Het Thaise ministerie van Gezondheidszorg heeft enige tijd geleden een lijst van negen Thaise gerechten gepubliceerd die gemakkelijk diarree kunnen veroorzaken.

Voedselvergiftiging en reizigersdiarree

Reizigersdiarree treft meer dan 40 procent van de reizigers. In de meeste gevallen is er niets ernstigs aan de hand en duurt de ziekte één tot vijf dagen. Niettemin zorgen spijsverteringsproblemen in 40 procent van de gevallen voor een verandering in de tijdsbesteding en in 20 tot 30 procent van de gevallen is enkele dagen rust vereist.

Voedselvergiftiging ontstaat door giftige stoffen in voedsel. Deze giftige stoffen worden geproduceerd door bacteriën of schimmels. Buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken zijn tekenen van een voedselvergiftiging. De klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na besmetting. Volgens een Brits onderzoek is het vooral flink oppassen geblazen als je naar risicovolle landen reist. “Naast de bestemming zelf, speelt uiteraard ook het niveau van hygiëne een rol en de restaurants die je bezoekt” benadrukken de onderzoekers.

Thailand risicoland

Thailand staat in de top 5 van landen waar je het meeste risico loopt op reizigersdiarree. Het ‘Land van de Glimlach’ staat volgens een Brits onderzoek zelfs op nummer 3. Alleen in Egypte en India loop je meer kans op reizigersdiarree.

Het Thaise ministerie van volksgezondheid waarschuwt

Volgens het Thaise departement van volksgezondheid waren er tussen 1 januari – 10 maart van dit jaar ruim 191.515 gevallen van ernstige diaree, waarschijnlijk veroorzaakt door voedselvergiftiging. Het ministerie verzoekt daarom restaurants in Thailand om meer aandacht te besteden aan hygiëne in de keuken en roept Thai op om de handen te wassen voor elke maaltijd.

Hieronder is de lijst van Thaise gerechten die je in de gaten moet houden bij warm weer. Ze kunnen snel bacteriën en schimmels vormen, wat mogelijk gezondheidrisico’s met zich meebrengt.

1. Larb/Koi een pittige Isaanse vleesschotel. Dit gerecht is een combinatie van vlees gekruid met vissaus, limoensap, chili en kruiden. Vooral Koi is gevaarlijk omdat er rauw vlees voor gebruikt wordt.

2. Yum Goong Dten oftwel ‘spicy shrimp salad’: De letterlijke Thai naam is ‘Dancende garnalen salade’, het suggereert dat er levende garnalen in het gerecht zijn verwerkt.

3. Yum Hoy Krang of ‘pikante kokkel salade’. Dit gerecht kan alleen gegeten worden als de kokkels goed doorgekookt zijn.

4. Gebakken rijst met krabvlees

5. Alle gerechten met kokosmelk: Phanaeng curry, Massaman curry, kip met groene curry, kokos vla, Bualoy, Saku Biak, noem maar op.

6. Kanom Jeen Kanom: dit gerecht is gemaakt van rijst die is gefermenteerd is. Hierdoor bederft het snel.

7. Khao Man Gai ‘kip met rijst’

8. Som Tam (met palaa – gefermenteerde vis) ‘pikante groene papaja salade’

9. Bladsalade

Het ministerie waarschuwt ook voor desserts met ijs. Pas daarnaast op met het kopen van etenswaren in de vroege ochtend. Soms gaat het om eten wat over is van de vorige dag.

Bronnen: www.coconutsbangkok.com/ en www.thailandblog.nl/toerisme/reizigersdiarree/

30 reacties op “Toeristen opgepast: Negen Thaise gerechten die garant staan voor een flinke diarree!”

 1. J.Jordaan. zegt op

  Het gaat ook vooral om eten van die rijdende stalletjes op straat. Ziet er vaak lekker uit, zeker na het drinken van een borrel na een avond stappen. Nog net even voor het slapen gaan iets lekkers. Je moet niet vergeten dat die gasten al In de ochtend met die kar de straat op zijn gegaan en daar met een graatje of 32 mee hebben rond gelopen.
  Natuurlijk zijn veel van die mensen bezig met in de namiddag ook alles vers te maken.
  Toen ik (heel vroeger) hier met vakantie kwam heb ik ook wel eens maagklachten gehad. Nu ik hier al jaren woon bijna niet meer.
  Ik denk dat ik een beetje een Thai ben geworden. Voor bepaalde Bacteren word je immum. Ik zeg het altijd tegen mijn vrouw. Een koe kan uit de sloot drinken maar wij kunnen meteen door naar het hospitaal.
  Mijn advies. Ga gewoon alles proberen. Een paar dagen diarree heb ik vroeger met vakantie in Spanje ook wel eens gehad. Komt ook vaak door te veel koud drinken bij die warmte.
  J.Jordaan.

