Kom maar eens van de Nederlandse fiscus af…

Door Hans Bos
Geplaatst in Emigreren
Tags: ,
22 januari 2012

Uitschrijven uit de Gemeentelijke Basis Administratie van Heerlen is mij  uiteindelijk gelukt, zij het niet zonder slag of stoot. Verhuizing binnen Nederland kun je via internet doorgeven, maar bij buitenlandse adressen springen allerlei vakjes op tilt. Er zat dus niets anders op dan de verhuizing naar Thailand per 31 december schriftelijk door te geven.

Een goede vriend postte de envelop begin december en vervolgens trad een diepe stilte in. Ik zocht via email contact met de afdeling publiekszaken in Heerlen, kreeg een bevestiging van mijn schrijven, maar verder helemaal niets. Uiteraard dacht ik in eerste instantie aan kerstdagen en oliebollen, maar zo tegen 10 januari begon enige narrigheid de overhand te krijgen. Na wederom enkele mails werd in Heerlen eindelijk toegegeven dat de melding was binnengekomen. De uitschrijving werd met terugwerkende kracht nog dezelfde dag digitaal doorgegeven, met de belofte dat een afschrift mij via de normale post zou bereiken. Dat is nog niet gebeurd.

Een groter probleem vormt de – eveneens in Heerlen gevestigde – belastingdienst Limburg, kantoor buitenland. Deze afdeling maakt het leven er beslist niet gemakkelijker op en dus ook niet leuker. Ondanks een heel pak opgestuurde formulieren en stukken om vrijstelling te krijgen voor de inhouding van loonheffing, oordeelt deze dienst in oktober van het afgelopen jaar dat een bewijs noodzakelijk is dat de aanvrager in Thailand als fiscaal ingezetene wordt aangemerkt. Maar voor vrijstelling moet ik ook eerst zijn  uitgeschreven. Gotspe is dat de brief drie weken na dagtekening in Hua Hin arriveerde en ik binnen 4 weken moest reageren. De per ongeluk ingesloten brief aan een in Spanje wonende aanvrager, stuurde ik vervolgens netjes terug.

Nu hoor ik ook van bekenden in Thailand dat Heerlen deze bizarre richtlijn hanteert, terwijl andere belastingkantoren (bij voorbeeld Amsterdam, Breda en Enschede)- zoals het hoort, uitgaan van het verdrag ter voorkoming van dubbele belasting dat Thailand en Nederland in 1975/6 hebben gesloten.

http://www.jongbloed-fiscaaljuristen.nl/files/belastingverdragen_09/thailand.pdf

In genoemd verdrag staat duidelijk dat het woonland (in dit geval Thailand) gerechtigd is tot heffing van belasting. Met de nadruk op ‘gerechtigd’, en dus niet ‘verplicht. In feite gaat het de Nederlandse fiscus dus niet aan of de aanvrager in Thailand wordt aangemerkt als fiscaal ingezetene. Nu zou dat op zich nog niet zo’n probleem zijn, als de Thaise belastingdienst zou weten wat de aanvrager op bevel van de Nederlandse fiscus wil. Alleen wat zenuwachtig gelach is uw deel, dat verzeker ik u.

Een voormalige Nederlands belastinginspecteur,woonachtig in Noord-Thailand, schoot me te hulp. Hij betitelde het vereiste formulier als ‘onzinnig’. Ik moet aantonen dat het middelpunt van mijn levensbehoeften in Thailand ligt om de gevraagde vrijstelling te verkrijgen.

Dat is eenvoudig. Ik kopieer huurcontract in Hua Hin, internet-abonnement op mijn naam, auto- en motorpapieren en ga zo maar door. In totaal gaat het om circa 20 vellen papier die ik naar Heerlen verzend. Tevoren bel ik nog met de Limburgse dame die mijn eerste aanvraag heeft afgewimpeld. Ik kom er niet achter of ze bekend is met het verdrag. Volgens haar moet ‘de beoordelaar’ ten burele het verlossende woord spreken. Ik vraag in ieder geval om een voor      beroep vatbare beslissing, opdat ik straks eventueel verder kan vechten tegen de fiscale bierkaai. Vooralsnog kom ik tot de slotsom dat (in ieder geval in Heerlen) te veel ambtenaren bezig zijn met contraproductieve handelingen en dus best gemist kunnen worden.

Overigens concludeert mijn fiscale hulptroep dat het helemaal niet nodig is om uit Nederland te zijn uitgeschreven om vrijstelling van inhouding te krijgen. Ook op dat punt rijdt Heerlen dus een scheve schaats.

Ik heb van Heerlen nog geen bericht, maar ga er van uit dat deze dienst de opdracht heeft van hogerhand om zo veel mogelijk belastingcenten in het eigen land te houden. Kom niet aan boord met de mededeling dat ik profiteer van Nederland, want na mijn uitschrijving krijg ik straks 4 procent minder AOW. Ook kan ik geen gebruik meer maken van allerlei voorzieningen en is het dus logisch dat ik daar ook niet meer voor hoef te betalen. Mijn expat-verzekering kost me maandelijks 299 euro en geldt voor de hele wereld. Als ik naar Nederland ga, moet ik een reisverzekering afsluiten.

(wordt vervolgd)

 

 

 

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

109 reacties op “Kom maar eens van de Nederlandse fiscus af…”

 1. king zegt op

  Er emigreren steeds meer mensen en men heeft zeker de opdracht om het geld in Nederland binnen te houden.Ze gaan steeds moeilijker doen.Daarom had je beter vooraf en niet achteraf een adviseur in de arm moeten nemen.Bespaart je een hoop ergernis.Kost een paar centen maar zo’n persoon verdient het dubbel en dwars terug Beter alsnog in Nederland een belastingconsulent inschakelen.
  Verder kijken ze waar je sociale leven zich afspeeltEr wordt verschil gemaakt tussen een huur-en een koophuis.enzenz.
  Hopenlijk krijgen we nog eens te horen dat alles goed is afgelopen.SUKSES.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Het is toch te triest voor woorden dat je voor dik 700 euro (nagevraagd) een belastingconsulent moet inschakelen om je gelijk te halen op basis van een bestaand verdrag? En waar mijn sociale leven zich afspeelt? Wat denk je als ik per jaar nog geen drie weken in Nederland vertoef.
   Vooraf inschakelen is gemakkelijk als je weet wat de toekomst brengt, Ik ben de afgelopen zes jaar in Nederland zorgverzekerd geweest (diabetes) en moest dus ingeschreven blijven.

   • jaap zegt op

    Beste Hans

    gewoon even contact opnemen met marty Duits in Sprang Capelle. hij heeft voor mij al meerdere malen zonder enig probleem in Heerlen de ontheffing aangevraagd. Kostte mij 275 euro, maar dat is het dubbel en dwars waard

    • teun zegt op

     hehe, eindelijk iemand die dezelfde aanpak heeft gehad.

 2. king zegt op

  Beste Hans,Zie mijn reactie van 5jan.om726 Hier heb ik niets meer aan toe te voegen.
  700Euro lijkt me overdreven voor zulk een eenvoudige materie.Misschien tarief van een RAtje(registeracountant).
  Maar wat heeft e.e.a.met diabetes te maken?Dat is me niet helemaal duidelijk.
  Het verstandigste was geweest dat je je bezint had alvorens de emigratie in gang te zetten.
  Misschien dacht je wel:Dat varkentje zullen we eens even wassen.
  Zo zie je maar zo eenvoudig ligt dat niet.SUKSES.

 3. maria berg zegt op

  Beste Hans,
  Graag zou ik willen weten waar het op gebaseerd is dat je nu 4% minder AOW krijgt, want dat schrijf je er niet bij.
  MVG,
  Maria

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Als ik twee jaar lang tot mijn 65ste ben uitgeschreven, mis ik 2 x 2 procent AOW.

  • tony thai zegt op

   Beste Mia als je geen premies meer afdraagt aan de betreffende instanties word je elk
   jaar 2% gekort in je uit tebetalen AOW .

 4. tino kuis zegt op

  Beste Hans,
  Ik begrijp niet waar al die problemen van jou vandaan komen. Ik ben dat belastingverdrag tussen Thailand en Nederland uit 1975 destijds persoonlijk gaan lezen op het Ministerie van Financieen. Als je woonachtig bent in Thailand kun je een vrijstelling krijgen van de inhouding van loonbelastig op je privepensioen (geldt dus niet voor staatspensioenen als ABP). Er is ook een regeling voor lijfrentes maar die is ingewikkeld. Toen ik mijn pensioen kreeg, 7 jaar geleden, vroeg ik in Zwolle (mijn laatste woonplaats, daar was ik al 5 jaar uitgeschreven) een bewijs van uitschrijving aan waarop staat: vertrokken naar Thailand. Daarmee ben ik naar de Ambassade geweest met een bewijsstuk dat ik in Thailand woonde en die schreven een verklaring dat ik inderdaad in Thailand woonachtig ben.Dat opgestuurd naar de belastingdienst in Heerlen, die vervolgens mijn pensioenfonds mededeelden dat ze geen belasting hoefden in te houden op mijn pensioen. Dat moest ik na 3 jaar opnieuw doen, en nu pas kreeg ik opnieuw, zonder enige moeite, een nieuwe vrijstelling met de mededeling dat ik over 5 jaar een nieuw verzoek moet indienen. Of je vervolgens in Thailand wel of geen belasting betaald gaat Heerlen niets aan. Ik denk dat het wel verstandig is je hier bij de belastingdienst te melden en een (deel van) je inkomen op te geven.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik begrijp evenmin waar de problemen vandaan komen, maar inmiddels is duidelijk dat ik niet de enige ben die problemen heeft met ‘Heerlen’. Die neemt geen genoegen meer met een bewijs van de ambassade. Overigens geeft de ene belastingdienst permanente vrijstelling totdat de persoon in kwestie weer in Nederland woont, terwijl Heerlen de vrijstelling aan een termijn bindt. Hoezo gelijkheidsbeginsel?
   Laat jij even Heerlen weten dat het hen niets aangaat of en zo ja hoeveel belasting ik in Thailand betaal? Naar mij luisteren ze niet…

   • tino kuis zegt op

    Als je uit Nederland bent uitgeschreven gaat alleen Heerlen over je belastingen. Ik heb nooit hoeven aantonen dat ik belastingen betaalde in Thailand en het bewijs van uitschrijving uit Nederland plus een verklaring van de ambassade werd steeds geaccepteerd als bewijs dat ik daadwerkeljk woonachtig ben in Thailand. Ik heb ook een vermoeden dat heel veel belastingadviseurs niet goed raad weten met de regels voor expats, die zijn voor ieder land weer anders. Waarom het bij mij zo gemakkelijk gaat en bij velen zo moeilijk weet ik niet. Nee, ik heb geen familielid die bij de belastingdienst werkt.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Dat lijkt me niet juist, Tino. Ik heb kopieën van vrijstelling, verleend door belastingdiensten in Amsterdam, Breda etc. Zonder enig probleem en zonder expiratiedatum. En het bewijs van de ambassade wordt door Heerlen niet (meer) geaccepteerd, zoals ik al eerder heb gesteld.

   • ferdinand zegt op

    Mijn ervaringen met Heerlen uitschrijving van mijn beste vriend uit gemeente Dordrecht. Eerst bij gem Dordrecht uitgeschreven, betekende volgende 2 jaar de ontvangst van een belastingaangifte biljet uit Heerlen. Teruggezeonden met “geen inkomen, geemigreerd naar Thailand”. Toen alsnog een brief geschreven dat vriend definitief naar Thailand vertrokken was, plus het adres aldaar.

    Binnen 2 maanden op het adres een bevestiging van Heerlen, met de opmerking dat omdat geen inkomen meer in Nederland werd ontvanngen uitschrijving had plaats gevonden en men zelf moest melden als er in de toekomst weer wijziging in de situatie kwam. Geen bevestiging van ambassade of wie dan ook nodig.

    Dit was dus wel iemand die geen inkomen/pensioen uit Nederland ontving. Kan nog veranderen t.z.t. zodra aow uitkering voor de in Nederland verbleven jaren volgt. Die zou echter in NL vrij zijn en in TH belast worden, terwijl de betreffende gemeente in Thailand al gezegd heeft daarover (huidige situatie) geen gebruik te maken van de heffingsmogelijkheid.

