De pomelo in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , ,
14 november 2017

PomeloWist u, dat de grootste citrusvrucht op aarde zo groot kan worden als een voetbal? Vanwege de soms enorme afmeting wordt de pomelo, want daarover gaat het, ook wel “de koning van de citrusvruchten” genoemd.

In Thailand is deze verfrissende en sappige citrusvrucht met een als een golfbal pokdalige schil bekend als “Som-o”. De naam pomelo schijnt een combinatie te zijn van het Franse pomme (appel) en het Engelse lemon (citroen). Andere namen voor deze vrucht zijn Chinese grapefruit, Bali citroen en Shaddock. De laatste naam refereert aan de kapitein van een schip, dat de pomelo naar het Caribisch gebied bracht in de 17de eeuw.

Van oorsprong komt de pomelo uit Thailand en omringende landen, maar werd later ook geteeld in China, Japan, India, Frans Polynesië, het Caraïbisch gebied, Mexico en de Amerikaanse staten Californië, Florida en Hawaii. De pomelo zou ook de voorvader van de grapefruit zijn, want botanische geleerden geloven, dat de grapefruit een hybride is van een pomelo en een sinaasappel.

In wezen zijn er hier in Thailand twee kenmerkend verschillende soorten som-o’s verkrijgbaar. De “som-o thong dee” met roze vruchtvlees, rond van vorm en veel zoeter van smaak dan zijn zurig neefje, de “som-o khao nam pheung”, die geel vruchtvlees heeft en aan één kant ietwat puntig is gevormd.

Doorgaans is een pomelo iets groter dan een grapefruit, maar dat komt vooral door de dikke schil, die in kleur kan variëren van groen tot geel. Meestal wordt het vruchtvlees vers gegeten, maar het wordt ook wel ingemaakt in gelei of siroop. De Chinezen beweren, dat iedereen, die een pomelo eet, gezegend wordt met veel geluk!

De pomelo wordt gemakkelijker gegeten dan geschild, want de dikke schil, die zo’n beetje het halve gewicht van de vrucht uitmaakt, is niet zo eenvoudig te verwijderen. Het beste is, een kapje van de top af te snijden en dan met een scherp mes vier of acht verticale snedes te maken. Ga dan met de duim onder de schil en het zal, net als bij een sinaasappel, gemakkelijk loslaten. Dan gaat de duim van boven in de vrucht om de pomelo in al zijn segmenten te verdelen. In tegenstelling tot de sinaasappel en ook wel de grapefruit, wordt het membraam van elk segment verwijderd alvorens het te eten. Zie hiervoor ook onderstaande video:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=c4K2P-fO2eM[/embedyt]

Je kunt het jezelf ook gemakkelijker maken door de pomelo kant en klaar in een straatstal of supermarkt te kopen. Omdat de Thais de pomelo nogal zuur vinden zit er bij de versverpakte pomelo een zakje roze suiker, hetgeen naar mijn idee het gezonde van de vrucht enigszins vermindert. De pomelo is door het sap een goede laag-calorische dorstlesser en een goede vezel-leverancier. De pomelo levert maar liefst bijna 200% van de dagelijkse portie vitamine C en bevat ook talrijke antioxidanten.

Of het waar is of niet kan ik niet zeggen, maar er wordt ook wel beweerd, dat het eten en langzaam kauwen van de pomelo goed is om een kater weg te werken, verkoudheid en indigestie te genezen en zelfs goed is om wagenziekte te voorkomen.

Bron: Pattaya Trader


» Laat een reactie achter


17 reacties op “De pomelo in Thailand”

 1. Stassen Roger zegt op

  Een heerlijk sappig stukje heb je daar geschreven!
  Ik heb al enkele jaren geleden som-o tot mijn favoriete vrucht uitgeroepen.
  Gezond, lekker, dorstlessend en…. kalmerend!
  Ik wordt helemaal zen tijdens het pellen ervan.
  Heb er enkele uit Thailand meegebracht om het genot een beetje te rekken.
  Zit nu boordevol vitamine C en anti-occidanten, wordt heel waarschijnlijk > 100 jaar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +14 (obv 14 stemmen)
 2. Sjaak S zegt op

  Toen ik jaren geleden nog als Steward regelmatig naar Bangkok vloog en daar in het Central Plaza overnachtte, at ik wel eens in het hotel ‘s ochtends een müsli. Dit was fantastisch…het was smeuïg en fris. Later kregen wij als bemanning op onze vluchten vanuit Bangkok bij ons fruit pomelo. Deze verwerkte ik thuis ooit eens in mijn müsli en zie wat er gebeurde….. dezelfde frisse smaak zoals in Bangkok. Het geheim werd geopenbaard.
  Wat een heerlijke vrucht.
  Nu ik in Thailand woon vind ik het wel frappant: bij Tesco Lotus kost een bakje geschilde pomelo steevast 79 Baht en op de markt kun je deze (iets minder) voor 10-20 Baht kopen…. waar zit het verschil???

