Kokosnoten in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , , , ,
15 augustus 2023

Overal in Thailand kom je ze tegen: kokosnoten. De kokosnoot (Maphrao in het Thais) is een vrucht met bijzondere eigenschappen. Wanneer je in Thailand bent koop dan zeker eens een kokosnoot en drink het verse kokossap (of kokoswater) als gezonde dorstlesser.

In Thailand zie je op het strand veel kokospalmen, maar er zijn ook speciale plantages zoals op Koh Samui waar zelfs nog getrainde apen worden gebruikt om de kokosnoten te plukken.

De kokospalm houdt ervan om in het zand te staan langs zout water. Met zijn wortels gaat de boom op zoek naar zoet water. Via de zee begint een gevallen kokosnoot soms aan een lange reis. Een kokosnoot heeft een dikke harige schil met een hard omhulsel aan de binnenkant waardoor het zeewater niet binnendringt. De noot blijft goed drijven en wordt door de stroming gemakkelijk een paar honderd kilometer meegevoerd naar een volgend eiland om daar zich als kokosboom te vestigen.

Verse kokosnoot

Van de kokospalm worden vele producten maken. Zowel de bladeren, nerven, als het hout worden gebruikt. De kokosnoot is tevens een veelzijdig product. Zo is het kokoswater drinkbaar. Na de kokosnoot te hebben leeggedronken kun je het kokosvlees opeten. Het wordt ook gebruikt om er kokosolie en kokosmelk van te maken. Kokosmelk wordt veel gebruikt in Thaise gerechten zoals curry’s. Kokosolie kan je gebruiken om te bakken, braden en frituren. Kokosolie wordt tevens verwerkt in allerlei cosmeticaproducten zoals zepen, shampoos en lichaamsverzorgende oliën. Je kunt kokos ook laten drogen zodat het hard wordt. Vervolgens wordt het dan geraspt. Geraspte kokos is heerlijk over een toetje.

Kokosnoten in Thailand

Kokosnoten zijn het hele jaar door in Thailand te verkrijgen. Op straat zie je vooral jonge kokosnoten die worden verkocht bij kraampjes. De verkoper hakt met een kapmes de top er af en met een rietje kan je de kokosnoot leegdrinken. Mocht je het vruchtvlees willen opeten dan schraapt de verkoper dat er uit voor jou. De prijzen variëren afhankelijk van de grootte van de kokosnoot en de locatie. Bij tempels en andere toeristische attracties zijn ze meestal duurder. Mijn vriendin pikt altijd de kokosnoten er uit waar het meeste water in zit. Ze let dan op de vorm van de kokosnoot.

Persoonlijk vind ik alleen koud kokossap lekker. In dat geval moet je er op letten dat de kokosnoten koud bewaard worden.

Op diverse toeristenmarkten (nachtmarkt) in Thailand kan je ook kokoswater kopen. Deze wordt dan uit een grote ‘bowl’ geschept en vervolgens in een beker met ijs gedaan. Deze zogenaamde ‘kokoswater’ smaakt erg zoet. Het is dan ook geen 100% vers kokoswater maar een aangemaakt goedje wat op kokoswater lijkt. Zorg er voor dat je ziet dat de kokosnoot ter plekke wordt opengemaakt en drink het uit de kokosnoot zelf.

Kokoswater is gezond

Kokoswater is heel gezond en lest de dorst prima. Het water van een kokosvrucht is zelfs steriel, dat wil zeggen volkomen bacterievrij. Het heeft dezelfde elektrolytische balans als mensenbloed. In de Tweede Wereldoorlog werd kokoswater, bij gebrek aan beter, gebruikt als vervanger van bloedplasma door artsen die gestationeerd waren in de Pacific.

