Kersen eten in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
22 juni 2020

Laatst stond er een mooi artikel in het Algemeen Dagblad over de opening van het kersenseizoen in Nederland. Ik heb het al drie keer gelezen, waarbij mij vooral bij de genoemde recepten het water in de mond loopt. Ach, zult u zeggen, je woont in Thailand, daar heb je toch een geweldig aanbod van fruit, die vaak juist in Nederland niet te koop is.

Dat is waar, maar het is nostalgie, hè!. Ik woonde niet in de Betuwe, waar je zelf de kersen kon plukken. Mijn moeder kocht het gewoon bij de groenteboer, de zak met een kilo of zo kersen werd op tafel geleegd en wij – 4 kinderen – verdeelden de buit. Oh, wat een ellende als het aantal kersen niet precies in vieren gedeeld kon worden. Kersen oppeuzelen, de pit in de mond houden om er na een poosje een hele serie uit te spugen. Bij de verdeling moest ook worden opgelet op tweelingkersen, twee kersen, die elk aan een steeltje toch met elkaar verbonden waren. Kon je weer als oorbellen dragen.

Kersen in Thailand

Helaas, er groeien geen kersen in de natuur in Thailand, want het klimaat is er niet geschikt voor. Voor zover ik weet, is er ook geen kassenteelt voor deze vrucht en ik vind dat, ondanks het vele andere fruit dat hier beschikbaar is, wel jammer.

Ze worden wel geïmporteerd. Ik zie af en toe bij de grote supermarkten kersen liggen uit Amerika. Een stuk of 15 in een plastic bakje, maar erg duur: 1 kers kost dan wel bijna 10 Baht. Toch bezondig ik mij af en toe aan een bakje, maar krijg niet de kans ze alleen op te eten. Zodra mijn vrouw het ziet, komt ze bij me zitten en ik moet toestaan, dat zij ook haar deel van die kleine portie krijgt. Zij vindt kersen ook heel lekker. Als ik de prijs zou noemen, zou ze zich van schrik wellicht verslikken.

Bij de vruchtensappen worden allerlei soorten vruchten genoemd, maar kersensap zit er nooit bij. Hoewel, tot voor kort kon ik een fles Duitse Sauerkirschensaft kopen, ook wel lekker, maar – de naam zegt het al – een beetje zurig. Helaas uitverkocht en komt niet meer terug.

Het enige aan kersen, dat voorlopig overblijft is Griekse yoghurt met kersenpulp. Omdat het lekker is en bovendien gezond zult u begrijpen, dat ik dat nu bijna elke dag bij het ontbijt naar binnen werk.

Tenslotte

Mensen in Nederland, geniet van het kersenseizoen en lees vooral ook even dat artikel in het Algemeen Dagblad: www.ad.nl/gezond/het-is-tijd-voor-verse-kersen

 – Herplaatst bericht –

Hieronder nog een leuke video over waarom de kersen lekker zijn:


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Kersen eten in Thailand”

 1. Victor Kwakman zegt op

  Recent bij de Tesco kersen gezien en de prijs was zo absurd dat ik er een foto van heb gemaakt. Noot redactie: indien gewenst kan ik deze leveren.

  De prijs van 1 kilo kersen is maarliefst 1290 THB!!

 2. Harold zegt op

  Er is ook Dutch Greeks style yoghurt met kersen (geen pulp!) normaal en met protein.
  Foodland heft beide
  BigC meestal alleen met protein.
  Beide goed te eten.

  • Gringo zegt op

   Die bedoelde ik ook, Harold.
   De toevoeging van kersen is gelukkig wel pulp, want er zitten geen pitten in.
   Pulp is een gewoon woord voor van pitten ontdane, al dan niet geschilde en al dan niet gesneden
   vruchten.

 3. NicoB zegt op

  Het water loopt me in de mond, geïmporteerde kersen uit Nieuw Zeeland, wel gekocht bij Makro en BigC beide in Pattaya, smaak ietsje minder dan in Nederland, maar de prijs … ietsje hoger dan in Nederland, bakje van 100 gram à 200 Thb = 2.000 Thb per kilo, in Nederland 250 à 300 Thb per kilo, maar ja, de import wordt duur betaald.
  NicoB

 4. l.lagemaat zegt op

  Bij Big C- extra in Pattaya Klang (Pattaya Central) dinsdag gekocht voor 199 Baht per 300/ 350 gram, verrukkelijk van smaak en donkerrood; ga ze morgen weer kopen!

