Bier, de graadmeter van de economie

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , , ,
2 mei 2011

Zou bierverbruik iets te maken hebben met de economie van Thailand? Als we de Thai Asia Pacific Brewery (TAPB), de brouwer van onder meer Heineken, moeten geloven is de lokale bierproductie en dus ook de consumptie, afgelopen jaar met ongeveer 7 procent afgenomen.

De oorzaak, zo heeft men bedacht, komt door de politieke spanningen in de eerste maanden van 2010 waardoor minder toeristen Thailand hebben bezocht. Zelfs de natuur, van droogte tot en met de overvloedige wateroverlast, wordt erbij gesleept om de gedaalde consumptie te verklaren.

Bierverkoop

Normaliter zou je toch denken dat bij hevige droogte een extra slok gerstenat er wil in wil. Naast Heineken is men ook distributeur voor de biermerken Tiger, Cheers, Guinness en Kilkenny.

Thailand is goed voor een gezamenlijke bierproductie van bijna 18 miljoen hectoliter per jaar. Toch gaat het bergafwaarts met de bier verkoop, want in 2009 liep de omzet al met maar liefst 13 % terug en ook in 2010 zet deze daling zich verder door.

Accijnsverhoging

Een van de belangrijkste oorzaken is de in mei vorig jaar fors gestegen accijns die van 27 % naar maar liefst 60% werd verhoogd. De gemiddelde Thai zal zich er niet zo druk over maken zo lang zijn lokale, nog steeds goedkope, whisky maar buiten schot blijft.

En als we nu toch met cijfers aan de slag gaan; de toerist die Thailand bezoekt is goed voor maar liefst 20 procent van de bieromzet. Het marktaandeel van TAPB, Heineken plus de genoemde nevenmerken, is 5 % en eerlijk gezegd had ik dat ietwat hoger ingeschat.

Zouden we om de familie de Carvalho-Heineken van de ondergang te redden het favoriete pittige Singha biertje nu moeten gaan verruilen voor een slap zogenaamd premium biertje?


» Laat een reactie achter


28 reacties op “Bier, de graadmeter van de economie”

 1. Gringo zegt op

  Eigenlijk een Grolschdrinker, houd ik het hier op Heineken. Mijn consumptie van Heineken is dit jaar ook afgenomen, maar de daling van de totaalconsumptie bier is niet mijn schuld. Daling van mijn bierconsumptie heeft helaas nog niet voldoende daling van mijn gewicht tot gevolg gehad, dus de verwachting is dat de omzet van Heineken nog verder zal dalen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Robert zegt op

   Ik vind Grolsch ook een lekker biertje, het is wat hoppiger/pittiger dan dan de meeste andere bieren. In Thailand ben je m.i. dan veel beter af met Singha, stukken hoppiger/pittiger dan het slappe Heineken! Veel Thais geven de voorkeur aan Chang of Leo, toch wat minder qua smaak vind ik, maar vaak goedkoper. Een van de beste bieren in Azie is Beer Lao – met name de donkere variant is erg lekker! San Miguel is ook een lekker Aziatisch biertje (veel Nederlanders denken ten onrechte dat dit een Spaans merk is), maar dan wel het origineel uit de donkere dikke buikfles – niet de light versie uit de doorzichtige fles die in Thailand populair is (licht en warmte zijn funest voor bier, dus alles wat in een doorzichtige fles zit is vaak niks).

   Azie produceert tegenwoordig meer bier dan Europa, en bieren in de regio zijn aan een opmars begonnen. Lees ‘5 great Asian beers’, http://blog.travelandleisureasia.com/destination/2010/08/23/five-great-asian-beers/

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Hansy zegt op

    Hoe zit het met San Miguel?

    Kom er met internet niet uit, behalve dat er in Spanje een grote fabriek staat, nml San Miguel Fábrica de Cerveza y Malta.

    Ik lees echter nergens dat deze in eigendom is van San Miguel Filipijnen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Robert zegt op

     San Miguel in Spain has the same origins as San Miguel in the Philippines. However, since 1953 the brewery in Spain has been under separate ownership and no longer has any connections with San Miguel Corp Philippines. The beer in Spain is brewed by San Miguel Fabricas de Cerveza y Malta S.A., part of the Mahou-San Miguel group.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • hans zegt op

    Ik heb dat merk lao nog nooit gezien in thailand, welke winkels verkopen dierobert?
    Ik Hou wel van donkere biertjes

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Robert zegt op

     Nou je het zegt, nog nooit in de winkel gezien. Wel veel in de betere bars verkrijgbaar. De donkere versie is iets minder goed verkrijgbaar dan de normale versie, maar die is ook erg goed!