  • Ann zegt op

   Voor de stalleltjes geldt een gouden regel,koop bij een die druk is,hoge omloopsnelheid is belangrijk,
   iets wat de hele dag te wachten ligt,is foute boel.

 2. Simon Sloototter zegt op

  Mijn ervaring is dat eten in Thailand echt wel veilig is, In de Isaan heb ik rauw vlees gegeten en een van mijn lievelings- maaltijden is “Kung Cha nam plaa”. Dat is een gerecht met rauwe garnalen.

  Mijn advies aan vrienden is, om de manier waarop ze gewend zijn te eten, drastisch te wijzigen als ze in Thailand zijn. (Of welk ander land dan ook.)
  Maar mijn ervaring echter is, dat zelfs veel expats dit niet kunnen opbrengen. “Want ze zijn het zo gewend”. (Laat staan een kersverse Toerist.) Ontbijt, Luch en avond eten. Vaak in de zelfde hoeveelheid zoals ze dat gewend zijn. En omdat het zo lekker is nog iets meer.
  Men beseft hier bij niet dat het klimaat van invloed kan zijn of omgekeerd.
  .
  Drink allereerst veel (fles)water. Dat dempt enigszins het honger gevoel en is ook nodig om het vochtverlies op te heffen. Daar naast is er aan eetgelegenheid in Thailand echt geen gebrek. Want waar je ook kijkt, overal zie je wel een kraampje en in nood gevallen kan je bij 7eleven altijd wel een snack vinden.

  Proef en snoep over de hele dag kleine hoeveelheden. Zeker als je op een Thais feestje bent is het niet nodig dat je, je bord vol schept. Want voor je met je ogen kan knipperen staan er weer nieuwe gerechten op tafel. Mijn ervaring is dan dat de meeste westerlingen al na een half uur bedanken. Maar dan moet het eetfestijn nog beginnen. Sla dus gerust maar een gang over als je, je bord nog niet leeg hebt. Want daar zit geen tijdlimiet aan.

  Ook Grote hotels of restaurants of strandventers met etenswaar, waar je niet kan zien hoe en wanneer het voedsel is bereid of bewaard, zou ik zeker de eerste weken mijden. Ja, ik weet dat toeristen begrijpelijk kiezen voor gemak. Maar misschien helpt het als ik vertel dat je in het gunstigste geval het dubbele betaald van wat je zou betalen bij een etensstalletje.

  Na een week zal je merken dat je, je redelijk aangepast hebt. En aan het eind van de vakantie, dat je 5 kg zwaarder bent. 🙂

  Smakelijk eten.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Allemaal goed en wel, en wat je schrijft zijn goede voedingsadviezen, maar dat heeft toch geen effect op het risico om diarree te krijgen door voedselvergiftiging.
   Je kan wel een moeilijkere spijsvertering ondervinden door de warmte, of doordat je lichaam niet aan het voedsel gewend is en dat zal je aan de stoelgang merken, maar dat is niet het resultaat van een voedselvergiftiging.

   De hoeveelheid eten dat iemand tot zich neemt is niet belangrijk, maar wel de ingrediënten en hoe ze bereid of bewaard worden, evenals de algemene hygiëne van de eetgelegenheid, omgeving en personeel.
   Eens eten binnen is kan het niet meer slecht worden daar zorgt het maagzuur wel voor.

   Volgens mij vergroot je trouwens de kans om diarree te krijgen als je gans de dag kleine hoeveelheden gaat eten ipv 3 maaltijden, want dan hebt je maar drie keer de kans om iets bedorven te eten.
   Langs de andere kant is het wel gezonder om verschillende kleine maaltijden te eten op een etmaal ipv drie grote.
   Ik denk trouwens dat de meeste hier al minder eten, net omdat het warm is. Ik toch in ieder geval, zelfs als het lekker is ben ik hier sneller voldaan.