  • Hans van den Pitak zegt op

   Hans jij moet aantonen dat je in Thailand belastingplichtig bent. Dat moet je doen door het aanvragen van een pasje dat je geregistreerd staat als belastingplichtige. Het gemakkelijkste is om dit door een Thaise lawyer te laten doen voor een paar duizend Bhat. Als je een kopie daarvan opstuurt naar Heerlen is de zaak zo gepiept. Die informatie geven zij je niet, maar dat moet jezelf uitvogelen. Diverse vrienden hebben het zo gedaan en die zijn nu uit de problemen.

   • Gringo zegt op

    Sorry, Hans van den Pitak, daar geloof ik geen biet van. Ik zou zo’n pasje wel afgegeven door de Thaise belastingdienst wel eens willen zien.

    Het Belastingverdrag met Thailand is vrij duidelijk: iemand heeft de keuze waar belasting te willen betalen, in Thailand of in Nederland. Aan de Belastingdienst in Nederland deel je mede, dat je kiest om als niet-belastingplichtige in Nederland te worden aangemerkt, punt uit. Uiteraard moet je dan wel aan de andere voorwaarden voldoen. Of je al dan niet belasting in Thailand betaalt hoef jij niet aan te tonen, de eventuele bewijslijst ligt bij de Belastingdienst.

    Hans, de schrijver, heeft gelijk, als hij aan alle voorwaarden verder voldoet, is het pure dwarsliggerij van Heerlen, mogelijk ontstaan door onvakkundigheid bij het behandelend personeel. Als Hans een schriftelijke afwijzing heeft, is mijn advies een officieel bezwaarschrift in te dienen, die door – hopenlijk – meer ter zake kundige mensen wordt behandeld.

    • Hans van den Pitak zegt op

     Gringo of je me gelooft of niet, feit is dat ik zo’n pasje vaker gezien heb en diverse vrienden hebben er een en zij betalen sindsdien geen belasting meer in Nederland. Met dat pasje toon je aan dat je belastingplichtig bent in Thailand. Iedere goede advocaat hier kan je zo’n ding bezorgen. Als je aantoont dat je belastingplichtig bent, hoef je niet ook nog eens aan te tonen dat je ook daadwerkelijk belasting betaalt. Zonder Thaise taxpayerscard kun je het tot het einde der tijden wel schudden.

     • Gringo zegt op

      @Hans, of je mij gelooft of niet, feit is dat ik al jarenlang vrijstelling heb, onbeperkt in tijd, van een regionaal kantoor in Nederland.
      Lees het belastingverdrag er maar op na, dan zie je, dat wat ik mijn vorige reactie zeg, klopt.

      • Hans van den Pitak zegt op

       Dan weten we het nu zeker. Er is geen eenduidigheid in deze en de regels worden niet overal (hetzelfde) toegepast. Komt misschien ooit nog een keer.

     • teun zegt op

      Gaan we nu weer de hele discussie voeren van een maand geleden? Ik dacht dat het eindelijk afgesloten was met de conclusie: als je naar Thailand (of enig ander land) wil emigreren, ga je je vooraf informeren. En vooral niet op eigen houtje in onderhandeling gaan met nederlandse fiscus. Gewoon vooraf een belastingconsulent inschakelen en die het werk laten doen. In mijn geval heb ik nergens problemen mee gehad voor ca EUR 300. Zaak was zo geregeld. En nu kan ik onbezorgd – zonder e.o.a. “tax-pasje” – van Thailand genieten en betaal dus geen belasting meer in Nederland. Ben dus uiteraard ook niet meer voor medische kosten verzekerd in nederland, want je kunt niet alleen de voordelen hebben. Nou is ziektekostenverzekering hier in combinatie met prima ziekenhuizen een veel betere combinatie dan het Nederlandse stelsel.

      • Hans Bos (redactie) zegt op

       Een juiste conclusie, zij het dat ik al 6 jaar in Thailand woon en er pas vorig jaar achter kwam dat ik gebruik kon maken van de Univé expatverzekering voor bestaande klanten. Tot die tijd was ik gebonden aan de Nederlandse zorgverzekering. Over de ziektekostenverzekering in Thailand en de prima ziekenhuizen verschillen we enigszins van mening. Voor wat het eerste betreft, wijs ik op bestaande aandoeningen en uitsluitingen.

     • harry zegt op

      beste hans van den pitak.
      iedereen heeft wel een of ander idee, maar dat pasje waar jij het over heb, dat je dan hier belastingplichtig bent, kun je dat niet gewoon krijgen op het belastingkantoor hier in thailand, of kan dat alleen maar via een advocaat?

    • peter zegt op

     Gringo,
     Je hebt geen keuze waar je belastingplichtig bent. Het verdrag regelt waar je belastingplichtig bent!

 5. Cornelis van Kampen zegt op

  Heeft iemand van jullie wel eens een Conserverende aanslag gehad?
  Ik woon in Thailand vanaf 5 oktober 2005 en kreeg in mei 2008 deze aanslag.
  Het was mij meteen duidelijk waarom de gemiddelde leeftijd van sterfte van
  Nederlanders hier inThailand een stuk lager is dan in Nederland.
  Na het openen van de envelop stond daar, te betalen 100166 Euro.
  Natuurlijk bijna een hartaanval. Na verder lezen stond (in de kleine lettertjes)
  dat na 10 jaar (op verzoek) kwijtschelding zal worden verleend.
  10 jaar is natuurlijk een lange tijd. Stel je wordt een beetje dement ( ik ben tegen die tijd
  toch ook al dik boven de zeventig) en je vergeet de datum wat dan? Lekker geregeld toch, door onze belastingdienst.

  Cor.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik neem aan dat je bedoelt dat de gemiddelde sterfteleeftijd in Thailand een stuk hoger ligt?

  • marco zegt op

   Beste Cornelis, men komt natuurlijk niet zo maar aan dat bedrag. Daar is een formule voor en het is ook niet zo dramatisch zoals u het omschrijft. De belastingdienst beschermt zich door deze aanslag op te leggen want u hebt nog opgebouwd pensioen? Lijfrentepolis? Aandelen? Als u deze verkoopt of laat afkopen binnen de 10 jaar van de datum vd aanslag ( dus niet de datum van emigratie ) dan wil men u kunnen plukken. Ik heb m ook gehad, maar dan ietsje anders omdat ik binnen de EU ben geëmigreerd. Als u dus niks met die bv lijfrente polis doet in die 10 jr ( afkopen ) wordt die aanslag kwijt gescholden ( dement of niet om in u termen te blijven spreken ).

   • marco zegt op

    ter aanvulling: u hebt wel gelijk dat u die kwijtschelding moet aanvragen na 10 jr. U hebt dus wel een M biljet ingevuld ?

  • Harry N zegt op

   Beste Cor, Ja ik heb ook een conserverende belasting aanslag maar misschien ligt het bij mij wat anders. Ik heb een stamrecht bv en daar zit de gouden handdruk in.De belasting is natuurlijk bang dat ik dat hele bedrag in 1x keer zou overmaken naar Thailand maar Iedere maand wordt een bedrag overgemaakt( belasting vrij,geen loonheffing of premie volksverzekeringen)en dat gaat probleemloos.De looptijd is idd 10 jaar

 6. Rob N zegt op

  Mijn ervaring: afgelopen jaar 2011 moest ik nieuwe vrijstelling aanvragen omdat ik 65 werd. Formulier opgestuurd naar Heerlen, kreeg ook een bericht terug dat ik moest aantonen belastingplichtig te zijn in Thailand. Naar Immigratie in Nakhon Ratchasima en een Certificate of Residence gevraagd. Dit laten vertalen bij een officieel vertaalburo, beide document gefaxt aan Heerlen en vrijstelling was geregeld. Bevestiging binnen en geldig voor 5 jaar. Wat ik wel bijzonder vind is dat sommigen een vrijstelling krijgen voor 3 jaar of 5 jaar of 10 jaar.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Of zelfs tot het moment dat ze weer terugkeren naar Nederland.

 7. ruud NK zegt op

  Ik snap al deze problemen niet. Heb mij 6 jaar geladen uit geschreven uit de gemeente Soest en daar mijn nieuwe adres opgegeven. Daarna kreeg ik alle belangrijke correspondentie netjes hier op mijn thaise adres.

  En ja ook als je hier woont moet je nog nederlandse belasting betalen. Dat is enkel omdat deze posten in het verleden aftrek posten waren voor de belasting, zoals AOW-premies en pensioenpremies. De voordelen van toen zijn nu nadelen, maar je moet er niet over klagen

 8. Cornelis van Kampen zegt op

  Hans, zoals altijd goed gelezen. Maar dan toch als ik schrijf dat de gemiddelde leeftijd van sterven van de Nederlanders hier in Thailand een stuk lager is als in Nederland.
  Betekent dat toch dat je hier jonger sterft dan in Nederland. Ik heb het over de gemiddelde leeftijd van doodgaan, dus ga je hier eerder dood dan in Nederland.
  Taalkundig niet goed. Volgens mij niet.
  Verder voor Marco. Ik heb geen M biljet ingevuld, daar werd niet over gesproken.
  Ik heb toen wel een brief geschreven dat ik aan mijn laatste aangifte van 2005 niets
  had toe te voegen en dus geen lijfrentes of aandelen inkomsten had.
  Zij hadden zelf om die veklaring gevraagt. Ik moet gewoon na 10 jaar dat schiftelijk verzoek indienen.
  Blijft nog altijd staan, wat er gebeurd als ik dement word.
  Cor.

  • Joost zegt op

   Ik woon nu 9 weken in Thailand en heb mij daar voor, bij de gemeente waar ik woonde in Brabant uitgeschreven, nu heb ik een paar weken geleden op mijn adres in Thailand van de belastingdienst in Helmond een schrijven gekregen, waarin zij mij verzoeken om informatie over mijn emigratie, i.v.m. de gevolgen voor mijn belasting- en premieplicht en voor de verzekeringsplicht voor de zorgverzekeringswet, met daarbij gevoegde formulieren die ik moet invullen en zo spoedig mogelijk terug moet sturen in de bijgevoegde retouerenvelop, voor verzending vanuit het buitenland moest ik de envelop frankeren.
   In het schrijven stond ook:
   Als u in Nederland woont bent u verplicht verzekerd voor de volgende Nederlandse volkverzekeringen:
   – Algemene ouderdomswet (AOW)
   – Algemene nabestaandenwet (Anw)
   – Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ)
   – Algemene kinderbijslagwet (AKW)

   Daarnaast bent u verplicht verzekerd voor de zorgverzekeringswet (Zvw)

   Op het moment van emigratie eindigen deze verplichte verzekeringen. U betaald dan geen premie meer. Heeft u na de emigratie nog inkomsten uit Nederland, bijvoorbeeld inkomen uit werk, dan blijft u mogelijk wel verplicht verzekerd voor de volksverzekering en/of Zorgverzekeringswet (Zvw)

 9. Leo Bosch zegt op

  Aan al die lieden die zo’n aanmatigende toon aanslaan van :” ik snap niet waarom jullie zoveel problemen maken over die belastingontheffing , ik heb dit en dat gedaan en heb zonder problemen belastingintheffing gekregen, of zoals sommige zeggen, eigen schuld, dan moet je maar een belastingadviseur in de arm nemen “, zou ik willen zeggen dat zij zich moeten realiseren dat zij alleen maar puur mazzel hebben gehad met de belastinginspecteur die hun dossier heeft behandeld.

  Want uit alle reacties op dit blog, en ook uit de ervaringen van mijn kennissen hier, blijkt dat er een ongelooflijke willekeur wordt toegepast bij de belastingdienst wat betreft het hanteren van het ” belastingverdrag “.

  3 jaar , 5 jaar, 10 jaar , zelfs onbeperkt belastingontheffing alles is mogelijk in Heerlen.
  Ook met de bewijsvoering van ” fiscaal inwoner ” van Thailand te zijn worden verschillende normen gehanteerd.
  Sommigen hoeven niets aan te tonen, voor anderen is een “Certificate of Residence ” van de immigration voldoende , en weer anderen moeten aan kunnen tonen dat zij bij de Thaise belastingdienst bekend zijn ( = geregistreerd staan )

  Ik heb vorig jaar de zelfde problemen gehad als Hans Bos.

  Ik woon 8 jaar in Thailand, ben 6 jaar in NL. uitgeschreven .
  Heb steeds voor 3 jaar vrijstelling gekregen door bij mijn aanvraag en verlenging een “Certificate of Residence ” van de immigration mee te sturen.
  Nooit een probleem.

