Wie meer dan 180 dagen in Thailand verblijft, moet belasting betalen over het bedrag dat een buitenlander in dat kalenderjaar het land binnen brengt, zo simpel is het. De praktijk is echter weerbarstiger. Hoe pak je aan dat je tax resident word en voorkom je dat je te veel betaalt? Ik nam de proef op de som en ging naar het belastingkantoor in Hua Hin.

In de nabije toekomst loopt de vrijstelling van de belastingdienst in Heerlen af en ik heb een hekel aan gezeik. Ik weet dat het woonland (in mijn geval Thailand) gerechtigd is tot heffing conform het verdrag ter voorkoming van dubbele belasting uit 1976. Maar ik weet ook dat met name Heerlen zich van dit verdrag weinig aantrekt en toch probeert de Nederlander in Thailand een oor aan te naaien dan wel een poot uit te draaien. Uiteindelijk gaat Heerlen na veel heen en weer geschrijf door de knieën, zo bleek tien jaar geleden toen ik mijn eerste vrijstelling vroeg, waarbij je onwillekeurig het gevoel krijgt een halve crimineel te zijn. Het tonen van een RO 22-formulier van de Thaise belastingdienst dat je in dit land belastingplichtig bent, lost een hoop problemen op.

Dat lijkt simpeler dan het is. Ik begin bij de Kasikorn Bank in Hua Hin voor een uitdraai van alle activiteiten op de rekening die ik ooit speciaal voor dit doel heb geopend. Het bankgebouw blijkt verbouwd en de dienstverlening stevig ingekrompen. Het duurt 45 minuten voordat ik mijn overzicht heb, een kwestie van een druk op de juiste knop tegen betaling van 200 baht. Stap 1 is gezet, maar wil ik mij vervoegen bij de belastingdienst op Soi 88, moet ik de nodige papieren verzamelen. Dus ga ik eerst ter plekke informeren en neem twee exemplaren van de aangifte mee. Dan kan ik er altijd een verknallen. Het formulier is helemaal in Thai, dus daar kan ik niet zo veel mee. Je kunt ook aangifte doen via internet, maar dan raak je al heel snel het spoor bijster.

Bij het ontbreken van een geel boekje, moet ik bij Immigration in Hua Hin een ‘Certificate of Residence (CoR)’ halen. Ook daarvoor zijn papieren nodig, terwijl ik ter plekke ook de nodige andere papieren kan laten kopiëren. Daarbij gaat het onder meer om alle pagina’s van paspoort, het bankboekje, geboortebewijs en paspoort van Lizzy, het chanote met usufruct. In feite is een CoR flauwekul, want een TM 30 in het paspoort geeft al aan dat je adres bij Immigration geregistreerd staat. Voor de CoR vangt Immigration 500 baht, uiteraard zonder kwitantie.

Alle papieren zitten in een mapje, de getekende kopieën en de originelen, want ook de Thaise overheid vertrouwt de burgers niet. Er werkt bij de Tax Revenue Office in Hua Hin een dame die van het betalen van belasting door buitenlanders de hoed en de rand weet. Deskundig vult zij de aanvraag in en controleert de bijbehorende papierwinkel. Uiteraard ontbreken enkele kopieën, maar die worden ter plekke geregeld.

Voor een echtgenote krijgt de burger aftrek van 60.000 baht en voor een kind 30.000 baht. Ik woon samen en krijg eerstgenoemde aftrek dus niet, maar voor de kinderaftrek moet je ook zijn getrouwd. De Thaise overheid hecht op dit punt zwaar aan de hoeksteen van de samenleving.

Aardig is dat de eerste 100.000 baht overgemaakt geld is vrijgesteld van belasting, terwijl een 65-plusser nog eens 190.000 baht vrijstelling krijgt. Dat scheelt een slok op een borrel, terwijl het niet uitmaakt of het geld direct of via bijvoorbeeld Transferwise naar Thailand is overgeboekt. Bovendien zijn nog de nodige aftrekposten mogelijk, zoals voor goede doelen of ziektekostenverzekering etc. Daarna is sprake van een staffel over de rest van het overgemaakte bedrag.

Ik zal u verdere ingewikkeldheden besparen. Daarvoor moet u bij uw Thaise of Nederlandse belastingadviseur zijn. Feit is dat ik op het belastingkantoor in Hua Hin een vriendelijke aanslag krijg voorgeschoteld, die ik ter plekke na het verkrijgen van een PIN, een belasting identificatienummer contant kan voldoen. Mijn aanslag wordt vervolgens naar het hoofdkantoor in Nakhon Pathom gestuurd, dat mij de RO 21 en 22 zal doen toekomen. Waar ik eerst als een berg tegenop zag, blijkt een fluitje van een satang. Nou vooruit, een fluitje van iets meer…

Rating: 4.38/5. From 8 votes.
Please wait...

