Thaise economie draait op volle toeren

Door Colin de Jong
Geplaatst in Economie, Opinie
Tags: , , ,
20 september 2010

Thaise baht

Door Colin de Jong – Pattaya

De economische situatie in Thailand groeit boven alle verwachtingen en is niet te stuiten om voor mij onbegrijpelijke redenen. Het vervelende van dit verhaal is dat de Thaise baht steeds sterker wordt en daar zitten de toeristen en zeker de residenten niet op te wachten. Ook de Thaise export komt hierdoor in de problemen.

De Thaise bank overweegt om de waardevermeerdering tot staan te brengen met steunmaatregelen maar heb hier altijd mijn vraagtekens bij. Het zou beter zijn om de Baht 10% maar liever nog 15% te laten devalueren zodat velen weer gaan kopen in plaats van verkopen. Ook zou dit ten goede komen aan de bouwsector maar bovenal het toerisme die zware klappen gaat krijgen door de ijzersterke Baht. Vele vrienden gaan het dit jaar in Vietnam, Cambodja en de Filippijnen proberen. Maar dan zie ik ze allemaal snel weer terug in het laatste stukje paradijs op aarde want deze landen kunnen niet tippen aan Thailand.

Eenmaal in Thailand geweest blijkt dat iedereen verknocht is aan dit land met zijn ongeëvenaarde charmes, stranden, restaurants, entertainment en uitstekende ziekenzorg. Maar ook deze keer weer een waarschuwende vinger en houdt het koppie erbij!

Ik bedoel natuurlijk wel het echte koppie want heb ook deze week weer een paar bizarre ervaringen meegemaakt. Sinterklaas komt uit Spanje maar ik denk dat ze hier in opleiding zijn. Ze kwamen allen met vele miljoenen en zetten alles op de Thaise schatjes hun naam. Ben aan mijn 2e boek begonnen na “ Valse vruchten” nu “Miljonairs met lege zakken” Waarom? Het is mij een groot raadsel want het kan allemaal op je eigen naam. Koop je een huis neem een compagnie met een preferent share zodat je volledig bent ingedekt als enig directeur.

Willen ze toch per se wat op hun naam, doe het dan met de krant want geven is hier zeker geen garantie. En verliefd is verloren in dit paradijs. Alles draait hier om geld en als de Thaise schatjes de kans krijgen veranderen de meesten in haaien die alles willen graaien. Ik hoor het zo vaak als ik zo’n kneus op zijn plaats zet, “maar die van mij is anders”. Dat zei Hans ook alleen de prijs is anders.

Mijn vriend Jan zegt altijd: “totdat je aan de beurt bent”. Hij sprak uit ervaring want zijn schatje nam na 20 jaar afscheid, vele miljoenen rijker. Hij mocht alleen zijn vuile was meenemen en zo ken ik er nog velen. Ik zou er een prachtig filmscenario over kunnen schrijven.

Nogmaals wees zuinig op je muntjes want er komen ook nog andere tijden en vergeet niet geld lenen is geld geven! Goed onthouden anders ben je ook een illusie armer.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Thaise economie draait op volle toeren”

 1. Robert zegt op

  Ik heb eens 500 baht geleend aan een bargirl, meteen afgeschreven natuurlijk. Mooi dat ze het wel spontaan terug betaalde twee weken later. Uitzondering natuurlijk, maar toch. Overigens ben ik er wel voor om je bezittingen te beschermen, zoveel als dat kan, met name bij zeer grote verschillen in inkomen. Maar dat geldt toch eigenlijk overal wel, in ieder huwelijk, waar dan ook ter wereld?

  Ik denk dat het ‘Thailand’ probleem wat jij zoveel om je heen ziet ‘m ergens anders in zit. En dat is de illusie dat de prachtige jonge Thaise dame amoureuze ipv financiele motieven heeft om met een oudere minder aantrekkelijke farang haar dagen te slijten. Da’s hard te verteren op het moment dat de aap uit de mouw komt natuurlijk, en dit maakt het financiele probleem extra schrijnend.

  Heb wel eens gelezen dat een bepaald soort Thailand gangers naast hun baggage ook hun gezond verstand inchecken op het vliegveld.

  • pum pui zegt op

   de laatste zin Robert………GEWELDIG!!

  • andy zegt op

   De nederlandse dames doen zeker niet onder voor de thai. Een goede kennis van mij heeft dat ondervonden. Hij mag de komende 12 jaar zo’n 144000 euro afschuiven aan zijn ex, die daarnaast ook nog een baan op middelbaar niveau heeft.

   • Robert zegt op

    Precies. Het probleem wat Colin, die overigens nog geen 3 paragrafen op het onderwerp ‘Thaise economie’ blijft, hier beschrijft heeft niet zozeer met Thaise dames te maken. Het heeft veel meer te maken met een enorm verschil in inkomen, waarbij je je eigendommen moet beschermen. En daar heeft ie gelijk in.

    Miljonairs over de hele wereld hebben te maken met aasgieren, klaplopers en parasieten. Vandaar dat ze zich veelal afschermen. Met een gemiddeld Westers inkomen ben je in Thailand miljonair. Veel problemen worden veroorzaakt doordat men niet weet hoe daarmee om te gaan. Een beetje zoals de verhalen die je leest over mensen die de loterij winnen en 3 jaar later aan de grond zitten.

    Feit is wel, en dat geldt zowel voor ‘miljonairs’ in de Westerse wereld als in Thailand, dat er geen snellere manier is in de financiele problemen te komen dan je leuter niet in je broek kunnen houden.

 2. david de Rijke zegt op

  500 Baht geleend aan een bargirl Robert???? Ik neem aan dat er medicijnen voor de zieke buffel voor gekocht zijn en met een “inzamelingsaktie” jou weer terug betaald. dus jij komt elke twee weken bargirls tegen.mmmhhhh 555555


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website