Barracuda

Door Dick Koger
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , ,
23 augustus 2020

Barracuda

Bij mij op de hoek is een heerlijk Thais restaurantje. Het is er altijd gezellig. Iedereen kent iedereen en veel van mijn vrienden en kennissen zijn er tegenwoordig vaste klant. In de eerste plaats door de kwaliteit van het eten. In de tweede plaats door zijn lage prijzen.

Je hebt het gevoel alsof je de grote stad achter je hebt gelaten en even in een Thais dorpje terecht bent gekomen. Gisteren, toen ik er met enkele vrienden zat te eten, kwam de eigenaar thuis met vis. Geen gewone vis, maar een gigantische Barracuda. Dat is een grote zeesnoek, die soms wel twee meter lang kan worden. Hij wordt ook wel zeetijger genoemd, ongetwijfeld door zijn krachtige gebit. Deze roofvis voedt zich met andere vissen. De eigenaar hakte hem in kleine stukken om ze in zijn diepvriezer te doen, dus vermoedelijk staat hij binnenkort op het menu.

Ik zou zeggen, kom het restaurantje maar eens proberen. Vanaf twaalf uur open. Hier een routebeschrijving. Rijd langs de Beach Road van Jomtien richting Chayapruek. Die inslaan en dan bij het eerste straatje met de apotheker op de hoek linksaf. Aan het eind van dit kleine straatje. Niet in het straatje, maar verder is overal parkeerruimte.

Enkele dagen later speelde ik bridge met een paar vrienden in hetzelfde restaurantje. Ik vertel het verhaal over de Barracuda en we besluiten deze vis eens uit te proberen. Omdat ik niet weet of Barracuda als naam bekend is in Thailand, vertel ik voor de zekerheid nog even dat we de grote vis bedoelen, die een eigenaar een paar dagen geleden in stukken hakte. Het bedienend meisje begrijpt het goed. Bovendien verzekert ze me dat de vis niet duur is. Een prijs noemt ze niet, maar ik heb voldoende vertrouwen in de goede afloop.

Wanneer de vis gebracht is, ben ik verbaasd over de professionele wijze van presenteren. Een goudbruine vissteak, gegarneerd met dunne frietjes, drie soorten groentes en een zachte knoflooksaus. Ongelooflijk voor dit lokale restaurantje. We eten en alle vier zijn we van mening dat deze vis werkelijk heerlijk is. Ik ben geen fervente viseter, maar dit zou ik iedere dag op mijn bord willen hebben. Later bij het afrekenen, blijkt één en ander inderdaad betaalbaar. Vis is hier meestal duur, Pattaya ligt tenslotte aan zee. We vragen of het meisje zowel de eigenaar als de kokkin onze complimenten wil geven. We zullen zeker terugkomen om nogmaals Barracuda te eten.

Er ontspint zich een gesprek tussen het meisje en onze Thaise bridger. Hij vertelt ons dat de gegeten vis geen Barracuda, maar witte snapper was. We zijn uit het veld geslagen, maar kunnen niet anders constateren dan dat snapper hier heerlijk is.

De geschiedenis gaat door. Een aantal dagen later. Weer bridge. Weer eten. Voor de zekerheid heb ik een afdruk van de foto boven in dit artikeltje meegenomen. Ik leg de eigenaar uit dat we nu echt de Barracuda willen. En deze keer lukt het. In tegenstelling tot de zeebaars is de Barracuda een rechthoekige steak. Zwaarder van gewicht en van smaak. Net als de snapper een aanrader voor mensen die niet van vis houden. Geen enkel graatje. Buitengewoon lekker.

2 reacties op “Barracuda”

  1. Guy zegt op

    Barracuda is wel degelijk heerlijke vis. Is regelmatig te krijgen in Makro, althans toch bij ons in Mahasarakham. Wij stomen hem meestal, samen met groenten, en eten hem met kleefrijst en een pikante seafood-dipsaus. Yummie.

  2. Leo Th. zegt op

    Jaren geleden in de zee tussen Koh Samui en Koh Pha Ngan vanuit een sloep op barracuda gevist. We werden in ons hotel bij Chaweng Beach door een Engelsman opgehaald en 2 Thaise jongens voerden met ons in zijn sloep de zee op. Hebben een stuk of 8 barracuda’s opgevist en gelukkig hoefden wij die niet zelf van de lijn te halen. Het zijn taaie rakkers met vlijmscherpe tanden, die zich tot het uiterste blijven verzetten. Ze waren zo’n 50 tot 60 cm in lengte en de Thaise vrouw van de Engelsman heeft er 2 voor ons bereid terwijl wij een flesje wijn in de supermarkt gingen halen. De overige vissen namen de Thaise jongens mee. Hebben er met zijn vieren, de Engelsman met partner en wij, heerlijk van gesmuld. Was voor ons een super gezellige dag, voor de barracuda’s helaas niet. Op Phuket eens met een boot met flink wat pk buitenboordmotoren gaan vissen. Was een dagtour en ik was eerst door de vrij ruwe zee best zeeziek. Naderhand werd het wat kalmer en knapte ik op en ving zowaar een mooie tonijn. Was een “gevecht” om hem aan boord te krijgen. Mochten hem meenemen en leverden hem af bij een restaurant aan Rat-U-Thit Road (nabij Bangla Road) waar wij geregeld aten. Spraken af dat wij in de avond een stukje van de vis zouden komen eten. Nou, dat was een flinke gegrilde moot, die op ons bord belandde. We hoefden er niet voor te betalen en in ruil daarvoor lieten wij de resterende tonijn uiteraard in het restaurant achter. Hadden het ook moeilijk naar onze hotelkamer mee kunnen nemen. Overigens vond ik de barracuda lekkerder smaken dan de tonijn, maar dat kan natuurlijk ook aan de bereidingswijze hebben gelegen. Dick, jouw verhaal heeft bij mij weer aardig wat fijne herinneringen aan Thailand opgewekt. Bedankt daarvoor!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website