  Tot november vorig jaar, toen ik weer verlenging aanvroeg.
  Ik kreeg in dec. een schrijven uit Heerlen dat dit géén fiscaal bewijs was.
  Zij verlangde (het was een dame ) een bewijs van de Thaise belastingdienst .
  Ik kon hoog springen , ik kon laag springen en verklaren dat tot nu toe een verklaring van de immigration altijd werd geaccepteerd ; ik moest voor 27 dec. betreffend verklaring opgestuurd hebben.

  Ik ben 3 volle dagen bij de Thaise belastingdienst bezig geweest om een “Certificate of Residence ” te krijgen , werd naar 3 verschillende kantoren verwezen, van Banglamung naar Jomtien, vervolgens naar Chonburi, niemand begreep, of wilde begrijpen waar ik het over had.
  Uiteindelijk kreeg ik in Chonburi te horen dat ik eerst in inkomstenbelasting diende te betalen , dan kon ik na 182 dagen een “Certificate of Residence” krijgen.

  Toen ik totaal ontmoedigd Heerlen belde, om te zeggen dat het nogal wat voeten in aarde had voor ik het bewijs kon overleggen dat ik in Thailand woonde , mogen jullie 3 x raden wat ik te horen kreeg.

  “Doet U maar geen moeite meer mijnheer Bosch, U w aanvraag is inmiddels toegekend , U hebt voor 5 jaar ontheffing, de brief is naar U onderweg.
  Als dit geen willekeur is!
  Daar zakt wel mijn broek van af.

  Dus mazzelaars die tot nu toe zonder problemen ontheffing hebben gekregen, ik zou zeggen,
  ” Count your blessings “.

  Leo Bosch.

 10. Leo Bosch zegt op

  Nog even ter illustratie over de willekeur vam de NL. belastingdienst.

  De eerste 3 jaar kreeg ik belastingontheffing over mijn bedrijfspensioen en over een lijfrente-uikering die ik toen nog beurde.
  Bij aanvraag na 3 jaar voor verlenging van ontheffing werd het voor mijn bedrijfspensioen wel toegekend, maar voor de lijfrente werd het afgewezen.

  Toen ik aangaf dat het eerst wel ook over de lijfrente werd toegekend, werd dat van tafel geveegd.
  Einde verhaal.

  Omdat het niet over zo’n erg groot bedrag ging en de looptijd van de lijfrente toch nog maar 1 jaar was, heb ik me er maar bij neergelegd.
  Maar al met al is het wel hemeltergend.

  Maar ik meen eens op dit blog gelezen te hebben dat enkele deskundige personen op dit blog het voortouw wilden nemen, om de krachten van ons pensionado’s te bundelen, en eens met de belasting in de clinch te gaan.
  Als er iets van de grond komt , ik hoe me aanbevolen om mee te doen.

  Leo Bosch.

 11. HansNL zegt op

  Bij navraag kreeg ik te horen dat het laatste belastingkantoor in Nederland de vrijstelling eigenlijk moet regelen.
  Dus niet Heerlen.
  Voor de Thaise belasting”plicht” geldt het Thaise persoonsnummer, zoals oa vaak vermeld op een Thais rijbewijs, of helemaal fijn in de gele Tambien Baan, als Thais belastingnummer.
  En volgens Heerlen is dat belastingnummer het “hotpoint”
  Immers, een gele Tambien Baan is het bewijs dat je ingeschreven ben in Thailand, en dus belastingplichtig, waarbij dan het fijne is dat overheidspensioenen vrijgesteld zijn van belastingheffing.

  Ik heb een vrijstelling voor onbepaalde tijd gekregen via Den Haag/Kantoor Gouda door de formulieren zowel naar Gouda als Heerlen te sturen, e.e.a. op aanraden van een kennis.
  Kreeg netjes de vrijstelling toegestuurd naar mijn adres in Thailand, doorgestuurd aan mijn pensioenfonds die deze wijziging, zoals nu blijkt, ook heeft doorgegeven aan de UWV (AOW)

  Binnen 4 maanden werd er geen belasting en premies meer ingehouden en kreeg ik de reeds betaalde pecunia gewoon retour op de bank.

  Aanrader: probeer een geel Tambien Baan te pakken te krijgen.

  • Rob N zegt op

   Hans,
   wat moest jij aanleveren om gele Tambian Baan te verkrijgen? Zijn er overigens algemene regels voor? Ambtenaren over de hele wereld hebben zo hun eigen interpretatie qua regels. Zoals reeds gemeld doen ze hier in Korat er moeilijk over.
   Alvast bedankt voor je reactie.
   Groeten,
   RobN

 12. jan splinter zegt op

  Sorry ik lees nu zoveel informatie dat ik door de bomen het bos niet meer ziet.Ben benieuwt of iemand het wel weet hoe het wel makelijk gaat? Denkt dat je al in ned een belasting deskundige in de hand moet nemen, lijk mij het verstandigst

 13. Francois zegt op

  Wanneer ik het stuk van de heer Bos lees vraag ik me af wat de achtergrond is van de heer Bos. Hij gaat weg uit Nederland en zou dan toch moeten weten dat hij dan zijn zaken moet regelen. Hij wil weg uit Nederland en wil niets meer met Nederland te maken hebben PRIMA. Het eerste deel van het artikel van de Bos gaat over een verhuizing cq verandering van een woonadres, dit is zaak voor de gemeente Heerlen.
  Het is tendentieus om een kop boven het artikel te plaatsen en vervolgens twee alinea’s te wijden aan zaken die met de kop niets te maken hebben. Wanneer Bos naar Thailand wenst te verhuizen moet de Nederlandse belastingdienst rekening houden met de tijd dat de post nodig heeft om de correspondentie te bezorgen. Ik vind vier weken een zeer acceptabele tijd en dhr. Bos krijgt hem een week voor het verlopen van de termijn dus…….. snel reageren lijkt me en niet zeuren, u wilt iets veranderen.
  Wanneer de heer Bos geen loonheffing wil betalen is het dan zo raar dat de Belastingdienst om informatie gaat vragen en er van overtuigd wil zijn dat diegene die dat vraagt ook gerechtigd is om vrijgesteld te worden van het betalen van belasting. Iedereen wil wel vrijstelling.
  Bewijs maar dat je daar recht op hebt, hebt u daar recht op dan zal de inspecteur u dat mededelen, prima toch.
  Waarom gaat de heer Bos vragen bij de kantoren Amsterdam, Breda en Enschede om een standpunt terwijl hij weet dat het kantoor Heerlen het kantoor is voor belastingzaken Buitenland, een beetje dom lijkt me.
  De heer Bos doet er wijs aan te kiezen voor een verblijf in Thailand of te kiezen voor een verblijf in Nederland en niet zo te zeuren over de dingen die hij mist, hij kan meer doen met zijn AOW in Thailand.
  Ik denk niet dat Heerlen te veel belastingambtenaren heeft, ik denk dat de heer Bos teveel tijd heeft.
  Niet dat het er toe doet maar ik werk voor de club die het niet leuker kan maken.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Mijn achtergrond speelt in dit kader geen rol. Ik ben sinds 2005 in Thailand woonachtig, ingeschreven in NL en betaal voor de volle 100 procent belasting aan de club die het niet leuker, maar ook niet gemakkelijker maakt. Dat was nodig omdat ik mij buiten Nederland nergens voor medische zorg kan laten verzekeren. Alles regelen voordat je vertrekt, is op mij dus niet van toepassing. Bovendien wil je eerst een een tijdje ‘proefwonen’ als je ergens heen gaat.
   Ik ontdek vorig jaar dat ik bij Univé kan overstappen op een expat=verzekering. Dan is het moment gekomen om mij fysiek en fiscaal te laten uitschrijven. Immers, ik maak al zes jaar nergens gebruik van in NL (behalve de particuliere) zorgverzekering.
   Reageren binnen vier weken na dagtekening is onmogelijk als de inkomende brief er al drie weken over heeft gedaan om in Thailand te komen, mede als gevolg van de overstromingen. Reageren per email is bij de Belastingdienst niet mogelijk en bovendien zit in de envelop ook nog een brief voor iemand anders. Die stuur ik netjes terug, met de mededeling dat mijn antwoord zonder twijfel te laat zal binnenkomen.
   Het is raar als de Belastingdienst vraagt om een bewijs dat ik fiscaal ingezetene ben in Thailand als de Thaise belastingdienst absoluut niet weet wat Nederland bedoelt. Het gesloten verdrag uit 1975/76 is daar ook duidelijk in.
   Ik heb andere kantoren dan Heerlen nergens om gevraagd; ik heb alleen gesteld dat ik – op grond van kopieën in mijn bezit – moet oordelen dat genoemde kantoren anders (en minder moeilijk) reageren op het verzoek om vrijstelling.
   Ik zeur niet, vertel de trieste waarheid over de gang van zaken en moet te veel tijd besteden aan een onzinnige discussie met Heerlen, terwijl overduidelijk is dat het zwaartepunt van mijn leven gedurende 50 weken per jaar in Thailand ligt.
   Als u iets te betekenen heeft in uw werk voor de Belastingdienst zou u zich dit soort problemen moeten aantrekken. Ambtenaren zijn in dienst en worden betaald door de Nederlandse bevolking. Van die dienstbaarheid merk ik in Heerlen bijzonder weinig.

   • tino kuis zegt op

    Maar, beste Hans, met alle respect, woonachtig in Thailand en ingeschreven in Nederland? Dan ben je gewoon belastingplichtig in Nederland, ook al woon je in Thailand. Dat “woonachtig” is een juridische term : voor de wet ben je blijkbaar in Nederland “woonachtig”, tenzij je je daadwerkelijk laat uitschrijven, pas dan ben je juridisch “woonachtig” in Thailand en kun je vrijstelling van de inhouding van loonbelasting krijgen. Ik heb het gevoel dat je de voordelen van wonen in Thailand wilt kombineren met de voordelen van ingeschreven zijn in Nederland (verzekeringen bv) . Het heeft dus geen zin om te proberen “fiscaal ingezetene” te worden in Thailand zolang je in Nederland bent ingeschreven. Dat het zwaartepunt van je leven in Thailand ligt heeft daar verder niets mee te maken. Het is soms moeilijk te accepteren dat gezond verstand en juridisch denken zo ver uit elkaar kunnen liggen. Het belastingverdrag uit 1975 vraagt ook niet om een bewijs dat je in Thailand belastingplichtig bent, alleen dat je in Thailand woonachtig bent en dus uitgeschreven uit Nederland. Ik heb nooit problemen met Heerlen gehad, Misschien ligt dat aan de ambtenaar die je treft, of misschien ben ik nu een routinematig geval, maar misschien ook omdat ik voldoe aan alle voorwaarden die de wet eist.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Tino, lees de verhalen eerst eens goed. Ik ben per 31-12 j.l. uitgeschreven en vraag per 1-1 vrijstelling aan. Wat is daar mis mee?

     • king zegt op

      Nog een goed bedoelde tip:
      Naast belastingadviseur ook een fiscaal postadres in Nederland nemen(kan bij de adviseur)
      Laat die het toch lekker uitzoeken.
      Niet direct boos worden het is echt goed bedoeld.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Nog een actuele aanvulling. Vanmorgen, 25 januari, krijg ik een brief binnen van de belastingdienst Heerlen of ik toch maar vier weken na dagtekening wil reageren. De brief is gedateerd 22 december….. Gelukkig heb ik begin januari alle verzamelde stukken richting deze belastingdienst gestuurd.

   Hedenochtend ook naar de Thaise belastingdienst in Hua Hin geweest, met de vraag of ik een fiscaal nummer kan krijgen. De beide dames die me in gebroken Engels te woord stonden, begrepen absoluut niet wat de bedoeling was. Ja, ik kan belasting betalen over het geld dat dit jaar via mijn Thaise bankboek is overgeschreven, maar dat fiscaal nummer krijg ik dan pas in 2013. En het geld dat ik overmaak, is netto, dus dan betaal ik één jaar dubbel, omdat Heerlen zo nodig een papier wil hebben….