52 reacties op “Belasting betalen in Thailand: een fluitje van een satang”

 1. Erik zegt op

  Ja, Hans, een fluitje van een cent als jij bereid bent belasting te betalen van iedere euro die je Thailand binnen brengt! Dan gaat vast de rode loper uit en staat de fanfare op je te wachten! Foto’s in het lokale krantje over de brave farang die graag de nationale ruif spekt! Want dat schrijf je hier: ‘Wie meer dan 180 dagen in Thailand verblijft, moet belasting betalen over het bedrag dat een buitenlander in dat kalenderjaar het land binnen brengt, zo simpel is het.’

  Maar je zit er simpelweg naast.

  De Thaise fiscale wetgeving heeft het over ‘income’ dat je het land in brengt in een kalenderjaar. Artikel 1 van de wetgeving:

  1.Taxable Person

  Taxpayers are classified into “resident” and “non-resident”. “Resident” means any person residing in Thailand for a period or periods aggregating more than 180 days in any tax (calendar) year. A resident of Thailand is liable to pay tax on income from sources in Thailand as well as on the portion of income from foreign sources that is brought into Thailand. A non-resident is, however, subject to tax only on income from sources in Thailand.

  Hoe vaak is dat hier niet al eens uitgelegd? En daarnaast is zeker inkomen vrijgesteld in Thailand; denk aan Nederlands staatspensioen dat op grond van artikel 19 van het verdrag uitsluitend in Nederland mag worden belast. Denk aan inkomen dat je in Nederland opspaart en in januari daarna naar Thailand boekt: dat is dan geen ‘income’ meer maar spaargeld. Vergeet niet de persoon die geen inkomen heeft maar leeft van spaargeld, zoals van de opbrengst van de verkoop van zijn huis, of van een loterij. Dat is ook geen ‘income’.

  Ik ken NL-ers die twee bankrekeningen hebben om hun geld over te boeken: een voor hun inkomen waarover Thailand mag heffen, en een voor ander geld waarover Thailand niet mag heffen. Dan is er ook nog geld waarover beide landen mogen heffen zoals uitkeringen uit de zekerheid waarvan ik de AOW en uitkeringen zoals WAO/WIA noem. Ook hierover is in dit blog ruim geadviseerd.

  Met de rest van jouw ervaringen kan ik instemmen: zit je eenmaal in de ambtelijke molen en heb je de ambtenaar getroffen die de juiste deskundigheid en ervaring heeft dan is het inderdaad een fluitje van een satang…..

  Wat de RO21 en 22 betreft, de rechter in Nederland heeft afgelopen jaar een paar keer geoordeeld dat die eis van ‘Heerlen’ van tafel moet. Het is nu wachten tot Heerlen daar gevolg aan geeft. Maar ambtelijke molens…(zucht)

  • ruud zegt op

   Als je in Thailand woont, is het dan onredelijk, om in Thailand ook belasting te betalen?
   Buiten het geld dat in verkeerde zakken verdwijnt, legt Thailand ook de wegen aan, waar u over rijdt en andere infrastructuur en er zijn ziekenhuizen en immigratiekantoren, zonder welke u hier niet zou kunnen wonen.
   Is het onredelijk om daar via belastingheffingen aan mee te betalen?

   • Erik zegt op

    Ruud, je moet belasting betalen als de wet of het verdrag dat voorschrijft. Niet meer en ook niet minder. Het begrip ‘redelijk’ staat niet in wet of verdrag. Dat is ook de inhoud van mijn reactie: wat staat in wet en verdrag waarbij het verdrag voor de nationale wet gaat.

   • Marc zegt op

    Het is misschien niet onredelijk dat wij belasting betalen
    Maar dan moeten wij ook kunnen genieten van staats ziekenhuizen en ook van de zelfde korting dat Thai krijgt
    Tenslotte betalen wij meer belasting dan de meeste Thai

    • chris zegt op

     Ik werk hier en betaal hier belasting over mijn inkomen en precies hetzelfde als mijn Thaise collega’s. Net zoals zij heb ik Social Security en betaal naast mijn maandelijkse premie (aangevuld door mijn werkgever) niets: niets voor de dokter, niets voor operaties of de dokter.
     Ik kan niet kiezen waar of hoeveel belasting ik betaal. Jij blijkbaar wel. Het staat je dan ook vrij belasting te betalen in Nedeland en niet in Thailand. En het staat je ook vrij om verblijf in Thailand EN Nederland zo te combineren dat je in Nederland verzekerd bent en gewoon AOW blijft opbouwen.
     Keuzen hebben gevolgen. Accepteer die gewoon als een volwassen kerel en probeer niet van twee walletjes te eten.

     • Erik zegt op

      Chris, jouw opmerking ‘Ik kan niet kiezen waar of hoeveel belasting ik betaal. Jij blijkbaar wel. Het staat je dan ook vrij belasting te betalen in Nederland en niet in Thailand ‘ is een hardnekkig misverstand dat maar blijft leven.

      Je kunt NIET kiezen waar inkomen belast is. Er ligt een verdrag dat alles precies regelt.

      • chris zegt op

       Dat verdrag zegt volgens mij alleen dat je niet in twee landen belasting hoeft te betalen. En (maar dat blijkt een discussiepunt te zijn) dat dit niet voor de AOW geldt.
       Maar als ik niet gevraagd om over mijn pensioen belasting te betalen in Thailand, had de Nederlandse pensioenverzekeraar gewoon belasting ingehouden. Heb alle correspondentie netjes bewaard. Maar de belastingdienst vond het goed dus betaal ik in Thailand.