   Ik heb ook al wel enkele nare ervaringen achter de rug met eten in Thailand en het is nu ook veel minder. Zal wel juist zijn dat je wat meer resistent wordt voor bepaalde bacteriën. Toch zie ik ook in mijn Thaise familie dat er af en toe wel is één uitgeteld ligt door een voedselvergiftiging.
   Eén van de manieren die ik gebruik om het risico te beperken is, ofwel bij gekende stalletjes eten af te halen of één waar er veel volk komt. Veel volk wil zeggen een groot verloop en de kans dat het dagelijks vers gemaakt is stijgt.

   Je kan natuurlijk alle voorbereidingen treffen die je wil maar je kan niks uitsluiten en als je pech hebt dan is het uitzieken. Net dan is het ook heel belangrijk om ook veel water te drinken.

   Toch smakelijk.

  • theoS zegt op

   Die straat stalletjes en rijdende gewrochten zijn de ergste boosdoeners. Wel eens gezien hoe of waar hun de etens borden en bestek schoonmaken? Als er een klong in de buurt is wordt het met klong water gedaan. Of er wordt een ’s morgens een teil met water gevuld en daarin word de hele dag in hetzelfde water afgewassen. Ugh! Geen water? Bord wordt dan schoongeveegd met gebruik van een rol WC papier. Blokjes ijs in je drinken? Ikheb en zie nog hoe hun aan dat ijs komen. Wordt besteld en dan gebracht in de laadbak van een pick-up of het zijspan van een motor cycle, afgedekt met een jute zak.
   Het blok ijs wordt op de grond gekieperd en met trek haken naar de kraam of etens huis gesleept. deze maakt er met een pikhamer of anders blokjes van en in je drinken. Eet smakelijk en haal genoeg pillen in huis.

 3. Mathias zegt op

  Wat moeten we hier nou weer mee? Het voorbeeld som tam slaat alles. Gefermenteerde vis. Volgens mij is gefermenteerde produkten heel goed voor de spijsvertering omdat men goede bacterien aanvuld. Zij zeggen dus dat men er diaree van kan krijgen. Mooie tegenstrijdigheid. Misschien helpt bv deze site voor het ministerie.

  http://www.optimalegezondheid.com/gefermenteerde-voeding-voor-extra-goede-bacterien/

  Eigenlijk is het een makkelijk verhaal en geldt dit voor alle eetstalletjes of beroemde restaurants: Als de hygiene niet goed is of producten niet naar behoren behandeld worden kunnen we overal ter wereld ziek worden, dit heb totaal niets met deze gerechten te maken. Als de kip niet meer goed is, worden we echt wel ziek en ook van kipgerechten die hier niet vermeld staan.

 4. m.mali zegt op

  “Yum Goong Dten oftwel ‘spicy shrimp salad’: De letterlijke Thai naam is ‘Dancende garnalen salade’, het suggereert dat er levende garnalen in het gerecht zijn verwerkt.”

  Het suggereert niet alleen, maar het is ook waar……
  Als het wordt klaargemaakt in de “Klok” (stenen kom waar de kruiden worden gestamd) dan springen de zeer kleine garnaaltjes inderdaad uit….

  Heb het een keer gegeten maar ook rauwe garnalen in reepjes gesneden, overgoten met een zoet zure saus….

  Ach alles is hier zo lekker…

  Een goede tip als je het eten niet vertrouwd dat je hebt gegeten, dan direct gewoon 1 of 2 sterke borrels puur drinken…(dood alle bacillen dacht ik en heb dus in die 7 jaar dat ik hier nu ben, slechts eenmaal een diarree aanval gehad in het begin, dus hou ik altijd de borrel bij de hand…haha)

  • Eric Donkaew zegt op

   “Yum Goong Dten oftwel ‘spicy shrimp salad’: De letterlijke Thai naam is ‘Dancende garnalen salade’, het suggereert dat er levende garnalen in het gerecht zijn verwerkt.”