   • Francois Eyck zegt op

    In Nederland ben je verplicht om je vragen in het Nederlands te stellen en het antwoord te begrijpen, lijkt me ook logisch dat wanneer je je tot de Thaise belastingdienst wendt, je de Thaise taal machtig bent of je je laat vertegenwoordigen door iemand die de taal spreekt, zolang in Thailand en dan de taal niet voldoende spreken moet je toch de wegen weten om iemand te vinden die dat voor je doet. Overal in de wereld moet je aan de regels voldoen. Die zijn er voor om rechtsgelijkheid na te streven . Regels zijn er om je plichten op te leggen aan de andere kant kun je er ook rechten aan ontleden.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Niet juist.Je mag je vragen en papieren in NL ook in het Engels aanleveren. En het theoretisch examen voor je rijbewijs kun je geloof ik in 30-plus talen doen. En voor de rest wens ik het je.

  • HansNL zegt op

   Beste Francois

   Ik heb mijn vrijstellingspaperassen nog eens even nagekeken.
   Ik had, overigens, een set naar Heerlen gestuurd en een set naar de belastingsdienst van de laatste woonplaats.
   Inderdaad viel me nu op dat de Heerlense vestiging(buitenland) mij een brief stuurde dat zij de papieren doorgezonden hadden aan de laatste woonplaats.
   En het is nu juist die belastingdienst die mij een vrijstelling heeft gegeven en me meedeelde dat ik van dan af aan alleen maar wat van doen had met Heerlen.
   De teruggave kreeg ik ook van de belastingdienst van de laatste woonplaats.

   Zou daar wellicht de knoop zitten?

   Voor wat betreft regels, voorschriften en dergelijke ambtelijke zaken, zowel in Nederland als in Thailand is er altijd wel een ambtenaar die meent extra hard te moeten werken………

   En ook in Thailand, mits men niet de Thaise taal in geschrift machtig is, kan er een uitzondering gevraagd worden om aangifte te doen in het Engels of Chinees.

   Voor wat betreft de gele Tambien Baan, maatbepalend voor het verkrijgen van dat ding is de uitschrijving uit Nederland en de vestiging in Thailand.
   Getrouwd, niet getrouwd, de in het Thais vertaalde uitschrijving uit NL is maatbepalend.
   Medebepalend is het feit of de eigenaar of hoofdbewoner genoemd in de blauwe Tanbien Baan van de woning die je eventueel huurt, bereid is je te “garanderen” op de Amphur.
   Hoe het zit met condo-eigenaren, helaas, dat weet ik niet.
   Wordt nog nagekeken.

   En, juist, het in de TB genoemde persoonsnummer, voor buitenlander meestal beginnend met een 6, is dus ook je belastingnummer voor Thailand.

   En de vertaalde TB wordt door de belastingdienst in je NL-woonplaats erkend als inschrijving in Thailand, en ergo, door de vreugdedienst ook geaccepteerd.
   Neemt niet weg dat ook andere documnten vaak als voldoende beschouwd worden.

 14. Leo Bosch zegt op

  Beste Francois,

  Ik kan me voorstellen dat jij je als belastingambtenaar in je kruis getast voelt, maar de kritiek die je hebt op de posting van Hans Bos, slaat nergens op, maar riekt naar afgunst.

  Waar staat dat hij niets met Nederland te maken wil hebben ?
  Binnen 4 weken moeten reageren , is zeker géén acceptabele tijd als je in Thailand woont.
  Je bent zeker nooit in Thailand geweest ?
  Hij had nog geluk dat die brief al na 3 weken bezorgd werd.

  Er staat nergens dat hij bij de belastingkantoren in Amsterdam, Breda of Enschede is wezen informeren naar hun standpunt.
  Beter lezen, beste Francois.

  En het is helemaal niet raar dat de belastinginspecteur wil weten of je recht hebt
  op vrijstelling , volgens het belastingverdrag met Thailand.

  Maar de enorme willekeur die er toegepast wordt in het hanteren van die wet is wel raar, sterker, is een staaltje van amateurisme, of onkunde van de bovenste plank.

  Als je mijn posting hebt gelezen , zul je weten wat ik bedoel.

  groetjes, Leo Bosch

 15. Chris Hammer zegt op

  Toen ik 10 jaar geleden naar Thailand vertrok, heb ik vooraf aan de Belastingdienst Buitenland in Heerlen gevraagd om uitvoerige informatie over de fiscale gevolgen van mijn emigratie naar dit land. Ik kreeg een simpel briefje “u bent krachtens het belastingverdrag in Thailand belastingplichtig; alleen over de AOW moet u belasting in Nederland betalen. Vrijstelling verkrijgbaar op aanvraag o de 3 jaar.

  Ondanks dat het belastingverdrag tussen Nederland en Thailand duidelijk is, zitten er kennelijk nog altijd mensen bij de Belastingdienst Buitenland in Heerlen, die menen eigen regeltjes te hebben. Bij mijn laatste aanvraag om vrijstelling kreeg ik er een voor 2 jaar. Op mijn vraag, of dat een vergissing was, kreeg ik te horen “nieuw beleid”!!??
  Het verbaast mij dan ook te lezen, dat sommigen 5 jaar vrijstelling krijgen. Of zou dat te maken hebben met het feit, dat ik inmiddels de 70 ben gepasseerd?

 16. teun zegt op

  een verdrag is een verdrag en daar kan een belasting-ambtenaar niet naar eigen goeddunken mee omgaan. daarnaast is het wel zo, dat de situaties van elk individu verschillend kunnen zijn (waar leeft hij/zij van: Aow, dividend, spaargeld, pensioen of een combinatie ervan).

  ik blijf het zeggen: als je 100 % wilt emigreren dan moet je je tevoren deskundig laten adviseren. je kan nl. niet ” een beetje” emigreren. wel kun je natuurlijk alles in nederland laten zoals het is (eigen woonadres, sociale verzekeringen etc) en meerdere maanden per jaar in je thaise vakantie woning verblijven.

  iedereen heeft hier kennelijk een mening, maar niemand weet precies hoe het werkt. we kunnen op dit blog dus nog dagen doorkletsen, maar dat zal weinig oplossen.

  • peter zegt op

   Ik weet precies hoe het werkt. Het werkt niet!

   • teun zegt op

    Ik weet het wel. En ……………………….. het werkt! Vrijgesteld zolang ik in Thailand woon. Dus Peter.

 17. Rob N zegt op

  Hi Hans,

  die tip over gele Tambien Baan had ik ook gekregen dus op naar de lokale Amphur hier in Nakhon Ratchasima. Vraag die werd gesteld was: bent u getrouwd met deze Thaise dame? Mijn antwoord: nee. Reactie: dan kunt u geen gele Tambien Baan aanvragen. Wellicht verschilt dit ook per Amphur maar This is Thailand dus verwonderen doe ik mij daar niet meer over na 5 jaar hier te wonen.

  Gr.,
  Rob

  • teun zegt op

   Rob,

   Ik ben niet getrouwd met een thaise dame, maar heb wel heel soepel een Tambien Baan gekregen. Gewoon verkregen bij gemeente waar mijn woning is gelegen.

   • Rob N zegt op

    Hans,
    zo zie je maar, verschilt ook per Amphur.

    • Rob N zegt op

     Teun,
     inmiddels regels hier in Korat ook gewijzigd zeker beter gelezen. Ik kan nu ook Tambien Baan aanvragen.
     Gr.,
     Rob N

 18. Leo Bosch zegt op

  @Chris Hammer,

  Ik heb tot nu toe steeds voor 3 jaar ontheffing gekregen, tot de laatste aanvraag voor verlenging vorig jaar.
  Toen kreeg ik voor 5 jaar ontheffing.

  Ik ben 77 jaar , heeft dus niets met jouw leeftijd te maken, maar volgens mij met volslagen willekeur.
  Ik denk dat je een beetje geluk moet hebben met de ambtenaar die jouw aanvraag behandelt.
  Is bij mij trouwens steeds een ander.

  Groeten,
  Leo Bosch.

 19. Leo Bosch zegt op

  Ja, Ja, @Teun weet precies hoe het werkt.

  Geloof me Teun, dat je onbeperkt ontheffing hebt mag je je handen voor dicht kijpen.
  Maar dat komt door de ongelooflijke willekeur die er bij de belastingdienst wordt gehanteerd en niet omdat jij het allemaal zo goed weet.

  Of denk je dat al die anderen die er steeds problemen mee hebben allemaal domme jongens zijn ?

  Je hebt gewoon mazzel gehad man, wees daar blij mee , maar probeer daar niet anderen mee te kleineren en de les te lezen.

  Leo Bosch.

  • teun zegt op

   Leo,

   Niet ik weet hoe het werkt, maar wel de belastingdeskundige die ik daarvoor had ingeschakeld!

 20. Erik zegt op

  Als je geen Yellow Housing Book kan krijgen is de enige oplossing om bij de nederlandse belasting aan te tonen dat je in Thailand belastingplichtig bent zonodig jaarlijks bij Immigration een Tax certificate aan te vragen. Mits je langer dan 180 dagen legaal in Tailand verbleef in het voorafgaande jaar moet dat kunnen. Het Yellow Book is van hogere orde dan een Tax certificate maar het resultaat is hetzelfde.

  • Erik zegt op

   Sorry, wat ik hier een Tax Certificate noem is hieronder korrekt vermeld door Rob N als Certificate of Residence, noodzakelijk om te bewijzen dat je belastingplichtig bent in Thailand als je geen Yellow Book bezit

 21. Rob N zegt op

  Erik,

  helaas geen Yellow Housing Book mogelijk voor mij. Ben in april 2011 naar Immigration hier in Nakhon Ratchasima gegaan voor Certificate of Residence. Op de vraag waar ik het voor nodig had was mijn antwoord: Nederlandse Belastingen. Zo’n Certificate of Residence kan nl. ook gebruikt worden voor bv. aanschaf nieuwe auto die op eigen naam wordt gesteld. Enfin kreeg Certificate of Residence, heb papier laten vertalen in Engels en per fax opgestuurd naar Heerlen. Deze verklaring werd geaccepteerd en ik kreeg vrijstelling voor 5 jaar. Ik ben uitgeschreven uit Nederland en woon al sinds januari 2007 permanent in Thailand.

 22. Ad zegt op

  Beste lezers.

  Ik wordt een beetje (kribbelig) als ik alle reakties lees, soms mis ik echt wat de intentie is.
  Is het bedoeld om serieus inhoudelijk te helpen of te informeren , of slaat het beter weten syndroom toe.
  Wanneer iemand aangeeft ergens een probleem mee te hebben, of louter informatie wil uitwisselen, blijf dan objectief en neem de vraagsteller serieus.

  Niemand zit op een onwerkbare oplossing te wachtten, en opmerkingen bezint eer ge begint ,is meestal van de wetenschapper die het achteraf perfect weet te vertellen, dat hij het van tevoren allemaal al wist..

  Voor het overige, een top site.
  Complimenten voor de redaktie

  Ad

  • king zegt op

   Beste Ad,
   Men bedoelt dat men, voordat met emigreert, eerst alles goed in Nederland moet regelen.
   Ik woon hier nu ruim 4 jaar. Maar ga voor de boel te regelen in maart voor twee maanden terug naar Nederland.
   Doet men dit later dan krijgt men hele rare toestanden.Bijv:ik heb pas meegemaakt dat een envelop vol met kerstkaaren, verzonden half december, pas 20 januari ariveerde.Hoe kun je dat binnen 4 weken reageren?

 23. chris&thanaporn zegt op

  Had voor de Belgische fiscus een attest nodig dat mijn vrouw geen inkomsten heeft.

  Mailtje naar de “Revenue Department”verzonden en dit daags nadien beantwoord met telefoonnr in BKK.
  Vrouw gebeld en document moet afgeleverd worden door lokale afdeling van “Revenue Department”
  In de namiddag er naar toe gegaan hier in Hang-Dong en een uurtje later met het afgestempelde document,zelfs in het Engels,naar buiten gewandeld.

  Wel “this is ook Thailand”

 24. Erik Kuijpers zegt op

  Wat een verhalen allemaal en met een hoog Fabetljeskrantgehalte. Bewijs dat je in Thailand belastingplichtig bent: heb ik niet. Bewijs dat je in Thailand belasting betaalt: heb ik niet. Het maakt verschil of je hier huurt of koopt: niets van waar. Ik ken Nederlanders in Thailand die gebruik maken van de ‘jaar na’ methode (lees een groot Nederlandstalig forum maar eens na) en die van de belastingdienst hier niet eens een verklaring kunnen krijgen.

  Je moet twee dingen bewijzen dan wel sterk aannemelijk maken. Ben je echt helemaal Nederland uit, en waar woon je dan wel. Dat eerste is vrij simpel als je er geen onroerende zaken achterlaat, auto, schadeverzekeringen. Bankrekeningen: geen probleem. Overigens: ik bezit nog wel een onroerende zaak in Nederland. Ik ga al tien jaar niet meer naar Nederland.

