Een bericht over Thaise belastingen 

Door Erik Kuijpers
Geplaatst in Belasting Thailand, Expats en pensionado
Tags:
18 januari 2024

(aquatarkus / Shutterstock.com)

Het wachten is nog steeds op de definitieve missive van de Thaise overheid over de gewijzigde uitleg per 1-1-2024 van artikel 1 van de PIT, de Personal Income Tax.

Ik hou dagelijks de Thaise bronnen bij, want hoe dit beleid straks samen gaat met de vele belastingverdragen die Thailand heeft gesloten is nog onzeker. Maar ik ga ervan uit dat Thailand een betrouwbare verdragspartner zal blijken.

In dank aan Hans Bos voor het publiceren op zijn Facebookpagina bied ik de lezers nu een artikel aan uit US-bron. LET OP: dit is geen officieel stuk en in de details geënt op het verdrag tussen Thailand en de Verenigde Staten, maar het is informatief over wat er speelt.

Ik maak de lezers extra attent op paragraaf 5, 6, 13, 14, 18 en 26. In het Engels; deze lap tekst ga ik niet vertalen en vertaalsoftware vertrouw ik niet als het om dit onderwerp gaat. Maar wie daar anders over denkt: overtuig me!

Dit is de link: https://shorturl.at/fjor1

15 reacties op “Een bericht over Thaise belastingen ”

 1. JosNT zegt op

  Beste Erik,

  Goede basic informatie waarvan de publicist op Asean now zelf zegt dat het nog een work in progress is voor het Revenue Department en “as is” gepubliceerd wordt. Het geeft al een iets beter idee maar er blijven wat mijzelf betreft nog vele vragen over. Zoals:

  – België heeft een verdrag met Thailand om dubbele belasting te vermijden. Mijn overheidspensioen is volledig belast in België en tot nu betaalde ik hier nooit belastingen. Zal Thailand dat verdrag onveranderd blijven honoreren;
  -Zou het RD een onderscheid maken als mijn pensioen door de pensioenkas rechtstreeks naar mijn Thaise rekening gestuurd wordt in plaats van naar mijn Belgische bankrekening zoals nu;
  – Wat als ik – zoals nu – enkel een vast gedeelte van mijn pensioen maandelijks van mijn Belgische bankrekening overschrijf naar mijn Thaise rekening en de rest pas als noodzakelijk. Hoe kunnen ze weten dat het een overblijvend gedeelte van mijn pensioen betreft;
  – Maandelijks schrijf ik een vast bedrag van mijn Thaise bankrekening over naar de Thaise bankrekening van mijn echtgenote. Moet zij dit ook aangeven aan de Thaise belastingen? En zo ja, hoe kan zij bewijzen dat het eigenlijk een gedeelte van mijn (reeds in België belast) pensioengeld is?

  Wat mij vooral bezorgd maakt is dat het uitsluitend aan ons is om te bepalen of we al dan niet aangifte moeten doen terwijl er nog zoveel onduidelijk is.

  JosNT

  • Erik Kuijpers zegt op

   JosNT, ad 1, de Thaise overheid heeft in de eerste aanschrijving gemeld dat de verdragen worden nageleefd. Daar ga ik dan vanuit. Maar er is meer geld dan in verdragen vastgelegd. Spaargeld is zoiets, winst op verkoop van jouw huis of jouw aandelenportefeuille ook. Hoe dat gaat lopen kan ik nergens vinden behalve dat de Thaise wet ‘income’ zegt. Maar daar kun je van alles onder begrijpen. Helaas is de overheid traag met uitsluitsel (ze zitten er zelf mee, denk ik).

   Wel ligt vast dat alle ‘income’ tot en met 2023 later onbelast mag binnenkomen. Dus bewaar de (digitale) bankafschriften heel goed.

   Ad 2, denk van niet. Strikt genomen is inkomen uit een buitenland pas inkomen in Thailand als je het overboekt naar Thailand. Maar jouw Belgisch pensioen is in het verdrag aan het bronland toegewezen.

   Ad 3, de Immigration kan eisen dat je het minimaal bedrag laat binnenkomen (4 of 8 ton), en hier en daar eist men ook nog maandelijks. Wat je later binnenhaalt aan inkomen van het jaar 2024 of later is dan belast (maar zie het verdrag) of je moet kunnen bewijzen dat het geld van voor 2024 is.