   Die zitten er ook in. Kijk zelf maar: http://www.youtube.com/watch?v=KuCmiAOxnYA

 5. RonnyLadPhrao zegt op

  Ik heb al die gerechten ook wel eens gegeten of eet ze nog regelmatig.
  Geluk moet je wat hebben, maar over het algemeen valt het wel best mee vind ik.
  Echter, hoe lekker men het ook mag vinden, in Thailand rauw voedsel eten is altijd een slecht idee. Ga altijd voor gebakken of gekookt voedsel, maar dan heb je natuurlijk nog steeds geen invloed op het bak of kookproces, of weet je niet in welke omstandigheden of hoe lang het voedsel bewaard werd. Niets is dus uit te sluiten.
  Vaak wordt ook een andere oorzaak nogal eens over het hoofd gezien en dat is kraantjeswater. Hiermee altijd oppassen, zelfs bij het tandenpoetsen

  Toeristen gaan er ook nogal snel vanuit dat ze een voedselvergiftiging hebben, maar vaak is het gewoon de verandering van eten en drinken, of het gebruik van veel ijsblokjes die het spijsverteringssysteem de eerste dagen shockeert.
  Meestal beperkt zich dit tot wat praktische ongemakken.

  Wat erger is de bekende turista of reizigersdiarree. Naam spreekt voor zichzelf.
  Alle details hierover kan je hier lezen http://www.ingelicht.be/reizigersdiarree-of-turista

 6. Tino Kuis zegt op

  Reizigersdiarree heeft mooie namen als Dehli belly, Rangoon runs, Montezuma’s revenge, Aden gut en Tokyo trots.
  Meer dan 95 procent van de reizigersdiarree treedt op in de eerste week van de reis.Bij jongeren veel vaker dan bij ouderen, resp. 45 en 18 procent.
  In Nederland hebben 4 miljoen mensen per jaar een periode van acute diarree te vergelijken met reizigersdiarree.
  Bacterien en virussen zijn de boosdoeners, een nieuwe stam van de E.Coli (een gewone darmbacterie) de meest voorkomende. Bacterie giften een goeie tweede.
  Reizigersdiarree heeft meer te maken met een kennismaking met nieuwe organismen waartegen we nog geen weerstand (immuniteit) hebben opgebouwd dan met onhygienische omstandigheden of ‘ander soort eten’ hoewel dat natuurlijk ook een rol speelt. Dat verklaart ook waarom (oudere) mensen en zij die al langer in een land wonen minder diarre hebben hoewel ze hetzelfde voedsel eten. Ik heb nu even vaak diarree als destijds in Nederland, zo eens in de paar jaar. Dat is de paradox: hoe meer besmet voedsel je gebruikt hoe meer immuniteit je opbouwt en hoe minder vaak acute diarree je uiteindelijk krijgt. Krijg je dus diarree bedenk dan dat het goed is voor de opbouw van je immuniteitssysteeem!
  Motilium zou ik niet gebruiken, daar zijn nare verhalen over. Alleen loperamide (Imodium) als het echt nodig is (bus-en vliegreizen), het gaat altijd vanzelf over na 2-3 dagen. Een dokter raadplegen bij koorts, bloed en/of slijm bij de ontlasting of heftige buikkrampen. Een apart dieet helpt niet zoveel. Wel extra drinken.
  Ik vind het overigens volstrekte onzin om bovenstaande negen gerechten er uit te halen, dat is natte vingerwerk, er is geen onderzoek naar gedaan. Som tam gevaarlijk? ik geloof er niks van.

 7. Ruud Vorster zegt op

  Van voedselvergiftiging krijg je diarree , echter diarree betekent niet automatisch voedselvergiftiging .
  De grootste boosdoener voor diarree staat niet in de lijst van 9 , namelijk WATER
  Drink nooit ongebotteld water of gebruik ijs waarvan je niet zeker weet of het kosher is !
  .