  Waar is na emigratie het centrum van jouw sociaal en economisch leven. Sociaal leven: waar woon je, sport je, ‘cultuur’ je, waar woont jouw ‘lief’. Economisch leven: waar geef je de centen uit.

  Je zult bij de eerste vrijstelling ruim uit moeten pakken met bewijsstukken. Ik hoor vaker dat het bij de eerste aanvraag stroef verloopt. Die aanvraag moet dus goed gedocumenteerd zijn. Dan krijg je de vrijstelling mits je er recht op hebt. Verhalen dat men geld in Nederland tracht te houden…? Onzin, de ambtenaren voeren de wetten en vedragen gewoon uit. Wat ik daar lees is een politiek standpunt, wellicht een wens van een politieke partij, maar geen wet,

  Ik heb nu de derde vrijstelling te pakken, ben 65 dus die loopt voor 10 jaar.

  Verder; in de nieuwere verdragen staat een bepaling dat als het nieuwe woonland niet heft Nederland toch mag heffen. Het is immers een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting, geen verdrag om helemaal geen belasting te betalen…. maar in de verdragen met onder meer Thailand en de Filippijnen is die regel niet opgenomen.

  Hebben de mensen die zo klagen echt hun aanvraag helemaal op orde ingediend ? hebben ze hun emigratie gemeld bij de belastingdienst en het ter zake doende formulier aangevraagd en ingevuld ? Hebben die mensen een postadres in Nederland voor hun fiscale zaken want de post in Thailand wil wel eens…..

  Ik denk dat de klagers hun papieren nog maar eens goed moeten nakijken.

  Ik mis verder van de schrijvers of ze wel vrijstelling premie volksverzekering hebben; heb je dat ook niet dan is jouw emigratie een vraag voor de belastingdienst !

  En als het niet lukt en je vindt dat je recht hebt op vrijstelling, dien dan een bezwaarschrift in NA de uitbetaling van een pensioen/AOW/inkomenstermijn waar enige vorm van inhouding heeft plaatsgevonden. De termijnen daarvoor ben ik even kwijt (ben 10 jaar Nederland uit) maar dat is de aangewezen weg om de eerste stap te zetten. Bezwaar indienen tegen het weigeren van de vrijstelling kan niet.

  Ik wens je allen succes.

  • Gringo zegt op

   @Erik: een goed verhaal en ik denk ook, dat je groot gelijk hebt met hetgeen je zegt. Je mag daarbij echter niet vergeten, dat het invullen van de juiste papieren en voldoen aan de verdere voorwaarden niet voor iedereen even gemakkelijk is. Een foutje is zo gemaakt!

   Het Belastingverdrag met Thailand is anders dan vele andere belastingverdragen en mijn advies voor velen is dan ook om een goede adviseur in de hand te nemen, die met name bekend is met de gang van zaken betreffende Thailand.

   Jaap zegt in een reactie (10,58 in het begin van alle reacties), dat hij goede ervaringen heeft met ene Marty Duits in Sprang Capelle. Dat zou wel eens De Tip van Het Jaar kunnen zijn, zie ook zijn website.

   Iedereen met een probleem met de Belastingdienst, veel succes!

 25. Erik Kuijpers zegt op

  Ieder zijn vak en het mijne was belastingen. Ik had geen moeite met de gevolgen van mijn emigratie. Ik kon het alleen aan. Ik kan me voorstellen dat mensen geen ervaring hebben met deze en meer zaken en gaan aanmodderen en dan krijg je dit soort ellende.

  Ik zit in een groot Nederlandstalig forum en heb al een paar mensen kunnen helpen met goede informatie over het opstellen van het verzoek om vrijstelling en vooral welke bijlagen echt noodzakelijk zijn. Als forumlid doe je dat gewoon voor elkaar.

  Maar het grootste probleem is het niet juist weergeven van het probleem, ook in dit draadje weer. En dan valt er moeilijk te helpen.

 26. Ad zegt op

  Beste lezers,

  Nee het ligt echt niet altijd aan de onzorgvuldigheid van de aanvrager, ik heb een aanvraag vrijstelling ingediend en is afgewezen.
  In de afwijzingsbrief staat dat de reden van afwijzing in een bijlage is bijgevoegd, maar geen bijlage aangetroffen.
  Ondanks mijn uitdrukkelijk verzoek om de stukken naar mijn correspondentieadres in Nederland te sturen, toch naar Thailand gestuurd en ruim 2 maanden onderweg geweest.
  Contact opgenomen met de belasting Heerlen dat ik graag de brief met bijlage zou willen hebben. Wederom verzocht deze naar mijn correspondentieadres te sturen.
  Resultaat kopie is weer verzonden naar mijn Thaise adres.
  En als klap op de vuurpijl en geloof het of niet , er zat zowaar een bijlage bij.
  Een BLANCO vel papier.

  Tja als je wilt afwijzen doe je het zo gemakkelijker kunnen ze het niet maken.

  Met behulp van een forumlid is de aanvraag opnieuw ingediend, ben reuze benieuwd.

 27. king zegt op

  Erik’
  “aanmodderen”is het juiste woord.Zonder deskundige hulp en zonder fiscaal postadres krijg je dit soort toestanden.
  Jij kon dit zelf,de meesten echter niet en dan krijg je dit soort toestanden.
  Toch had ik graag gezien dat je de zaak ook van de andere kant bekeek bijv:ontmoedigingsbeleid van de belasting,te weinig kennis en kunde van de betreffende ambtenaar enz.Dan was je betoog misschien minder eenzijdig geweest.
  Voor de rest:prima uiteenzetting.

 28. Leo Bosch zegt op

  Beste @Erik Kuijpers,

  Het aanvragen van belastingontheffing was voor mij helemaal niet zo ingewikkeld.
  Een aanvraagformulier invullen, een bewijs van uitschrijving van het GAB, en een bewijs dat je inderdaad in Thailand woont bijsluiten.
  That’s all.
  Ik geloof dan ook niet dat als je geen belastingdeskundige bent, dat je dan maar wat aanmoddert.

  Het probleem is alleen dat er zo’n ontieglijke willekeur wordt toegepast, bij het beoordelen en het toekennen van de aanvraag, en het beoordelen van het bewijs dat je in Thailand woont

  Maar als jij zo deskundig bent zal je beslist wel een verklaring hebben waarom de aanvragen voor ontheffing en de verlenging er van zo verschillend worden gehonoreerd.
  Ik ben zeer benieuwd naar jeantwoord.

  Als je mijn reacties van 24 jan.jl. leest zal je begrijpen wat ik bedoel.

  Verder nog dit.
  Je schrijft : “Ik heb nu de derde vrijstelling, ik ben nu 65 , DUS die loopt nu voor 10 jaar”.
  Wil je daarmee suggereren dat je een verlenging voor 10 jaar krijgt als je 65 bent ?
  Ook naar dit antwoord ben ik zeer benieuwd.

  Gr.
  Leo Bosch

 29. king zegt op

  Nog even een aanvulling:Allemaal even lezen:
  NRC.NL chaos bij de belastingdienst wat zijn Uw ervaringen?

 30. Erik Kuijpers zegt op

  Ik heb het nagekeken. Ik heb de vierde vrijstelling, niet de derde, de vierde is ingegaan op mijn 65e verjaardag, november 2011, en loopt tot oktober 2021. Tien jaar dus.

  Willekeur, dat woord valt een paar keer. Ik kan dat niet beoordelen, ik heb andere ervaringen. Maar ik heb wel sterk de indruk dat het kantoor ‘buitenland’ overbelast is en men achter achterstanden aanholt en wellicht minder ervaren mensen aan de dossiers laat werken. Dan krijg je fouten en ook wordt dan van een gedragslijn afgeweken. Jammer, zou niet mogen, maar de politiek bepaalt de bezetting van de overheidsdiensten en men bezuinigt zoals je weet.

  Ik kan alleen maar adviseren de eerste aanvraag ruim te documenteren met bijlagen, foto’s, eigendomspapieren van auto en motor, rijbewijs, paspoortstempels, klantkaarten van winkels, Thais bankboek waaruit blijkt dat je in Thailand pint, etc etc en dan moet het lukken.

  Verder las ik over de gewijzigde aanpak van lijfrente-uitkeringen. Klopt, daar is in forums over geschreven. Ik heb wel vrijstelling gehad van een lijfrente-uitkering en heb niets gewerkt van ‘nieuw beleid’. Ik weet waar de crux in deze zit en het is gewoon wachten tot iemand het standpunt van de dienst voorlegt aan de rechter. Maar ga je dat doen als het gaat om een paar procenten belastingheffing in schijf 1 terwijl procederen geld kost ?

 31. Leo Bosch zegt op

  @Erik Kuijpers.

  Je bent vorig jaar 65 geworden, en je verlenging die je vorig jaar hebt aangevraagd is goed voor 10 jaar.
  Dit zijn dus twee feiten die naar mijn mening los staan van elkaar.
  En is dus heel iets anders dan wat je eerst beweerde,: “.ik ben vorig jaar 65 geworden, DUS mijn vrijstelling loopt nu 10 jaar.”

  Hieermee suggereer je dat het krijgen van vrijstelling voor 10 jaar het gevolg is van het 65 jaar worden, en daarmee zet je mensen op het verkeerde been.

  Ik heb tot nu toe steeds voor 3 jaar vrijstelling gekregen en nu opeens voor 5 jaar.
  Ik ben er blij mee, maar ik vraag me toch af waarom ik het eerst maar steeds voor 3 jaar kreeg. En waarom jij bij voorbeeld voor 10 jaar.?
  Misschien toch willekeur ?

  Daarop heb je mij geen antwoord kunnen geven.
  Als je denkt dat het iets met leeftijd te maken heeft , ik ben 77 jaar !.

  Verder moet ik uit je laatste reactie concluderen dat je mening 180 graden gedraaid is.

  Het is nu niet de aanvrager die zonder belastingadviseur of zonder jouw deskundig advies maar aanmoddert, maar nu geef je toe dat de belastingdienst er een zooitje van maakt.
  En de politiek de schuld te geven dat de belastingdienst maar aanmoddert omdat er bezuinigd moet worden, is wel erg kort door de bocht .
  De bezuinigingen zijn van de laatste tijd, maar de wantoestanden bij de belasting zijn er al jaren.

  Het spijt me ,maar ik twijfel toch nu echt aan je deskundigheid.
  In mijn eerdere reactie heb je kunnen lezen dat ik totaal geen problemen heb gehad met mijn eerste aanvraag.
  Het aanvraagformulier correct invullen (daar heb je echt geen belastingadviseur voor nodig).
  Het bewijs van uitschrijving van het GAB pus een bewijs dat je in Thailand woont bijsluiten.
  Geen enkel probleem.

  Het laatste kon je tot nu toe aantonen met een Certificate of Residence van de Thaise immigration, maar nu neemt men in Heerlen opeens alléén nog maar genoegen met een bewijs dat je bij de Thaise belasting geregistreerd staat.
  Of , als je in gebreke blijft daarmee (zoals in mijn geval), dan is een bewijs van de immigration opeens wel voldoende.
  Schop mij maar om.

  Maar wat jij er nu allemaal bij sleept als foto’s, rijbewijs, autopapieren, stempels in paspoort, Thais bankboek enz. opsturen, betwijfel ik ten zeerste of dit wel zoden aan de dijk zet.

  Gr. Leo Bosch

 32. king zegt op

  leo,
  Het allerbelangrijkste is(en dat wordt ook beaamd door mijn eigen adviseur)dat na reorganisatie bij de B.D.alle betere ambtenaren ontslag hebben genomen en zich bekwaamd hebben als belastingadviseur.Wat er nog overblijft zijn de klagers.En die doen maar wat.
  Daar ben je nu de dupe van geworden.
  Dat is ook duidelijk in alles zichtbaar.SUKSES.

 33. Erik Kuijpers zegt op

  Leo, jouw twijfel is de mijne niet. Maar het staat je vrij.

  Ik heb steeds drie jaar vrijstelling gehad, de laatste keer iets meer namelijk tot 65, en nu tien jaar. Dat is voor mij een ‘dus’.