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • DELAENDER zegt op

    Als u lekker bier wilt kopen dan moet u naar chiang mai komen daar kan u 15 verschillende belgiesche bieren kopen ,niet goedkoop maar duizend keer beter dan heineken, en al die andere pruts bieren.
    Want heineken in thailand is geen goed bier dan is singha beter.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Robert zegt op

     Niet alleen in Chiang Mai, maar nu we het toch over CM hebben; er zit daar een goeie tent Number 1 bar/pub/bistro (ze zijn er zelf nog niet helemaal uit geloof ik want ze gebruiken alles door elkaar) die een goeie collectie Belgisch bier heeft. Zit in een zijstraat van Loi Kroh road.

     http://www.number1barthailand.com/

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Robert zegt op

     En als je toch in de buurt bent voor een Europees culinair avontuur, ga dan even lekker Frans eten bij Chez Marco op Loi Kroh. Foie gras met een goeie Bordeaux erbij!

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Frank zegt op

  Ik weet niet hoe het met jullie is maar ik drink tegenwoordig vaker wijn. Temeer daar er
  het aantal wijngaarden stijgt en een goeie fles al voor 250,- bath te koop is.
  (Bier) buikje dus ook weg nu 🙂

  In de bars en restaurants zie ik ook steeds meer wijn op tafel komen….misschien dat
  daardoor de bierconsumptie zakt en….de prijsverhogingen (5 bath) voor een blikje.

  Groeten,
  Frank

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Robert zegt op

   Ben van huis uit ook meer meer wijndrinker dan bierdrinker, maar in Thailand ga je juist snel van de wijn af vind ik. Goedkopere wijn, die overigens best lekker kan zijn, is volgens mij vaak niet opgeslagen onder juiste omstandigheden (in de zon gestaan?) en dat proef je. Schreeuwend duur ook nog eens. Geen idee waar je ‘een goeie fles’ voor 250 baht op de kop tikt – wat is jouw definitie van ‘goeie fles’? Een flesje simpele Franse vin de table doet al bijna 300 baht bij Tesco Lotus. Ben geen fan van de ‘new world’ wijnen, met uitzondering van sommige Chileense/Argentijnse wijnen. Die verschrikkelijke Australische Shiraz of Californische wijn komt er bij mij niet in.

   Voor een ‘goeie fles’, laten we voor het gemak een eenvoudige Bordeaux nemen, betaal je in de supermarkt al snel 800 Baht of meer en in een restaurant tussen de 1,000 en 2,500 baht. Niet dat dat mij er van weerhoudt om regelmatig een flesje weg te werken. Het eten zelf is immers goedkoop. Ik zie dat er inderdaad meer wijn gedronken wordt in Thailand, en sommige restaurants hebben echt een goeie wijnlijst tegenwoordig!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Als (ooit) ervaren wijndrinker/proever ben ik er na vijf jaar achter dat de enige goede wijn die je voor 250 THB kunt versieren er een is die je vanuit NL meeneemt.
    Als vineus tijdverdrijf drink ik de Montclair een Zuid-Afrikaan, voor 285 THB in vrijwel alle supermarkten te koop. Mits koud gedronken is deze aanvaardbaar als slobberwijn. O, wat mis ik op dat gebied Dirk van den Broek, Aldi, Lidl, AH of Gall & Gall (om er maar een paar te noemen).

    VN:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • peterphuket zegt op

     Ja daar doe ik aan mee, maar dan in de 5 ltr. pakken, vroeger dronk ik in Holland graag een goed glas wijn, en had daar best wat geld voor over inclusief een klimaatkast, maar de tijden zijn veranderd en ook ik weiger nu om 800 a 1000 bath voor een fles wijn neer te tellen. Om van de bierbuik af te blijven drink ik 2 a 3 glazen van die slobberwijn, en doe wat ik vroeger nooit zou hebben gedaan: het glas15 sec in de magnetron, de wijn staat namelijk in de koelkast.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Paul zegt op

     Mijn ‘AH’ hier, nog steeds Carrefour genaamd- wordt Big C helaas – levert een voortreffelijke rode Peter Vella, voor onder de B300 per 70 cl. Nu zelfs in vacuümpak dus nog minder duur. Een eenvoudig ‘caravan size’ koelkastje’ op stand 1) ook van die grote winkelketen brengt het vocht op de juiste drinktemperatuur, naar mijn bescheiden mening. Proost!