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • l.lagemaat zegt op

   De houdbaarheid van de pomelo op de markt is korter is mijn ervaring en de smaak is ook niet altijd hetzelfde, vandaar dat erop de markt vaak suiker bijgegeven wordt.

   Via de Lotus zitten er meer “schijven” tussen voordat het bij de klant komt en daardoor duurder.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. Martin zegt op

  Mooie verhalen over deze ook in mijn ogen prima vrucht.
  Wat ik mis is een handleiding voor de aanschaf. Al vele pomelo’s gekocht, maar de kwaliteit verschilt enorm. Hoe weet je of hij lekker sappig is en niet droog, zoals bij mij in minstens 50% van de gevallen.
  Hebt u tips?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. Wim van Beveren zegt op

  Ben net verhuist, maar heb direct weer 2 Pomelo bomen op mijn nieuwe tuintje geplaatst, heerlijk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 5. Jacques zegt op

  Ik heb er geen ervaring mee maar er zijn hier kenners van deze vrucht op de site en ik moest denken aan het zusje van deze vrucht de grapefruit welke een tegenwerkende invloed heeft op het slikken van medicijnen voor hoge bloeddruk, chloresterol etc. Geldt dat ook voor de pomelo want dan zou die niet zo gezond zijn als wordt voorgesteld. Maar nogmaals misschien is mijn denkwijze wel verkeerd en is dit niet van toepassing.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • René Chiangmai zegt op

   Goede vraag!
   Ik slik zelf medicijnen waarbij eten van grapefruit wordt afgeraden.
   Ik blijf dus graag op de hoogte van reacties.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Sonja zegt op

   Ja dit geldt ook voor de pomelo, google maar eens op “pomelo en medicijnen”.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. Sjaak S zegt op

  Intussen had ik van het merk Chaba Pomelosap ontdekt, verkrijgbaar in de supermarkt van de oude shoppingmall in Hua Hin. Mijn favoriete sap ‘s ochtends. Maar ook ‘s avond met wat ijs en een scheutje Wodka.
  De boom wil ik nu ook gaan planten!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 7. kevin87g zegt op

  Toevallig heb ik een paar dagen geleden bij de Jumbo pomelo meegenomen, heerlijk (lekkerder dan die droge die ze al gepeld hebben op het strand in Thailand)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Pieter zegt op

  Heb reeds een aantal jaren 2 van deze bomen in de tuin staan, in het begin zijn er smaakvolle vruchten aan gekomen, maar vreemd genoeg de laatste jaren genoeg Pomelo’s maar niet te eten, droog, klein, licht van gewicht.
  Begrijp niet hoe het komt en vindt het jammer, namelijk het kan zo’n sappige vrucht zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • l.lagemaat zegt op

   Hoe is de boom verzorgd? Terug gesnoeid bijvoorbeeld, de grond om de boom?
   Misschien eens een goede opknap beurt laten geven door een deskundige.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Pieter zegt op

    Tja, de boom wordt niet verzorgd, alleen voldoende water, en ik moet toegeven, heb m’n twijfels over de grond.
    Terug gesnoeid? Nooit van gehoord, maar om eerlijk te zijn ben ik een techneut, en weet niets van flora.
    Maar het is toch vreemd dat het in eerste instantie wel een goede vrucht heeft gedragen.
    Een deskundige vinden zal niet meevallen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. Maarten Vasbinder zegt op

  Pomelo interfereert met de cholesterolremmer atorvastatin (Lipitor) Daardoor kan de concentratie van het medicijn in het bloed hoger worden, met als gevolg, mogelijk meer bijwerkingen. Bij fluvastatin (Lescol), pitavastatin (Livalo), pravastatin (Pravachol), of rosuvastatin (Crestor) bestaat dat probleem niet.
  Er zijn meer vruchten die dit effect waarschijnlijk teweeg brengen, zoals granaatappel, moerbei, wilde druif, en zwarte framboos. De laatste heb ik nog nooit gezien.
  Vanwege het hoge Kalium gehalte heeft Pomelo juist een gunstige invloed op de bloeddruk.
  Anti-oxidanten zijn overigens niet zo gezond als men wil doen geloven. Er zijn aanwijzingen dat sommigen, zoals Vit. E in hoge doseringen juist kankergroei kunnen bevorderen.
  Daarvan is bij de pomelo gelukkig geen sprake.
  Eet smakelijk van deze heerlijke vrucht. Het wachten is op een pomelo-mesje.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 10. doekle zegt op

  Mooi artikel,maar wat jij roze suiker noemt is roze zout

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 11. rene zegt op

  Het mes is wel een beetje stomp ha ha ha

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website