   Ad 4. Dat zou van de zotte zijn! Het is ook geen inkomen van jouw vrouw, maar jouw steun aan het huishouden. De bankboekjes bewijzen de herkomst dus bewaar die.

   Ad 5, je hebt in dit blog kunnen lezen dat mensen die uitsluitend inkomen hebben dat NIET belast mag worden in Thailand geweigerd zijn op de Thaise dienst. Want dat zou werkzaamheden betekenen voor de kat z’n staart. Het enige in Thailand te belasten inkomen is vaak de Thaise bankrente maar daar is al belasting van ingehouden (en dat zijn ook geen enorme bedragen…).

 2. bennietpeter zegt op

  Vooral 14 vind ik leuk, alle savings voor 2024 worden niet belast?!.
  Ook de stelling dat JEZELF moet bepalen, belasting te betalen en zelf een TIN moet regelen dan.
  Stap uit de omlijnde box en bedenk zelf wat het nog meer (negatief) in zou kunnen houden.

  “t Is een poosje gelee, maar hoe gaat alles dan stroken met de nieuwe regeling Nederland – Thailand?
  Nederland zou toch het heft in handen nemen omtrent belastingen?
  Een ding is zeker er wordt gejaagd op het kapitaal van 50-70 jarigen, tenminste, denk ik.
  Thailand doet er in mee, hebben nog wat projecten wat geld kost.
  Vanmorgen nog mogen lezen dat Phang-nga gaat verdwijnen door Li winning. Dan moet er nog een luchthaven komen en men denkt serieus over een domme landbrug.
  Dus geld is welkom.
  De vraag is of je vandaag de dag nog wel moet reageren op bepaalde artikelen, daar deze zeker ge(mis)bruikt kunnen en zullen worden. Daarom ben ik maar niet in detail getreden omtrent box.
  Bovendien zou het als trolling kunnen worden gezien.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Bennietpieter, ik herinner je aan mijn bijdrage hier: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/belasting-thailand/het-laatste-nieuws-over-thaise-belastingen/

   Daar staat de originele tekst en die heeft het over ‘income’ en niet over savings. Maar eerlijk gezegd verwacht ik dat de ambtenaren van de Thaise fiscus straks geen geld van voor 2024 zullen willen belasten. Als jij tenminste de herkomst van dat geld kunt aantonen dus bewaar je bankstukken.

   De nieuwe ‘regeling’ NL-TH, je bedoelt vast het verdrag, is er nog niet en niemand weet wat daarin zal staan. Kan ook nog wel even duren want NL heeft nog geen kabinet. Een verdrag gaat voor de nationale wetten en ik neem aan dat Thailand zich aan de verdragen gaat houden. Maar .. zie mijn (ad 1) aan JosNT hierboven, lang niet alle inkomen wordt in een verdrag geregeld. Ook in dit blog heersen zorgen over juist die niet geregelde dingen, zie de vraag van Jac: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/belasting-thailand/thailand-belasting-vraag-nieuwe-belastingmaatregelen-voor-thai-residenten-vanaf-1-januari-2024/ .. en die zorgen kom je in andere talen ook tegen en in de adviezen van Thaise belastingadviseurs.

   Het blijft dus afwachten wat de Thaise overheid gaat besluiten en daarna ga ik met Lammert kijken wat de impact is onder het bestaande of het nieuwe verdrag. We zitten nu nog in het stadium van inventariseren.

   Hiermee hoop ik ook Khun Tak een antwoord te hebben gegeven.

   • bennietpeter zegt op

    Beste Erik,
    punt 14 gaat juist daarover. income door overschrijving van savings.
    Tenminste zo lees ik het, ik kan er niets anders van maken.
    Men zou dus een aparte rekening moeten openen, waarbij dan evt pensioen (vanaf 2024) op die rekening wordt gestort om zo een scheiding te maken tussen de jaren.
    Zolang je dus de rekening gebruikt van voor 2024, dan geen tax.