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
     • Hans van den Pitak zegt op

      Ja Paul, dat heb je goed geregeld. En het assortiment bij Foodland is ook niet gek en af en toe leuke aanbiedingen. Maar ja, dat is altijd tijdelijk.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. huibthai zegt op

  Hier in Pattaya , drinken veel Hollanders die regelmatig op stap zijn Singha Light 3,5% Op de soi Bukaou markt drinken 8 van de 10 dit en aan de soi Kaonoi .,,ons kantoor,, ook bijna iedereen. Soms in de stad heeft niet iedere zaak het , maar als alternatief Tiger Light en Chang Light deze is 4,2 %. Voordeel is , je kan er echt meer van op en als de groep groot is, met ,,rondjes,, kan je behoorlijk wat wegdrinken , het nadeel [of voordeel] is dat je veel moet piesen , ook in de nacht na een drinkgelag. Dit bier moet natuurlijk , net als andere bieren goed koud zijn Inkoop is +/- 25 baht Duitsers zie ik veel hier aan de Leo [tevreden over de smaak] Engelsen aan de Chang , veel alcohol , 1/2 l. flessen en ook goedkoop , vaak 50 a 60 baht. In Nederland heb ik [als horecaman] 23 jaar met Oranjeboom gewerkt , dit hebben ze wat aangepast , met een,,zoetje,, na de blamage met Skol. Met Amstel 10 jaar gewerkt [vastere schuimlaag dan Heineken] , die ik er ook van verdenk b.v met Carnaval te jong bier te verkopen[schenken] , net vers getapt slaat het dan snel dood, in de gouden jaren van de horeca 1970/1980 , maakten deze ,,boeven..enorme omzetten , mensen geld genoeg, dus ,,dood bier,, wegkiepen,,

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Henny zegt op

   Dag Meneer huibthai, Volgens mij heeft u meer verstand van verzekeringen en als je liever niet wil betalen voor hollandse kwaliteit hou dan op met je mening te geven,je gaat toch ook niet een Mercedes vergelijken met een Proton vr gr rn een Gezond 2011 Proost

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • huibthai zegt op

    Ach Henny, van verzekeren heb ik geen verstand , van bier wel!!!!!40 jaar in het vak!!! daarvoor v.a 8 jaar hielp ik al op verjaardagen en jaren in een voebal kantine , waar ze ook Heineken schonken , eerst alleen flessen en later tap. Ook uit die periode het verhaal [1000% waarheid]
    Ik vulde de koelkast aan met een voorraad, die dezelfde morgen nog bezorgd was. Een van de klanten had als eerste daarvan een flesje. Hij spuwde het onmiddelijk uit , wat een rotsmaak en niet om te zuipen !!! Ook anderen vonden het,,bocht,,!! Ik belde gelijk naar een Heineken cafe, waarvan ik wist dat er op die tijd een paar flessen drinkers binnen waren!! Ik zei Annie , geef ze van je nieuwe voorraad een flesje van mij.En bel me gelijk terug, wat ze er van vinden. Je snapt het al, ook niet om te ,,hachelen,, De groothandel , haalde wel gelijk de kratten terug en beloofde kontakt op te nemen met Heineken Zoeterwoude.
    Na een half jaar ,kwam de uitslag !!! Het gerst waar deze voorrraad was van gebrouwen , was verbouwd op een enige hectare grond , waar een jaar daarvoor uien waren verbouwd!! [lokatie Goeree-Overflakee] Dus zo zorgvuldig is de kwaliteits brouwer!! Een Mercedes onder de Pilzen is Alfa , gebrouwen in Tull , Zuid Limburg.
    Heineken heeft veel meer waardeloze produkten gebrouwen , zoals Wiekse Witte , en Vos , wat op Palm moest gaan lijken!! en wat te denken van Buckler!!
    Dat wij hier niet echt op kwaliteit drinken, heeft een veel andere reden , het is hier meestal 30 gr en meer , koud bier heeft de voorkeur boven de veel te zoete limonades. Ook als mix!! Dus Singha Light is een prettig alternatief en door-drinkbaar en een slok alcohol te veel op is levensgevarlijk in en drukke en criminele stad!!! Mijn vrouw vind ook , dat ik er minder van snurkt en het riool blijft schoon ,door alle spoelingen!!
    En ik ,,verzeker,, je , voor , met en na 2011, is mijn mening en drinkgewoonte, precies , hetzelfde groetjes Huib

