Het beste Thaise restaurant

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Eten en drinken, Restaurants, Uitgaan
Tags: , ,
23 juli 2016

Huiswaarts van Bangkok naar Amsterdam vliegend lees ik in ‘The Wallstreet Journal’ een verhaal over een in Singapore voor het derde jaar gehouden verkiezing van de vijftig beste Aziatische restaurants.

Over de vraag wat is nu eigenlijk het beste restaurant kun je eindeloos discussiëren want smaak is en blijft een zeer persoonlijk iets. Voor mij staat de Franse keuken aan de top, maar ook de Italiaanse keuken heeft echt heel wat meer te bieden dan een pizza. En wat te denken van de Chinese keuken? Ook die heeft meer in haar mars dan een loempia of een haaienvinnensoepje van eiwit zoals dat ons doorgaans in de Lage Landen wordt voorgeschoteld.

De Aziatische keuken

Wellicht ga ik de Thailand fanaten behoorlijk op de tenen staan als ik beweer dat de Thaise keuken, ten opzichte van de drie genoemde landen, het culinair bezien moet afleggen. Natuurlijk kun je in Thailand overheerlijk eten, maar culinaire hoogstandjes kom je er sporadisch tegen. Kon mijn ogen daarom niet geloven toen ik las dat het beste Aziatische restaurant in Bangkok is gevestigd. Simpel concluderend; dus tevens het beste Thaise restaurant. Tot winnaar van de ‘Gold Award’ werd het restaurant Gaggan uitgeroepen. Nooit van gehoord. En laat ik nu denken wel wat goede restaurants in metropool Bangkok te kennen; niet dus. Tot mijn opluchting blijkt Gaggan een Indiaas restaurant te zijn en toegegeven die keuken is mij vrij onbekend.

De 50 besten

Verleden jaar behaalde Gaggan een eervolle derde plaats en dit jaar (2015) werd het restaurant tot winnaar uitgeroepen. Volgens sponsor S. Pellegrino, -het bekende water- en initiatiefnemer van de verkiezing van de vijftig beste Aziatische restaurants, voerde China met 16 restaurants de lijst aan, gevolgd door Singapore met 10 en Japan met 8. Als 50-ste eindigde Cuisine Wat Damnak, een restaurant in het Cambodjaanse Siem Reap en wellicht bij een aantal lezers van Thailandblog bekend.

Restaurant Gaggan

Het restaurant is genoemd naar de Chef Gaggan Anand en is sinds 2010 gevestigd in een oud koloniaal pand in een rustige zijstraat van Ploenchit Road, 68/1 Soi Langsuan (zie foto boven). In de buurt dus van het Lumphini park. Nieuwsgierig heb ik de recensies van bezoekers eens goed gelezen en hoewel ik niet zo gecharmeerd ben van de nogal kruidige Indiase keuken, wil ik mij bij een volgend bezoek aan Bangkok toch eens door Gaggan laten verrassen. Het goedkoopste en meest populaire menu ‘Taste of Gaggan’ bestaat uit 7 gangen a raison van 1800 baht. Wil je van alle heerlijkheden uitgebreider snoepen dan moet je 4000 bahtjes te voorschijn toveren. Maar je kunt dan wel vertellen dat ook Bill Clinton daar heeft gegeten. De naar mijn gevoel steeds meer in zwang geraakte onhebbelijke gewoonte om op een onopvallende plaats op het menu nog eens 7 procent vat en 10 procent service te berekenen irriteert velen mateloos en betitel ik als volksverlakkerij en een onderneming die op de eindgebruiker is gericht onwaardig. Dus Gaggan Anand toon ook daarin maar eens klasse en noem gewoon de echte inclusief prijs.

15Nahm restaurant

In het Metropolitan hotel, gelegen in het Business district Sathorn, is het Nahm restaurant gevestigd dat een jaar eerder door S.Pellegrino als beste restaurant van Azië werd uitgeroepen en het jaar daarvoor een zeer eervolle derde plaats bezette. De Australische chef van het restaurant -David Thompson- was de eerste en enige die ooit een Michelin ster ontving voor de wijze van bereiding en presentatie van Thaise gerechten. Destijds ontstond er nogal wat commotie vanuit het Thaise kookgilde dat het maar vreemd vond om een dergelijke belangrijke onderscheiding aan een buitenlander toe te kennen en destijds ook nog aan een in Londen gevestigd restaurant. Het restaurant Nahm is bepaald niet goedkoop en dat mag je verwachten in een gerenommeerd hotel met een chef kok die ooit als enige een Michelin ster bezat in de Thaise kookkunst. Wil in dit bestek niet alle gerechten met het daarbij behorende prijskaartje opsommen en beperk me tot het Nahm set menu: 2300 baht per persoon. (exclusief de inmiddels meer dan bekende 7 en 10 procent en uiteraard de drankjes)

Prijswinnaar Gaggan heeft volgens de jury dit jaar Nahm overtroeft als beste Aziatische restaurant. Echter: Gaggan is Indiaas, dus Nahm blijft het beste restaurant voor Thaise gerechten. Zo zie je maar hoe zelfs de auteur van dit artikel alles naar zijn hand kan zetten en de uitslag van S.Pellegrino kan manipuleren.

