Ode aan de noedelsoep

Door Hans Bos
Geplaatst in Eten en drinken
Tags:
1 juli 2022

Ook in Nederland was ik een soepfanaat, met een sterke voorkeur voor gebonden asperge- of champignonsoep. Mijn erwtensoep en de variant met bruine bonen, waren vermaard. In Thailand ben ik gevallen voor de noedelsoep, in allerlei variaties.

Niet dat ik van de vaderlandse maaltijdsoepen ben afgestapt. Ik maak nog regelmatig erwtensoep of bruinebonensoep, maar dan moet het kwik wel onder de 25 graden zakken. Mijn vriendin eet graag mee en lust graag de uit Nederland overgekomen rookworst.

In Thailand lunch ik bij voorkeur met een bord lekkere noedelsoep. En soms wel twee. In ieder geval niet elke dag dezelfde variant, hoewel ook daar uitzonderingen op zijn. Zo langzamerhand ken ik in Hua Hin de lekkerste stalletjes. Zo kan ik langs de spoorbaan uitstekende eendensoep eten, bij voorkeur met gele noedels. Het tentje mag de naam ‘hut’ nauwelijks dragen, maar het is er redelijk schoon. Het is soms wel even schrikken als op enkele meters afstand een trein voorbij dendert, maar dat mag de pret niet drukken.

Iets verderop geniet ik regelmatig van een rundvleessoep, in Thailand niet overal te krijgen. Ook hier kan ik kiezen uit verschillende diktes noedels, maar toch kies ik doorgaans voor de gele variant.

Ook lekker vind ik de zogeheten Chinese noedelsoep, met een soort opgerolde noedelvellen. De dame in kwestie stopt veel vlees in mijn soepje. Mijn vriendin kiest meestal voor de uitvoering met varkensingewanden. En dat allemaal voor weinig baht.

Bij mij in de buurt neem ik enkele malen per week de ‘rat na talay, een heldere gebonden soep met veel zeevruchten en platte noedels. Deze soep zit vol groenten. Smullen geblazen.

Het voordeel van een dergelijke lunch is dat de hap licht verteerbaar is.’Bepalend bij de noedelsoep is de bouillon. Vreemd is dat Thai deze vaak laten staan. De bouillon bevat echter de broodnodige mineralen die wij door het zweten nu eenmaal gemakkelijk kwijtraken. One soup a day, keeps the doctor away…

Rating: 4.83/5. From 6 votes.
Please wait...

7 reacties op “Ode aan de noedelsoep”

 1. evie zegt op

  Inderdaad de verschillende Thaise noedelsoep is heerlijk o/a. bij hey restaurant van Rotterdamse Roel Elzinga in Koh Chang.

 2. De Kind Marcel zegt op

  Ja zonder twijfel één van de smakelijkste gerechten in Thailand. Ik heb er al in 100 verschillende stalletjes gegeten en ge vindt geen 2 dezelfde . En de prijs is om te lachen, een pint kost tweemaal zoveel . Ik maak hier ook regelmatig noodle soep maar 100 % dezelfde smaak krijg ik niet voor mekaar. Alhoewel mijn zoon mag ze zeer graag.

 3. Fransamsterdam zegt op

  O, zo lekker. Vooral als ik geen zin heb om naar een restaurant te gaan bestel ik er vaak eentje via de room service in het hotel. Dan betaal je wel meer (± 120 baht) dan bij een straatstalletje, maar ik kan net zo hard slurpen als ik wil, en niemand die ziet hoe onbeholpen ik de sliertjes naar binnen zuig. De bouillon daar heb ik ook voor betaald, dus dan til ik de kom met beide handen op, zet hem aan mijn mond en leegdrinken maar. De zweetdruppeltjes parelen van mij af, maar ik heb toch niks aan en buik na een korte douche lekker een half uurtje uit. De ideale voorbereiding op de eeuwige jacht naar wat vlees in de kuip, om rauw in te bijten.

 4. Thallay zegt op

  spreekt me wel aan. Ik was en ben ook een groot soepiefhebber, o.a. van dezelfde soepen als genoemd worden met een aanvulling van witte bonensoep en tomatensoep. Mijn moeder was een michelinkok op dit gebied en ik heb haar traditie voortgezet op vegetaristische wijze, die het zeer goed deed in mijn restaurant in Amsterdam.
  En ook hier geniet ik van de vele noodlesoepjes of snoepjes. En ik ben het met je eens, de bouillion is heerlijk. Dat de Thai deze laten staan komt doordat zij de soepkooktechmiek meer zien als bereiding en kruiding van de ingredienten. Daar gaat het hen om, niet om die plas heerlijk water. Soms weten mensen niet wat ze missen.

 5. Miek Schenk zegt op

  Kan me zo vinden in je bericht, kan wel elke dag noodle soep eten maar mijn favoriet blijft toch Tom Yam Kung! 😀

 6. willem zegt op

  hoi, de tom yam kung en de tom yam kai zijn mijn favorieten, maar een andere heerlijke noedelsoep, sla ik niet af, laat maar komen zou ik zo zeggen, en mijn vriendin zegt er ook geen nee tegen.

 7. Evan zegt op

  Heerlijk! De verfijnde smaak wordt al in de basis vastgelegd door een bouillon die wel 5 uur staat te trekken.
  Afgetopt met een heerlijke vissaus, die op tafel staat, completeren het geheel. En ja, ik kies hier voor omdat het direct de watervoorraad op peil brengt en zweten doen we daar! Prijs 40-50 baht maar in de kleine hoekjes van Thailand waar nooit ene farang komt 25 Baht (prijspeil voorjaar 2022!)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website