Het kokoswater van jonge kokosnoten bevat een mix van suikers, vitaminen, mineralen en elektrolyten. Daarmee is kokossap niet alleen lekker maar ook een gezonde dorstlesser. Als je rondloopt in de hitte en vochtigheid van het Thaise klimaat, dan moet je veel drinken. Door kokoswater te drinken vul je tevens de zouten (ook bekend als elektrolyten) aan, die je verliest door het zweten.

Kortom: kokoswater is goedkoop, gezond en effectief tegen de dorst.

18 reacties op “Kokosnoten in Thailand”

 1. Bert zegt op

  Mag je dat water nu wel of niet drinken bij een verhoogde cholesterol.
  In mijn dieet staat geen kokosmelk, maar over het water wordt niets gezegd.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Bert,

   Naar mijn mening kunt u dat gewoon drinken.
   Het verschil zit in een jonge of oude kokosnoot.
   Bij een jonge is het helder(bijna water).
   Bij oude gaat de binnenwand kokos afscheiden wat troebel of wat wij kennen wit word.
   Bij oude gaan de zuikers gisten en word het kokos water zoeter.

   Ik ben geen dokter maar u zou het aan huisarts Maarten kunnen vragen wat voor u
   wel en niet goed is.

   Met vriendelijke groet,

   Erwin

   • Arjen zegt op

    Zover ik weet zijn er twee soorten cholesterol. Een goede en een slechte. Met een eenvoudige test wordt het totaal gemeten, wat vrij weinig zegt. Kokosnoot bevat het goede cholesterol.

    Ook het water van een rijpe kokosnoot is nagenoeg helder. Melk, wat je maakt door het vlees van een rijpe kokosnoot uit te knijpen, uit te persen is wit, en heel romig van smaak.

    Als de suikers gaan vergisten, wordt het juist minder zoet. De gisten zetten suikers om in andere producten. Maar kokosnoot gaat niet zo makkelijk vergisten. Zelfs als je het een beetje “helpt” met extra suikers en gist gaat het bijna altijd rotten, of er wordt azijn gemaakt.

    Bijna iedereen die de jonge, groene drink kokosnoot verkoopt voegt extra suiker toe. Vaak zonder dat de koper het weet.

    Arjen.

    • Ger-Korat zegt op

     Kokosvet bevat het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten. Kokosvet wordt vaak kokosolie genoemd. En melk van kokos is dus al net zo erg want een extract van kokos. Het advies is om het zo weinig mogelijk te eten.

     Zie de lnk: ttps://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kokos-en-kokosvet.aspx

     Kokoswater is vetvrij en indien je niet teveel ervan drinkt kan het geen kwaad.

     Ik zie niet anders dan dat de kokosnoot voor mijn neus wordt geopend, dus dat suiker toevoegen klopt niet. Zorg dat je een jonge koksnoot hebt dan zijn ze zoeter.

     • Arjen zegt op

      Suiker toevoegen gebeurt toch echt bijna overal. Met een injectiespuit en een naald. En doordat de kokosnoot nogal elastisch is lekt hij ook niet daarna. Proef maar eens het verschil tussen een kokosnoot die je zelf van de boom haalt en een die je koopt.

      Kokosnootmelk bestaat inderdaad voor ongeveer 30% uit kokosnootolie. Dus de olie zit er zeker in. Alleen zijn de meningen of het nu wel of niet gezond is erg uiteenlopend. Ik denk zelf als je gezond eet kan een lepel of meer kokosnootolie weinig tot geen kwaad. Maar ik ben geen voedingsdeskundige of arts.

    • Erwin Fleur zegt op

     Beste Arjen,

     Ik wil hier aan toevoegen dat bij een oudere kokosnoot het water meer wit wordt.
     Ik het dit nog even met mijn Thaise vrouw overlegt maar die geeft mij gelijk in deze.
     Nog wel bedankt voor de heldere uitleg.

     Met vriendelijke groet,

     Erwin

 2. Kees zegt op

  Ook zeer heilzaam als je maag en of darmproblemen hebt zoals diarree.

