De wijnen van Silverlake
De wijnen uit de Thaise wijngaard Silverlake, niet ver van Pattaya gelegen, zullen de echte kenner niet bekend in de oren klinken. Tot een aantal jaren geleden waren de Thaise wijnen in vergelijking tot de meer bekende wijnlanden nog inferieur en voor de liefhebber nauwelijks drinkbaar.
Inmiddels is men aan een inhaalslag begonnen en is de kwaliteit met sprongen omhoog gegaan. Jammer echter dat vanwege de veel te hoge belastingen men internationaal niet aan de bak komt. Je zou mogen verwachten dat de regering dit inlandse product toch een kans zou moeten geven. Zelfs gerenommeerde Thaise restaurants schenken nauwelijks of geen aandacht aan de Thaise wijnen. Op de hellingen van de heuvels rondom Nakhon Ratchasima, de streek bij Loei en niet te vergeten de wijngaard bij Hua Hin zijn gebieden waar men de juiste druivensoorten en de bereidingstechniek onder de knie begint te krijgen en waar de kwaliteit de goede kant op gaat.
Silverlake
Het is een leuk uitstapje om vanuit Pattaya de Silverlake wijngaard te bezoeken. Per brommer is de afstand met gemak te overbruggen.Highway nummer 3 richting Sattahip volgend staat na ongeveer 15 kilometer de afslag naar Silverlake aangegeven. Vanaf dat punt is de 6 kilometer lange route naar de wijngaard qua natuurschoon ook heel wat aantrekkelijker. De wijngaard heeft een oppervlakte van 1200 rai (192 hectare). Het bedrijf verschaft werkgelegenheid aan ongeveer 200 mensen.
Ondanks dit groot aantal personeelsleden valt het op dat de verzorging in vergelijking tot bijvoorbeeld Europese wijngaarden te wensen overlaat. Het gras en onkruid groeit weelderig tussen de wijnranken, iets dat bijvoorbeeld in wijnland Frankrijk onvoorstelbaar is.
Eigenaar
De eigenaren van het wijngoed zijn de in Thailand welbekende ex-actrice Supansa Nuangphirom en haar echtgenoot.
Bezoeken aan de Verenigde Staten vormden de inspiratiebron om de wijngaard op te starten. Als bekende actrice maakte Supansa handig gebruik van haar populariteit om Silverlake als locatie voor bekende Tv-series te gebruiken. Het aanwezige waterreservoir en de nabijheid van een plaats als Pattaya was bepalend voor de aanleg van de wijngaard op deze plek. De mooie omgeving, de aangelegde bloemperken en andere versieringen, variërend van kunstuitingen tot een echte windmolen hebben ertoe bijgedragen dat Silverlake in de loop der jaren tot een toeristische bestemming is uitgegroeid.
De wijnen
Samen met mede blogger Bert Gringhuis maakte ik de trip op onze Hondaatjes en beiden wilden wij toch ook iets meer van de daar geproduceerde wijnen aan de weet komen. Dus op naar het proeflokaal. Silverlake produceert vier wijnen, te weten twee witte en twee rode wijnen. Ook op het wijngoed, direct bij de producent, zijn de wijnen niet bepaald goedkoop te noemen. De witte wijnen: Silverlake 2011 Chenin Blanc 1100 baht per fles en de topper Private Reserve 2010 maar liefst 2.300 baht per fles. Rood: Classico Shiraz 2012 per fles 1.200 baht en voor de Tango Shiraz-Cabernet-Sauvignon 2012 moet je 1.300 baht per fles neertellen.
Een bezoek aan een wijngaard zonder te proeven is onvoorstelbaar. Dus lieten we een witte Silverlake 2011 -per glas 220 baht- en een rode Classico -per glas 240 baht- zachtjes en langzaam naar binnen glijden. In het intieme proeflokaal waren wij de enige gasten. Waarom de gemiddelde Thai het hier laat afweten laat zich raden. Bij die twee glazen lieten we het, want ook op onze brommertjes met de wind rondom de oortjes dien je verstand te gebruiken en de veiligheid in acht te nemen.
