Songkran, het Thaise nieuwjaar, begint op 13 april en duurt drie dagen. Van alle festivals is het traditionele Thaise nieuwjaar het leukste om te vieren. Zowel Thai als buitenlandse toeristen zijn in feeststemming. Velen kennen Songkran vooral van het watergevecht. Toch is Songkran veel meer dan dat.

‘Suk-San Wan Songkran’ oftewel Gelukkig Nieuwjaar. Songkran is oorspronkelijk bedoeld om Boeddha te eren en te vragen om een goed regenseizoen met een overvloedige oogst. Thai maken hun huis schoon, ouders en grootouders worden bedankt en respectvol geëerd en het is tijd voor goede daden.

Op de eerste dag van Songkran gaan Thai naar de tempel om aalmoezen te schenken aan de monniken. Hiermee verrichten zij de eerste goede daad van het nieuwe jaar, het is voor Thai belangrijk om het jaar goed te beginnen. Een andere manier om merits te verdienen tijdens Songkran is door het vrijlaten van vissen en vogels. Wanneer je een dier zijn vrijheid geeft is dat een verdienste, die jouw karma positief beïnvloedt.

In veel steden zijn er tijdens Songkran optochten van kleurige praalwagens. Vlak voor de parade vindt er ook een Miss en Mister verkiezing plaats. De winnaars mogen vervolgens deelnemen aan de parade.

Voor het feest begint is het traditie om terug te keren naar je geboortehuis. Kinderen tonen respect aan ouderen en grootouders door water over de handen te gieten. Thai kunnen dat doen bij iedereen die ouder is dan zij zelf zijn en vooral bij personen die zij respecteren of willen bedanken, zoals leraren of andere familieleden.

Bij de tempels zijn er ceremonies waar er rozenwater over Boeddhabeelden wordt gegoten en over de handen van monniken.

Een andere traditionele activiteit tijdens Songkran is het maken van zand pagodes. Bij deze lokale wedstrijden strijden families om de eer wie de mooiste pagode van zand heeft gemaakt.

Zoals je kunt lezen is Songkran meer dan alleen met een waterpistool de weg op gaan.

 

1 reactie op “Songkran is meer dan alleen water gooien”

  1. Aad Pronk zegt op

    Weet iemand of er dit jaar nog songkran gevierd wordt in Amsterdam en zo ja, waar en wanneer ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website