 3. johank zegt op

  Wat u vergeet in u artikel, dat er ook suiker van gemaakt wordt.
  Deze palm suiker is heel belangrijk in de Thaise gerechten.
  In deze video ziet u het verwerkingsproces van deze palm sugar https://www.youtube.com/watch?v=QHWuQj95SYw

 4. Harrybr zegt op

  Dat kolderverhaal van “Tweede Wereldoorlog werd kokoswater, bij gebrek aan beter, gebruikt als vervanger van bloedplasma door artsen die gestationeerd waren in de Pacific” wordt door velen geciteerd, doch door niemand met een verwijzing naar het echte gebruik.
  Zelf importeer ik sinds 1994 kokosmelk e.d., en dit vaak gehoord, doch als ik bij mijn fabrikanten naar links naar de werkelijkheid vraag, komt men niet verder dan de befaamde Thaise glimlach.

  • Harrybr zegt op

   Toch eens wat ijveriger gaan zoeken en..
   http://www.abc.net.au/science/articles/2014/12/09/4143229.htm

   Ik kan me voorstellen, als je de keuze hebt tussen hoogstwaarschijnlijk sterven door linksom= bloedgebrek of misschien rechtsom = door kokoswater in je aderen, dat je toch de gok neemt.

  • P. de Bruin zegt op

   Cocoswater bevat geen zuurstof.
   Zonder zuurstof zal het snel gedaan zijn met de patiënt.
   Mijn ervaringen in het ziekenhuis bij patiënten die (slechts) 5 ml. Contrastvloeistof kregen ingespoten wat dat: deze minimale hoeveelheid zuurstofarme vloeistof 1 x verdund in de bloedbaan binnen 14 a 18 seconden in het hoofd circuleerde.
   Hierbij traden regelmatig “kortstondig ongewenste tevens ongevaarlijke neveneffecten op!
   Meer dan slechts 5 ml. lijkt mij desastreuze gevolgen te geven.

 5. Arjen zegt op

  Een bekende apenschool (en dat is een echte apenschool, geen valkuil voor toeristen) kan je hier vinden: http://www.firstschoolformonkeys.com

 6. Ria Brugman zegt op

  Ik vraag mij al heel lang af waarom de kokosnoten in Thailand altijd groen en glad zijn, terwijl als je ze in Nederland koopt, altijd kleine, bruine en vooral harige kokosnoten zijn. Ik hoor daar altijd verschillende verhalen over maar wat is nou echt waar?

  • Rob V. zegt op

   De kokosnoten worden besproken in een uitzending van de Keuringsdienst van Waarden over kokoswater.

   https://www.youtube.com/watch?v=YCU8zEVEckM

   • Arjen zegt op

    Kokoswater uit een pakje haalt het niet bij het water uit een verse, net geplukte kokosnoot.

    Toen ze dat programma gingen maken hebben ze ons ook gebeld. Maar wij doen niet met kokosnootwater.

    Arjen

  • Arjen zegt op

   Op mijn telefoon geschreven, lees ajb over de scheivvauten heen.

   Veruit de meeste kokosnoten die in Thailand geproduceert zijn bruin en glad. Ze groeien merendeels ten zuiden van Chumphon aan hoge bomen, tot wel 25 meter hoog. De kokosnoten worden per stuk verhandeld, omdat ze ook per stuk geplukt worden.

   De gladde bruine schaal wordt verwijderd. Daarbinnen zit de harige kokosnoot zoals je die uit de NL supermarkt kent. Een kokosnoot is geen noot, maar een vrucht. De buitenschaal is het (oneetbare) vruchtvlees, wat wij de “noot” noemen is de pit.
   Deze kokosnoten worden bijna altijd voor hun vruchtvlees gebruikt, alhoewel het water prima te drinken is.

