The Blue Elephant, een succesverhaal

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Eten en drinken, Restaurants, Uitgaan
Tags:
16 januari 2016

Lekker eten is een van de vele aantrekkelijkheden die Thailand te bieden heeft, maar smaken verschillen.

Lepel en vork

Een mes zul je in Thailand aan tafel sporadisch aantreffen, want een dergelijk attribuut is in de ogen van de Thai een vechtwapen en eten is plezier of op z’n Thais ‘sanuk’. Het was koning Chulalonkom die na een Europese reis lepel en vork in Thailand introduceerde. En des konings wil is wet, zeker in Thailand, dus liet de goegemeente de stokjes vallen en ging over op lepel en vork.

The Blue Elephant

In 1980 startte de Thaise Nooror Somany met haar uit België afkomstige echtgenoot Karl Steppe in Brussel onder de naam ‘L’Eléphant Bleu’ hun eerste restaurant. De formule; een restaurant met een mooie ambiance en Thaise gerechten van hoog niveau bleek succesvol te zijn. In 1986 werd in Londen een tweede restaurant geopend, plaats biedend aan 250 gasten. Gestadig groeide het concern verder: 1990 opening Kopenhagen, 1991 Parijs, 1996 een tweede zaak in Londen, 1997 Dubai en New Dehli, 1998 Beirut, 1999 Lyon, 2000 Malta, 2002 Bangkok, 2003 Kuwait, 2004 Bahrain, 2005 Moskou en in 2008 Jakarta.

De inmiddels tot twaalf fameuze restaurants uitgegroeide onderneming is in een holding ondergebracht onder de naam Blue Elephant International Plc en zetelt in Londen. Sinds 1984 heeft men in Bangkok een bedrijf dat verantwoordelijk is voor de distributie van de ingrediënten naar alle Blue Elephant restaurants. Ook andere artikelen zoals bestek, serviesgoed, servetten en alle soorten drukwerk wordt centraal aangestuurd vanuit dit logistieke centrum.

Uit eten in Bangkok

Met de Skytrain is het Blue Elephant restaurant in Bangkok heel gemakkelijk te bereiken. Rijdend met de Silom line stap je uit bij de halte Surasak. Komend vanaf het hoofdstation Siam zorg je er voor dat je aan de linkerzijde van de straat uitstapt. Na enkele meters sta je voor het restaurant. Zorg er wel voor dat je van te voren een reservering hebt gemaakt want anders is de kans groot dat het restaurant is volgeboekt. (www.blueelephant.com/bangkok of +66(2)6739353)

Het is een traditie geworden om ter afsluiting van de vakantie, of zo je wil de overwinteringperiode, ons zelf te fêteren op een heerlijk etentje in de stijl van de Blue Elephant.

Prijsindicatie

Bij echte Nederlanders volgt dan automatisch de vraag: “wat kost zo iets?” Gaan we vertellen. Uiteraard kun je dit soort restaurants qua prijs niet vergelijken met de overigens uitstekende vele andere Thaise restaurants die je in een stad als Bangkok aantreft. Zie het maar als een feestdiner dat een enkele keer je normale budget te boven gaat.

Daar gaan we dan: in ons geval kozen wij voor het zogenaamde Royal Thai Symphony menu dat als ‘family sharing style’ wordt geserveerd. Als starter vier verschillende kleine heerlijke en fraai opgediende hapjes. Als tweede gerecht een keuze tussen Tom Klong zeebaarssoep of Tom Kha Black Chicken soep.

Het hoofdgerecht bestaat uit een combinatie van vlees, eend en vis. Zo op het oog wellicht een beetje vreemd geheel maar voortreffelijk smakend en onbegrijpelijk goed afgestemd. Phad Thai en wilde rijst completeren het geheel. Uiteraard volgt nog een dessert dat bestaat uit vers fruit met vanille ijs en een mango dressing. Prijs voor het totaal en uiteraard zonder de drankjes 1300 baht p.p..

Een bijzondere verrassing was de kwaliteit van de Thaise witte wijn uit Loei. (per fles 1350 baht) Een tiental jaren geleden bezocht ik dit wijngoed en was niet bepaald onder de indruk van de wijnen.

Loei is echter met sprongen vooruitgegaan, de wijn mocht er wezen en is van een uitstekende kwaliteit. Overigens mag dat ook van de Hua Hin Hills Vineyard gezegd worden waar ik met name aangenaam verrast was over de kwaliteit van de witte wijnen. Kortom eten bij The Blue Elephant is een feest. Uitstekende bediening, een schitterende ambiance en heerlijke gerechten. De enige dissonant is naar mijn mening de prijs van een glas gewoon Singha bier. Een prijs van 220 baht kan men wellicht in Londen, Parijs of in Kuwait vragen, maar valt in Bangkok toch wel erg uit de toom.