Tripadvisor

Zoals in het begin al aangehaald; de beleving van uit eten gaan is een persoonlijk iets en kan van dag tot dag, ondermeer afhankelijk van je humeur en smaakpapillen, verschillen. Mensen, een leuke sfeer, aardig bedienend personeel, mooi gedekte tafels, het zijn allemaal ingrediënten die voor de een meer en voor een ander minder belangrijk zijn. Kijk maar eens op Tripadvisor omtrent de meningen van bezoekers aan de twee besproken en hoog geclassificeerde restaurants.

Gouden Lepel

Het is vrij gemakkelijk om via de diverse media een uitstekend en bekend restaurant op te sporen. Heel wat moeilijker is het om dat ene sfeervolle aardige tentje te ontdekken waar je puur en ongedwongen voor een alleszins redelijke prijs kunt genieten. Als Pellegrino een Golden Award voor het beste Aziatische restaurant kan uitrijken vraag ik mij af waarom wij talrijke lezers van dit blog en Thailand kenners bij uitstek niet een ‘Gouden Lepel’ kunnen uitrijken aan een klein leuk restaurantje. Laten we ons daarbij eens beperken tot de meer toeristische oorden: Bangkok, Pattaya en Hua Hin.

Het is maar een gedachtekronkel, maar wie weet gaat het werkelijkheid worden. Dat ligt aan jullie beste lezers. Maak ons deelgenoot van dat aardige, sfeervolle, vriendelijke, smakelijke en normaal geprijsde restaurantje in een van de genoemde plaatsen.

Stuur een verhaaltje in naar de redactie over jouw favoriet of plaats een reactie. Wie weet gaat die ‘Gouden Lepel’ nog eens werkelijkheid worden.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Het beste Thaise restaurant”

 1. ton zegt op

  Ik moet je zeggen die gouden lepel is toch wel iets waar expats in thailand iets aan hebben geen menu’;s van 2300 bath maar lekker eten tegen een normale prijs Ik zelf woon in Nang Rong en daar is een restaurant met de naam Sabai word uitgebaad door een man uit oostenrijk en het eten is perfect 2 wienersnitchels met friet en salade voor 175 bath iedere dag speciaal dagmenu heeft totaal niks met Thailand te doen maar ik weet zeker dat vele westerlingen 1 keer in de zoveel tijd eens graag eten wat ze eigenlijk het meeste missen en als je dan toch die gouden lepel wilt instellen denk ik dat het niet alleen voor thais restaurant moet zijn maar laten we zeggen wat ieders hartje begeerd

 2. Guus Peeters zegt op

  Het restaurant Gagan is geen echt Indisch restaurant ! Het is een mix van Thai en Indisch maar daar kun je rustig nog een aantal andere gerechten toevoegen ! Ik ben er mijn mijn vrouw geweest en ben van de ene verbazing in de andere gevallen ! Het is werkelijk zeer hoogstaand, maar dan ook met alles !! Echt top en de moeite waard ! Het is ook wel wat duurder, maar je zult verbaasd zijn over de culinaire traktatie. We zijn in die tijd ook in NAHM geweest. Dat stond toen op nr 1 en Gagan op 3 !! Dit is echte de verdienste van Gagan. Echt heel erg de moeite waard !!!!

  • malee zegt op

   Guus het is zeker geen Indisch restaurant dat is een hele andere keuken…Het is Indiaas

 3. Anno Zijlstra zegt op

  In dat reatuarant gaat van de NL expats het contingent van de cheap CHarlies die we in Soi 16 en Soi Sukhumvit 4 kunnen zien , niemand voor 3000 of 4000 TB eten , ik was er onlangs met relaties, het is de moeite waard. *****

  • LOUISE zegt op

   Allemaal cheap Charlies??
   VInd dit wel de (bijna) meest arrogante opmerking ooit gelezen.
   Niet iedereen heeft het inkomen om 32-4000 baht voor een diner uit geven
   dus wie bent u om deze arrogante opmerking te maken?
   Buiten dat.