 8. Harry zegt op

  Onze arme buikjes toch, altijd overbeschermd, niets meer aan natuurlijke weerstand, dus.. gaan we plat bij iedere nieuwe bacterie.
  Singaporianen hadden het er met mij al over in 1995: een stap buiten de superhygienische stadstaat en we vallen om. Of zoals een Dr in de food sciense en NL QC manager het samenvatte, na alles in TH gezien te hebben: IK word betaald om de EU voedselveiligheidswetten overeind te houden, NIET om te voorkomen dat bij een elektriciteitsstoring van 6 mnd de helft van de bevolking overlijdt aan voedselvergiftiging.
  Eigen ervaring: bij een Thai gegeten. Mijn vrouw viel na 1 uur om en gooide er haast haar middenrif nog uit. Na 4 uurtjes zeer gammel werd de beterende hand al ingezet. IK.. voelde me matig. Volgende morgen op bedrijvenbezoek,. Zij.. matig, ik beroerd. Om 12:00 viel ik letterlijk om, en werd naar het ziekenhuis gebracht. Weekje medicijnen en in bed want.., ik was semi-immuun, dus alles had in mijn buik door kunnen fokken. Mijn vrouw had nul-tolerantie, dus alles eruit en volgende dag al weer in orde. Thai: nul last.
  Dus ieder jaar bij nieuwe zakentrip even mijn immuunsysteem updaten met een kleine besmetting, twee daagjes buikborrelen en .. ik kan overal in TH weer eten.
  Met dank aan de EU Keuringsdienst van Waren en de wetgeving.

 9. Adje zegt op

  Als je bovenstaande lijstje moet geloven mag je niets meer eten. Zelfs rijst met kip zou niet goed.zijn. Als ik in Thailand ben eet ik gewoon alles. Het enige waar ik rekening mee hou is dat het water wat ik drink uit flessen komt. Als je naar een vreemd land gaat heb je te maken met een ander soort voedsel. En heel veel mensen kunnen daar niet goed tegen met als gevolg dat je dan diarree krijgt. Het maak niet uit of je in Griekeland, Spanje, Thailand of ander warm land bent. Tegen vakantiegangers zou ik zeggen, nee m edicijnen mee tegen diarree en verstopping en iets om eventueel vocht tekort aan te vullen.

 10. michiel zegt op

  Al 7x een maand in Thailand geweest en slechts 2 x goed ziek geweest.

  1ste keer van een clubsandwich in een leeg restaurant op Samui.

  2de maal mayonaise (salmonella vergifteging) in Kanchanaburi .

  Nog nooit ziek geworden van local food , zelfs niet in Vietnam afgelopen november en daar
  gaan toch wat wilde verhalen over . Ik eet op reis gewoon alles en bijna overal.

  Wel atijd even de regel “geen rij dan schijterij” toepassen.

  Spijsvertering sputtert tijdens de vakantie altijd wel wat , maar dat is normaal door de warmte , alcohol gebruik en kruidig eten wat we niet gewend zijn thuis.

  Wel ben ik er achter dat vooral in Thailand en Cambodja vaak (te) veel smaak versterkers gebruikt gebruikt worden. Deze bevatten vaak MSG ( E620 tm E625) als je daar wat gevoelig voor bent. Kan je etentje ook vrij snel uitlopen in een run naar het toilet.

  • brabantman zegt op

   Michiel,
   U schrijft dat o.a. in Thailand vaak smaakversterkers gebruikt worden. Ik kan u gerust stellen, deze worden altijd gebruikt. Stapels KG zakken liggen bij de TESCO’S, Big C’s EN 7/11. Dit is niet vaak MSG, dit is altijd MSG (monosonoglutomate). Thais vinden het uitermate lekker, geeft smaak aan het eten (goedkoper dan echte kruiden). Maar je kunt er wel jicht, een opgezwollen gezicht of maagkanker van krijgen. Dan valt een extra loopje naar het toilet nog wel mee.
   Is het in een NL restaurant aanwezig dan wordt de zaak gesloten. Veel farangs zeggen, ik heb er nog nooit last van gehad en ik eet al jaren overal Thais eten. Zie ik vervolgens hun opgezwollen benen dan komt het volgens hen altijd van de warmte.
   Als ik thais eet dan doe ik dit thuis, zelfgemaakt. Zonder ajinomoto of Vstin (Turot). Voorkomen is m.i. beter dan genezen.

 11. roswita zegt op

  Mijn tip is ergens te eten waar veel klanten komen en dan vooral de Thai zelf . Ik heb een keer de fout gemaakt ergens te eten waar ik de enige gast was. En dat rond etenstijd. Van de kip die ik daar at heb ik vervolgens een salmonella vergiftiging opgelopen. Met 3 dagen hevige buikpijn en diaree tot gevolg. Wat betreft de kleine tentjes langs de weg in Bangkok, Daar kun je over het algemeen wel goed eten, maar ik let er altijd op of ze het vlees in koelboxen met ijs hebben liggen.

