Nog even en dan is het weer Songkran in Thailand. Sommigen zien er naar uit en anderen zien er als een berg tegen op. Hoewel de lengte van het feest per plaats in Thailand kan verschillen spant Pattaya de kroon.

Songkran wordt in Pattaya namelijk niet slechts van 13 tot en met 15 april gevierd, maar officieel van 13 t/m 19 april en feitelijk begint het twee dagen eerder al een beetje. Dat is alles bij elkaar dus geen drie maar negen dagen.  

Op deze website staat wat uitgebreidere informatie over de betekenis van Songkran voor Pattaya: www.inpattaya.org/songkran-pattaya-2015-wan-lai-pattaya-guide

Fransamsterdam maakte een verslag van het Songkranfeest in Pattaya in 2011, dat kan je hieronder lezen.

‘Ernstige onlusten in Pattaya’

Gisteren is, zoals al enige tijd werd gevreesd, in geheel Thailand de Songkran uitgebroken. Oorspronkelijk duurde dit van 13 tot en met 15 april, maar dat is nu eigenlijk alleen nog in Bangkok het geval. In de rest van het land is de duur veelal uitgebreid tot 5 dagen. De laatste twee dagen heten dan Wan Lai. Zo ook natuurlijk in Pattaya, alleen vinden ze dat hier nog niet genoeg, dus beginnen ze op 18 april vrolijk aan het 2 dagen durende Pattaya Songkran Festival. En eigenlijk vinden er in Pattaya vanaf 11 april al regelmatig schermutselingen en inleidende beschietingen plaats. Daarmee komt de totale duur in Pattaya op 7 tot 9 dagen.

Ik heb te doen met toeristen die op de dertiende nietsvermoedend en ongetraind bij de gevechtshandelingen betrokken raken. Velen geven zich direct over en drinken een biertje, waarbij ze dan hoopvol vragen of het de laatste dag is. Als je dan vertelt dat er nog zes dagen volgen wordt er al snel gedreigd met desertie.

Vooralsnog zijn er door de rebellerende partijen geen eisen gesteld, naar verluidt om tactische redenen. Immers, een eventuele onverhoopte inwilliging daarvan zou nopen tot een vroegtijdig einde van de strijd, en daar zit men nou net niet op te wachten.
Het is een ware Guerilla-oorlog, met man tegen man (c.q. vrouw) gevechten op iedere hoek van de straat. De strijdende groeperingen zijn te onderscheiden in statische eenheden, voornamelijk opererend vanuit Beer-Bars, en mobiele brigades, die zich per pick-up truck door de stad begeven. Bij gelegenheid van een passerend Baht-busje met over het algemeen weerloze toeristen worden de krachten gebundeld. Winkelcentra worden als minder geschikt ervaren, ze zijn per auto lastig toegankelijk en de enige tanks die ze hier hebben zijn watertanks, net als in Nederland. Daar rijd je geen winkelcentrum mee binnen. Die watertanks komen overigens goed uit, want de munitie bestaat geheel uit water.

Zo staan er bij de Wonderful 2 Bar vijf manshoge watertonnen, die voortdurend bijgevuld worden. Om de effectiviteit te verhogen worden telkens grote blokken ijs in de tonnen gegooid, zodat de temperatuur van het water net boven de nul graden ligt. Aparte trucks met megablokken ijs rijden af en aan en voor een kleine bijdrage in de wedde van 100 Baht wordt er een stuk van 60x30x30 cm voor je afgehakt. De bewapening is zeer divers. De kleinsten lopen rond met een emmertje zoals wij vroeger meenamen naar het strand, de felgekleurde (half-)automatische wapens met oppompsysteem zijn zeer geliefd bij de jeugd tot een jaar of 14 en de grote jongens (tot 88) doen het met een PVC buis van 60 cm lengte en een doorsnee van 4 1/2 inch, die uitgaat van hetzelfde principe als de injectiespuit. Bij de dames is erg in trek een handwapen met aan de voorzijde van de loop een klein parapluutje ter zelfbescherming. Erg elegant mag ik wel zeggen.

Alvorens toe te mogen treden tot een peloton wordt men ritueel gedoopt, dat wil zeggen dat je gezicht wordt ingesmeerd en je T-Shirt bij de nek naar achteren wordt getrokken. Dan wordt er een emmer water in de ontstane opening gegoten. En neemt u van mij maar aan, of het nou 32 klein nulletje C is of niet, water van net boven nul is echt ijskoud. Vervolgens koop je een wapen naar keuze, daar doen ze hier niet moeilijk over. Ook in een zorgvuldige selectieprocedure is voorzien, er wordt een diepgaand psychologisch onderzoek ingesteld en zonodig wordt je heropgevoed. Dat gaat als volgt: Men stelt een vraag in de trant van: “Gaan we ze er flink van langs geven?” en als je daar voldoende enthousiast op reageert ben je geslaagd. Mocht er ook maar lichte twijfel zijn dan word je hoofd, alvorens men de vraag nogmaals stelt, enige tijd ondergedompeld in zo’n ton met ijswater, en dan piep je wel anders. De meeste komen hier wel doorheen en dienstweigeraars heb ik nog niet waargenomen.