  Ik heb verder niet gezegd dat de belastingdienst er een zooitje van maakt, dat zijn jouw woorden. Lees mijn reactie nog maar eens goed na op dat punt. Ik vind dat je me woorden in de mond legt die ik niet heb gebruikt. Ik acht dat hoogst ongepast.

  Ik heb 30+ jaar in de fiscale advisering gewerkt en mijn ervaring met de ambtenaren is alleen maar positief, al waren we het zelden eens….maar dat hoort bij het vak.

  De vraag bewijs te leveren dat je bij de Thaise belastingdienst staat geregistreerd vindt geen steun in het verdrag. Die bepaling ontbreekt nu juist in een aantal oudere verdragen zoals het verdrag met Thailand en met de Filippijnen. Maar ik vermoed dat de belastingdienst een standaard zin gebruikt; Tot heel kort geleden was die vraag zelfs anders geredigeerd dan nu. Ik heb nimmer een dergelijk papier ingeleverd simpelweg omdat ik het niet heb. Ik maak gebruik van de ‘jaar na’ methode en daarmee is mijn inkomen uit Nederland in Thailand onbelast.

  En wat het aanleveren van stukken betreft: ik ben door de ervaring van mensen wijs geworden. Zoals gezegd, de eerste aanvraag wil wel eens stroef verlopen. Dan mag je je herinneren dat ter zake de vrije bewijsleer geldt. Je mag met alle ter zake dienende gegevens aantonen waar jouw woonplaats is, het centrum van jouw sociaal en economisch leven. En dat adviseer ik dan. Ik ben, zoals jij zegt, als langverblijver met een paar velletjes papier klaar en niet met die jij noemt, die heb ik niet eens nodig. Maar dat geldt niet voor iedereen, helaas. Het zou uniform moeten zijn. En zo lang dat niet uniform is adviseer ik aan de hand van gevallen uit de praktijk. Wat jij daar ook van meent te moeten denken.

 34. Erik Kuijpers zegt op

  En, ik herhaal het maar, als je geen vrijstelling inkomstenbelasting krijgt, of niet krijgt als het gaat om de voorheffing, de loonbelasting, dan kun je bezwaar aantekenen tegen de inhouding ten laste van jouw inkomen uit Nederland. Daar heb je geen adviseur voor nodig; het is vormvrij maar wel aan een termijn gebonden.

  Moet dat geld kosten ? Er zal heus wel iemand te vinden zijn, in Thailand, die de zaak wil voorbereiden en je gratis wil begeleiden. Wij gepensioneerden hebben niks te doen….en hebben die tijd. De blogregels laten niet toe dat ik meer geef dan mijn naam maar ik ben immer bereid mensen te helpen.

  En, in die fase, lever je zo volledig mogelijk bewijs en dan komen de bewijsstukken aan de orde die ik zojuist al noemde en die een geachte schrijver afkraakte. De vrije bewijsleer; je mag met alle ter zake dienende stukken aantonen waar het centrum is van jouw sociaal en economisch leven. Net zoals de belastingdienst met alles wat haar ter beschikking staat het tegendeel mag bewijzen, aantonen, aannemelijk maken.

  Het is tenslotte aan de rechter als partijen het zo ver laten komen. Maar helaas kost de gang naar de rechter geld, En wat las ik laatst over het verhogen van griffierechten ? Het zal voor veel mensen prohibitief (remmend, verbiedend…) zijn.

 35. Leo Bosch zegt op

  Beste brave @Erik Kuijpers,

  Je bent wel erg kort van memorie.
  In je reactie van 28 jan. 04.23 uur schhrijf je ,en nu citeer ik :

  ” Maar ik heb wel sterk de indruk dat het kantoor ” buitenland ” overbelast is en men achter achterstanden aanholt en wellicht minder ervaren mensen aan de dossiers laat werken.
  Dan krijg je fouten en ook wordt dan van een gedragslijn afgeweken.”
  Einde citaat.

  Kijk beste Eric, dat noemen ze nou bij mij thuis : ” er een zooitje van maken.”

  Leo Bosch.

 36. Erik Kuijpers zegt op

  Je verdraait doelbewust mijn woorden. Mag hoor. Prettige zondag, Leo.

 37. joseph zegt op

  Wat ik wel eens zou willen weten,kan je je huis in Nederland behouden ???

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Volgens mij mag dat geen probleem opleveren. Je mag er zelfs enige tijd per jaar doorbrengen. Dat wil niet zeggen dat de belastingdienst daar zo maar mee akkoord gaat.

  • teun zegt op

   als je emigreert naar buitenland i.c. thailand en gebruik wil maken van belastingverdrag tussen thailand en nederland dan mag je geen eigen woning hebben in nederland (en voor het permanent hebben van een huurwoning moet je ingeschreven staan/blijven). dus dat staat emigratie in de weg.

   als je tijdens je “vakantie” in nederland een huis/appartement huurt voor duur van je verblijf dan is dat geen probleem. je bent immers vakantieganger.

   • king zegt op

    Teun,
    (volgens mij ben jij de man die het van te voren zo goed geregeld had,ga ik dus nu ook doen)Ik denk dat je helemaal geen bezittingen meer in Nederland mag hebben,zoals bijv.een onderneming.Bankkredieten worden volgens mijn informatie direct iingetrokken.
    En inderdaad geen onroerend goed op jouw naam.

 38. Ad zegt op

  In opvolging van mijn vorige reacties op dit onderwerp.
  Vorig jaar dus mijn vrijstelling aangevraagd, met het reeds bekende resultaat afgewezen.
  En op vragen aan de belastingtelefoon, moest ik dus maar bewijzen dat ik belasting Betaalde !!! en met de mededeling wat u ook doet toon het maar aan kon ik het doen.
  Omdat het een afwijzing betrof zonder inhoudelijke reden, heb ik met hulp van Peter gewoon opnieuw een verzoek ingediend.
  En daarbij zo een beetje alles wat ik kon vinden om aannemelijk te maken dat ik Thailand woon bijgesloten, o.a huurcontracten eigendoms- bewijs Auto, Scooter, rekeningen electra, water, telefoon.
  En let op geen enkel bewijs dat ik hier ook daadwerkelijk belasting betaal.
  resultaat is dat het verzoek is ingewilligd de vrijstelling geldt tot het moment dat ik 65jr wordt.
  De aanvraag is verzonden op 16 jan dit jaar en vandaag 20 feb bericht ontvangen.
  Het lijkt me dan ook niet dat hier sprake is van achterstanden.

  Het was niet heel erg gemakkelijk maar gelukkig met de hulp van Peter goed te doen.
  Daar heb je dus geen (dure) fiscalist uit Nederland voor nodig.
  En ook geen tax ID ??

  voor iedereen die er mee bezig is het lukt dus echt wel.
  Succes.

 39. Leo Bosch zegt op

  Beste Ad,

  Hiermee heb je haarscherp de willekeur aangetoomd waarmee ieder verzoek om vrijstelling wordt gehonoreerd, zoals ik al eerder heb geschreven.

  De een krijgt vrijstelling als hij een Tambien Baan ( het gele housebook) kan oveleggen.
  De ander zoals ik bijvoorbeeld krijgt het op vertoon van een Cerificate of Residence van de Thaise immigration.

  En jij krijgt het op vertoon van een aantal documenten waarmee absoluut niet is aangetoond dat je ook daadwerkelijk fiscaal inwoner van Thailand bent. of hier zelfs maar permanent woont.
  Dat is namelijk de eis die de nederlandse fiscus stelt.

  Het is trouwens toch onzin wat de belasting allemaal aangetoond wil zien.
  Als je in Nedeland bent uitgeschreven en je adres in Thailand bij het GAB bekend is , en de Thaise immigration geeft een verklaring dat je hier daadwerkelijk woont , lijkt me dat toch ruim voldoende.
  Maar ik ben blij voor je dat het uiteindelijk gelukt is.

  Ik heb nog één vraag voor je,
  Je schrijft dat je tot je 65e jaar vrijstelling hebt gekregen.
  Ik weet dat met het aantal jaren vrijstelling ook een enorme willekeur wordt toegepast.
  3 jaar, 5 jaar, 10 jaar, zelfs onbeperkt wordt gegeven.
  Tot je 65e , hoeveel jaar vrijstelling is dat in jouw geval ?
  Ik ben benieuwd.

  Groeten, Leo Bosch.

  • Ad zegt op

   Beste Leo,

   Wat jij in je reaktie schrijft is niet helemaal correct n,l dat ik vrijstelling heb gekregen zonder te hebben aangetoond hier zelfs permanent te wonen.
   Want dat is juist wat ik wel heb aangetoond. En de aanvraag vergezeld met de residentie verklaring werd juist wel afgewezen, het vervelende was dat bij de afwijzing een duidelijk motivatie ontbrak.
   Er werd uitsluitend gesteld dat ik niet aantoonbaar belasting plichtig was.
   En op info van de belasting telefoon werd gesteld dat ik dat moest aantonen d.mv een aanslag van de thaise fiscus.
   Wat wel duidelijk is dat er geen duidelijke omschrijving is wat je moet overleggen voor vrijstelling.
   Maar het verdrag zegt in dit geval dat je moet aantonen waar je centrum van je sociaal en economisch leven is .
   En hoe dat dan beoordeeld wordt door de fiscus in Nederland dat is volgens mij het grote probleem. Bewijslast is prive gebonden en daar kun je hooguit een richting aan geven maar de belasting laat dit volledig open, en dan loert willekeur om de hoek.
   Groet Ad

  • peter zegt op

   Beste Leo,

   Hoe kan jij nu bepalen dat Ad wel of niet heeft aangetoond dat zijn “fiscale” woonplaats Thailand is. Ik veronderstel dat Ad jou niet een lijst heeft gegeven welke gegevens naar de NL fiscus zijn verzonden.
   Ik heb wel een idee wat hij heeft verzonden en op basis van deze gegevens was het onomstotelijke bewijs geleverd dat het middelpunt van zijn levensbelangen in Thailand ligt.
   Hij woont derhalve in Thailand!

   Peter.

 40. Leo Bosch zegt op

  Beste Peter,

  Je moet de reactie van Ad van 19 febr. eens beter lezen, daarin beschrijft hij wel degelijk zeer nauwkeurig welke documenten hij heeft overlegd om belastingontheffing te krijgen.

  Of hij daarmee ook heeft aangetoond dat het middelpunt van zijn levensbelangen in Thailand ligt en derhalve ook in Thailand woont, is zeer discutabel.
  Zie voor verder commentaar mijn reactie aan Ad

  Groetjes,

  Leo Bosch.

  • Ad zegt op

   Beste Leo,

   Probeer nu eens bij de les te blijven, in de eerste plaats is naar mijnn mening dit blog om elkaar te helpen.
   En zeker niet een plaats om je eigen gelijk boven alles te stellen, en lees goed ik heb in mijn reaktie gezegd. O.A. en dat betekend Onder Andere. En dat is dus geen volledig overzicht.
   Graag hierover ophouden en doen waarvoor dit blog bedoeld is elkaar helpen.
   En nu ook een PUNT.

   P,s peter is prima op de hoogte van mijn verzoek schrift.

   Ad

 41. Leo Bosch zegt op

  Beste Ad,

  Door het overleggen van de documenten zoals jij omschrijft, heb je voldaan aan de normen die de fiscus stelt om belastingontheffing te krijgen, maar dat is echt geen onomstotelijk bewijs zoals Peter stelt , dat je hier ook daadwerkelijk permanent woont, en zeker geen bewijs dat je hier ook belastinplichtig bent.

  Iedereen die in Thailand een relatie heeft, een vrouw of een vriendin, kan zich in principe in NL. laten uitschrijven, hier een auto of motorbike kopen , een condo huren , elektera en water betalen, alles op zijn naam, de bewijzen hiervan (rekeningen, contracten) aan de fiscus overleggen, belastingontheffing aanvragen, en het grootste deel van het jaar in NL. op een logeeradres verblijven en bv. 2 x per jaar zijn vriendin bezoeken.
  Maar dat geldt trrouwens voor alle zogenaamde bewijzen , zoals het gele huisboekje , of het Certificate of Residence, waarmee je kunt aantonen dat je zogenaamd “fiscaal inwoner’ van Thailand bent.

  Hieruit blijkt dat zoals het belastingverdrag tussen NL. en Thailand door de belastingambtenaren in NL.wordt geïnterpreteerd een farce is.
  Want geen een pensionado hier in Thailand is belastingplichtig of fiscaal inwoner zoals de fiscus eist, tenzij hij hier in loondienst is , of een bedrijf heeft.

