren maar dat valt tegen als je ouder bent, verplichtingen in Nederland, en modaal kwa financiën.

   • Ger-Korat zegt op

    Als je kinderen hebt en een betere toekomst voor hen wil dan staat Nederland bovenaan in Europa. Las vandaag dat het gemiddelde inkomen 53.000 Euro is, zeg maar 58.000 USD. Vergelijk dat met 7000 USD wat het gemiddelde inkomen is in Thailand en dan weet je dat je kinderen 8x zoveel verdienen als ze in Nederland blijven. Lekker op vakantie naar Thailand en genieten dat je het goed voor elkaar hebt, maar niet de kinderen tijdens hun schooltijd naar Thaikand verhuizen want dat garandeert een onzekere toekomst voor hen.

   • René zegt op

    Hallo Louis,
    Een alternatief voor de zorgverzekering in mijn geval zou kunnen zijn dat ik de ruime overwaarde bij verkoop van mijn huis apart zet als buffer voor eventuele zorgkosten in Thailand en daar geen huis koop maar ga huren.Dus geen zeer dure zorgverzekering. Voor jouw straks ook een optie. Maar dan blijven de andere punten nog staan die mij voorlopig toch ook doen besluiten om nog niet te gaan. Ook moet de mentaliteit van de Thai die al die brandjes stichten geherprogrammeerd worden. Ik krijg het vermoeden dat ze zelf niet begrijpen dat die luchtvervuiling door henzelf wordt veroorzaakt. Tja, zo zijn er nogal wat zaken die roet in het lekkere Thaise eten gooien. Maar goed dat mijn lief net als al die landgenoten het etenmakenprogramma in de genen heeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website