  • Gringo zegt op

   Grote kans, dat je mij daar morgen ziet, Lodewijk!

   • l.lagemaat zegt op

    Ik hoop dat ze er nog zijn en ook voor dezelfde prijs,ik ga in ieder geval wel weer om te kopen!

    Soms bieden Lotus en Big C (+) adhoc producten aan, die na een paar dagen niet
    meer voorradig zijn of op een andere plaats liggen.

    Zo wordt je ook op die manier verrast!

    • Gringo zegt op

     Gisteren een paar bakjes gekocht en een ervan direct leeg gegeten bij thuiskomst. Ca. 30 kersen (250 gram) voor 155 Baht. Heerlijk

     Kiloprijs dus 620 Baht, vergelijk met AH in Nederland, die een kiloprijs van 6 Euro (220 Baht) noemt. Maar ja!

     Marketing-technisch doet Big C het niet zo goed. De bakjes met kersen liggen in een koelvitrine, een beetje afzijdig en zonder speciale attentie.

     Vandaag nog maar wat kopen!

  • Emile zegt op

   Net een filmpje op Facebook gezet over kersen die vol zitten met wormen .,nee dank je voor mij pas nog ziek geweest

 5. Rob Tha Mai zegt op

  Ik ben 8 jaar bezig geweest (alleen info) om kersen in Thailand te gaan laten groeien. Het probleem de bomen moeten in de winter invriesen. Niet alleen koude, maar echt vorst en dat kan je niet in Thailand na doen. Verder maar naast me neer gelegd.
  Met al het andere fruit moet je zeer voorzichtig zijn met “verboden” chemische bestrijdingsmiddelen. Maar wat wil zeggen verboden in Thailand.

 6. john zegt op

  vandaag 09-06-2017 mooie grote kersen zien staan in Big C Pattaya klang, bakje van 250 gram voor 155 bath, heb er niet op gelet waarvandaan ze kwamen.
  John

 7. timker zegt op

  Tops Market in Sakon Nakhon heeft ze meestal tegen de Kerstmis aan, ca. 400-500 Baht voor dacht ik 400 gram. Wij hebben 1x kersen gekocht bij de Tesco Lotus, ik denk ook rond de Kerst, maar die waren beslist niet lekker… Mijn vrouw is ook een kersen liefhebster en dat komt goed uit want onze achternaam is Kers(s)en(s) 😉
  Er is trouwens ook een Thaise kersenboom en de vruchten er van lijken voor het oog veel op kersen, maar de structuur en de smaak is heel anders, dan lijkt het meer op een soort rozenbottel.

  • Cornelis zegt op

   Heb inderdaad wel eens Thaise ‘kersen’ aangeboden gekregen, maar de smaak kwam niet in de buurt van ‘echte’ kersen.

  • De Inquisiteur zegt op

   Van die “Thaise kersenboom” hebben wij twee exemplaren voor de shop staan. Geven het ganse jaar door dagelijks vruchten. Zeer geliefd bij de dorpelingen hier die ze bij ieder bezoek gretig plukken.

 8. Danzig zegt op

  Rondgevraagd in Narathiwat maar kersen zijn hier echt niet te krijgen. Ook in Yala zijn ze niet te koop en in Pattani lagen ze bij de Big C in het schap tot de bomaanslag van vorige maand (tegen hele scherpe prijzen). Sinds de heropening twee weken geleden is er echter geen aanvoer meer. Helaas helaas.

 9. Thallay zegt op

  ik heb een kriekenboom bij mij in de tuin staan hier in Thailand nabij Pattaya,smaken inderdaad iets anders maar prima. En gedurende het hele jaar oogst.

 10. pete zegt op

  Oplossing ,kersenbomen kweken in grote tonnen en wanneer het tijd is voor de winterperiode ergens bij een bevriende ondernemer een paar maanden in de vriescel zetten.
  succes

 11. Harm zegt op

  Mooie grote donker rode kersen in Nakhonratchasima bij de Makro 450 gram 198 bath
  Zijn al een paar weken in de aanbieding
  inmiddels samen met de vrouw en dochter zo”n 10 bakjes weggewerkt
  hebben nu nog 3 bakjes in de tojen staan.
  Geen idee waar ze vandaan komen maar de smaak is er niet minder om.

 12. ruud zegt op

  Topps in Central heeft de kersen af en toe in de aanbieding.
  Niet goedkoop, maar wel betaalbaar en heel erg lekker.

