Verrassingen uit de Thaise keuken: Khao man kai (kip met rijst)
De Thaise keuken kent een variëteit aan exotische gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Sommige van deze heerlijkheden zijn in de regio’s te vinden. Vandaag het favoriete gerecht van mijn vriendin: Khao man kai (ข้าวมัน ไก่) oftewel kip met rijst.
Wie in Thailand Khao man kai besteld, krijgt meestal: Kip, rijst, wat komkommer, soep en saus. En hoewel dit vrij simpel klinkt is het toch een heerlijk gerecht. Het wordt vaak gegeten als ontbijt of lunch en wordt geserveerd met een kom bouillon.
Typisch Thais? Nee. De oorsprong van dit gerecht komt uit Zuid-China en heet Hainanese kiprijst, wat staat voor gepocheerde kip, gekruide rijst, geserveerd met chilisaus en komkommergarnituur. Het werd gemaakt door Chinese immigranten uit Hainan aangepast naar een Hainanese gerecht: Wenchang-kip (een van de vier belangrijke Hainan-gerechten uit de Qin-dynastie). Er zijn in meerdere Aziatische landen variaties ontstaan, dat geldt ook voor Thailand. Het is in Singapore zelfs een nationaal gerecht en in Vietnam is het ook een populair gerecht.
Om Khao man kai te maken, wordt eerst de kippenbouillon bereid door de kip te koken met specerijen zoals koriander, galangal en citroengras. Khao man kai wordt geserveerd met een garnituur van komkommer en wat verse koriander, samen met een kom nam sup (een kippenbouillon). De bijbehorende saus wordt meestal gemaakt met tauchu (ook bekend als gele sojabonenpasta), dikke sojasaus, chili, gember, knoflook en azijn.
In Bangkok moet je in de wijk Pratunam zijn voor de lekkerste Khao man kai (vlakbij de Platinum Fashion Mall, CentralWorld en Ratchaprasong Intersection). Sommige restaurants in Pratunam ontvingen daarvoor een Bib Gourmand- onderscheiding van de Michelin-gids uit 2018. Een heerlijke Khao man kai kan je ook eten in Bang Sue, Yaowarat en Phasi Charoen nabij Bang Wa BTS-station.
Als je naar Thailand reist en van eenvoudige, smakelijke gerechten houdt, is Khao man kai zeker een gerecht om te proberen. Het is te vinden in veel restaurants en straatkraampjes in het land en biedt een unieke kijk in de Thaise keuken.
Ook van mijn vrouw is het een favoriet. Ik maak het af en toe voor haar en doe het blijkbaar zo goed, dat ze er wekelijks om vraagt of ik het opnieuw wil maken.
Ik vind dat gerecht heerlijk als lunchgerecht en eet dat regelmatig thuis of onderweg.
Het klinkt en ziet er fantastisch uit. Staat er ook een recept van op de website?
Vandaag weer eens gemaakt door mijn vrouw. Dat iets zo simpels zo lekker kan zijn.