 12. rudolf zegt op

  ik kom hier al 10 jaar en eet enkel thaise gerechten…nog nooit ziek geweest…maar ik ga enkel naar restaurants die goed gevuld zijn met thais…niet genoeg klanten dan stap ik verder

 13. Harmen zegt op

  Ja ja, een ding is zeker als hier een warenwet de keukens gaat controleren kan 90% van de restaurants sluiten, en wat hier boven gezegd werd je kan ook weleens gewoon pech hebben,, lekker door eten want waar je ook op de wereld bent, het kan je overal gebeuren.
  Groetjes.H.

 14. john zegt op

  Denk dat NL te steriel is en te hygienisch. Kijk maar wat er met onze mariniers gebeurde in Cambodja (1992). Allemaal aan de diarree. Niets gewend, natuurlijk moet er enige controle zijn, maar in Europa slaat het door.
  TGT, THT etc allemaal uitgevonden door de industrie om meer te verkopen.

 15. ruud zegt op

  Als je naar een tropisch land gaat kom je in aanraking met bacterien die anders zijn dan in Nederland, omdat de Nederlandse bacterien aangepast zijn aan Nederlandse omstandigheden.(Een stuk kouder dan Thailand bijvoorbeeld)
  Voor het lichaam zijn ze dus onbekend en heb je er last van.
  Ga je vaker naar – bijvoorbeeld – Thailand dan ben je waarschijnlijk later al een keer besmet en kent je lichaam de bacterien en heb je er minder last van.

 16. Dirkphan zegt op

  Ik kom nu 10 jaar in Thailand en eet er echt alles. Ook Lao Food.
  Nog nooit ziek geweest.
  In jan ging ik een weekje naar Vietnam.
  Na 1 dag strontziek voor de rest van de week.
  Diarree en overgeven.
  Om maar te zeggen dat die rangschikkingen van nul en generlei waarde zijn.
  En het artikel puur gazettenpraat is.

 17. joy zegt op

  Wellicht nog een leuke aanvulling i.v.m. gespreksstof tijdens de diarree.

  Diarree : Khie pen naam
  Khie tsjaak

  Groet Joy

 18. Sjaak S zegt op

  Omdat het artikel al ouder dan tien jaar is, heb ik het nog eens via Google opgezocht en tot mijn verassing staat Thailand nog steeds boven in de top tien, ongeveer plaats nummer 3.
  Had ik niet gedacht.
  Ik eet zo goed als niets van de gerechten die hier opgenoemd zijn. Kan me er wel bij voorstellen dat dat gebeurt. Maar niet alleen buitenlanders, ik hoor vaak genoeg dat Thai zelf ziek geworden zijn na het eten van bepaalde gerechten. Ik geloof zelfs dat mijn vrouw vaker ziek is geworden door verkeerd eten dan ik. Het domme is dat veel Thais de verbanden niet zien tussen wat ze eten en waarom ze ziek worden…

 19. jan scheys zegt op

  Heeft niks met het eten te maken omdat ik al jaaaren mijn pikante lievelingsgerechten met kokosnootmelk eet (ik eet ze zo pikant als de Thai zelf) en daar geen last van heb. Beginnende jaren in Thailand had ik ook snel diarree maar dat komt omdat je al eens met vervuild water in contact komt. Na jaren bezoek aan Thailand raak je daar aan gewend. Ik geef zelfs een bewijs om dit te staven: bij mijn schoonouders in Isaan stond buiten onder een afdak een grote pot met water met daarin een pollepel gemaakt van een kokosnootschelp en daar dronk ik van! Uiterst gevaarlijk voor mensen die dat niet gewoon zijn maar ik had al zo’n grote resistentie opgebouwd dat ik daar geen last van had. Het heeft dus niks met het eten “an sich” te maken maar omdat wij te hygënisch leven en als we dan naar landen als Thailand op reis gaan dan hebben we meteen “prijs”. Ik kende Thaise dames die na een paar jaren in België gewoond te hebben eens terug Thailand bezochten en me later vertelden dat zij ook op de pot met diareen zaten haha. Die waren ook de hygiëne bij ons gewoon totdat ze er ook “prijs” hadden tijdens hun bezoek.

