Een heerlijk Thais straatgerecht is Khao man gai (ข้าวมัน ไก่) is de Thaise variant van Hainanese kip met rijst, een gerecht dat is zeer populair in heel Zuidoost-Azië.

Khao Man Gai is een populair Thais gerecht dat bestaat uit gestoomde rijst en gekookte kip, geserveerd met een bijpassende saus en vaak vergezeld van komkommer en koriander. Het gerecht is ontstaan in de Chinese gemeenschap in Thailand en is inmiddels een bekende en geliefde maaltijd in het hele land.

Het geheim van een goede Khao Man Gai zit hem in de kwaliteit van de kip en de saus. De kip wordt meestal gekookt in kippenbouillon met kruiden en specerijen om de smaak te versterken en de textuur sappig en mals te houden. De saus, die vaak wordt gemaakt van sojasaus, knoflook, gember en chili, is een belangrijk onderdeel van de maaltijd en wordt over de gestoomde rijst en kip gegoten om de smaken te verenigen.

Hoewel Khao Man Gai vaak wordt beschouwd als een eenvoudig gerecht, vergt het maken van de perfecte Khao Man Gai veel tijd en toewijding. De traditionele manier om Hainanese kippenrijst te maken, is behoorlijk klus. Eigenlijk moet je een hele kip pocheren en dat duurt lang. Alleen met verse bouillon kan je de rijst op de juiste smaak maken. Er is dus ook nogal wat kwaliteitsverschil, dus misschien moet je even zoeken naar het perfecte straatstalletje met Khao Man Gai. In Thailand zijn er veel lokale variaties op het gerecht, afhankelijk van de regio en de voorkeur van de kok.

Khao Man Gai wordt vaak geserveerd op straatmarkten en in lokale eetgelegenheden, maar er zijn ook speciale Khao Man Gai-restaurants die bekend staan om hun kwaliteit en smaak. Veel Thai genieten van Khao Man Gai als een betaalbare en vullende maaltijd voor ontbijt, lunch of diner.

In Thailand is Khao Man Gai niet alleen een populaire maaltijd onder locals, maar het is ook een geliefd gerecht onder toeristen en expats. Het gerecht is inmiddels ook populair in andere landen, zoals de Verenigde Staten en Australië, waar het vaak te vinden is op Thaise eetgelegenheden.

Al met al is Khao Man Gai een heerlijk gerecht dat een essentieel onderdeel uitmaakt van de Thaise keuken. Het is een gerecht dat gemakkelijk te bereiden is en geschikt is voor alle gelegenheden, van een snel ontbijt tot een feestmaal met vrienden en familie.

Video streetfood in Thailand: Khao Man Gai (kip met rijst in kippenbouillon

Bekijk hier de video:

2 reacties op “Video streetfood in Thailand: Khao Man Gai (kip met rijst in kippenbouillon)”

  1. Louis zegt op

    Heerlijk gerecht. Ik gebruik altijd twee biologische kippenpoten. Dan heb je in drie kwartier een heerlijke kippenbouillon. In twintig minuten de rijst koken, dus in ongeveer een uur een prachtig gerecht op tafel.

  2. KhunEli zegt op

    Sinds ik in Onnut woon is dit mijn ontbijt, vrijwel elke ochtend.
    Meestal Khao Man Kai Tom, ( de gestoomde variant), soms Khao Man Kai Toth, daarbij is de kip gepaneerd en zit dus in een knapperig oranje jasje. Deze is dus gebakken of gefrituurd.
    Mijn favoriete stalletje staat tegenover Krongthong Mansion tussen Soi 18 en Soi 20


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website