Kortom: de wijn was redelijk. Doch in vergelijking met de in Europa verkrijgbare wijnen van dezelfde kwaliteit uit andere bekende wijn producerende landen is de Thaise wijn viermaal duurder.
Nee; een echt populair wijnland zal Thailand vooralsnog niet worden.
– Herplaatst bericht –
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
- Bangkok17 september 2024Wandelen door Chinatown
- Bezienswaardigheden28 juli 2024Wat Sothon, de marmeren tempel
- Bezienswaardigheden16 juli 2024Hariphunchai National Museum in Lamphun
- Bangkok22 juni 2024Benjakitti park, een groene long in Bangkok
En dat te bedenken, dat je in Aldi – Lidl Frankrijk al voor onder de € 2,00 al een best redelijke wijn hebt.
Als bulk… kost dat spul nog geen E 0,40 per ltr.
Gek he, dat die Thaise bovenlaag zo schat- en schat rijk geworden is.
Ja maar deze wijn is in Nederland gebotteld. Niet altijd maar wel vaak. Het grappige is dat er simpel gezegd druivensap met alcohol en poeder word gemengd. Het zal niet zo gaan zoals ik het schrijf maar wel zoiets. Vandaar dat de huiswijnen bij supermarkten ieder jaar hetzelfde smaken. Met wij van een wijngaard zal dat een zeldzaamheid zijn.
Heel leuk maar erg jammer van die belachelijke prijzen.
Ik heb ooit een rode wijn gedronken in Pattaya uit een wijngaard in Loei.
Het leek waarachtig wel een Barolo. In Nederland niet te koop onder de 40 euro
bij de wijnhandel en in restaurants minimaal 100 euro een fles. Helaas heb ik geen
foto gemaakt van de fles. Was een wereld klasse wijn.
Een aantal jaren terug is de belasting op wijn in Hong Kong aanzienlijk verlaagd
omdat de Chinezen nu ook massaal aan de wijn gaan. Het lag in lijn met de verwachting
dat dit in Thailand ook zou gebeuren. Helaas het de Thaise overheid het tegendeel gedaan en
de toch al veel te hoge belasting op wijn weer extra verhoogd. Waarschijnlijk onder het motto dat alles
wat ferang is, vreselijk duur gemaakt moet worden.
Als je na de Wine Connection in Bangkok gaat op de Sukhumvit zie je veel jongere Thaien op een zaterdagavond menig flesje wijn weg drinken. Ik denk studenten en jonge generaties uit voorstaande families.
In de Filipijnen koop je een aardig flesje Merlot bij de slijterij voor 350 bath, daar ben je in Thailand al gauw 2-3 keer zoveel voor kwijt.
TAK
Ben een paar keer wezen eten in het mooie restaurant, bijna geheel omgeven door glas, wat bij de parkeerplaats op de Silverlake wijngaard is gevestigd. Het eten en de bediening waren prima en de wijn, de witte Silverlake 2011 uit het artikel, was inderdaad best redelijk maar prijzig. Heb geen flesje mee naar huis genomen, dan koop ik liever voor minder geld een geïmporteerde wijn uit Argetinië, Chili of Australië. (bv. een Hardy’s chardonnay). De auteur noemt ook de naam Loei, ben ik ook geweest en wel naar de wijngaard “Chateau Loei”. Weliswaar een 2 of 3 jaar geleden en toen mochten we één minimaal glaasje van de toen goedkoopste (maar in mijn ogen peperduur, ongeveer 1400 Bath per fles) witte streekwijn proeven. Smaken verschillen maar het leek wel of ik azijn te drinken kreeg. Geen succes dus. Soms zijn er in winkelcentra in Pattaya en Bangkok promoties van Thaise wijnen, lage prijzen maar de smaak kan mij niet bekoren. Overigens wil ik degenen, die van plan zijn om vanuit Pattaya/Jomtien per motorbike naar Silverlake willen gaan, waarschuwen voor politie controles op Sukhumvit Road richting Silverlake en Nong Nooch. Ik zie daar heel vaak politie staan, die bijna alle motorbikes aanhouden en controleren op rijbewijs etc. Zorg dus dat alles in orde is. En Joseph, bedankt voor het artikel.