Tegen een uur of drie begint het verkeer op Second Road langzaam vast te lopen, hetgeen niet in het voordeel is van de toeristen in de Baht-busjes, die dan wel een erg makkelijk doelwit worden. Maar mocht je überhaupt de illusie hebben droog van A naar B te komen, vergeet dat maar, dus het maakt allemaal toch niet veel uit. Het domste wat je kunt doen is je neutraal opstellen, je wordt dan uiteindelijk net zo drijfnat, maar je hebt een stuk minder lol. De partijen zijn een dagelijks bestand van zonsondergang tot zonsopkomst overeengekomen en de indruk is dat dit redelijk wordt nageleefd.

Het aantal doden in het hele land zal naar verwachting ook dit jaar weer ongeveer 600 bedragen, terwijl het aantal gewonden doorgaans tussen de 30.000 en 40.000 ligt. Het gaat hierbij voornamelijk om slachtoffers ten gevolge van logistieke operaties (lees: verkeersongevallen).

Enerzijds doen mensen vaak een paar passen opzij om aan een waterstraal te ontsnappen, waarna zij op de onverwacht ingenomen locatie door een auto worden platgereden, anderzijds viert men e.e.a. vaak in familiekring, waarna er ‘s avonds flink nagepimpeld wordt en de – lange – autorit naar huis fataal wordt.

U bent gewaarschuwd!

24 reacties op “‘Ernstige onlusten in Pattaya’”

 1. Henk zegt op

  Het is heel leuk om het eens te hebben mee gemaakt,maar persoonlijk mag het van mij na drie dagen wel afgelopen zijn.

 2. Joost Jongen zegt op

  Hier in de Isan (Buriram) is het ook drie dagen, van 13 t/m 15 april en dat is lang zat.

 3. Gerard zegt op

  Advies: kom naar Phuket . . slechts één avond de 12e en één volle dag de 13e. .verder ECHT niets . .

 4. adje zegt op

  Zo zouden alle gevechten in heel de wereld moeten zijn. Weg met alle wapens. Lang leve het waterpistool.

 5. stevenl zegt op

  Op Phuket slechts een dag, de 13e, heerlijk. Lekker een dagje uit en water spelen, en dan weer verder met het gewone leven, voor toeristen en inwoners te overzien.

 6. John Chiang rai zegt op

  Ik ben helemaal geen zuurpruim,en hou graag van een leuk feestje,maar zes dagenSongkran vindt ik erg overdreven. Op het dorp bij ons komen meestal de famlilieleden uit andere delen van Thailand,en de rest der wereld reeds twee dagen vroeger naar huis. Dit naar huis komen wordt meestal meteen gevierd met uitbundig zuipen,en als je als farang te kennen geeft,dat je na drie dagen,liever een alcohol pause maken wilt,ben je voor de meeste Thais een bijzondere snijboon. Heerlijk zes dagen drijfnat en bezopen rondlopen,dat is echt super sanuk,waar veel farangs niets van begrijpen.

 7. Henk Hauer zegt op

  Wij verblijven in Bang Kraut gedurende de Songkran. gaan 11 April en rijden terug waarschijnlijk 20 April.
  Hier is het een dag.

  • Wim van Doorn zegt op

   Waar ligt Bang Kraut en hoe kom ik daar per openbaar vervoer?

   • adje zegt op

    Ban Krut ligt ten zuiden van Hua Hin. Ik denk een km of 40 verder. Langs de kust heerlijk vertoeven. Geen idee of het bereikbaar is met openbaar vervoer.

    • Wim van Doorn zegt op

     Zeer bedankt. Ik ga mij orienteren of ik daar per boot van Pattaya naar Hua Hin (en verder per spoor?) kan komen. Ik weet in Pattaya een uitstekend reisbureau. Ban Krut. als ik dit uitspreek .valt me nu pas op. als `bankroet´ is dat een makkelijk te onthouden naam.

   • lung addie zegt op

    De schrijver zal wel Ban Krut bedoeld hebben. Ja sommigen nemen het niet zo nauw met de schrijfwijze en dan kan je het het bedoelde natuurlijk nergens terug vinden.
    Ban Krut ligt ten zuiden van Hua Hin en behoort tot dezelfde provincie, Prachuap Khiri Khan. Er is een treinstation maar naar mijn weten stopt enkel de boemeltrein ( stoptrein ) hier. Het ligt trouwens aan de kust en heeft mooie rustige stranden en aan resorts is er een gebrek. Met Songkran is vooraf boeken geraadzaam want vele Thaise mensen, welke het veel duurdere Hua Hin mijden, komen hier rond deze tijd met vakantie.
    Met de bus is het ook bereikbaar maar dan moet je wel in Ban Saphan de bus verlaten en van hieruit met een taxi of ander vervoer verder naar Ban Krut.