  Maar dat was trouwens niet de strekking van mijn eerdere reaktie van 20 febr.
  De essentie van mij reaktie was het aantonen van de de willekeur die door de verschillende belastingambtenaren wordt gehanteerd bij het toepassen van het belastingverdrag.
  De een krijgt ontheffing als hij een certificate of residence overlegt , de ander krijgt ontheffing als hij aantoont dat hij het gele huisboekje heeft , en weer een ander moet een koffervol rekeningen, rijbewijzen en contracten opsturen.

  En dan nog maar niet te spreken dat de één 3 jaar , de ander 5 jaar en weer anderen 10 jaar of zelfs onbeperkt ontheffing krijgen , zonder enige verklaring waarom een bepaalde termijn wordt gehanteerd.

  Overigens heb je mijn vraag , hoeveel jaar jij nu ontheffing hebt gekregen niet beantwoord.
  Als je dat liever niet zegt , O K , geen probleem , maar zeg dat dan wel eerlik.

  Groeten ,

  Leo Bosch.

 42. jogchum zegt op

  Ik krijg elke keer een ”Aanvraag nieuwe verklaring”’ van de belastingdienst samen met
  vrijstelling toegestuurd. Daar staan slechts 2 vragen op.
  A. wordt u nog steeds als fiscaal inwoner beschouwt?
  B. stuur bewijs mee.
  Ik ga dan naar de gemeente waar ik sinds 2001 sta ingeschreven.
  De gemeente amtenaar typt dan een klein briefje met mijn adres en leeftijd, zet er een
  stempel op, vervolgens laat ik dat vertalen in het engels bij een erkend vertalings-buro.
  Die er ook een stempel op zet. Beide papieren >> Thais en Engels << stuur ik dan naar
  Heerlen. Nooit een probleem gehad.

 43. Leo Bosch zegt op

  @jogchum,

  Dat is de zoveelste variant als bewijs voor de belastingdienst dat je in Thailand woont.
  Je bent een geluksvogel Jogchum.

  Als je de reacties op dit onderwerp gevolgd hebt, moet je weten dat er heel wat mensen meer moeite hebben om ontheffing te krijgen.
  Sommigen sturen pakken documenten op om aan te tonen dat zij in Thailand wonen en propageren die manier ook nog bij anderen.

  Hiermee is voor de zoveelste keer aangetoond dat iedere ambtenaar weer andere eisen stelt, en als je daarin meegaat aan een volledige willkeur bent overgeleverd.

  Leo Bosch.

 44. teun zegt op

  mensen,

  wat een gedoe allemaal. ik heb vrijstelling nederlandse fiscus zolang ik in Thailand woon. dus jullie kunnen blijven zanikken en ouwehoeren. schakel een deskundige in en dna ben je van alles af. alleen: je moet wel een paar principiele keuzes maken. zolang je alle voordelen van nedrland wil en alle voordelen van thailand dan gaat het gewoon niet lukken!

  • Rob N zegt op

   Qte
   Author: teun
   Comment:
   beste Leo,

   Om te beginnen wil het er bij mij niet in, dat het uitsluitend een kwestie van geluk zou zijn. Op die manier kunnen tussen landen gesloten verdragen niet worden uitgevoerd.

   Principiele keuzes zijn:
   1. 100 % emigreren naar (in dit geval) Thailand
   2. geen voordelen van het nederlandse stelsel (verzekeringen etc) meer willen. Dus gewoon in Thailand een ziektekostenverzekering nemen (en als dat niet kan vanwege bestaande ziekte dan kun je dus niet emigreren. je behoudt dan je nederlandse verzekering, maar blijft ook onderworpen aan nederlandse belastingsysteem).

   en ik heb de NAW gegevens van mijn belastingadviseur al doorgegeven aan Hans Bos (Asian Press, Hua Hin) gestuurd. Dus daar kun je eventueel contact mee opnemen. En nogmaals: ik heb een vrijstelling ” zolang ik in Thailand woon”.
   Unqte

   Beste Teun,
   ik ga mij niet aan woordenstrijd wagen maar zal hier nog éénmaal mijn eigen ervaring neerschrijven zoals jij ook je eigen ervaring vermeldt.
   Ben per 18 december 2006 uitgeschreven uit Nederland, belastingjaar 2006 per 31 december van zelfde jaar afgesloten.
   Op 31 december 2006 definitief naar Thailand vertrokken, daar op 1 januari 2007 aangekomen.
   Vrijstelling loonbelasting en premie volksverzekering aangevraagd , samen met Certificate of Residence verstuurd en vrijstelling gekregen tot 1 december 2007 omdat de naam van mijn uitkering op die datum gewijzigd werd van Overtolligheidsuitkering naar Prepensioen.
   Opnieuw vrijstelling aangevraagd en dit keer geldig tot juni 2011, nl. tot 1 dag voor mijn 65ste verjaardag.
   In januari 2011 nieuwe aanvraag gedaan en dit keer vrijstelling gekregen tot 30 juni 2016 (5 jaar dus).
   Al mijn aanvragen tot heden vergezeld doen gaan van Certificate of Residence (Thaise plus officieel vertaalde Engelse versie).
   Grappige is wel dat mijn huis pas in september 2007 verkocht werd dus had in 2007 wel degelijk eigendom in Nl maar kreeg toch vrijstelling.
   Heb echter ook gehoord (niet officieel bevestigd dus) dat mensen die ABP pensioen ontvangen inderdaad vrijstelling hebben gekregen voor de tijdsduur dat men in Thailand woont, weet uiteraard niet of dit ook voor jou van toepassing is.

   Ziektekostenverzekering afsluiten in Thailand is niet eenvoudig, meeste verzekeringen stoppen bij 69 jaar. Heb zelf een ziektekostenverzekering bij Asia Expats. Ken ook zat personen die permanent in Thailand wonen, uitgeschreven zijn uit Europees woonland en zelf risico dragen voor eventuele medische kosten. Emigreren kan dus wel als je bereid bent risico te lopen qua kosten op medisch gebied, Voor de duidelijkheid: ik wilde dat niet en ben goed verzekerd

   Ik heb geen belastingadviseur nodig gehad want wist zelf wel wat van belastingen af.
   Voor diegenen die daar behoefte aan hebben is belastingadviseur een goed advies.

   Groeten,
   Rob N.

 45. Leo Bosch zegt op

  Nee beste Teun, als jouw deskundige een een belastingambtenaar had getroffen die het belastingverdrag op zijn manier had geïnterpreteerd, had jouw deskundige (oftewel jij) dezelfde problemen kunnen hebben.
  Het is namelijk gebleken dat ieder kantoor, of iedere ambtenaar zijn eigen uitleg geeft aan hoe je bewijzen moet dat je daadwerkelijk inwoner van Thailand bent.

  En als jij het zo goed denkt te weten welke principiële keuzes je moet maken, waarom deel je dan die wijsheid niet met ons mensen die maar blijven zaniken en ouwehoeren ?
  Ik ben benieuw wat je ons te vertellen hebt.

  Leo Bosch.

  • teun zegt op

   beste Leo,

   Om te beginnen wil het er bij mij niet in, dat het uitsluitend een kwestie van geluk zou zijn. Op die manier kunnen tussen landen gesloten verdragen niet worden uitgevoerd.

   Principiele keuzes zijn:
   1. 100 % emigreren naar (in dit geval) Thailand
   2. geen voordelen van het nederlandse stelsel (verzekeringen etc) meer willen. Dus gewoon in Thailand een ziektekostenverzekering nemen (en als dat niet kan vanwege bestaande ziekte dan kun je dus niet emigreren. je behoudt dan je nederlandse verzekering, maar blijft ook onderworpen aan nederlandse belastingsysteem).

   en ik heb de NAW gegevens van mijn belastingadviseur al doorgegeven aan Hans Bos (Asian Press, Hua Hin) gestuurd. Dus daar kun je eventueel contact mee opnemen. En nogmaals: ik heb een vrijstelling ” zolang ik in Thailand woon”.

 46. jogchum zegt op

  @ Leo Bosch,

  Ik werkte bij een metaal bedrijf in Nederland. De laatste jaren ging het enorm slecht. Veel
  te-weinig orders. Eerst werden de jongeren ontslagen. Op een dag kwam de directeur ook
  naar mij toe en vroeg…..wil jij er ook uit jogchum? Jij hebt altijd gezegd dat wanneer je met
  pensioen kan dat je dan gelijk naar Thailand vertrekt,, ik geef je nu de kans.
  Mijn antwoord was ”Jawel ” maar hoe zit het dan met het geld? Wel dat regelen we wel….
  kom maar mee naar mijn kantoor.

  Dit verhaal speelde zich af toen de ”’VUT” nog bestond. Ik was 58 jaar.
  Ik ben toen in de vervroegde VUT gekomen. Ik ontving toen minder maar dat vulde mijn werkgever via de Amerfoorse verzekering tot mijn 65 jaar aan.

  Ook mocht ik op zijn kosten naar een advies-buro voor belasting. Ik kan de naam van dat
  buro niet goed schrijven maar het hete zo iets als;; Loyd en Toutch. Dat buro heeft voor
  mij in NL alles geregeld. Ik moest van dat buro zodra ik in Thailand aankwam mij zo
  spoedig mogelijk laten in schrijven bij de gemeente waar mijn woonplaats onderviel.

  Mijn Thaise vrouw en ik zijn gelijk na de dag van aankomst dan ook naar de gemeente
  gegaan. De amtenaar typte een kort briefje met mijn adres en leeftijd. Vervolgens laten
  vertalen in het engels.

  Zo snel mogelijk beide papieren opgestuurd naar dat advies buro in NL. Mijn vrouw
  woonde in die tijd ook in NL

  Mijn advies is dan ook laat het doen door een advies-belasting kantoor wat in mijn geval
  helemaal gratis was. Ik weet niet wat de werkelijke prijs is bij een dergelijk kantoor
  maar je hoeft er ook heel weinig voor tedoen.

  Ik ben nu ondertussen 69 jaar woon bijna 12 jaar in Thailand en heb tot 1juli 2015 vrijstelling van belasting. Ik heb de laatste keer 5 jaar vrijstelling gekregen.

 47. Leo Bosch zegt op

  Beste Teun,

  Of het er nu bij jou ingaat of niet, maar als je nu de posting van Hans Bos en de reacties van diverse bloggers daarop eens beter zou lezen, misschien dat je dan ook tot de conclusie zou komen dat zij niet allemaal zanikken en ouwehoeren, maar dat er door de fiscus nogal divers met het belastingverdrag wordt omgesprongen, en de ene inspecteur weer andere eisen stelt aan het bewijs dat je inwoner van Thailand bent, dan de andere.
  Of zijn Hans Bos en al die bloggers zulke domme jongens ?

  Wat jij beweert dat je principiële keuzes moet maken, slaat helemaal nergens op.
  Je kunt namelijk alleen maar voor 100 % emigreren.
  Dat is geen keuze.
  Want als je je laat uitschrijven bij het GAB, i.v.m.met emigratie naar Thailand , wordt je automatisch uit de zorgverzekering gezet.
  Daarin heb je niets te kiezen.

  En als er mensen zijn die veel geld willen uitgeven aan een deskundige , moeten zij dat zelf weten, maar nodig is het niet,
  Zelfs als je alleen maar MAVO met pretpakket hebt is het heel goed zelf te doen.

  In principe is de procedure vrij simpel.
  Je vraagt bijde fiscus een aanvraagformulier aan voor belastingontheffing i.v.m. emigratie naar Thailand.
  Om dat in te vullen heb je echt geen VWO opleiding nodig.
  Vervolgens stuur je dat op, samen met je gewijs van uitschrijving van het GAB en een verklaring van de Thaise immigration (Certificate of Residence) .
  That’s all.

  Leo Bosch.

  • teun zegt op

   Beste Leo,

   Het is dus kennelijk simpel. Want het verdrag is duidelijk. Dan is mijn vraag simpel: waarom “zanikt” iedereen er dan zo over? Gewoon jouw advies opvolgen, waarmee we dit onderwerp dan als afgehandeld kunnen beschouwen. Verder: hoe kun jij weten hoeveel geld ik wel of niet heb uitgegeven aan mijn adviseur in deze? Ik heb daar nimmer enige indicatie voor gegeven.
   En over vereist opleidingsniveau heb ik ook nog nooit een opmerking gemaakt. Waarom denk je dat ik de NAW gegevens van mijn adviseur aan Hans Bos heb verstrekt? Juist. Omdat hij mij daar zelf per email om heeft gevraagd.

