Thaise economie overtreft groeiverwachtingen

Door Redactie
Geplaatst in Economie
Tags: ,
20 augustus 2012

De Thaise economie is in het tweede kwartaal harder gegroeid dan vooraf werd voorspeld. Die groei is deels het gevolg van de sterke binnenlandse vraag en de productie die verder is hersteld.

In het tweede kwartaal groeide de Thaise economie met 3.3% in vergelijking met het eerste kwartaal. Analisten hadden een groei van 1.7% voorspeld.

Veerkrachtige economie

Thailand heeft diverse maatregelen genomen om de binnenlandse vraag te stimuleren en om het herstel na de overstromingen van vorig jaar te bevorderen. Volgens analisten hebben de maatregelen de afgenomen mondiale vraag naar Thaise producten gecompenseerd. “Thailand is in vergelijking met andere Aziatische landen één van de meest veerkrachtige economieën voor wat betreft risico en tegenwind vanuit Amerika en Europa,” zo zei Philip Wee van DBS Bank. In vergelijking met het eerste kwartaal in 2011 groeide de economie met 4.2%.

Toekomstige rampen voorkomen

Vorig jaar kreeg Thailand te maken met één van de ergste overstromingen in jaren. Daardoor moesten verschillende fabrieken hun deuren sluiten en de productie stilleggen. Dat had een negatief effect op de Thaise export en productiesector. De overheid heeft aangekondigd €51 miljard te investeren in infrastructurele projecten. Daarmee wil het toekomstige rampen voorkomen en de economische groei stimuleren. Daarnaast heeft de Thaise overheid beloofd de minimumlonen in het land te verhogen.

Gestegen vastgoedprijzen

Vanuit China kwam het nieuws dat de vastgoedprijzen in juli zijn gestegen. Eerder verlaagde de nationale regering de rente, terwijl enkele lokale regeringen de aankooprestricties versoepelden. In 50 Chinese steden stegen de prijzen van nieuwe huizen. De Chinese overheid probeert speculatie in de vastgoedsector tegen te gaan om vastgoedbubbels te voorkomen.

Maatregelen sorteren effect

De afgezwakte groei heeft geleid tot versoepeling, zoals twee renteverlagingen. Volgens analisten hebben de renteverlagingen, die in juni en juli dit jaar werden aangekondigd, een positief effect op de vastgoedprijzen. “Er lijkt sprake van een nieuwe trend aangezien de huizenprijzen stijgen na versoepeling door de overheid. Ook heeft Beijing de problemen inzake de afzwakkende economische groei aangepakt,” aldus Mark Budden van consultancy bedrijf EC Harris.

Bron: Forex.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Thaise economie overtreft groeiverwachtingen”

 1. fransamsterdam zegt op

  Beleggen in de Thaise beursindex is ook niet zo gek.

  • fransamsterdam zegt op

   De bedoeling was eigenlijk om het bovenstaande bericht met een plaatje c.q. link naar een plaatje te plaatsen, maar dat is niet gelukt.

   Ik ga er maar even van uit dat mijn linkje niet is weggehaald omdat dat verboden was, dus ik probeer hier nog even een alternatief. Blauw is de index van Thailand, rood van de AEX-Amsterdam. Rekenaars kunnen ook nog de koerswinst, c.q. het ontlopen van koersverlies meewegen.

   http://sdrv.ms/NCDxG7

 2. Frank zegt op

  Als je wilt beleggen op de Thaische beurs is het belangrijk goede contacten te hebben.
  Het is niet zo dat alle fondsen een win-win situatie bieden.
  Zeker niet als je belegd zou hebben in een toppertje in b.v. Ayutthaya en wat vervolgens door de watersnood stopt of zwaar negatief wordt.
  Info over de diverse fondsen is ook zo’n ding. Veel (achtergrond) informatie is alleen in
  het Thaisch te lezen.
  Dan is een goede broker (effectenmakelaar) van belang. Ook hier weer: Is er genoeg info in Engels?

  Frank F


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website