 8. Wim van Doorn zegt op

  Nu wil ik weten op precies welke 9 dagen het dit jaar in Pattaya en Jomtien onveilig zal zijn. Bovendien lees ik hier voor het eerst dat er des avonds niet met water gespoten zou worden. Dat wist ik niet; ik kom zelden na (een half uur na) zonsondergang buiten, dus deed dat ook niet op vorige Songkrandagen.
  . Barbarij
  Gelukkig moet ik op 3 april a.s. naar het immigratiekantoor, dan is de ellende bij mijn weten nog niet losgebarsten, en ik hoop dat ook op 5 april a.s. er nog geen Songkran gevierd gaat worden, want dan moet ik naar Bangkok (ondermeer naar de Nederlandse Ambassade daar). Voorts: omdat dit wat dan heet `feest` zo lang voortduurt, en ik niet (veel) langer dan voor 5 dagen eten kan inslaan, wil ik precies de dag voor het begin van deze barbarij kunnen shoppen en de dag daarna, en op ja dan ook maar op de middelste avond daarvan.
  . Oorlog
  Ik maakte voor het eerst in 2004 een Songkran mee, ook toen in Pattaya. (Vanaf 2005 tot nog betrekkelijk kort geleden verbleef ik elders in Thailand). Ik heb de indruk dat na 2004 het pas menens is geworden met dit festijn in Pattaya. Wat ik vorig jaar zag was in feite het gebruik van geweldsgeschut. Toegegeven kogels zijn erger dan gutsen water, maar doden vallen er toch wel. Volgens mijn beperkte waarneming zijn het vooral de ruige farangs die de trend hebben gezet. Ja, en de Thaise commercie doet de rest, voornamelijk door het leveren van het grove geschut (de Kalasnikov`s zeg maar) en het (dikwijls) ijskoude water als af te schieten kogelregen, en de inzet van rijdend materieel als oorlogstank. In 2004 had dit feest in Pattaya nog iets kinderlijks. Dat was goed te velen. Tien jaar nadien echt niet meer.

 9. KLAUS HARDER zegt op

  Even een groot compliment voor de Thaise bevolking in Pattaya en Jomtien. Maak ik beleefd duidelijk voor mij hoeft het niet zo nodig en blijf staan, reactie is loop maar gewoon door dan, af en toe een enthousiaste jongedame die me met brede glimlach toch ‘ wat besprenkelt ‘ en witte plek op mijn wang toevoegt. En dat is leuk ….. die pleuris (sorry) toeristen die het allemaal als een gelegenheid zien om hun hooligan-mentaliteit legaal uit te leven …. ik had bijna een keer iemand een knal op zijn hoofd willen geven (ja, ik ben van duitsen bloede) maar gelukkig niet gedaan, straks word ik opgepakt door de Thaise politie ! ;O) Phuket lijkt me wel leuk, kort en krachtig !

 10. Danzig zegt op

  Voor de mensen die het feest willen ontwijken: in Narathiwat wordt het niet gevierd. De gouverneur heeft al jaren geleden besloten dat het niet bij de lokale cultuur past i.v.m. de moslimbevolking, voor wie het verboden is om songkran te vieren.

 11. Jos zegt op

  Tip,boek een reisje naar koh samui, silverbeach 1 dag, ja 1 dag , voor de rest geen water of moest van de hemelsluisen zijn. Maar blijf uit de centrums.

 12. Jack G. zegt op

  Ik ben benieuwd hoe deze veldslagen dit jaar gaan in dat stadje van Frans Amsterdam. Ik heb begrepen dat er nu happy zones zijn. Dus dan neem ik aan dat het daar droog is en dat de politie en het leger daar streng toezien dat de kwaliteitstoeristen geen gevaar lopen op een nat pak door deze onlusten.

 13. Hennie zegt op

  Aan woordenlijst toevoegen weer schoonkrab weer lekker ravotten met water en je weer heerlijk uitleven samen met de familie
  en gelukkig duurt het hier 4 tot 5 dagen echt super kan me niet lang genoeg duren tis een genoegen om mee te doen en ja word ook gedronken en optochten ect en dat terwijl het dikke 40 graden is …. mij hoor je niet klagen maar ik ben dan ook vrolijk op gegroeid en hou wel van plezier… oplossing om het te ontwijken neem een paar dagen een reisje naar een buurland
  voor de rest veel plezier gewenst geniet er van

 14. Wil zegt op

  Ik lees net dat het in Phuket een avond en een dag is en wel de 12e s ‘avonds en de 13e
  overdag en avond. Nu dat is in Samui ook het geval en zou in het hele land zo moeten zijn.
  Dat zou heel veel doden schelen.

