Natuurlijk kennen wij allemaal wel Tom Yum Goong, Phat Kaphrao, Pad Thai en Som Tam, maar de Thaise keuken kent meer gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Veel van deze gerechten zijn te vinden in de regio’s. Een voorbeeld daarvan is het vegetarische gerecht: Yam Kai Dao (pittige gebakken eiersalade) ยำ ไข่ดาว

Yam Kai Dao is een lekker fris-pittige eiersalade in Thaise stijl. De eieren, die eigenlijk gefrituurd zijn in plaats van gebakken, worden vervolgens in stukjes gesneden, gemengd met tomaat, uien en selderijblaadjes. Dit geheel wordt op smaak gebracht met een dressing van vissaus, limoensap, knoflook en pepers. Je kan de salade serveren met rijst.

Hoewel het een eenvoudig gerecht is met vrijwel geen bijzondere ingrediënten, is het eindresultaat een heerlijke mengelmoes van smaken die je zal verrassen.

4 reacties op “Verrassingen uit de Thaise keuken: Yam Kai Dao (pittige gebakken eiersalade)”

 1. Frans de Beer zegt op

  Wanneer je ei in het fonetisch Thai wil schrijven dan is dat Khai. Wanneer je Kai schrijft, dan betekent dat kip.

  • Rob V. zegt op

   Voor Nederland fonetiek: eens. Daar is ongeaspireerde ก = k en geaspireerde ข = kh. Dus dan is ไก่ (kip) kài & ไข่ (ei) khài.

   In de Engelse literatuur zien we soms dezelfde fonetiek maar ook vaak een fonetiek die op een Nederlander eerder vreemd overkomt. Dan is ก = g en ข = k.

   Ja, nogal verwarrend. Fonetiek is dan ook een strijd om de minst onjuiste schrijfwijze in een ander schrift. Daarom is het wel zo fijn als de namen ook in het Thais geschreven worden.

 2. Johannes zegt op

  Ja…lekker. De smaak van de dressing en de kruiden gaat in der richting van yam wun sen. De ingrediënten zijn hier (in Duitsland) gemakkelijk verkrijgbaar en de bereidingswijze is heel simpel. Ga ik proberen en testen bij mijn buren die aan de “gut bürgerliche Küche” gewend zijn maar wel in zijn om eens wat exotisch te proberen !

 3. chris zegt op

  Een van mijn favoriete gerechten, zeker als mijn vrouw het klaarmaakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website