   Een lekker thais hapje , zalig gekruid, maar op een plastic krukje, heerlijk.
   Een thaise maaltijd bij een echt thais restaurant, waar 8 van de 10 gasten thais zijn, normale tafels en goede bedie ning, met heerlijk vers eten.
   3-4000 baht kunnen we niet eens op daar.

   DYna, helemaal mee eens met Mata Hari.
   Ze maken ook een goddelijke Margarita.
   en veel goede restaurants hier.

   LOUISE

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Helemaal eens. Het is onmogelijk om tegen de “straatprijzen”van 50-80 baht een hapje neer te zetten dat niet stijf staat van het monosodium-glutaminaat, bestrijdingsmiddelen en anti-biotica. Maar ja, voor de thai is smaak belangrijker dan kwaliteit.

   Als je kwaliteit wilt (ecologisch, biologisch) en een verfijnde ervaring is 3/4000 baht natuurlijk nog steeds een koopje.

 4. dyna zegt op

  Volgens mij moet de gouden lepel worden toegekend aan Mata Hari in Pattaya .
  Een fantastisch restaurant gerund door Louis Nol en zijn thaise vrouw .
  Een nederlander dus -dus ook nederlandse specilialteiten zoals haring ( in het seizoen ) , noordzee tong en zeer smaakvolle erwtensoep – maar ook heerlijke oesters en andere europese specialiteiten . Heerlijke kikkerbilletjes -van alles wat dus .
  De thaise vrouw van Nol kookt -dus ook geweldig thais .
  En duur ? Dat valt wel mee ! Voor 800 Bath heb je een complete maaltijd in een geweildig pand aan de Trappayaroad tussen Pattaya en Jomtien . Zeer goede wijn !
  Overigens heeft Pattaya veel goede tot zeer goede restaurants , de beste van Thailand ! Meer weten vraag maar .

  • Kees zegt op

   Bij Mata Hari hebben we al 2 keer een flinke voedselvergiftiging opgelopen. Nooit meer dus!

  • Eddie zegt op

   Mata Hari is prima prijs kwaliteit en gezelling vertouven ‘ daar niet van maar van geen kanten te vergelijken met Gagan ‘ er zijn er trouwens meerdere in Pattaya die boven Mata Hari uitsteken ,zeg maar Bruno . Pacal. Cafe des Amis etc.

 5. robert vereecke zegt op

  De Gouden Lepel – Hua Hin
  Ik stel voor iets structureels op te bouwen tenminste waar ik woon in Hua Hin. Ik heb een all-round gastronomische ervaring en ben lid van 2 hobby kookclubs in Bangkok en ééntje die ik zelf heb opgericht in Hua Hin. Het voorstel is om een werkgroep op te richten ( we kunnen starten met 4 vrijwilligers) die op regelmatige tijdstippen restaurants bezoeken en evalueren in Hua Hin. Deelnemers aan de werkgroep zouden wel wat ervaring moeten hebben in de gastronomie, in de kookkunst of door hun frekwent restaurantbezoek. Ik wil wel een concept uitwerken waarin normen en beoordelingscriteria duidelijk worden omschreven. Het is een leuke vrijetijdsbesteding die door de regelmatige publicaties van de evaluaties, meerwaarde kan aanbieden aan alle leden. Geïnteresserden kunnen mij via mail contacteren, mijn emailadres is sikkens2011@gmail.com.
  Robert

  • Eddie zegt op

   Dit is goed gezegd ‘ los van het Hua Hin verhaal , op al de blogs met quotaties moet ge ” tussen de regels kunen lezen ” want er wordt zo veel onzin geschreven over wel of niet goed ‘ of meg een flink commercieel tintje er aan . ge moet gewoon de klant zijn ” slechte moment opnamen ” er uit kunnen filteren
   Tripavisor is hier wel het school voorbeeld van ‘ kijk eerst naar de nationaliteit van dege die het commentaar heeft gepost , dan weet ge al genoeg ‘ wie in eigen land geen kook of eet cultuur heeft maakt het meeste kabaal ,
   Sommige kunnen een hotel ‘ cruise of restaurant kraken als ze zelf een slechte dag hebben door iets wat helemaal niets met dat eten te maken heeft
   mond tot mond reclame is nog steeds het beste ( of zoals deze neutrale thaiblog )