    Echter meer en meer banken wippen de uit wonende burgers, lees ik zo nu en dan.
    Dan ben je dus verplicht te gaan schuiven met geld naar Thailand?
    Thailand heeft slechtere bankgarantie ingevoerd voor de “normale” mens. De rijkeren zullen wel foefjes hebben dit weer te omzeilen.
    Dus dan minimaal 2 rekeningen in Thailand, voor en na 2024? Waarbij dan de voor 2024 rekening je niet hoeft op te geven voor belasting, toch? Maar dan wel over de rekening, welke je hebt voor na 2023 met inkomsten, dus direct bv uit Nederland gestort bedrijf pensioen?
    Thailand gaat er dan op vooruit door inflow van veel kapitaal, geforceerd door de landen van uit wonenden in Thailand. Regeringen om regels te buigen en banken ter uitvoering.

    Verkoop van een huis en daarmee savings is een raadsel. Bij punt 18 wordt er wat over gerept.
    Immers een huis is savings, alleen zit het in steen en is grotendeels of geheel uit voor 2024 ingebracht geld. Verdiensten. Ook allemaal aan te tonen?
    Je stelt het zelf al als een raadsel.
    Je zou voor een kapitaal van 3 ton(nominaal), verkoop een huis al 11 banken in Thailand nodig hebben.
    Tenminste wil je je geld terug zien bij een financiële crash. De vraag is wanneer gaat ie komen.
    Knot gaat de komende jaren 10 miljard verliezen, dus Nederlanders maakt uw borst maar nat.
    Bezuinigingen zullen volgen, wat inhoudt dat de Nederlander weer meer belasting gaat betalen.
    Regering bezuinigt nagenoeg nooit. Even terzijde.

    Alles is nu nog onbekend vanuit Thailand en dan nog, wat te verwachten van Nederland?
    Raar dat je iets in gaat voeren en niet eens weet hoe.

    • Erik Kuijpers zegt op

     Bennietpieter, er staat ‘potentionally’ bij. In de wet staat ‘income’. Daarom is het zo hard wachten op de info van de overheid.

     Maar wanneer is het income en wanneer savings? Jouw savings kunnen ook uit income komen; en mogelijk ook een stuk uit verkoop van je NL woning, en je auto, een spaarpolis in de netto-sfeer, en meer. Daarom is het systeem van ‘binnenhalen is belasten’ zo onwerkbaar; belast het jaarinkomen en je bent overal vanaf zoals veel landen doen. Maar Thailand werkt nu eenmaal anders.

     Alle income van 2024 moet je straks kunnen documenteren als je het in of na 2024 naar Thailand boekt. Dat adviseer ik al maanden: bewaar je bankgegevens goed. Alles van voor 2024 zou vrij moeten zijn.

     Maar hoe gaat het straks uitpakken? Er zit enorm verschil in verdragskennis tussen de belastingambtenaren op de gemeente, in de provinciale kantoren en in de regionale kantoren waar echte kennis zit. Lammert heeft ooit een lijst van de regionale kantoren in dit blog gezet maar ik kan ze niet meer vinden. Udon Thani is er een van.

     Bovenstaand artikel heb ik ter lezing aangeboden; het is geen officieel stuk. Zie het dan ook in dat licht en realiseer je dat we volkomen afhankelijk zijn van de berichten van de overheid en, this is Thailand, die kunnen nog wel tig keer wijzigen…

     Daarna vraag ik Lammert of hij als verdragsdeskundige zijn advies wil geven. Mijn specialisatie zat op andere vlakken van het belastingrecht en ik doe dit omdat Lammert een volle agenda heeft en echt geen tijd heeft dagelijks het internet af te zoeken.

 3. KhunTak zegt op

  Beste Jos NT,
  het verstandigste is om je vooral geen zorgen te maken. Vorig jaar heeft Lammert de Haan heel duidelijk verwoord hoe de vlag aan de stok hangt.
  Ik heb dit artikel vorige week ook gelezen op Asean Now.
  Ik twijfel niet aan de oprechtheid van het artikel, maar heb 100% meer vertrouwen in wat de regeringen dit jaar bereiken met een akkoord.
  En hoop dat Lammert hier dan op Thailandblog ons gaat uitleggen wat dit definitief gaat betekenen.
  Zolang dat nog niet duidelijk is, is het vooral voorzichtig zijn met what if en stel je voor dat of welke vage veronderstelling dan ook maar.

 4. Sjoerd zegt op

  * In addition to the 150,000 Baht tax exemption threshold, persons over the age of 65 receive an exemption on the first 190,000 of taxable income. Aldus deze website: https://www.thethailandlife.com/income-tax-thailand.

