Vandaag een Thais dessert wat in Vietnam meestal als ontbijt wordt gegeten: Zwarte bonen met kleefrijst (ข้าวเหนียว ถั่วดำ).

Khao Niew Tua Dum, zwarte bonen kleefrijst is een Thais dessert gemaakt van, hoe kan het ook anders, kleefrijst, zwarte bonen en kokosmelk. Het is het hele jaar door verkrijgbaar, in tegenstelling tot seizoensgebonden desserts zoals mango-kleefrijst en durian- kleefrijst. Er kunnen andere ingrediënten aan worden toegevoegd om te variëren, zoals kleurrijke rijst of wit met zwarte kleefrijst. Dit dessert wordt warm geserveerd. In Thailand is Khao Niew Tua Dum een streetfood gerecht.

Natuurlijk kun je zelf maken. Daarvoor heb je nodig: kleefrijst, zwarte bonen, suiker, zout en palmsuiker.

Dit gerecht is bijzonder door zijn unieke samenstelling en bereidingswijze. Khao niew dum wordt gemaakt van ongepelde, kleverige rijst, wat resulteert in een enigszins krokanter mondgevoel vergeleken met de zachtere en zoetere witte kleverige rijst. Deze zwarte variëteit van kleverige rijst is populair in de moderne Thaise haute cuisine vanwege zijn neutrale en verfijnde smaak, evenals de gezondheidsvoordelen, waaronder anthocyanines die kunnen helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas.

Khao Niew Tua Dum wordt vaak bereid met een mengsel van zwarte en witte kleverige rijst, die gedurende ten minste vier uur samen geweekt worden. Het koken van de rijst gebeurt idealiter in een traditionele Thaise bamboestoommand, bekend als een ‘huad’. Deze methode van stomen is niet alleen authentiek maar zorgt ook voor een perfecte textuur van de rijst en voegt een natuurlijk bamboe-aroma toe.

Eenmaal gekookt, wordt de rijst vaak gegarneerd met geroosterde sesamzaadjes en zoete kokosvlokken, die een subtiele crunch toevoegen en de nootachtige smaak van de rijst benadrukken. Dit eenvoudige, maar smaakvolle gerecht is veelzijdig en kan aangepast worden met verschillende toppings zoals pudding, mango, Thaise custard, siroop van rambutan, kokoscrème, een mengsel van zwarte bonen en kokoscrème, of vers fruit.

De zwarte bonen moeten zacht zijn zonder een beschadigde schil en moeten een nacht worden geweekt. De kleefrijst moet tussen 4 uur en een nacht worden geweekt.

Bereiding

Stoom kleefrijst gedurende 25-30 minuten. Laat de kokosmelk in de pan op laag vuur sudderen en voeg ¼ kopje suiker en ¼ theelepel zout toe. Roer tot suiker en zout zijn opgelost en haal van het vuur. Voeg de rijst in gekookte kokosmelk toe, roer het mengsel en dek af voor 30 minuten. Voeg een kopje kokosmelk en 2 kopje water toe in een pan op middelhoog vuur en voeg dan de palmsuiker en ¼ theelepel zout toe, roer tot het is opgelost. Voeg de zwarte bonen toe en breng het in de kokossaus aan de kook. Zet het vuur lager en laat sudderen tot de saus donker wordt. Haal van het vuur.

Serveer het mengsel van kokosmelk en zwarte bonen met de kleefrijst en smullen maar!

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website