Dat is het favoriete gerecht van mijn vriendin, eenvoudig maar smaakvol: Khao man kai (ข้าวมัน ไก่) oftewel kip met rijst.

Wie in Thailand Khao man kai besteld, krijgt meestal: Kip, rijst, wat komkommer, soep en saus. En hoewel dit vrij simpel klinkt, is het toch een heerlijk gerecht. Het wordt vaak gegeten als ontbijt of lunch en wordt geserveerd met een kom bouillon.

Typisch Thais? Nee. De oorsprong van dit gerecht komt uit Zuid-China en heet Hainanese kiprijst, wat staat voor gepocheerde kip, gekruide rijst, geserveerd met chilisaus en komkommergarnituur. Het werd gemaakt door Chinese immigranten uit Hainan aangepast naar een Hainanese gerecht: Wenchang-kip (een van de vier belangrijke Hainan-gerechten uit de Qin-dynastie). Er zijn in meerdere Aziatische landen variaties ontstaan, dat geldt ook voor Thailand. Het is in Singapore zelfs een nationaal gerecht en in Vietnam is het ook een populair gerecht.

Om Khao man kai te maken, wordt eerst de kippenbouillon bereid door de kip te koken met specerijen zoals koriander, galangal en citroengras. Khao man kai wordt geserveerd met een garnituur van komkommer en wat verse koriander, samen met een kom nam sup (een kippenbouillon). De bijbehorende saus wordt meestal gemaakt met tauchu (ook bekend als gele sojabonenpasta), dikke sojasaus, chili, gember, knoflook en azijn.

In Bangkok moet je in de wijk Pratunam zijn voor de lekkerste Khao man kai (vlak bij de Platinum Fashion Mall, CentralWorld en Ratchaprasong Intersection). Sommige restaurants in Pratunam ontvingen daarvoor een Bib Gourmand- onderscheiding van de Michelin-gids uit 2018. Een heerlijke Khao man kai kun je ook eten in Bang Sue, Yaowarat en Phasi Charoen nabij Bang Wa BTS-station.

Als je naar Thailand reist en van eenvoudige, smakelijke gerechten houdt, is Khao man kai zeker een gerecht om te proberen. Het is te vinden in veel restaurants en straatkraampjes in het land en biedt een unieke kijk in de Thaise keuken.

Khao man kai (kip met rijst) zelf bereiden

Ingrediënten voor Khao Man Kai

Voor de kip:

  • 1 hele kip van ongeveer 1,5 kilo
  • 2 liter water
  • 4 teentjes knoflook, geplet
  • 4 plakjes gember
  • 2 lente-uitjes
  • 1 eetlepel zout

Voor de rijst:

  • 400 gram ongekookte jasmijnrijst
  • 4 eetlepels kippenvet of plantaardige olie
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 plakjes gember, fijngehakt
  • 800 ml kippenbouillon (van het koken van de kip)
  • 1 eetlepel zout

Voor de saus:

  • 4 eetlepels donkere sojasaus
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 1-2 verse rode chilipepers, fijngehakt (naar smaak)
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels rijstazijn

Voor de garnering:

  • Verse koriander
  • Komkommerschijfjes
  • Lente-uitjes, fijngehakt

Recept voor Khao Man Kai:

  1. Begin met de kip: Vul een grote pot met het water en voeg de kip toe samen met de geplette knoflook, gemberplakjes, lente-uitjes en zout. Breng het water aan de kook en laat het daarna op een laag vuur sudderen. Kook de kip in ongeveer 30-40 minuten gaar. Haal de kip uit de pot en laat hem afkoelen. Bewaar de bouillon.
  2. Maak de rijst klaar: Spoel de jasmijnrijst onder koud water totdat het water helder is. Laat de rijst uitlekken.
  3. Verhit het kippenvet of de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook en gember toe en bak deze totdat ze geurig zijn. Voeg de uitgelekte rijst toe en roer goed door zodat de rijst bedekt is met het vet en de smaken van de knoflook en gember.
  4. Voeg de kippenbouillon toe aan de rijst in de pan en breng het geheel aan de kook. Voeg het zout toe, zet het vuur laag, dek de pan af en laat de rijst ongeveer 18-20 minuten koken, of totdat de bouillon volledig is geabsorbeerd en de rijst gaar is. Laat de rijst daarna nog 5-10 minuten rusten met het deksel op de pan.
  5. Maak de saus: Meng alle ingrediënten voor de saus in een kom en roer goed door totdat de suiker is opgelost.
  6. Snijd de afgekoelde kip in stukken.
  7. Serveer de Khao Man Kai door de rijst op borden te scheppen met daarbij de stukken kip. Garneer met verse koriander, komkommerschijfjes en fijngehakte lente-uitjes.
  8. Serveer de saus apart of giet een beetje over de kip en rijst.

Geniet van je Khao Man Kai!

4 reacties op “Khao man kai (kip met rijst) met recept”

  1. Louis zegt op

    Ook van mijn vrouw is het een favoriet. Ik maak het af en toe voor haar en doe het blijkbaar zo goed, dat ze er wekelijks om vraagt of ik het opnieuw wil maken.

  2. Christiaan zegt op

    Ik vind dat gerecht heerlijk als lunchgerecht en eet dat regelmatig thuis of onderweg.

  3. Nathalie zegt op

    Het klinkt en ziet er fantastisch uit. Staat er ook een recept van op de website?

  4. Lieven Kattestaart zegt op

    Vandaag weer eens gemaakt door mijn vrouw. Dat iets zo simpels zo lekker kan zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website