   De Thai kopen deze kokosnoten om curry’s van te maken. Merendeel van de oogst wordt echter gebruikt om olie van te maken. Voor het maken van olie zijn een aantal verschillende productiemethoden mogelijk, die ik hier buiten beschouwing laat.

   De groene kokosnoten (vaak onterecht “jonge”) kokosnoot genoemt), groeit ruwweg boven Chumphon. Het is een andere soort kokosnoot. De bomen blijven laag, een meter of 5 maximaal. Het is van deze kokosnoot vrijwel onmogelijk de husk te verwijderen. Deze kokosnoten worden vaak per tros verhandeld. Dat komt omdat de plukker met een mes gewoon de hele bloem verwijderd. Aan die bloem zitten 8 tot 12 kokosnoten. Deze kokosnoten hebben weinig vruchtvlees. Het is wel eetbaar, maar je kan er geen olie uithalen. Het vruchtvlees is een beetje “jelly” achtig. Het water is erg lekker, kan zoet zijn, als je een goede hebt zijn ze ook licht moesserend. Vrijwel iedere straatverkoper die deze kokosnoten verkopen voegen suikerwater toe voor het openen. Dat vertellen ze niet. Wij krijgen vaak toeristen die zeggen de “drinkkokosnoot” niet lekker te vinden. Als wij er dan een voor hen uit de boom halen, en voor hun neus openen, vinden veel mensen het wel lekker. Dan zijn ze ook nog eens ongekoelt….

   Er zijn ongeveer 80 verschillende soorten kokosnoten. Dit zijn in Thailand wel de twee bekendste. Er is bijvoorbeeld ook een soort waar de kokosnoten onder aan de stam, op de grond groeien.

   Maar een vermeldingswaardige soort is de oranje kokosnoot. Die is zeldzaam in Thailand, dus erg duur. Deze kokosnoot is ook om te drinken, en het water is erg lekker. Heel erg lekker!

   Ik hoop dat dit je vraag beantwoord!

   Groeten, Arjen

 7. Martien zegt op

  Hierbij mijn reactie op het gebruik van kokosvet:
  Hoi,

  Ik heb vanmorgen even mijn CHOLESTEROL-GEHALTE laten prikken.
  Die tuinkabouter van Kassa Groen vertelde van de week dat kokosvet heel slecht voor je
  cholesterol zou zijn.
  Onwillekeurig wordt een mens toch een beetje wiebelig van zo’n bericht en onzeker.
  Dus het kwam prachtig uit dat vandaag de waardes gratis gemeten werden.
  Er stond een redelijk lange rij en dan hoor je al die indianenverhalen.
  Iemand in de rij vroeg: wat gebeurt er nou als mijn waardes veel te hoog zijn?
  Ik kan never/nooit mijn klep dichthouden en zei dat ze meteen zou worden opgenomen!
  Iedereen schoot in de lach en ik zei om haar meteen gerust te stellen dat het wel niet zo’n vaart zou lopen.

  Ik kreeg een prikje in de vinger en na een paar minuten kreeg ik de uitslag.
  En wat denk je:

  V I E R P U N T D R I E !!!

  En dit terwijl ik al zo’n 3 jaar kokosvet gebruik.
  Dus die programma’s van Radar en Kassa Groen kan een mens beter overslaan.
  Wat daar verteld wordt, klopt voor geen ene meter.

  http://www.npo.nl/kassa-groen/03-11-2014/VARA_101370506 Met vr.gr. Martien

  • Erik zegt op

   Tja, Martien, zo ben ik ook voorgelicht over kokos en eigeel. Het zou allemaal als de hel voor mijn cholesterolspiegel zijn.

   Bij het kiezen van mijn en jouw voedsel geldt ondanks jouw meting (want dat is maar een momentopname) dat TE niet goed is (behalve tevreden). Bovendien is de cholesterolspiegel van meer dingen afhankelijk; onder meer van beweging, en wat ook meetelt is het feit dat geen twee mensen hetzelfde zijn….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website