De Thaise keuken kent veel gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Sommige van deze gerechten zijn te vinden in de regio’s. Een voorbeeld daarvan is het gerecht: Kua Kling (droge curry) คั่ว กลิ้ง uit Zuid-Thailand. Kua Kling, ook bekend als “Kua Kling Moo,” is een traditioneel Thais gerecht dat zijn oorsprong vindt in Zuid-Thailand. Het wordt vooral geassocieerd met de keuken van de moslimgemeenschap in Zuid-Thailand. De precieze oorsprong van Kua Kling is niet goed gedocumenteerd, maar men gelooft dat het is ontstaan in de provincie Pattani in Zuid-Thailand.

Wederom een bijzonder gerecht uit de regionale Thailand keuken: Kua Kling. De ene curry is de andere niet en dat geldt zeker voor deze smaakvolle variant met een explosieve smaak. Kua Kling wordt bereid met varkensvlees, kip of rundvlees en currypasta. Het bijzondere van curry zit in de bereiding. Het mengsel van vlees en currykruiden wordt net zo lang geroerd totdat het geheel geen vocht meer bevat, vandaar de naam droge curry. De belangrijkste componenten zijn vlees en rode currypasta in Zuid-Thaise stijl. In tegenstelling tot de meeste curry’s die in een pittige saus worden gekookt, kruidt de droge vleesstijl het vlees direct. Bij het droogbakken van het vlees maakt het vet het los waardoor de currypasta eraan kan hechten.

De smaak is zilt, krachtig en pittig. Hoewel het uiterlijk wat lijkt op Laab Moo uit het Noorden van Thailand, is het niet vergelijkbaar. Laab Moo heeft een enigszins zurige smaak en bij Kua Kling voert de hartige en kruidige smaak de boventoon.

De basis voor Kua Kling is rode curry met kurkuma (vandaar de gele kleur) en verse chili. Het geheel wordt op smaak gebracht met bruine suiker en vissaus. Het wordt na bereiding geserveerd met rijst, kool, avocado en komkommer.

Ingrediënten

Het hoofdingrediënt van khua kling kan in twee delen worden verdeeld: currypasta en gebraden vlees . De ingrediënten van de currypasta zijn chili, peper, citroengras, knoflook, kurkuma, laos, zout en garnalenpasta. De ingrediënten van het geroosterde vlees zijn kaffir limoen, currypasta en vlees zoals varkensvlees, kip en rundvlees.

Bereiding

Het vlees wordt schoongemaakt en gehakt. Bereid een currypasta met chili, peper, citroengras, knoflook en limoen en stamp het mengsel vervolgens fijn met een vijzel. Doe vervolgens de garnalenpasta in de vijzel om te mengen. Voeg daarna het gehakt toe aan de pan, braad op een klein vuur en gebruik tijdens het koken een pollepel om te roeren en te voorkomen dat het vlees aan de pan blijft plakken. Als het vlees goed gaar is, voeg je de currypasta toe aan de pan. Als het mengsel te droog is, kun je wat water toevoegen. Meng de curry en het vlees tot het gaar is en voeg dan in plakjes gesneden kaffirlimoenblaadjes toe. Proef en controleer de smaak. Wanneer je de gewenste smaak hebt bereikt, is het klaar om te eten.

Vooral geschikt voor de liefhebbers van zeer pittig!

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website