Kokosnoten in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , , , ,
8 juni 2019

Overal in Thailand kom je ze tegen: kokosnoten. De kokosnoot (Maphrao in het Thais) is een vrucht met bijzondere eigenschappen. Wanneer je in Thailand bent koop dan zeker eens een kokosnoot en drink het verse kokossap (of kokoswater) als gezonde dorstlesser.

In Thailand zie je op het strand veel kokospalmen, maar er zijn ook speciale plantages zoals op Koh Samui waar zelfs nog getrainde apen worden gebruikt om de kokosnoten te plukken.

De kokospalm houdt ervan om in het zand te staan langs zout water. Met zijn wortels gaat de boom op zoek naar zoet water. Via de zee begint een gevallen kokosnoot soms aan een lange reis. Een kokosnoot heeft een dikke harige schil met een hard omhulsel aan de binnenkant waardoor het zeewater niet binnendringt. De noot blijft goed drijven en wordt door de stroming gemakkelijk een paar honderd kilometer meegevoerd naar een volgend eiland om daar zich als kokosboom te vestigen.

Verse kokosnoot

Van de kokospalm worden vele producten maken. Zowel de bladeren, nerven, als het hout worden gebruikt. De kokosnoot is tevens een veelzijdig product. Zo is het kokoswater drinkbaar. Na de kokosnoot te hebben leeggedronken kun je het kokosvlees opeten. Het wordt ook gebruikt om er kokosolie en kokosmelk van te maken. Kokosmelk wordt veel gebruikt in Thaise gerechten zoals curry’s. Kokosolie kan je gebruiken om te bakken, braden en frituren. Kokosolie wordt tevens verwerkt in allerlei cosmeticaproducten zoals zepen, shampoos en lichaamsverzorgende oliën. Je kunt kokos ook laten drogen zodat het hard wordt. Vervolgens wordt het dan geraspt. Geraspte kokos is heerlijk over een toetje.

Kokosnoten in Thailand

Kokosnoten zijn het hele jaar door in Thailand te verkrijgen. Op straat zie je vooral jonge kokosnoten die worden verkocht bij kraampjes. De verkoper hakt met een kapmes de top er af en met een rietje kan je de kokosnoot leegdrinken. Mocht je het vruchtvlees willen opeten dan schraapt de verkoper dat er uit voor jou. De prijzen variëren afhankelijk van de grootte van de kokosnoot en de locatie. Bij tempels en andere toeristische attracties zijn ze meestal duurder. Mijn vriendin pikt altijd de kokosnoten er uit waar het meeste water in zit. Ze let dan op de vorm van de kokosnoot.

Persoonlijk vind ik alleen koud kokossap lekker. In dat geval moet je er op letten dat de kokosnoten koud bewaard worden.

Op diverse toeristenmarkten (nachtmarkt) in Thailand kan je ook kokoswater kopen. Deze wordt dan uit een grote ‘bowl’ geschept en vervolgens in een beker met ijs gedaan. Deze zogenaamde ‘kokoswater’ smaakt erg zoet. Het is dan ook geen 100% vers kokoswater maar een aangemaakt goedje wat op kokoswater lijkt. Zorg er voor dat je ziet dat de kokosnoot ter plekke wordt opengemaakt en drink het uit de kokosnoot zelf.

Kokoswater is gezond

Kokoswater is heel gezond en lest de dorst prima. Het water van een kokosvrucht is zelfs steriel, dat wil zeggen volkomen bacterievrij. Het heeft dezelfde elektrolytische balans als mensenbloed. In de Tweede Wereldoorlog werd kokoswater, bij gebrek aan beter, gebruikt als vervanger van bloedplasma door artsen die gestationeerd waren in de Pacific.

Het kokoswater van jonge kokosnoten bevat een mix van suikers, vitaminen, mineralen en elektrolyten. Daarmee is kokossap niet alleen lekker maar ook een gezonde dorstlesser. Als je rondloopt in de hitte en vochtigheid van het Thaise klimaat, dan moet je veel drinken. Door kokoswater te drinken vul je tevens de zouten (ook bekend als elektrolyten) aan, die je verliest door het zweten.

Kortom: kokoswater is goedkoop, gezond en effectief tegen de dorst.


» Laat een reactie achter


12 reacties op “Kokosnoten in Thailand”

  1. Bert zegt op

    Mag je dat water nu wel of niet drinken bij een verhoogde cholesterol.
    In mijn dieet staat geen kokosmelk, maar over het water wordt niets gezegd.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • Erwin Fleur zegt op

      Beste Bert,

      Naar mijn mening kunt u dat gewoon drinken.
      Het verschil zit in een jonge of oude kokosnoot.
      Bij een jonge is het helder(bijna water).
      Bij oude gaat de binnenwand kokos afscheiden wat troebel of wat wij kennen wit word.
      Bij oude gaan de zuikers gisten en word het kokos water zoeter.

      Ik ben geen dokter maar u zou het aan huisarts Maarten kunnen vragen wat voor u
      wel en niet goed is.