 15. Rene zegt op

  Ik vind het een leuk festival, maar als je er niet van houdt is er bijna geen ontkomen aan.
  Als je niet als toerist gaat, maar als partner zie je snel genoeg waarom er zoveel verkeersslachtoffers vallen. Als ik met mijn vriendin familie of vrienden bezoek (vaak met de auto) dan is het bijna moeilijk om niet te drinken. Vrijwillig alcohol drinken is er niet bij, want het is bijna verplicht om mee te drinken. (groepsdruk) Al helemaal de zelfgestookte drank doe ik niet aan mee. (bij een fout in het proces kan giftige alcohol ontstaan)
  Als ik dan toch gewoon water wil wordt er zeer gek gekeken, alsof ik niet helemaal 100% ben. Als nuchtere Brabander wil ik mijn rijbewijs/gezondheid niet riskeren.
  In noord Thailand zijn er veel boeren families die sonkran zien als mooie gelegenheid om hun hobby (drinken) 3 weken of zelfs langer uit te kunnen oefenen. Men wacht toch op de regen om de nieuwe rijst in te kunnen planten. Bij warm weer smaakt de drank ook beter.

  Alcoholisme zie ik als een grote plaag en mede de oorzaak van armoede.
  Manlief geen zin om te werken, auto in de kreukels, enz.

 16. Louvada zegt op

  Blijkbaar is er veel interesse zo te lezen. Ik vind het gewoon belachelijk van zoveel waterverspilling. Het is nu de droogste periode van het jaar en toch…. Bovendien het alcoholisme , een hele hoop zatte mensen. Het is niet ongekend dat er af en toe zware vechtpartijen losbreken met alle gevolgen van dien. Ik hoop dat de politie paraat is en strenge controle’s doen.

 17. colin de jong zegt op

  Dat achterlijke en labiele gedrag van farangs irriteerd mij nog het meest. Een dag is meer dan genoeg en het is een schande dat er zo met het kostbare goedje wordt omgesprongen in het droge seizoen, waar water heel schaars is. Pattaya ga ik snel ontvluchten want heb genoeg randdebielen gezien buiten het water seizoen.

 18. theoS zegt op

  In Sattahip duurt het maar een halve dag, van 1200 uur tot 1700 uur dus van twaalf tot 5 ‘ middags. Elk jaar op de 17e april. En dan alleen in het Centrum.

 19. Wim van Doorn zegt op

  Deze reactie van Colin de Jong heeft wel helemaal, maar dan ook helemaal mijn instemming. Vooral in Pattaya hebben de farangs het oorspronkelijk puur Thaise feest overwoekerd met hun geweldadige gedrag. En met hun grootschalige verspilling van water (nota bene water!) dan ook nog. Ik heb gelukkig geen contact met dit soort medelanders, en soortgelijke andere expats, en voor zover ik dat had – eenmalig was dat – afgekapt. Onbegrijpelijk dat ik sociaal verplicht zou zijn mij onder hen, dus op hun niveau, te begeven (hoewel juist dat te – moeten – doen mij is voorgehouden). Maar ja op de waterdagen kun je letterlijk niet vrijelijk om dit type mens heen. Zolang ze naar hun louche kroegen gaan (al dan niet met uitgerust met als slagwapen te gebruiken biljartstokken) en naar de hoeren, heb ik geen bemoeienis met ze (en van ze), ik kan gewoon de bars en kroegen voorbij lopen (en dat doe ik dan ook), en thuis verplicht te zijn om naar het voetballen en andere programma´s te kijken van typisch hun interesse, hoef ik al helemaal niet (en doe ik dan ook niet). Maar gewoon de straat als verbindingsweg naar bestemmingen zoals de supermarkt van mijn keuze of naar het busstation, dat is bij uitstek openbare ruimte, die niet alleen hun ruimte is om gebruik van te kunnen maken, maar ook de mijne. Dat je voor mijn part op een enkele (woens?)dag in het jaar het toestaat een waterfestijn te houden op het strand (het zeewater te gebruiken in plaats van leidingwater) en dat onder politietoezicht, zou kunnen. Ik beoog (en betoog) niet een ander zijn lol (wat die ander vindt dat zijn lol is) af te nemen, een proleet mag ook zijn plezier hebben, maar de manifestatie daarvan mag niet het straatbeeld overwoekeren.

 20. Danzig zegt op

  Ik raad iedereen aan met songkran naar Angeles City te gaan. Daar wordt niet alleen dit festijn niet gevierd, ook biedt de stad wat wij allemaal zoeken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website