Mocht de totaalprijs toch niet binnen jouw budget vallen dan heb ik een andere heel wat goedkopere tip voor een eveneens prima en gezellig Thais restaurant. Ga naar ‘Ban Khun Mae’ op Siam Square Soi 8. (www.bankhunmae.com) Eveneens per skytrain heel gemakkelijk bereikbaar. Stap uit bij het hoofdstation Siam en ga ditmaal niet naar de uitgang waar Siam Paragon is gelegen maar naar de uitgang aan de andere kant van de straat. Je staat dan op Siam Square.


» Laat een reactie achter


6 reacties op “The Blue Elephant, een succesverhaal”

 1. Joep zegt op

  Ik heb de laatste jaren meerdere malen gegeten bij Ban Khun Mae. Het smaakt altijd weer erg lekker, inderdaad een aanrader!

  Mvg. Joep

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. robert vereecke zegt op

  Was vorige week in Ban Kuhn Mae. Op 5′ lopen van Siam BTS skytrain station.
  Schuin over Novotel.
  Gezellig kader. Vriendelijke ontvangst en uitstekende keuken aan zeer schappelijke prijzen.
  Uitstekende website met foto’s van alle schotels. Keuze uit menu’s met groot assortiment vanaf 5 personen. Een aanrader !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 3. Michel Van Windekens zegt op

  Ik vind het ook altijd een must om bij elk BKK bezoek even naar de Blue Elephant te gaan. Super lekker eten, prachtig kader, en uiteindelijk slechts de prijs van een degelijk restaurant in Belgie.
  Ik heb jaren geleden ooit een bekende Nederlander uit Zaltbommel geintroduceert in dit restaurant.
  We kwamen overeen dat ik het eten zou betalen en hij de wijn. Helaas: het was MAKHA BUCHA day, dus ook daar geen alcohol. Kwam hij er bijna goedkoop vanaf. Maar de eerlijkheid dwingt mij te zeggen dat we de rekening netjes hebben verdeeld.
  Joseph vergeet nog te melden dat je niet in korte broek; T-shirt; of sandalen binnen kunt.
  Het is niet zo dat je in avondkledij moet, maar men eist toch wel een beetje smaakvolle kledij.

  Smakelijk iedereen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 4. ReneH zegt op

  Ik mis in het bovenstaande verhaal de vestiging in Phuket Town, in het meest gefotografeerde huis aldaar aan Thanon Krabi.
  Vroeger stond daar een bord met vreselijke dreigementen aan de ingang, dat je op het punt stond om een particulier terrein te betreden, en dat je daar spijt van zou krijgen. Nu staat er op dezelfde plaats een bord dat je hartelijk welkom bent in Restaurant The Blue Elephant. Er straalt je een wonderlijk blauw licht tegemoet.
  Na al die bedreigingen uit het verleden is het mij tijdens mijn meest recente bezoek aan Phuket niet gelukt mijn schroom uit het verleden te overwinnen en de locatie te bezoeken. Eerst het terrein snel een paar stappen op rennen en hard weglopen na het maken van de vrijwel verplichte foto, in de hoop dat de gevaarlijke honden je niet te snel af zouden zijn en nu plotseling ‘hartelijk welkom’? Ik weet het nog niet.
  Hoe dan ook, er is ook een vestiging in Phuket.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. Lung addie zegt op

  Ik ken Karl Steppe persoonlijk daar zijn ouderlijk huis op amper 150m van mijn huis in Belgie was. Kende zijn moeder, “Madamme” Steppe, echtgenote van een gerenommeerd advocaat. Heb tevens nog meegewerkt aan het hem bezorgen van Thais personeel voor het voedingssalon op de Huyzel te Brussel, jaren geleden. Een heel correct persoon die enkel met het beste van het beste werkt. Het betreft niet enkel restaurants, in Bangkok is er tevens een school voor de opleiding van het personeel verbonden aan de Blue Elephant group. In Belgie is er ook een heuse fabriek, te Halle, waar verse groenten uit Thailand ingevoerd, versneden en verpakt worden voor de grootwarenhuizen. Vele Thaise dames vonden/vinden hier een goedbetaalde job.
  Vroeger, een paar maal in Ukkel in het restaurant gaan eten en steeds TOP. Hier in Thailand nog niet maar dat komt nog wel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Patrick zegt op

  Je kan bij Blue Elephant in Bangkok ook een privé ruimte afhuren. Ik heb dat gedaan voor de verjaardag van mijn Thaise partner. We zijn dan met de kinderen en de huishoudster alle 5 samen voortreffelijk gaan eten in Blue elephant Bangkok. Noor is dan nog even binnengewandeld voor de familiefoto.
  Het eten werd ter plekke in de kamer bereid door twee koks en enkele hulpkoks. We zijn met 1 taxi heen gereden maar met twee taxi’s terug gekeerd omdat we letterlijk vol zaten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website