  Hebben 65+ers dus een vrijstelling van 340,000? Want er staat ‘in addition’.
  Maar er staat ook ‘first 190,000’ en niet ‘next 190,000’.

  • Henk R zegt op

   Thailandlife is leuk om te lezen, maar je informatie haal je elders. In het door @Erik Kuipers meegestuurde artikel op AseanNow staan de percentages en vrijstellingen/loonheffingskortingen van de Thai Fiscus exat te lezen: een persoonlijke belastingvrije voet van baht 60K; nog eens 60K baht als je Thai gehuwd bent; ben je ouder dan 65 jaar dan geldt een aftrek van 190K baht. In mijn geval heb ik dus al 310K baht te pakken. Daar komt bij tot 100K baht van je pensioeninkomen, en vervolgens nog een een vrije voet van 150K baht. Maximaal is 560K baht aftrek te halen. Let wel: daar komen nog wat andersoortige aftrekposten bij, zoals te lezen valt als je in het artikel van AseanNow de link van Sherrings.com aanklikt.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Sjoerd, ik begrijp jouw vraag maar er is geen vrijstelling van 150.000 THB. Je bedoelt waarschijnlijk de eerste schijf van het schijventarief; die is groot 150.000 THB en wordt belast tegen nul procent.

   Als de dienst jouw aanslag berekent dan gaat men uit van jouw inkomen; van pensioen- en dergelijk inkomen gaat eerst kostenaftrek af (max een ton THB ), dan bestaan er aftrekmogelijkheden voor schoonouders, estate-opbouw, schenking aan ‘goede doelen’ zoals de paleizen van de majesteit, en nog wat.

   Daarna gaan de vrijstellingen er af; voor jou, eventueel jouw vrouw en/of kinderen, dan de 190.000 als je 64+ bent of invalide (volgens mij is het 64+ en niet 65+) en daarna krijg je het ’taxable income’. Daarop wordt het schijventarief losgelaten en zijn de eerste 150.000 THB belast tegen nul procent.

   • Sjoerd zegt op

    Eric, Dank je wel. Inderdaad verwarde ik de 0% over de eerste schijf van 0-150,000 met een vrijstelling.

    Goed te weten dat die 100,000 kostenaftrek en die vrijstelling van 190,000 voor >= 65 jaar opgeteld mogen worden, dat was mij (als leek) uit het volgende artikel niet 100% duidelijk: https://sherrings.com/personal-tax-deductions-allowances-thailand.html

    Met daarbij de 60,000 als belastingvrije voet, volgt dat voor mij 350,000 is vrijgesteld van ’taxable income’.
    Daarna 0% over de volgende 150,000, geeft 500,000 baht waarover ik geen belasting hoef te betalen. Laat dat nou ongeveer het bedrag zijn dat ik jaarlijks naar Thailand overmaak en opmaak…. (betaal geen huur, want condo in eigendom).

    Jammer dat ik dan toch in principe een belastingformulier dien in te vullen, maar goed, wie weet…

 5. Henk R zegt op

  De laatste maanden van 2023 waren gevuld met ‘wat en hoe’ nadat de Thaise belastingdienst de aanzegging had gekregen een zeker artikel in de belastingwetten ruimer te interpreteren. In de onrust die nadien ontstond werd echter één ding al duidelijk: belastingverdragen tussen de Thaise regering en die van een buitenland worden gerespecteerd. In het nieuwe belastingverdrag NL-TH per 1 januari jl. is bepaald dat NL inkomstenbelasting heft. TH ziet daarvan af. Vermoedelijk omdat de inning ervan al de moeite niet loonde. Klaar. Niet meer over hebben. Alle gepensioneerden met AOW en pensioen worden in NL belast en niet meer in TH. Maakt niet uit of je die bedragen rechtstreeks op je Thai bankrekening laat storten, of zelf doet via Wise of zelf doet direct vanaf je NL bankrekening. @JosNT: wat voor NL geldt dus ook voor BE. BE heeft al een dergelijk verdrag zoals NL per dit jaar.