       • Erik zegt op

        Je haalt nu loon- en inkomstenbelasting door elkaar, Chris. De heffingstechniek van beide belastingen verschilt nogal! Zie mijn antwoord aan Hans van vandaag 0842 uur.

 2. ruud zegt op

  Ik kreeg een paar dagen terug voor mijzelf:

  100.000 Baht aftrek waarschijnlijk belastingvrije som, hoewel ik dat niet als zodanig kan terugvinden op het web.
  60.000 Baht aftrek voor mijzelf.
  25.000 Baht aftrek voor mijn zorgverzekering. (vorig jaar 15.000)

  De vriendelijke dame maakte wat copietjes van wat ze nodig had en zei: kom het morgen – over een paar dagen was ook goed, want morgen kwam slecht uit – maar ophalen.

  • Erik zegt op

   Ruud, die ton staat in artikel 2.2 en betreft het maximum van de aftrekbare kosten over loon- en pensioen- en zekere andere inkomsten.

  • timker zegt op

   @Ruud & @Eric -> De 100.000 is het maximale. De berekening is 50% van je inkomen met een max. van 100.000.

 3. Evert van der Weide zegt op

  Hans, doordat je het schrijven doorspekt met je persoonlijke belevingen wordt de correcte procedure en regels er niet duidelijker op. Ik ben zelf ook langs geweest in Hua Hin in 2007 en heb geen deskundige getroffen.

  • Hans Bos zegt op

   Evert, 2007 is 14 jaar geleden. Denk je niet dat in die tijd iets is veranderd? Ik beschrijf mijn ervaringen en ben geen fiscaal deskundige. Daarvoor zijn velen meer geschikt.

  • Adje zegt op

   2007 is 14 jaar geleden. Ik dat de situatie daar nu anders is.

 4. Marty Duijts zegt op

  In mijn praktijk nog nooit moeite gehad met de uitvoering van het belastingverdrag. Heerlen doet niet zo maar wat maar voert de regels van het verdrag goed uit. Principe is en blijft een inkomen wordt slechts aan één staat toegewezen waarbij overheidspensioen (ook AOW) wordt toegewezen aan land van herkomst en particulieren pensioen belast zijn in het woonland. Als dit fout loopt kan dat hersteld worden met een aangifte inkomstenbelasting; vooraf vrijstelling inhouding loonheffing vragen met een bewijs van fiscaal inwonerschap is echter beter.

  • Hans zegt op

   Heerlen veegt zijn voeten aan het verdrag. In en in triest. Wanneer een vrijstelling wordt gevraagd moet men een formulier van de nl belasting laten ondertekenen dat men belastingplichtig is in Thailand. Dit formulier ondertekend de thaise belastingdienst niet. Wel kan men een RO 22 krijgen en een bewijs van betaling belasting krijgen in Thailand. Aangezien ik al jaren van mijn spaargeld leef tot aan mijn pensioenen en geen inkomen heb, kan ik ook geen RO 22 krijgen en ook geen bewijs van betaling. In Thailand kan men alleen aangifte doen als men inkomen heeft buiten de vrijstellingen, immers men heeft hier een hekel aan dingen doen die niets bijbrengen aan de staatskas.
   Heerlen laat weten, op het formulier, dat zonder deze documenten een vrijstelling niet mogelijk is.
   Bull shit. Ik woon in Thailand en kan het bewijzen en dan, volgens het verdrag, dient men de vrijstelling te verlenen. Het zijn immorele frauderende medewerkers die verdragen aan hun laars lappen en dit willens en wetens met opzet doen, omdat ze alle vele malen via de bestuursrechter in het ongelijk zijn gesteld.
   Ik heb het geld van mijn komende pensioen hard nodig om rond te komen en kan een kostbare procedure niet starten. Pure intimidatie.

   • Erik zegt op

    Hans, de rechter in Nederland heeft vorig jaar in een paar beroepszaken beslist dat die eis van Heerlen van tafel moet. Enkele auteurs hier hebben daarvan bericht in dit blog. Ga daar eens naar zoeken, is mijn advies. Lammert de Haan is een van hen.

    Verder: als je geen vrijstelling krijgt krijg je dat geld toch terug als je aangifte doet op een C-biljet na afloop van het jaar.

    • Hans zegt op

     Waarom past Heerlen het vrijstellingsformulier dan niet aan. Heb het gisteren nog gedownload. Nog een jaar extra wachten op mijn volledige pensioen. Moet iedereen een peperdure beroeps zaak starten. Las verderop in de reacties van iemand in Duitsland, die met een bewezen adres in Thailand uit de problemen was. Waarom kan Nederland zich niet houden aan internationale verdragen en Duitsland wel? Bovendien extra werk voor mij en de belastingdienst in nl. Voor de terug gave. Wat mij betreft incompetentie van de bovenste plank. Ambtelijke willekeur en machtsvertoon. Het ontbreekt daar blijkbaar aan integriteit.
     Lammert doet uitstekend werk maar het management van de belastingdienst trekt zich er blijkbaar niets van aan en gaat gewoon door met het verdrag negeren, ondanks dat men herhaaldelijk in het ongelijk is gesteld.