 20. Jan van den Broek zegt op

  Nieuwe Thailandreizigers zijn door bovenstaande ervaringen in ieder geval gewaarschuwd.
  Persoonlijk zie ik altijd gtoed toe op het goed verhitten van wat ik ga eten.
  de twee keer dat ik een bacteriologische infectie kreeg, was: 1 maal na het eten van een salade bij een Italiaanse gerenommeerde zaak (fout water gebruikt?) en 1 maal bij het eten van spareribs in een westerse shoppingmall.
  zo zie je maar.
  meestal eet ik overal gewoon thais: Aroi Mak Mak

 21. René zegt op

  Ben inmiddels een keer of 10 in Thailand geweest en mijn echtgenote daar leren kennen. Bijna alle genoemde gerechten in het verhaal bevatten vlees en omdat ik vegetarisch eet, zeker in soortgelijke landen, heb ik tot nu op 1x na geen last gehad van lastige dunne uitlaat. Die ene keer kwam idd door de genoemde kokosmelk van zwagers boom. Nooit kunnen vermoeden dat dit de oorzaak zou kunnen zijn. Ik zocht het altijd in het vlees en vuil water. Geen kokosmelk dus meer. Voor wat betreft het ijs, let op of er een gat zit in het ijsklontje, dit is fabrieksmatig geproduceerd ijs en staat bekend veilig te zijn. Geen gat dan oppassen. Bestel je drankje zonder al toegevoegd ijs of informeer er naar. Heel vaak gegeten van de straathandel maar nooit last. Zeker in de verdere loop van de dag is er al veel verkocht en de doorloop van voedsel maakt de kans wat kleiner dat het vervuild is maar vleesloos eten geeft de minste kans op buikloop.

 22. jan scheys zegt op

  Net wat u zegt: bij het eten van een salade en waarschijnlijk gewassen in water van de kraan. Heeft dus niks met het eten te maken omdat de Thai zeer zorgvuldig omspringen met hygiëne in de keuken. Je ziet ze overal met netkapjes op het hoofd en plastic handschoenen. Soms ook geven ze rijst maar dan met de hand in een plastc zak gestoken. Dat heb ik ook hier bij ons in België zo al gezien.
  Toen mijn ex pas in België was dan schrok ze zich een hoedje wanneer ik “americain” op mijn boterham at!
  “Moo mei sook!!!”. Vertaald “vlees niet gebakken waaa”.
  Rauw vlees zul je in Thailand niet vinden (alhoewel dat ze ook rauwe granalen eten) Ik heb eens “americain” gegeten op een zeeterras in Hua HIn bij een Fransman maar smaakte niet lekker en waterachtig. Waarschijnlijk uit de vriezer en ontdooit…

 23. Heere Gerhard Smit zegt op

  Het zijn teveel individuele ervaringen. Ik ga uit van de feiten Thailand hoort bij de drie landen waar je de grootste kans loopt om een darm infectie op te lopen
  Ik kreeg het advies van een vriendin en een vriend :ga naar een restaurant waar het druk is want daar loop je het minste kans op diarree.. Ik had mijn vaste plekken waar ik mijn eten at en had zicht op de keuken en dus hoe het bereid werd..
  Eet smakelijk

 24. Nicole zegt op

  In principe kan je overal een voedselvergiftiging oplopen. Wijzelf eten vrijwel alleen Europees. Dit wil echter niet zeggen dat je geen problemen kan krijgen. Indonesie in 5* hotel, kohn Kaen 5* hotel, KL zelfde , Baden Baden Duitsland luxe hotel. Dit zijn maar een paar voorbeelden, dat het niet altijd streetfood moet zijn.

  • Jan Scheys zegt op

   100% gelijk Nicole!!!
   Natuurlijk speelt het klimaat ook een grote rol in die warme landen en is de kans dus groter dat je er problemen krijgt. Ik eet al 30 jaar streetfood en in lokale restaurants en in de beginjaren wel eens last gehad maar dan niets als gevolg van het eten. Eén keer samen met mijn Thaise vrouw water uit een thermos op de gang van ons hotelletje gedronken en ja, een week op de pot met diarree, ook mijn vrouw.
   In Birma eens thee aangenomen uit het raam van de trein die toen stopte en dat was uit lokale kopjes en natuurlijk hetzelfde maar NOOIT van het eten. Trouwens ik eet zo pikant als de Thai en dat scheelt hem dan weer een slok op een borrel. Merkwaardig dat in alle warme landen men pikant eet! Volgens mij heeft dat te maken dat die pikante dingen bacteriën doden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website