Durian uit Thailand staat bekend om zijn custardtextuur en smaak, dat wereldwijd wordt gewaardeerd, maar ook beschimpt vanwege zijn scherpe geur. Degenen, die het prikkelende aroma van durian niet kunnen verdragen, kunnen zich verheugen over het feit dat vorige week in Thailand een “geurloze” variant van de doornige vrucht werd geïntroduceerd.

Volgens telers is een variëteit van de populaire Mon Thong-soort, gekweekt in de provincie Nakhon Ratchasima in het noordoosten van Thailand, tentoongesteld op een durian-festival in het district Pak Chong, zoet, droog en zacht van vruchtvlees, maar vooral geurloos.

Een enorme groei van de Chinese vraag hielp Thailand vorig jaar ongeveer 187 miljard baht te verdienen, als ’s werelds grootste exporteur van durian. In 2020 verviervoudigde China’s import van verse durians van 2017 tot 2,3 miljard dollar, waarmee het kersen overtrof als de nummer één fruitimport in waarde, volgens gegevens van de Verenigde Naties.

Behalve dat het populair is in Zuidoost-Azië en China, is het stekelige fruit van Thailand ook controversieel. In 2018 werd een Indonesische vlucht aan de grond gehouden nadat reizigers klaagden over het fruit in het vrachtruim. Na klachten dat de geur in de cabine het vliegen ondraaglijk maakte, stapten de passagiers van boord van de Sriwijaya Air-vlucht naar Jakarta vanuit Bengkulu op het eiland Sumatra. Voordat ze opstegen, laadde de vliegtuigbemanning het fruit, dat rook naar rotte uien, terpentijn en vuile gymsokken.

Studenten en personeel werden in 2019 geëvacueerd uit de bibliotheek van de Universiteit van Canberra nadat reddingsteams hadden gereageerd op meldingen van “een sterke gaslucht” binnenin. Later werd onthuld dat de geur van de durian werd veroorzaakt door een ventilatieopening in de buurt van de tweede verdieping van de faciliteit, die daarna werd afgesloten.

In sommige Aziatische steden is het stinkende fruit verboden in het openbaar vervoer en in hotelkamers.

Bron: Royal Coastreview

1 reactie op “Geurloze durian nu beschikbaar in Thailand”

  1. jozef zegt op

    De smaak verdwijnt dan vaak ook . Bij ons heb je dat ook bij appels . Ze zien er wel fantastisch uit maar de oude authentieke rassen smaken totaal anders en zijn veel gezonder .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website