Dat de Thai allerlei insecten eten, weet u natuurlijk wel, maar wellicht denkt u daarbij niet aan een schorpioen, die tot de spinachtige diergroep behoort. Omdat de schorpioen in de natuur soms lange tijd zonder voedsel moet overleven, worden proteïnerijke voedingsstoffen opgeslagen in het lichaam, wat een schorpioen tot een voedzame maaltijd maakt.

Mensen in het noordoosten van Thailand, de Isaan, zijn dol op het eten van schorpioenen – genaamd “maengpong” in standaard Thai, maar in de Isaan beter bekend als “kha la”. Er zijn veel manieren om deze toch enigszins angstwekkende wezens, die in de velden worden gevonden, te eten, zoals gewoon gebakken, in gestoomde curry (hor mok), nam phrik (een pikante kruiderij) of in reguliere curry te koken.

Een echte liefhebber is Nan Phimsing, een vrouw van 42 jaar uit het district Jorm Phra in de provincie Surin. Zij trekt er regelmatig ’s nachts op uit om schorpioenen te vangen, die gebruikt worden voor een interessant gerecht, waarvan het recept al generaties lang in haar familie wordt doorgegeven. Ze hakt de schorpioenen op en mengt ze met eieren, gedroogde chili en basilicum en wat andere kruiden en vormt uit dat mengsel een soort hamburger, maar met schorpioenen dus en dus is een schorpioenburger een betere benaming.

Op internet wordt de term “scorpion burger” wel vaker gehanteerd, maar dan gaat het om een “gewone” hamburger, die superheet is gekruid. Ongetwijfeld zal de Isaanse schorpioenburger ook gepeperd zijn.

Nog een groot verschil dit en de echte hamburgers is, dat de schorpioenburger niet als een Big Mac met een broodje wordt gegeten, maar de familie en de buren genieten van dit gerecht gewoon met rijst. En het vonnis is dat ze “aroi maken maak” of “saep eelee” smaken – lekker in elke taal!

Bron: Daily News

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website