Ik rij regelmatig langs het langzaam expanderende silverlake. Een aantal jaren geleden hadden zij een paar stalletjes waar druiven verkocht warden. Wat vreem gezien de jonge ranken waar geen druif aan te bekennen was. Toen viel my een enorme stapel lege druiven dozen op, van een andere locatie. Nu vraag ik mij af of wat wijn betreft het geen ge relabelled flessen van elders zijn waar de prijs flink van verhoogt is. Het restaurant is ok, maar ook wel aan de prijs voor het gebied. Nog aardige anecdote. vrienden van ons die daar gingen lunchen moisten van het schamele bedienden toilet gebruik maken omdat het (dames) toilet ofgevrolijkt was en alleen voor een hooggeplaatst persoon die ze die middage verwachten
Hi Jan,
Ja, helemaal mee eens.
Soms heeft Friendship aanbiedingingen, veel chileense welke wij heerlijk vinden, die je moet proberen en deze voor een redelijke prijs.
Alleen moet je daar met een flesopener naar toe gaan, op de parkeerplaats proeven en wanneer goedgekeurd, DIREKT weer naar binnen gaan en de rest kopen.
Wij hebben al zo vaak onze neus gestoten dat alles weg was.
Het is onze zegge 1 mal gelukt de aanwezige flessen te kopen.
Maar ja, wij zijn ook zo vlug als……
LOUISE
Deze week in Lotus Hua Hin aantal flessen Silverlake gekocht…. 135 en 139 bath.. Vindt het lekkere wijn. Staat als goedkoopste in de rekkken. Ze hebben er met een kruidenmix, die vind ik maar niets…deze kost bijna 200 bath. Proef zelf ook eens…
Dat kan echt geen silverlake zijn! En kruidenwijn? Wat is dat voor iets? Ik kocht vorig jaar 6 flessen rosé – ik denk aan 600 per fles. Niet slecht, maar met een te hoog alcohol gehalte (16° denk ik).
Ik heb intussenngelezen dat de hele befoening fake is en dat de wijnen uit Australië komen. Zou me niks verbazen.
Je reageert op een reactie uit 2014, dus wat prijzen betreft is er wet wat veranderd, kennelijk….
Thailand heeft een heel lekkere wijn in zijn achtertuin, Peter Vella rood, of wit, heerlijk wijntje( voor mij althans) redelijk geprijsd, 790thb voor 4 liter. Verkrijgbaar bij oa. Makro en BigC.
Proeven!!
Sorry maar wijn in dozen… in feite weet je nooit wat je drinkt en is de samenstelling soms bedenkelijk.
Peter Vella is nepwikn, gemaakt van andere vruchten, beet druif, misschien 20%[
Volgens mijn laatste gegevens ( van een Silverlake werknemer) komt de Silverlake Wijn niet meer van Silverlake zelf maar van een andere “wijnboer” welke wel hun druiven gebruikt. Wij wonen hemelsbreed ( as the births fly) 4km er vandaan maar het is en blijft een mooi landgoed waar nu ook een groot waterpark in de stijgers staat ( Rusland invester) de tweede in een straal van 5 km. Big C aan Pattaya heeft nu een pracht droge witte wijn uit Australie voor minder dan Bath 300 per fles.
Silverlake wijn ; gewoonweg niet te drinken, hoostens goed om wijnazijn te maken
Het aantal liters druivensap wat men daar verkoopt kan nooit kloppen met de opbrengst te plaatse !
In mijn ogen allemaal dikke comerciele nep ,maar ja T.I.T
Zelfde verhaal voor de Mont Clair. Is inderdaad wel goedkoper maar als je er de ganse avond van drinkt heb je de volgende dag gegarandeerd koppijn. De samenstelling is dus bedenkelijk, in Nederland en België dacht ik dat die getest is en niet mag ingevoerd worden wegens de samenstelling, mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. In Thailand is het belangrijkste dat ze de taks kunnen binnenhalen de gezondheid speelt niet zo’n grote rol.
Mont Clair noem ik “CHATEAU MIGRAINE”.
Gebruik dit enkel om een marinade te maken.
Jammer, wil hem graag importeren (of kopen bij importeur) en schenken bij Kim´s Kitchen Zaltbommel, maar vooralsnog is dit gezien de hoge prijs onhaalbaar.