   Nu jij en ik onze vrijstelling hebben, stel ik voor om verder te gaan met het genieten van het leven in Thailand.

 48. Leo Bosch zegt op

  Beste Teun

  Dit is het laatste wat ik er over wil zeggen.
  Het blijkt opnieuw dat je niet goed leest wat er staat.
  Ik heb gezegd dat de procedure om ontheffing aan te vragen vrij simpel is.
  Ik heb niet beweerd dat het verdrag simpel is.

  Ik weet niet hoeveel geld jij hebt uitgegeven voor een adviseur, Interesseerd me ook niet en heb ik ook niet beweerd.
  Ik zei, als er mensen zijn die veel geld willen uitgeven aan een adviseur , moeten zij dat zelf weten.
  En verder zie je nog steeds niet in, dat al deze bloggers die problemen hebben met de fiscus w.b. hun ontheffing niet zanikken, maar dat zij klagen, en m.i. terecht ,over het feit dat er een aantal belastingambtenaren zijn die ontzettend moeilijk doen met het verlenen van belastingontheffing.

  Prijs je gelukkig man, dat je een goeie hebt getroffen .

  Ik heb kritiek op de fiscus , omdat het me ontzettend irriteert dat wij pensionada’s wat betreft belastingontheffing niet gelijk worden behandeld.
  Maar ik ben wel blij, dat ik nu zonder al teveel moeite (op een klein probleempje na),al 11 jaar ontheffing heb gekregen.

  Het ga je goed.

  Leo Bosch.

 49. teun zegt op

  Beste Leo,

  Geluk dwingtoevallig je af. EN het kan niet zo zijn, dat jij en ik de gewenste vrijstelling hebben op relatief simpele wijze, terwijl “anderen” veel problemen hebben.
  Dit is echt het laatste dat ik erover zeg: HET KAN DUS SIMPEL.
  Of je prutst zelf of je schakelt (een goed)iemand in.
  Salut!! Het ga je goed. Voor degenen, die nog steeds aan het stoeien zijn:

  1. doe zoals Leo heeft gedaan
  2. of schakel een echt terzake kundige in.

  verder wens ik iedereen een “happy life” in het mooie Thailand.

  Teun

 50. Erik Kuijpers zegt op

  Ik ben blijven lezen na mijn reacties en krijg de indruk dat het in Nederland niet anders gesteld is dan in Thailand. Geen vaste lijn net zoals wij die hier ontberen op de kantoren van de vreemdelingenpolitie. Ieder kantoor hanteert eigen regels.

  Ik kan me voorstellen dat je bij een eerste aanvraag om vrijstelling wat meer bewijs vraagt; men wil zijn/haar pappenheimers leren kennen. Maar dat resulteert pas effect als je steeds door dezelfde ambtenaar wordt behandeld..en dat is een illusie. Ik heb voor de eerste aanvraag meer opgestuurd dan wat jullie zeggen maar daarna alleen maar paspoortstempels en een toelichting en het was een fluitje van een cent. Nu heb ik voor 10 jaar vrijstelling. Ik heb zelfs vrijstelling voor de AOW uitkering en dat kan niet, AOW valt onder de nationale wetgeving…

  Er zit in Nederland pijn bij enkele belastingverdragen. Het verdrag met Thailand is daar een van. Het verdrag mist de nieuwe bepaling dat je geen vrijstelling in het betalende land kunt krijgen als het nieuwe woonland niet heft. Thailand heft niet, nog niet zeg ik met nadruk, van bedrijfspensioenen en lijfrentes uit Nederland. Dus is dit verdrag ter voorkoming van dubbele belasting verworden tot een verdrag om helemaal niet te betalen….. en dat was nimmer de bedoeling. Maar wijziging van een verdrag duurt tot Sint Juttemis……

  Het zou de NL belastingdienst sieren als het eens duidelijk zou aangeven welke zaken ze willen zien als bewijs van emigratie. Maar dan nog…je krijgt niet overal in Thailand die bewijsstukken. Op de gemeente waar ik woon zal men nimmer een verklaring afgeven; de belastingdienst hier weigert me te registreren, de vreemdelingenpolitie geeft geen bewijs woonplaats af behalve indien voor rijbewijs of aankoop motorvoertuig. Dan blijven andere zaken over zoals paspoortstempels of beter: het ontbreken daarvan. Want dan kun je aantonen dat je dit land niet meer verlaat.

  Ik heb verder ervaren dat de dienst in Heerlen achterstanden heeft. En dan wil men een onvolledige aanvraag of een onduidelijkheid wel afdoen met een ‘neen’. Het zijn ook ‘maar’ mensen, hoor.

  Ik denk dat je moet leren leven met dat gegeven en jouw aanvraag moet aanpassen aan de eisen die worden gesteld. Ach, als je in Thailand woont moet je je aan zoveel dingen aanpassen dat een extra kopietje ook nog wel kan. Niet ?

  • teun zegt op

   Erik,

   jij stelt, dat je “zelfs” voor je AOW vrijstelling hebt en dat dat niet kan, omdat AOW onder nationale wetgeving valt. Dat leek mij dus onlogisch, want waarom zou het met “gewoon bedrijfspensioen” wel “kunnen” (= immers zelfde systeem t.w. premie aftrekbaar en uitkering belast net als bij AOW).

   ik heb dus even een mailtje gestuurd aan SVB (uitkeringsinstantie AOW) met de vraag of ik t.z.t. mijn AOW ook bruto=netto uitgekeerd krijg.
   het antwoord wil ik je niet onthouden:

   Geachte heer,

   Uw AOW-pensioen zal bruto-netto uitbetaald worden. Wij verzoeken u ongeveer 6 maanden voordat u 65 jaar wordt contact met ons op te nemen, zodat wij u de benodigde formulieren voor het aanvragen van AOW-pensioen kunnen toesturen.
   Aan het antwoord op deze mail kunnen geen rechten aan ontleend worden.

   Met vriendelijke groet,
   Mw. T. Pangad
   Afdeling Dienstverlening
   Sociale Verzekeringsbank Roermond

   Dit lijkt mij dus een geruststellende melding voor jou. Je krijgt gewoon terecht je AOW zonder inhoudingen voor sociale lasten, belasting etc.

 51. Chris Hammer zegt op

  Beste Erik,

  De Nederlandse Belastingdienst zal nooit precies vertellen, hoe alles in elkaar zit en wat men precies verlangt als bewijzen. Men wil graag een slag om de arm houden en niet vastgepind worden op exacte regels. Dat is een bewuste taktiek of politiek.

 52. Leo Bosch zegt op

  Hallo Erik Kuijpers,

  Ook jouw ervaringen tonen weer eens aan wat er alllemaal mis is bij de NL. belastingdienst.
  Ik begrijp niet dat er nog steeds lezers zijn van dit blog (en ik wil geen namen noemen), die deze negatieve ervaringen ook lezen en nog steeds denken dat de belastingdienst onfeilbaar is, en hun beleid te vuur en te zwaard verdedigen.

  ik zou wensen dat al deze reacties eens door de leidinggevenden van de belastingdiensr gelezen zouden worden.
  Misschien dat er dan iets zou veranderen.

  Leo Bosch.

 53. Erik Kuijpers zegt op

  Tja, maar het zou zo maar kunnen dat er veel wordt gefraudeerd en men dus met argwaan kijkt naar alles wat er wordt aangeleverd. Ik heb tot nu toe geen enkel probleem ervaren met mijn aanvragen en ook het telefonisch kontakt met een van de mensen daar verloopt immer uitstekend. Maar laat ik eerlijk zeggen, ik kom uit de fiscale dienstverlening en ken de procedures die ze volgen en handel in die geest.

  In mijn woonplaats hier in Thailand wordt zoveel gerommeld door of voor farang dat de Immigratie politie hier zelfs de door de ambassade gewaarmerkte brief wil hebben gecontroleerd door de consulaire dienst van het Thaise Min van BuZa….. Ze nemen daarmee een unieke positie in maar ja, ik woon in deze provincie en ben met hen ‘getrouwd’ of ik nu wil of niet. Grin and bear it, zoals bij zoveel in dit heerlijke land.

 54. teun zegt op

  Beste Leo,

  Om te beginnen mag je wat mij betreft best namen noemen. Ik heb nooit een oordeel over de (on)feilbaarheid van de Belastingdienst uitgesproken. Ook heb ik nooit een uitspraak gedaan over het door hen gevoerde beleid, laat staan dat ik dat “te vuur en te zwaard” heb verdedigd.
  Ik heb alleen geadviseerd om – ter voorkoming van een hoop ergernis zoals velen op dit blog hebben ervaren – een terzake kundige in te schakelen. Je laat je toch ook niet opereren door de slager? En of die terzake kundige geld kost is m.i. logisch. Of werkte jij vroeger voor niks.
  Ik denk dat belastingadviseurs niet voor niks bestaansrecht hebben. Al was het alleen al omdat zij – naast fiscale kennis – ook over goede contacten binnen de Belastingdienst beschikken.
  Tot slot. Ik begrijp je wens dat leidingevenden van de Belastingdienst deze blog op dit onderwerp zouden lezen, maar ik denk dat dat een utopie zal blijven.

 55. Rob N zegt op

  QteAuthor: teun
  Comment:
  Erik,

  jij stelt, dat je “zelfs” voor je AOW vrijstelling hebt en dat dat niet kan, omdat AOW onder nationale wetgeving valt. Dat leek mij dus onlogisch, want waarom zou het met “gewoon bedrijfspensioen” wel “kunnen” (= immers zelfde systeem t.w. premie aftrekbaar en uitkering belast net als bij AOW).

  ik heb dus even een mailtje gestuurd aan SVB (uitkeringsinstantie AOW) met de vraag of ik t.z.t. mijn AOW ook bruto=netto uitgekeerd krijg.
  het antwoord wil ik je niet onthouden:

  Geachte heer,

  Uw AOW-pensioen zal bruto-netto uitbetaald worden. Wij verzoeken u ongeveer 6 maanden voordat u 65 jaar wordt contact met ons op te nemen, zodat wij u de benodigde formulieren voor het aanvragen van AOW-pensioen kunnen toesturen.
  Aan het antwoord op deze mail kunnen geen rechten aan ontleend worden.

  Met vriendelijke groet,
  Mw. T. Pangad
  Afdeling Dienstverlening
  Sociale Verzekeringsbank Roermond

  Dit lijkt mij dus een geruststellende melding voor jou. Je krijgt gewoon terecht je AOW zonder inhoudingen voor sociale lasten, belasting etc.
  Unqte

  Denk dat er dan toch een verrassing aan kan komen als AOW wordt uitbetaald. Bij mij wordt wel degelijk een inhouding voor loonheffing toegepast. toegeven is geen groot bedrag, rond de 17 Euro. Heb dit nagevraagd bij de bron, Belastingdienst Buitenland te Heerlen en die vertelden mij dat zij de loonheffing op AOW wel toepassen, te betalen in Nederland dus. Staat keurig op overzicht van SVB vermeld.

 56. Erik Kuijpers zegt op

  Wat de SVB doet is in beginsel fout; AOW valt onder de nationale wetgeving, het staat immers NIET als component in het verdrag, en de belastingdienst heeft me dat bevestigd in een brief

  In de praktijk zal voor mensen die een korting hebben en geen staatspensioen er naast de AOW uitkering zo laag zijn dat door het stelsel van de (in casu beperkte) algemene heffingskorting en het systeem van aanslaggrenzen de inhouding nul zijn. Het zou zelfs zonder vrijstelling nul zijn.

  AOW is ter heffing toegewezen aan Nederland. Dat is een geruststelling voor als Thailand ook mocht willen heffen want de Thaise tarieven zijn hoger dan de Nederlandse tarieven zonder de volksverzekering.

  Verder; mocht je naast de AOW staatspensioen hebben dan kom je er wel achter waar de AOW belast is : in NL. Dan wordt het schijventarief toegepast op de som van de uitkeringen.

  Tenslotte: als het over belastingplicht gaat, waarom stel je dan de vraag niet aan de belastingdienst ? Dat heb ik gedaan en hun antwoord stemt overeen met het verdrag

  • Gringo zegt op

   Geen probleem, Hans: op mijn AOW en pensioen van ABP wordt een loonheffing van 1,8% toegepast, voor mijn bedrijfspensioenen geldt de ontheffing.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website