   • chris zegt op

    Als je hier werkt, ondertekent de Thaise belastingdienst dat formulier wel. Kan ook niet anders want ik betaal elke maand inkomstenbelasting en ben belastiingplichtig hier.
    Niet iedereen is hetzelfde…….

 5. Han zegt op

  Onderstaand engels boekje geeft op een heel simpele manier aan welke aftrekposten je hebt en hoe hoog de diverse belasting percentages zijn.
  Vorig jaar heb ik voor de eerste keer belasting betaald in Korat, thuis had ik al uitgerekend hoeveel het ongeveer zou worden. Dus toen het bedrag ongeveer 15.000 baht te hoog uitkwam op het belasting kantoor kon ik ze hun invulwerk over laten doen. Bleek dat ze een aftrekpost “vergeten” hadden. Dus een aanrader om dat boekje te raadplegen en thuis vast uit te rekenen hoeveel het ongeveer wordt.
  Vergeleken met invullen van nederlandse belasting papieren is dit kinderspel.

  https://www.pwc.com/th/en/tax/thai-tax-booklet-2018.html

 6. Joop zegt op

  Ik deel de mening van Erik dat het verhaal van Hans niet volledig correct is.
  Een ander praktisch probleem is dat op veel Thaise belastingkantoren geen mensen aanwezig zijn die Engels spreken.

  • chris zegt op

   Ja, dan moet je gewoon een Thaise burger meenemen die genoeg Engels spreekt.
   Daar zijn er echt genoeg van.

 7. Sjoerd zegt op

  Quote: “Aardig is dat de eerste 100.000 baht overgemaakt geld is vrijgesteld van belasting, terwijl een 65-plusser nog eens 190.000 baht vrijstelling krijgt.”

  Ik lees hier dat voor een 65-plusser dus totaal 290.000 baht vrijgesteld is. Correct?

  En vraag aan Ruud: die aftrekpost 25.000 baht, geldt die ook als geen Thaise maar een buitenlandse zorgverzekering hebt?

  • Han zegt op

   Als je de moeite zou nemen om dat boekje te raadplegen kun je die vraag zelf beantwoorden.
   Bovenop die 290.000 komt nog eens 60.000 is 350.000 vrijstelling. De eerste 150.000 daarna zitten in het 0 tarief dus ga je pas betalen boven de 500.000 baht en dat begint met 5%. Er kunnen nog meer aftrekposten zijn maar bovenstaande is een beetje de standaard aftrek voor vrijgezelle 65 plussers.

   • Sjoerd zegt op

    Toen ik mijn post schreef en verstuurde, stond het bericht (met het boekje)van Han er nog niet.

   • Ger-Korat zegt op

    Ben benieuwd naar ervaringen van degene met een Nederlands particuliere pensioen welke dan minder is dan omgerekend 500.000 baht is. Hoe krijg je dan je RO21 en RO22 dokumenten indien je gehele particuliere inkomen is vrijgesteld, geeft de Thaise Belastingdienst deze dan wel af als je 0 baht inkomstenbelasting afdraagt ? Want je wilt toch je vrijstelling voor de Nederlandse belasting hierover welke je anders in Nederland afdraagt, scheelt toch een paar honderd Euro per maand denk ik aan belastingheffing.

    • RNo zegt op

     Hi Ger-Korat,

     ja de Thaise Belastingdienst op de 205 in Korat geeft dan ook RO.21 en RO.22 af. Dat weet ik pertinent van een andere Nederlander omdat die RO.22 nodig had voor verlenging vrjstelling privé pensioen. Belastingdienst Heerlen wil tot op heden deze verklaring ongeacht uitspraken rechters. Anders wordt verlenging vrijstelling simpel geweigerd, zelf meegemaakt.

    • Gerard zegt op

     Mocht je rente ontvangen op je bankrekening, dan kan je met een uitdraai van alle activiteiten op je rekening bij de bank opvragen deze dient gestempeld en getekend door een bank medewerker.
     Over de rente wordt nl 15% belasting ingehouden door de bank ingehouden dat als activiteit verschijnt op je bankrekening. Verder heb je nog een woonadres en paspoort nodig om in het thais taxoffice informatie systeem te worden geregistreerd., ik ging er heen met mijn vriendin en het blauwe boekje en haar ID-kaart voor het woonadres (ik heb geen geel boekje). Dat zou je een RO 21 en 22 op moeten leveren zo is het mij verteld in Chiangmai Tax office.Daarnaast krijg je later een belastingopgave formulier naar je adres opgestuurd. Zoals bekend helpen ze je het invullen indien nodig. Er is een engelse versie te verkrijgen op hun site, ben het even kwijt, bij forms. Is je belastbaar inkomen voor de thaise belastingdienst in ieder geval onder 500.000 betaal je geen belasting hierover.