 6. paul vermy zegt op

  paul zegt
  In de top 50 restaurants van de wereld staat Le Cellar ut Spanje op nummer 1. Verder nog 2 Spaanse rest-
  taurants in de top 10. Ook een restaurant in Peru en Sao Paulo in de top 10. Het eerste Franse restaurant
  staat op nummer 13. Gaggan staat op nr. 10 en Nahm op nr. 30. Ben veel voor mijn werk ook in Italie geweest, maar het beste Italiaanse restaurant is in Frankfurt, grote klasse. Alsik op de beurs was in Frank-
  furth gingen wij daar iedere avond eten. De Chinese keuken is ook heel divers, maar de beste komt uit
  Chechuan, fantastisch. En wat dacht U van de Indonesische keuken, zeer ingewikkeld om te bereiden,heb
  er veel verstand van. De beste Sate komt uit Indonesie. In Bangkok is een heel goed Indonesisch restau-
  rant en heet Rasa Khas, Ik hoop dat Thailandblog een wekelijkse of in de 14 dagen een artikel schrijft
  over eten en waar in Thailand, Nederlandse producten te koop zijn of gemaakt worden. Ik heb in het
  artikel van 15 Juli, “Dutch Delight” een adres gevonden die echte Hollandse kaas importeert via een groot-
  handel. Gouda jong, Gouda jong belegen, Gouda belegen, Gouda oude kaas, komijn belegen en Boerenkaas van een kaasboerderij uit Driebruggen. Ik ben er heel erg blij mee. Old Amsterdam is een gemanipuleerde kaas, is oud gemaakt en duur hier. In alle supermarkten hier koop je nep Hollandse kaas
  uit Duitsland, Denemarken, Polen en zelfs Australie. Wilt U het adres hebben, e-mail mij dan.
  peulvermy@windowslive.com .
  Paul

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Als aanvulling.

   De lijst van 2016 kan je hier vinden….

   http://www.theworlds50best.com/

   Het blijven prestige lijstjes natuurlijk.
   Bij de 50ste op de lijst ga je niet slechter eten dan bij de 1ste.
   Het zijn allemaal topkoks.

 7. jos zegt op

  Beste vrienden.
  Over het beste restaurant kan je lang discussiëren.
  Wij zijn vorige week bij Gaggan geweest. Voor de derde keer in een jaar tijd. Ik lees daar dat er verschillende menu’s zijn. Dat was vroeger. Nu is er nog 1 menu van 4000 bath ++. Dus voor je buiten bent moet je rond de 8000 bath pp rekenen.
  Maar dit soort restaurant is een vorm van kunst, dat gaat niet alleen over eten, maar ook over presentatie en alles er rond.
  Gaggan is inderdaad een Indisch restaurant, maar met invloeden van El Bulli.
  En hij is ook goed bekend met de toppers in België en Nederland a la Sergio Herman.
  Maar over smaken, goesting en prijs kan men van mening verschillen.
  Maar dit is een belevenis.

  Smakelijk zou ik zeggen. Waar je ook gaat.

 8. paul vermy zegt op

  paul zegt,
  mijn e-mail adres moet zijn.: paulvermy@windowslive.com

 9. Eddie zegt op

  Dit restaurant is echt top,reeds lang ,ben er met andere culinaire liefhebbers al verscheidene malen geweest ,zelfs 2 weken geleden nog , niet iets om elke 2 a 3 m naar toe te gaan want dan is de verassing er af .
  Het is zinloos dit te vergelijken met buikje vullen ,Mata Hari of andere cheap charly tentjes of budget eten thuis ,dat is” off the topic” . Het eten is een opeenvolging van sensationele smaken, gewoon kunst op zich ,de presentatie zowat in vergelijk met Sergio Herman want de verpakking is ook belangrijk.
  ik heb de chef diverse malen gesproken en heeft bij El Buli in Spanje gewerkt , de suchefs momenteel hebben bij befaamde San Sebastian + Intl. top chefs gewerkt en dat zegt genoeg over de creativiteit.
  In tegenstelling met het artikel hierboven , nu het nr 1 staat is er nog slechts 1 vast menu en succes doet de prijzen stijgen , we betaalden zowaf 8000Thb pp. Met de ++ en flink wat wijn inbegrepen. Ik
  wil nog wel even opmerken dat de score lijst gaat om “restaurants IN Asia ” en direct om Aziatische keuken op zich ‘ trouwens Gagan was al langer in de top van andere culinaire quoteringen terug te vinden.
  Daar waar we voorheen een week op voorhand konden reserveren is het nu wel zeker 2 maand dus kan men niet ontkennen dat er voldoende echte ” smaak ” liefhebbers zijn , we zagen zelf nationaliteiten waarvan de kook of eetkunst niet zo een goede reputatie heeft . Het spicy smaakpatroon van Nahm is niet zo mijn ding maar het wel super respct voot wat de chef die ook geen Aziaat is naar voor brengt .
  Eddie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website