  Over al het andere is er nog geen duidelijkheid. Dat zal dit jaar hopelijk maar wellicht pas in 2025 en verder aan de orde zijn. Maar met wat nadenken kom je een heel eind. Enkele voorbeelden:

  Stel je stort 400 of 800K baht op een Thai bankrekening om aan visum-eisen van Immigration te voldoen. Een dergelijk bedrag is geen ‘income’, wordt in TH niet benut voor aanschaf, en kent een eigen doelstelling. Lijkt mij sterk dat de Thaise Revenue op dit bedrag gaat harken. Per direct gaat iedereen over op een ambassade-brief.

  Stel je hebt 400 of 800K op een Thai bankrekening. Je stort maandelijks of op een ander tijdstip 40K baht of meer op een ander Thai bankrekening om in je levensonderhoud te voorzien, en later in de tijd nog eens 25K baht of meer om extra aankopen, een vakantie of een andere rekening te betalen. Deze laatste storting zou wel eens aangezien kunnen worden als ‘vermogen’ en belastbaar. Maar waar hebben we het over? Stel dat je in 2024 elke maand extra 25K baht bij stort, dan vallen die 300K baht direct weg tegen de vele Thai heffingskortingen. (Vraag van @JosNT)

  Stel je had begin 2023 een aantal Bitcoins, je kocht er in de loop van dat jaar een paar bij, eind december blijkt BTC dubbel zo veel waard te zijn, en de winst ervan ben je van plan door te sturen naar Thailand om de nieuwe versie iBMW3 op de kop te tikken. Wat denk je hoe Thai RD hiermee omgaat?

  Nog eentje: je bent getrouwd met een Thai, je gaat met pensioen, je verkoopt in NL je huis, je hebt 200K euro winst, je stuurt die naar TH, je koopt een stuk grond en bouwt een huis,verfraait die en richt die in, je vrouw lacht in haar vuistje, her en der betaal je leges en belastingen: denk je nou werkelijk dat dit alles niet uit te leggen is aan de Thaise Fiscus, te meer daar je op de Land Office verklaart en tekent dat het het geld waarmee land en huis betaald is, eigenlijk aan jouw echtgenote behoort?

  Maw: hoe meer van dit soort artikelen, hoe meer gecreëerde onduidelijkheid. Tzt zal Lammert de Haan ons meer dan voldoende en vaak genoeg bijpraten.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Henk R, vertel jij het ons maar: ‘Stel je had begin 2023 een aantal Bitcoins, je kocht er in de loop van dat jaar een paar bij, eind december blijkt BTC dubbel zo veel waard te zijn, en de winst ervan ben je van plan door te sturen naar Thailand om de nieuwe versie iBMW3 op de kop te tikken. Wat denk je hoe Thai RD hiermee omgaat?’

   Simpel: alle inkomen van voor 2024 blijft onbelast.

   Nu iets anders: Stel je had begin 2024 een aantal Bitcoins, je kocht er in de loop van dat jaar een paar bij, eind december blijkt BTC dubbel zo veel waard te zijn, en de winst ervan ben je van plan door te sturen naar Thailand om de nieuwe versie iBMW3 op de kop te tikken. Wat denk je hoe Thai RD hiermee omgaat?

   Henk R, wat denk je?

   Daarom is inventariseren goed, en ook vraagstellers vertellen dat ze de herkomst van het geld later in de tijd moeten kunnen bewijzen. Dan kun je heffing mogelijk voorkomen. Ik creëer geen onduidelijkheid, ik beantwoord die juist want die onduidelijkheid leeft, niet alleen in dit blog, in mijn e-mailbox maar ook in Thailand. Zie ook de vraag van eerdergenoemde Jac, in welke casus een fiscaal adviseur in Thailand concludeerde dat die winst in Thailand belast is als je het geld na 2023 binnen haalt.

   Maar wat je ook doet, negatief commentaar krijg je altijd…

   • Henk R zegt op

    Wat ik denk van verkoop bitcoins 2024 en van de winst (hopelijk) in 2025 een nieuwe BMW? De Thaise RD gaat dat in TH op een Thai bankrekening gestorte bedrag belasten. Normaal toch?

 6. Jos M zegt op

  @ Henk R
  Ik citeer uit jouw verhaal , In het nieuwe belastingverdrag NL-TH per 1 januari jl. is bepaald dat NL inkomstenbelasting heft. , ??
  Ik heb daar echter nog geen officiële mededeling van gelezen , hier op TB of elders.
  Heb jij een bron?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website