     • Hans zegt op

      Gerard. Met dank voor je tip. Ik ga deze route volgen. Hoop maar dat een teruggave van 4000 THB aan de voorheffing mogelijk is. Meer heb ik niet betaald. Echter ik hou een zeer vieze nasmaak van de NL belastingdienst met hun al jaren opzettelijke gesjoemel met de vrijstellingen en het extra werk en stress wat ze ons bezorgen.
      Verder hoop ik dat de TH belasting mijn overgeboekte spaargeld vanuit Nederland niet gaat belasten. Heb dit overgeboekt met Transferwise en heb in Nederland mijn spaargeld regelmatig naar verscheidende rekeningen overgeboekt (na 01/01/20 tot aan de transfer datum). Ik ben van plan om van elke betrokken rekening in NL een print te maken vanaf 01/01/2020 met alle mutaties tot aan de Thailand transfer. Hiermee kan ik bewijzen dat al het geld afkomstig is van mijn spaargeld en niet van inkomen. Echter een handtekening van een NL bank employee en een stempel zal niet lukken.
      Heeft iemand hiermee ervaring?

 8. Peter zegt op

  Op een of andere manier voelt het mijnerzijds niet goed belasting te betalen aan Thailand over mijn inkomen, gegenereerd in Nederland. Zoals Erik al schrijft ben je in Thailand belasting verschuldigd over Thais inkomen. Terecht. Uiteraard. Maar ik heb geen Thais inkomen.
  Daarnaast ben je belasting verschuldigd in Thailand over (dat gedeelte van) jouw (Nederlands) inkomen dat Thailand wordt binnen gebracht onder andere voor je levensonderhoud, tevens geld dat je ook benut voor levensonderhoud van jouw eega, jouw gezinsleden respectievelijk de familieleden van jouw eega.
  En niet alleen levensonderhoud- het zijn tevens betalingen voor aanschaf woning, inrichting, vervoer, vakanties, vertier, luxe, etc. Zoals menigeen bekend: in Thailand blijf je betalen.
  Ik kan me voorstellen dat iemand die naar Thailand is geëmigreerd gaat berekenen hoeveel hij bespaart als in Thailand belasting wordt betaald, en hoeveel hij daarmee uitspaart nadat fiscus-vrijstelling door Heerlen is verstrekt. Mij lijkt dat dit de enige reden is om Thailand belastinggeld te gunnen. Tot nu toe lees ik van niemand dat hij dat doet vanwege ethische principes. Maar voor mij hoef dat niet. Ik ga een dergelijke berekening niet maken. Ik hou het bij Nederland. Ik heb er onderwijs en opleiding genoten, heb een goede baan gevonden, ben er langere tijd gelukkig getrouwd geweest. Onze kinderen zijn er zeer goed terecht gekomen. Mijn kleinkinderen plukken op hun beurt alle vruchten van de welvaart die Nederland als westers land biedt, ondanks alle corona-perikelen. Ik woonde op een mooie plek en woningverkoop leverde mij fikse winst op waarmee ik nu vrij en blij mijn oude dag in Thailand geniet.
  Allemaal mogelijk gemaakt door Nederland. Die mij kansen bood. Waarvoor ik dankbaar ben. Aan welk land is nog steeds loyaal ben. Vandaar. Ondanks dat ik geen gebruik meer kan maken van heffingskortingen. Dit is meer dan voldoende al gecompenseerd door wat ik in mijn werkzame leven van 42 jaar voor mijn vertrek uit Nederland als voordelig heb ervaren aan allerlei soorten van belastingaftrek, studiekansen, promoties, gebruik van infrastructuur, gezondheidszorg, etc.

  • john zegt op

   peter, een mooi en nobel standpunt.
   Als je in Nederland werkt mag je een deel van je salaris in een pensioenpot stoppen.Hierover wordt geen belasting ingehouden. Die betaal je later als je van de pensioenpot een uitkering krijgt.
   Dat geldt (nog ?) niet als je in Thailand woont maar er zijn vele andere buitenlanden waar je wel aan de nederlandse fiscus betaalt over je pensioeninkomen!
   Het lijkt heel redelijk dat je over je inkomsten in nederland en waarover je geen belasting hebt betaald, je pensioen bedoel ik, dit in nederland betaalt OOK als je in een buitenland bent gaan wonen.
   Maar wettelijk is het met Thailand (nog ?) niet zo geregeld. Wordt aan gewerkt maar al hee….l veel jaren.

   • chris zegt op

    Tja, niet correct. Ik werk in Thailand en van mij salaris wordt geld ingehouden (een deel voor mij, een ander deel van de werkgever) voor Social Security. Als je meer dan 180 maanden in Thailand werkt krijg je ook een pensioenuitkering tot je dood, nl. 10% van je laatstgenoten salaris. Als je geen 80 maanden heb gewerkt, krijg je het bedrag in 1 keer uitbetaald.
    Een paar maanden geleden nog geverifieerd bij Social Security omdat ik dit jaar met werken in Thailand stop.