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Henny zegt op

     Beste Meneer Huib, ik wilde u niet kwetsen of boos maken maar ik gun u het beste ,vandaar en een lang en gezond leven,maar ik zeg gewoon de waarheid,
     Heineken is gewoon een eerlijk bier, met A kwaliteit en geen E toevoegingen en daar moet je voor betalen,voorbeeldtje ik kocht een nieuwe Harley, toen komt er zo,n koekebakker naast me staan met een verhaal dat een jap veel goedkoper en beter was,die man zit nu in een rolstoel en bestuurd hij deze met een rietje in zijn mond,grapje
     Geniet lekker van het leven in Thailand . maak je niet druk en alvast een goed 2011 gewenst . vr gr

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
     • Niek zegt op

      Vergeleken met honderden belgische biermerken vind ik Heineken maar piswater.
      Het is te danken aan de Hollandse expansionistiche handelsgeest, dat Heineken internationaal als iets bijzonders wordt geschonken.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • luc.cc zegt op

       Volledig mee akkoord, verblijf in Thailand en al die Thaien maar bezig over het lekkere Heineken, wel ik denk dat mijne hond zijne pis nog beter smaakt dan dit namaaksel. Ik lust sowieso al geen hollands bier (ben belg en beter gewoon), maar het heineken in Thailand is beneden nul, geef me dan maar ne Chang of ne Cheers, beiden zijn tenminste drinkbaar en lekker.
       Ook weten weinige thai dat Heineken Hollands is, ze denken allen dat het van Duitsland komt.

       VA:F [1.9.22_1171]
       Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Frank zegt op

  Tja, ik blijf het toch bij de Thaische wijn houden…

  Een van de grootste wijnbouwers van Thailand staat met een stand afwisseld in Big C- Lotus of Carefour.
  Voor 250 bath een goeie wijn (geen hoofdpijn.)

  Ik heb de prijs opgevraagd van 120 flessen (20 dozen) gaat er nog eens 30% vanaf.
  Ze hebben ook duurdere soorten maar ik vind die weinig meerwaarde hebben.

  Dus vanaf 5 december zit ik weer lekker op m’n terras met een wijntje.

  Frank

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. Dirk B zegt op

  Geef mij maar een lekker singha of chang pils. Veel beter dan dat Heineken pisbier.
  Bij ons in België geven ze de paarden en de koeien Duvel, als die beesten dan zeiken maken ze der in Holland Heineken en Grolsch van.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Dirk B zegt op

   PS Voor heel Holland op zijn paard springt, dit is een grapje hé !

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • hans zegt op

    Dirk helemaal niet erg hoor, by ons in de achterhoek is het natuurlijk Grolsch wat gedronken word en wij zeggen het zelfde over heineken. paardenpies.

    Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat je volgens mij bijna overal ter wereld wel heineken kunt kopen. Hun reclamefilmpjes met name de buitenlandse zijn natuurlijk ook subliem.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Leo Bosch zegt op

  Beste Frank,
  Als je die Thaise wijn lekker vind , kan je beter een fles limonadesiroop kopen.
  (dat is trouwens nog goedkoper ook).
  Leo

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Dirk B zegt op

   Moet je in Hua Hin eens de “Hua Hin Vine Yard” bezoeken.
   Heb je zeer lekkere wijn, en je kan hem proeven in het midden van het domein en wijngaard.
   Voor 600 Bth heb jee zeer lekkere rode voor bij je eten.
   Als j’em daar koopt zal hij wel goedkoper zijn.
   Ze hebben trouwens ook een verkooppunt in het winkelcentrum in de stad.

   Het is wel de enige plaats in Thailand waar ik lekkere wijn heb gedronken.

   Moraal van het verhaal: de uitzonderingen bevestigen de regel.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website