Het vertrouwen van buitenlandse investeerders in Thailand, met name Japanse, heeft door de overstromingen een flinke knauw gekregen.

Ze vinden dat de gevolgen veel erger dan nodig waren, omdat de regering een slecht crisismanagement voerde. Ook het plan van de regering om het minimumdagloon naar 300 baht op te trekken, bevordert niet hun enthousiasme.

‘Foreign investors expect natural disasters should not be a major obstacle for them if the government plans properly to deal with disasters’, zegt Supachai Suthipongchai, voorzitter van de sectie elektriciteit en elektronica van de Federation of Thai Industries. ‘They feel the government had information about water levels but did nothing with it. And by choosing to continue with the minimum wage hike at a time when companies are hurting, some foreign investors feel Pheu Thai governs only based on popular vote and does not listen to other opinions.’

Beide industrietakken hebben door de overstromingen een verlies geleden van 240 miljard baht, het grootste verlies sinds de financiële crisis van 1997. Supachai verwacht dat de fabrieken in de tweede helft van volgend jaar hun productie hervatten.

Dat wil zeggen: als ze blijven, want de leiding van veel elektronicabedrijven, gevestigd in Pathum Thani en Ayutthaya, hebben al met hun moederbedrijf in Japan overlegd of ze zullen verhuizen of herinvesteren. Voor deze bedrijven is dat niet moeilijk, omdat ze geen grote machines gebruiken.

Wat ook nog een rol speelt: veel fabrikanten hebben zich in deze twee provincies gevestigd vanwege de nabijheid van vliegveld Don Mueang. Maar de internationale vluchten vinden nu plaats vanaf Suvarnabhumi en het is nog onzeker wanneer Don Mueang heropent. ‘This will be a factor in whether companies choose to stay or move’, zegt Supachai.

Een eerste bedrijf is al vertrokken. Vorige week maakte Sanyo Semiconductor bekend dat het zijn deuren sluit; niet omdat het herstelkosten niet kan opbrengen, zoals gemeld, maar omdat het verhuist. De 2.000 werknemers staan nu op straat.

www.dickvanderlugt.nl

3 reacties op “Weinig vertrouwen buitenlandse investeerders in Thailand”

 1. Dick C. zegt op

  Hier gaat het aloude spreekwoord van toepassing worden: ‘als er een schaap over de dam is, volgen er meer”.
  Bedrijven kijken nu vooral (financieel) naar de lange termijn prognose, economische vooruitzichten (kosten/baten) op korte termijn, de toenemende distributiekosten. Maar bovenal mogen ze toch verwachtten dat de Thailandse regering, nu daadwerkelijk en daadkrachtige maatregelen zal nemen.
  Als ook de Japanners vertrekken, kan dit niet alleen economisch gezien, maar ook voor de Thaise regering een enorm gezichtsverlies betekenen.
  Ik neem aan dat dit nog zal leiden, de komende maanden, tot meerder berichten op dit informatieve Thailandblog.

  Dick C.

 2. HansNL zegt op

  En het zijn niet alleen Japanse bedrijven die overwegen!

  De verbale uitingen van een minister die meende te moeten verklaren, ofwel verzekeren, dat overstromingen niet meer zullen plaatsvinden roept niet echt prettige gevoelens op bij bedrijven die net aan hikken tegen een toch wel heel aanzienlijke investering om de boel weer aan de praat te krijgen.

  Ook het constante gedoe over de POA (Premier Op Afstand), welhaast het idee gevend dat de regering daar eigenlijk alleen me bezig is, roept niet echt prettige gevoelens op bij uitbaters en investeerders.

 3. colin de jong zegt op

  Investeerders worden zwaar op de proef gesteld na deze watersnood ramp en daar zijn landen als Vietnam en India handig op ingesprongen met zeer interessante aanbiedingen om zich bij hun te vestigen, 10 jaar geen belasting betalen enz, De arrogantie van de Thais die denken dat ze superieur zijn is een voorbij tijdperk, zeker nu de salarissen sterk worden verhoogt. Enerzijds ook dringend noodzakelijk want het leven wordt hier ook erg duur en vaak onaangenaam, zeker voor kleine ondernemers. Regelmatig krijg ik klachten dat de emigratie op de stoep staat met opgenomen films dat ze iets doen,maar de limit is natuurlijk dat een ned.ondernemer werd gearesteerd voor het voeren van zijn vissen. Dit zijn KGB praktijken en hier moet onze ambassade wat aan gaan doen. Thais mogen bij ons wel werken en hebben dezelfde rechten, en dit moet ook zo zijn in Thailand anders maar met dezelfde maat meten. Gelijke monnikken gelijke kappen !!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website