  • Francois Nang Lae zegt op

   Het is geen kwestie van gunnen. Er zijn gewoon regels vastgelegd in verdragen tussen landen. Daarin staat welk inkomen in welk land belast is. Als je meer dan 180 dagen in een jaar in Thailand verblijft is een deel van je inkomen daar belast. De Nederlandse belastingdienst zal er geen bezwaar tegen hebben als je dat inkomen in Nederland aangeeft, maar in principe kan de Thaise belastingdienst vervolgens ook belasting over datzelfde inkomen opeisen, als zij volgens het verdrag gerechtigd is tot heffing over dat inkomen. Als je over inkomen waarover Thailand mag heffen in Nederland belasting betaalt, maar in Thailand niet, ben je volgens de Thaise wet belastingontduiker hier. Hoe nobel je redenering ook klinkt, hij klopt niet. Internationale verdragen zijn er nu juist om persoonlijke voorkeuren en interpretaties tegen te gaan en duidelijkheid te scheppen over wie over wat mag heffen.

   • Peter zegt op

    In 2016 vervoegde ik me met mijn huidige Thaise vrouw naar het belastingkantoor te Korat, en wij vroegen de aanwezige ambtenaar mij te vertellen of en hoeveel belasting ik moest gaan afdragen aan de Thai fiscus. Ze pakte een aangiftebiljet, vulde mijn totale Nederlandse inkomen in, haalde daar de AOW vanaf, berekende mijn pensioen naar Thai baht, trok daar weer alle kortingen van af, hield een zeker bedrag over, en meldde dat ik over dat bedrag in Thailand belastingplichtig zou zijn, als ik er voor zou kiezen over mijn pensioen niet meer in Nederland te betalen. Ik meldde haar dat mijn betalingsvoorkeur Nederland betrof. Zij vouwde alle paperassen dicht, gaf mij een papier met PIN-nummer en stempel, haar naam, en handtekening, en zei over een paar jaar maar eens terug te komen, mocht ik van gedachte te zijn veranderd en met de Nederlandse fiscus een accoord bereikt. Ik zei haar daar niet naar te streven. Maipenraai, zei ze, en we wensten elkaar een fijne dag.
    Mijn overpeinzingen:
    A- ik had de stellige indruk dat “men” te Korat niet zat te wachten op een hoop administratief werk.
    B- ik durf te wedden dat als in Nederland aan in het buitenland gevestigde gepensioneerden wel heffingskortingen zouden zijn gegund, er nooit de vraag zou zijn gesteld hoe in Thailand belasting te gaan betalen. In tegendeel, de vraag hoe de Nederlandse fiscus trouw te blijven zou menigeen hoofdbrekens opleveren.

    • RNo zegt op

     Hi Peter,

     ik ben april 2016 naar belastingkantoor Korat gegaan omdat ik RO.22 nodig had voor verlenging vrijstelling. Geen enkel probleem met verkrijgen van PIN en betalen belasting. Sindsdien elk jaar belasting betaald. Overigens mag een Thaise levensverzekering voor maximaal Thb 100.000 ook opgevoerd worden als aftrekpost mits uiteraaard bewijs van Thaise levensverzekering wordt bijgeleverd.

    • Han zegt op

     Ben wel verbaasd dat ze die AOW er af haalden, ik heb begrepen dat ze daar soms moeilijk over doen. Ik laat mijn AOW in nederland op de bank staan, stuur alleen maandelijks mijn bedrijfspensioen op en stuur mijn aow in januari in 1 keer op. Dan is het spaargeld daar hoef je geen belasting over te betalen als je dat invoert. Komt ook op een andere bankrekening om verwarring te voorkomen.

    • François Nang Lae zegt op

     Ik snap je redenering en vind die ook wel sympathiek. Het belastingkantoor hier zei zelfs dat we helemaal niet belastingplichtig zijn. Maar als op enig moment de overheid eens gaat checken of al die farang wel aangifte doen, kunnen ze met het verdrag in de hand alsnog vorderen.
     Jouw overpeinzing A klopt denk ik wel. Die indruk had ik hier ook. Overpeinzing B laat ik voor jouw rekening. Ik voel me er in ieder geval niet door aangesproken. Ik heb geen enkele moeite met belasting betalen (ik zou graag heel erg veel willen moeten betalen;-)), maar niet in 2 landen. Het verdrag laat geen keus, ook al denken sommige belastingkantoren daar anders over.

   • chris zegt op

    Maar volgens mij is 1 ding zeker: het verdrag is er om het dubbel (betekent 2 keer) betalen van belasting te voorkomen. Dus het kan NOOIT zo zijn dat je in Nederland belasting betaalt en vervolgens ook over hetzelfde inkomenen dezelfde grootte belasting in Thailand moet betalen. Het kan wel worden gesplitst.