      Met vriendelijke groet,

      Erwin

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • Arjen zegt op

        Zover ik weet zijn er twee soorten cholesterol. Een goede en een slechte. Met een eenvoudige test wordt het totaal gemeten, wat vrij weinig zegt. Kokosnoot bevat het goede cholesterol.

        Ook het water van een rijpe kokosnoot is nagenoeg helder. Melk, wat je maakt door het vlees van een rijpe kokosnoot uit te knijpen, uit te persen is wit, en heel romig van smaak.

        Als de suikers gaan vergisten, wordt het juist minder zoet. De gisten zetten suikers om in andere producten. Maar kokosnoot gaat niet zo makkelijk vergisten. Zelfs als je het een beetje “helpt” met extra suikers en gist gaat het bijna altijd rotten, of er wordt azijn gemaakt.

        Bijna iedereen die de jonge, groene drink kokosnoot verkoopt voegt extra suiker toe. Vaak zonder dat de koper het weet.

        Arjen.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
        • Ger-Korat zegt op

          Kokosvet bevat het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten. Kokosvet wordt vaak kokosolie genoemd. En melk van kokos is dus al net zo erg want een extract van kokos. Het advies is om het zo weinig mogelijk te eten.

          Zie de lnk: ttps://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kokos-en-kokosvet.aspx

          Kokoswater is vetvrij en indien je niet teveel ervan drinkt kan het geen kwaad.

          Ik zie niet anders dan dat de kokosnoot voor mijn neus wordt geopend, dus dat suiker toevoegen klopt niet. Zorg dat je een jonge koksnoot hebt dan zijn ze zoeter.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +1 (obv 1 stem)
          • Arjen zegt op

            Suiker toevoegen gebeurt toch echt bijna overal. Met een injectiespuit en een naald. En doordat de kokosnoot nogal elastisch is lekt hij ook niet daarna. Proef maar eens het verschil tussen een kokosnoot die je zelf van de boom haalt en een die je koopt.

            Kokosnootmelk bestaat inderdaad voor ongeveer 30% uit kokosnootolie. Dus de olie zit er zeker in. Alleen zijn de meningen of het nu wel of niet gezond is erg uiteenlopend. Ik denk zelf als je gezond eet kan een lepel of meer kokosnootolie weinig tot geen kwaad. Maar ik ben geen voedingsdeskundige of arts.

            VA:F [1.9.22_1171]
            Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
        • Erwin Fleur zegt op

          Beste Arjen,

          Ik wil hier aan toevoegen dat bij een oudere kokosnoot het water meer wit wordt.
          Ik het dit nog even met mijn Thaise vrouw overlegt maar die geeft mij gelijk in deze.
          Nog wel bedankt voor de heldere uitleg.

          Met vriendelijke groet,

          Erwin

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  2. Kees zegt op

    Ook zeer heilzaam als je maag en of darmproblemen hebt zoals diarree.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  3. johank zegt op

    Wat u vergeet in u artikel, dat er ook suiker van gemaakt wordt.
    Deze palm suiker is heel belangrijk in de Thaise gerechten.
    In deze video ziet u het verwerkingsproces van deze palm sugar https://www.youtube.com/watch?v=QHWuQj95SYw

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  4. Harrybr zegt op

    Dat kolderverhaal van “Tweede Wereldoorlog werd kokoswater, bij gebrek aan beter, gebruikt als vervanger van bloedplasma door artsen die gestationeerd waren in de Pacific” wordt door velen geciteerd, doch door niemand met een verwijzing naar het echte gebruik.
    Zelf importeer ik sinds 1994 kokosmelk e.d., en dit vaak gehoord, doch als ik bij mijn fabrikanten naar links naar de werkelijkheid vraag, komt men niet verder dan de befaamde Thaise glimlach.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • Harrybr zegt op

      Toch eens wat ijveriger gaan zoeken en..
      http://www.abc.net.au/science/articles/2014/12/09/4143229.htm

      Ik kan me voorstellen, als je de keuze hebt tussen hoogstwaarschijnlijk sterven door linksom= bloedgebrek of misschien rechtsom = door kokoswater in je aderen, dat je toch de gok neemt.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • P. de Bruin zegt op

      Cocoswater bevat geen zuurstof.
      Zonder zuurstof zal het snel gedaan zijn met de patiënt.
      Mijn ervaringen in het ziekenhuis bij patiënten die (slechts) 5 ml. Contrastvloeistof kregen ingespoten wat dat: deze minimale hoeveelheid zuurstofarme vloeistof 1 x verdund in de bloedbaan binnen 14 a 18 seconden in het hoofd circuleerde.
      Hierbij traden regelmatig “kortstondig ongewenste tevens ongevaarlijke neveneffecten op!
      Meer dan slechts 5 ml. lijkt mij desastreuze gevolgen te geven.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  5. Arjen zegt op

    Een bekende apenschool (en dat is een echte apenschool, geen valkuil voor toeristen) kan je hier vinden: http://www.firstschoolformonkeys.com

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website