  De kersen bij Big C in Khon Kaen zijn vaak van slechte kwaliteit.
  Ik heb de indruk, dat het fruit in de koelvitrine niet regelmatig wordt gecontroleerd.

 13. luc Vandensavel zegt op

  wel aangezien ik normaal steeds tijdens de kersenperiode in Thailand ben, koop ik verse kersen bij de boer die ik op voorhand bestel (omwille van heel vers van de boom) en neem ze mee naar Thailand. Zo kan ik toch genieten van Belgische kersen in Thailand.

 14. Christina zegt op

  In Bangkok China town in het midden van Ywarat road is een beetje markt vis en fruit.
  Zelf hebben we nog nooit zulke grote kersen gezien wel heel erg duur voor een klein zakje ik denk 250 gram 800 baht. Vroegen ons af wie kan dat betalen. Want de politie verdiend daar lekker alle mensen met een karretje moesten geld betalen 300 baht en dat is veel moet je eerst maar verdienen. Natuurlijk gaan we als buitenlander daar niets van zeggen en ook geen foto’s nemen. Dat zo erg dom zijn.

 15. chris zegt op

  Er groeien in het noorden van Thailand wel degelijk kersen.

  “Normally, the wild Himalayan cherry can be found in northern Thailand. For its pink flowers, some Thais call it sakura, though it is a different species. The trees are grown in the former cabbage plantations of Hmong farmers, with hopes of making it an attraction for the national park”.

  Heb ze zelf ook 1 keer gezien in een tuin bij een restaurant in Nong Khai.
  https://www.istockphoto.com/th/photo/closeup-of-cherries-on-cherry-tree-cherries-of-thailand-gm1030466044-276086799

  • Siam Siem zegt op

   De wild Himalayan cherry of Prunus cerasoides op Doi Inthanon (CM) zijn sierkersen, geplant om toeristen aan te trekken.
   Deze boom levert geen eetbare kersen, daarvoor moet zoals bij veel andere vruchtbomen en struiken de vorst er jaarlijks over heen.

  • John Chiang rai zegt op

   Ik heb ze vaak geprobeert, maar hebben qua smaak volgens mij niets met de kersen te doen, die wij uit Europa kennen.
   Erger nog,met verbonden ogen zou je qua smaak nooit op het idee komen dat je aan het kersen eten bent.

 16. thallay zegt op

  ik ben geboren toen mijn moeder krieken aan het plukken was. Later huurde ik een huis in de omgeving van Amsterdam met een kriekenboom in de tuin. Nu woon ik in Neun Plubwam met een kriekenboom in de tuin.
  Ze zijn hier dus wel degelijk.

 17. leocasino zegt op

  er is een handelaar op de dinsdag en vrijdagmarkt in soi bakhao die geimporteerde amerikaanse kersen verkoopt…. ze zijn mooi groot en vers… voor de rode iets zurig vraagt hij 500 tbh en voor de donkere 600 tbh per kilo… heerlijk…

 18. Jan zegt op

  Vorige week in Ochten bij een kersenteler informatie gehad omtrent de kersenteelt, reuze interessant.
  Het verhaal dat kersenbomen eerst een vrieskou moeten hebben is een fabeltje, teler gaf aan dat dit absoluut niet nodig is.
  Kersenbomen zijn vrij sterk en kunnen overal tegen.
  Op mijn vraag of het mogelijk was om kersenbomen te planten in de hitte van Thailand gaf hij aan dat dit wel degelijk mogelijk is maar dat je niet elke kersenboom daarvoor kunt gebruiken, er zijn ongeveer 77 soorten.
  Bij boomkwekers in de Betuwe weten ze zeker welke te gebruiken zijn volgens deze teler.
  Maar ja, hoe krijg je boompjes in Thailand , dat is een volgend probleem.

 19. bal bal zegt op

  Soms ook te koop op de Soi Bokhouw market eerste kraam bij de Seven Eleven richting Pattaya Thai voor 200 Bath.

 20. Rob Tha Mai zegt op

  kersen kunnen niet in Thailand groeien, ook in glasshouses niet. Het probleem, dat de boom na het verlies van zijn bladen moet invriezen om weer het volgend jaar fruit te geven.
  Ik ben 10 jaar geleden bezig geweest om de bomen naar Thailand te krijgen, maar bovenstaand verhaal van de kweker dit me dit afraden.

  Tegenwoordig zie je bomen die in een pot gekweekt worden, misschien dat je bak in een koelruim zet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website