Als je de wijn uit Thailand importeert in Nederland, dan hoef je al die accijnsen niet te betalen. De prijs per fles zal dan aanrmerkelijk lager zijn.
Ook de EU heft accijnzen op wijn – naast de invoerrechten en de BTW, dus reken je niet te snel rijk………..
Bert, hangt er van af hoeveel accijns en BTW er in Thailand op zit en of die accijns en BTW niet teruggegeven worden, of niet geheven, als het product voor export bestemd is. In NL komt er pas accijns en BTW op als het bestemd is voor de binnenlandse markt.
In dat geval komt het product vrij van accijns in NL aan en of er dan in NL accijns op komt (BTW komt er zeker op!) hangt af van de NL wetgeving.
Als je bij Wine Connection dan een heel redelijke Bordeaux of Italiaan kunt krijgen voor rond de 750 THB dan is de keus heel snel gemaakt. Maar ik vind de meeste Californische of Australische rode wijn al niet te zuipen, aan Peter Vella, Montclair en Silverlake waag ik me helemaal niet.
Zoals met alles in Thailand is niets zoals het lijkt, zo ook met Thaise wijn. Het proces van wijn maken in Thailand is kinderlijk eenvoudig. Overschotten van bulkwijnen worden in het land van herkomst (Frankrijk, Australie, Afrika enz.) ingedikt tot een pasta. Deze pasta wordt voor een prikje verkocht aan bedrijven, in dit geval, in Thailand. Hier voegt men vervolgens water suiker en gist toe en laat de boel weer vergisten, en voila, van 1 liter pasta maak je dan weer 12 to 15 liter wijn, kostprijs enkele dubbeltjes per liter!! In hobbywinkels (in Nederland en Belgie) voor het zelf maken van bier en wijn is deze pasta overigens ook gewoon te koop. Op deze wijze krijgt die dure Thaise wijn toch wel een erg naar bijsmaakje.
Leukei nformatie zo alles bij elkaar. In de 18 jaar dat ik in Thailand woon heb ik in het begin en vervolgens zo elke 4 jaar eens voorzichtig gekeken naar Thaise wijn. Voor mijn tastebuds echt waardeloos, ik zou er nog geen azijn van maken, laat staat een marinade. Jammer want er zijn zeker wat hogergelegen gebieden in Thailand waar het kweken van druiven heel goed mogelijk is maar mischien ontbreekt het aan de natuurlijke gisten die de wijn niet alleen alcohol maar ook smaakcomponenten levert. Jammer, het zou een leuke bijdrage kunnen geven aan het agrarische gamma.
Wijn kopen in Thailand kan prima al ligt de prijs belachelijk hoog tov Europa, waar, als ik op bezoek ben, mijn tong gemakkelijk wordt verwend zonder dat mijn portemonai gevaar loopt. In Thailand is het wat wijn betreft een beetje andersom. Jammer het zou best kunnen……..
Ach, andersom betaalt de Thai die in europa woont/vakantie viert belachelijk veel voor wat pepertjes.
In Uttaradit iets ten oosten van de stad ligt wijngaard Vineyard Canaan.
Dit is van een Australier met thaise vrouw natuurlijk. Heeft ook een prima wijn.
Heeft ook meerdere soorten wij, wit rood en rose en van meerdere druivensoorten.
Heeft ook import vanuit Australie en niet duur.
Heeft er ook een restaurant annex proeverij bij. Is eigenlijk pas een jaar of 10 a 12 aan bezig.
Als je in de buurt bent leuk om te bezoeken.
https://www.facebook.com/richardbarrowthailand/posts/thailand-postcard-canaan-vineyard-in-uttaradit-buildings-have-architectural-styl/1471966709483858/
Heb destijds als wijnliefhebber het Silverlake domein bezocht. Is inderdaad een ’tourist trap’ waar weinig te beleven is. Desondanks reden volle bussen met nietsvermoedende bezoekers op en af.
Na afloop van mijn bezoek heb ik me 2 flessen wijn aangeschaft. Dit was een grote miskoop, de wijn was absoluut niet te drinken.