 9. RichardJ zegt op

  Dan toch maar weer en voor de laatste keer:

  COR = Certificate of Residence = R.0.22 krijg je van de TH Belastingdienst

  Bij de Immigratie haal je letterlijk vertaald: Certify Foreigner Address Report

 10. André Jacobs zegt op

  Beste,
  Alle lof aan deze blog die ik al 7 jaar lees. Maar dit is toch wel even de meest verwarrende post (inclusief de reacties) die er tot nu toe verschenen is. Ik krijg totaal geen beeld hoe de belastingen werken, waar, aan wie, via wie, enz. Gebeurd dit automatisch of niet. Indien ik geen lezer zou zijn van Thailandblog zou ik uberhaupt niet geweten hebben dat ik belasting moet betalen. Als ze me niks vragen, ga ik ook niet betalen. Nu zitten we op de blog eveneens nog met het verschil tussen Belgen en Hollanders, waar het land verschillende uitbetalingen en belastingen int en misschien ook nog verschillende afspraken hanteert met Thaialnd. Ikzelf vul al 18 jaar de belastingsbrieven in van mijn klanten in België. (Geen zelfstandigen, want dat doet de boekhouder). Ik ken de aftrekposten, de belastingsschijven, enz…. alles wat nodig is om een aangifte correct neer te leggen. Sinds 01/07/2018 woonachtig in Thailand, maar nog steeds werkzaam in België als verzekeringsmakelaar. (tot 01/08/2021, want dan op vervroegd pensioen als 61 jarige). Is er niemand die durft te vertellen hoeveel belasting hij dan wel zou moeten betalen, om een idee te krijgen als je 500000 bath inkomsten of 1000000 bath inkomsten hebt. Of een website die een indicatie kan aangeven en waar je de nodige aftrekposten kan vinden. Want ik denk niet dat de belastingsdienst zelf zal afkomen met alle mogelijke aftrekposten; net zoals ze dat in Belgenlandje ook niet doen. Als ik dezebovenstaande info vergelijk met de info van RonnyLatya zijn dossiers over visa perikelen dan is hier nog veel werk aan de winkel ….Mvg André

  • john zegt op

   beste andre, lijkt me toch logisch als je in een ander land gaat wonen dat je je vele zaken afvraagt. Hoe je met je rijbewijs moet omgaan, hoe je met …. Noem maar op. Er is niemand die je dat komt vertellen. Dat is wat heet “een haalverplichting” Geldt dus ook voor belasting.

  • Ger-Korat zegt op

   Dankzij meerdere publicaties in het verleden op Thailandblog weet ik van de diverse vrijstellingen die gelden alsmede de diverse belastingschijven en weet ik van de site van de Thaise Belastingdienst waar je zelf ook nog eens je aangifte kunt indienen. Heb deze informatie gedownload en bewaar het voor als ik over 10 jaar of zo met pensioen ga. Vrij eenvoudig allemaal, de cijfertjes dan, en als je kijkt wat je in Nederland allemaal aan overige vragen krijgt (de niet-cijfer vragen) om uiteindelijk naar de juiste belastingbedrag toe te werken is het in Thailand eenvoudig.

   • Erik zegt op

    Nou Ger, over tien jaar ligt er wel een ander verdrag en zijn er andere regeltjes over welk land mag heffen en over welk inkomen. De mogelijkheden voor beide staten zijn eindeloos! De knelpunten in het huidige heel oude verdrag met betrekking tot de sociale zekerheid zoals AOW en WAO/WIA zullen wel worden opgelost en er zal wel een restartikel in worden opgenomen voor ander inkomen dan in het verdrag genoemd.

    Voor de regeltjes in Thailand kun je de sites raadplegen van de grote adviseurs; Han noemde al Price Waterhouse maar er zijn er meer zoals Mazars.

  • han zegt op

   Kennelijk heb je niet alle voorgaande berichten gelezen want ik heb al eerder aangegeven waar je die aftrekposten kunt vinden.

   • André Jacobs zegt op

    Dag Han, Tochwel, maar de reactie met de link stond er straks nog niet. Ik ga dadelijk eens zien of ik daarmee wijzer wordt.
    Mvg, André

  • Henk zegt op

   Beste André, mijn ervaring: Ik ben in 2014 uitgeschreven in Nederland. In 2019, 5 jaar later, kreeg ik een brief van de Nederlandse belastingdienst, dat ik moest aantonen dat ik in Thailand belasting betaal. Via een R22 formulier. Indien ik dat niet zou doen zou men al mijn inkomen weer in Nederland gaan belasten. Op mijn vraag of ik dan ook weer in de ziektekostenverzekering zou komen heb ik nooit antwoord gekregen. Ben toen direct hier naar een belastingdienst gegaan en belasting hier gaan betalen. Op tijd het R22 gekregen en geen last meer gekregen. Deze procedure herhaalt zich elke 5 jaar.

 11. john zegt op

  ik leef meer dan 180 dagen in thailand, koh chang. Er is een belastingkantoor op het eiland. Bestaat uit twee mensen en een supervisor , ook een mens. Eerste keer dat ik in Thaland belastingplichtig was heb ik gewoon de stoute schoenen aangetrokken en ben wat papieren naar het belastingkantoor gegaan.Had overigens eerder al een belastingnummer gekregen. Overigens helemaal niet zoveel papieren als Hans Bos hier beschrijft .Kan zijn omdat Hans nog geen belastingnummer had. Ik ben gegaan met de volgende papieren. Kopien van de in en uit thailand stempels. Ook kopien van mijn inkomsten in Thailand. Gewoon apart bankboekje met vermelding wat en hoeveel er is binnengekomen. uiteraard paspoort en visumkopie. Verder een overzicht gemaakt van de in en uit data met aantal dagen erachter vermeld plus optelling die dus boven 180 uit komt. Ook een aparte opsomming gemaakt van bedragen die op bankboekje waren binnengekomen en de totaaltelling. Dat was het.
  Ik had me al verdiept in de opstelling van de aangifte. In tegenstelling met wat Hans vermeldt is er ergens, waar weet ik niet meer, een engelse tekst van het aangifteformulier op internet te vinden. En wat daar zo handig bij is, alles staat op precies dezelde plaats als in de thaise variant.!! Dus is gewoon heel makkelijk .
  Op het belastingkantoor was men zeer behulpzaam. Ga maar zitten en we doen het wel even. Is inderdaad een fluitje van een cent ! Men was alleen nogal verbaas over de vrijwillige angifte !! Zeker van een buitenlander !! Moest toen het was uitgerekend een cheque laten maken bij de bank. Cash kon niet !! Ook bank was uitermate verrast. Hadden ze nog niet eerder meegemaakt! Al met al heel makkelijk af te handelen in Koh Chang. Nu wordt ik elk jaar, als ik me met mijn papieren meld , heel hartelijk verwelkomd als een oude bekend. Laatste keer was er een nieuweling op belastingkantoor die even naar voren werd gehaald om kennis met me te maken. Na afloop vreindelijk door het hele personeel gedag gezegd. Gewoon telkens een leek uitje !

  • Sjaak S zegt op

   Ik ging in December met (vervroegd) pensioen. Nou krijg ik mijn pensioen uit Duitsland en ik wist niet of daar dezelfde regels gelden als in Nederland (in principe moet het wel).
   Mijn pensioen bestaat uit een bedrijfspensioen, een beambtenpensioen en een staatspensioen (alles van Duitsland). Het bedrijfspensioen moet in Duitsland belast worden. Het staatspensioen en het beambtenpensioen niet. Die worden automatisch belastingvrij overgeboekt. Eventueel moet ik aan het eind van 2021 belasting betalen of kunnen aantonen dat ik belasting in Thailand betaalde.
   Voordat het zover was, ging ik naar een advocatenkantoor in Hua Hin (Legal Services Hua Hin). Ik had gelezen dat dit iemand op die manier opgelost had: hij liet het advocatenkantoor alles regelen.
   Dat hele grapje zou me rond de 200.000 Baht gekost hebben. Dan zou ik een belastingnummer krijgen, maar verder me nooit druk om belasting moeten maken in Thailand.
   Ik heb dit niet gedaan. In plaats daarvan heb ik gepensioneerde collega’s opgezocht die in Thailand woonden en dezen vertelden me hoe zij hun inkomsten kregen.
   Dus nu betaal ik alleen over mijn bedrijfspensioen belasting, de andere twee pensioenen niets en ik hoef ook niets op te sturen. Alleen al aan de hand van mijn adres, ben ik vrijgesteld van belasting. Dus zo kan het ook. Geen gezeik met Heerlen. Als ik 67 word, dan krijg ik nog een mini-pensioen uit Nederland… dan zie ik hoe het verder gaat.
   Ik weet dat de meesten geen nut hebben bij het lezen van mijn ervaring, maar het is toch goed te weten dat het ook anders kan.

   • Sirc zegt op

    Ja. het belastingverdrag D/TH geeft Thailand het alleenrecht van belastingheffing op de wettelijke pensioenen van D.
    Voor dit inkomen is Th een belastingparadijs. ???
    Hier heeft Thailand echter het alleenrecht van belastingheffing. Het oefent het alleen niet uit.
    Maar ik ken niemand die daar zijn D inkomen uit wettelijke pensioenen aangeeft.

    Betriebspensioenen zijn belastbaar in D. Maar het belastingtarief is relatief laag.

    Maar rijke gepensioneerden profiteren dubbel als
    ze ook de inkomsten uit vermogen niet aan.geven.
    Legaal als de inkomsten pas in het volgende jaar worden overgedragen.

    Ik ben dubbel gestraft na mijn terugkeer in NL. Slecht weer en belastingen ten bedrage van een modaal inkomen.

    Geniet van uw tijd in het land van de glimlach.

    • TheoB zegt op

     Als iemand belastingen ten bedrage van een modaal inkomen moet afdragen denk ik zomaar dat die persoon een belastbaar inkomen plus vermogen heeft van 6 (of is het zelfs 7?) cijfers vóór de komma.
     Ik heb daarom geen medelijden met Uw verplichte financiële aderlating.

 12. hans zegt op

  iemand die geld van je tegoed meldt zichzelf toch wel? ik begrijp niet dat mensen zichzelf gaan aanmelden om belasting te gaan betalen in thailand, zeker niet degenen die huizen bouwen, nieuwe auto,s en bromfietsen aanrukken en hele families of halve dorpen onderhouden,

  • Francois Nang Lae zegt op

   Klopt. Immigration meldt zich ook zelf wel, dus waarom zou je daar uit jezelf heen gaan? Gewoon wachten tot ze langs komen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website