Thailand: volop kansen voor Nederlandse ondernemers

Thailand en vooral Bangkok ontwikkelt zich in een rap tempo en biedt daarom volop kansen voor Nederlandse ondernemers. Dat geldt zowel voor de import als export van producten.

Thailand maakt deel uit van de ASEAN Free Trade Area (AFTA). De ASEAN heeft ook vrijhandelsverdragen afgesloten met India, China en Zuid-Korea (ASEAN+3). Dit biedt veel voordelen voor Nederlandse bedrijven met een vestiging in Thailand. Bedrijven met een vestiging in Thailand kunnen relatief eenvoudig hun afzetmarkt in de ASEAN vergroten. Thailand heeft ook een goede infrastructuur. Daarnaast geldt het land als een goede locatie voor Global Business Support Outsourcing.

ASEAN

De ASEAN (Association of Southeast Asian Nations, Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties) is een organisatie van tien landen in Zuidoost-Azië. Doel is het bevorderen van economische, culturele en politieke samenwerking. De ASEAN werd op 8 augustus 1967 opgericht door de Filippijnen, Indonesië, Maleisië, Singapore en Thailand met de Declaratie van Bangkok. Het sultanaat Brunei werd in 1984 lid, Birma (nu Myanmar), Cambodja, Laos (1997) en Vietnam (1995) volgden later.

Kansen in Bangkok

De Thaise hoofdstad Bangkok is interessant voor exportmogelijkheden. Door de stijgende welvaart van de inwoners groeit de vraag naar beter onderwijs, betere mobiliteit en een betere kwaliteit van leven.

Zo wil de Thaise overheid de energieproductie en -distributie verduurzamen, de watervoorziening verbeteren en het onderwijs vernieuwen. Daarnaast is zij voortdurend op zoek naar oplossingen voor het fileprobleem en de toenemende luchtvervuiling. Thais zijn dan ook zeer geïnteresseerd in innovatieve technologie en ideeën uit het buitenland. Kansen voor Nederlandse bedrijven zijn er op het terrein van:

 • Groene bouw en architectuur: (milieu)technologie, onderhoud van gebouwen.
 • Energie-efficiency: technische oplossingen voor gebouwen.
 • Waterzuivering: high-tech produkten, kennis.
 • Uitbreiding metronetwerk: expertise in ‘Intelligent Transport Systems’.
 • Onderwijstechnologie: e-learning programma’s.
 • Medische technologie: apparatuur, kennis.

Consumentenmarkt in Thailand

Thailand heeft een grote consumentenmarkt met potentie. Alleen al in Bangkok, waar 15 procent van de bevolking woont, neemt de vraag naar consumptiegoederen sterk toe. Ook de stijging van inkomens in steden en op het platteland heeft hierop een positieve uitwerking. Verder is het grote aantal jongeren met een meer westers koopgedrag een belangrijke doelgroep.

Huishoudens met een hoog besteedbaar inkomen prefereren relatief dure, geïmporteerde merken boven lokaal gemaakte producten. De Thaise consument beschouwt winkelen ook steeds meer als vrijetijdsbesteding en is prijs- en kwaliteitsbewust. Dit onder sterke invloed van het toenemend aantal supermarkten, hypermarkten en winkelcentra. Door ruimere kredietmogelijkheden voor de consument zit de aankoop van duurzame goederen in de lift. Dat geldt vooral voor huishoudelijke apparaten en elektronica.

Consumentenmarkt in Thailand

Exporteren naar Thailand

Afhankelijk van het product en de eindgebruiker zal je in eerste instantie een keuze maken tussen het aanstellen van een agent of een distributeur. In tegenstelling tot een agent zal een distributeur in de regel ook de importeur van jouw produkten zijn. Het selecteren van de juiste agent of distributeur is zeer belangrijk, maar niet eenvoudig voor een nieuwkomer in Thailand. De economische afdeling (EA) van de Nederlandse ambassade kan jou behulpzaam zijn bij het zoeken naar potentiële agenten of distributeurs. Je kunt ook zelf een aantal wegen bewandelen, waaronder het bezoeken van relevante beurzen, of rechtstreeks contact opnemen met de kamers van koophandel en bedrijfverenigingen

Wil je weten hoeveel invoerrechten verschuldigd zijn bij import van jouw product in Thailand, neem dan contact op met de Thaise douane.

Importeren

Ben je op zoek naar Thaise exporteurs, dan kan je het beste in eerste instantie contact opnemen met het Thaise ‘Department of Export Promotion’ (DEP) of met de relevante bedrijfsvereniging. Daarnaast zijn er op internet diverse websites met overzichten van Thaise exporteurs. Een meer directe benadering is het bezoeken van relevantie beurzen. Het Centrum voor de Bevordering van Import uit ontwikkelingslanden CBI is een goede bron van informatie over Europese en Nederlandse import wetten en regelgevingen. Wil je weten hoeveel invoerrechten bij import verschuldigd zijn, neemt dan contact op met de Nederlandse douane. Als je op problemen stuit, dan kan de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Bangkok jou behulpzaam zijn bij het vinden van de juiste weg.

Productie outsourcen

Steeds meer Nederlandse bedrijven zoeken naar mogelijkheden bepaalde productieprocessen te verplaatsen naar lagere-lonenlanden. Thailand wordt door veel bedrijven gezien als een van deze “outsourcing” landen. De Thaise ‘Board of Investment’ wil vooral investeringen in ‘Business Processing Outsourcing’ bevorderen in Thailand.

Een eigen bedrijf starten in Thailand

Als je geïnteresseerd bent in het investeren in een eigen bedrijf of vestiging in Thailand, maar nog onbekend bent met het land, dan ben je bij de economische afdeling van de ambassade welkom voor een informatief gesprek. De economische afdeling kan je in algemene zin informeren over zaken doen in Thailand en je helpen bij het vinden van de juiste weg. Hebben jouw investeringsplannen concrete vormen aangenomen, dan is een Thaise advocaat onontbeerlijk.

Je kunt jezelf voorbereiden door de websites van de Thaise Board of Investment te raadplegen over investeren in een eigen bedrijf of vestiging in Thailand. Het is altijd verstanding jouw investeringsplannen te bespreken met de Board of Investment, aangezien deze jou in bepaalde gevallen voorrechten kan toekennen en diverse procedures, waaronder het verkrijgen van verblijfs- en werkvergunningen, aanmerkelijk kan versoepelen.

Bedrijfactiviteiten door buitenlanders in Thailand zijn geregeld bij de “Foreign Business Act” van 1999. De volledige tekst van deze Thaise wetgeving kan je hier downloaden.

Bronnen: Ministerie van Economische zaken en de Nederlandse ambassade in Bangkok.

3 reacties op “Thailand: volop kansen voor Nederlandse ondernemers”

 1. Jack zegt op

  Leuk geschreven verhaal. Jammer dat de werkelijkheid geheel anders is en dat je als kleine ondernemer tegen heel veel (niet te bedenken) muren oploopt.
  In het kort: Thailand wil alleen maar exporteren, maar je mag de kwaliteit vooraf niet controleren voordat je aan alle (belachelijke) Thaise regels hebt voldoen.
  Verders het produceren van producten in Thailand mag alleen geschieden door Thaien zelf. Ze hebben liever dat je het product importeert in Thailand dan exporteert (niet te volgen strategie).
  Vergeet niet dat er heel veel “tea-money” bij gepast gaat.
  Mijn advies ga naar Cambodja. Daar spreken ze goed engels.

  Dus het bovengenoemde verhaal is wenselijk maar VER van de werkelijkheid.
  Wellicht over 10 jaar.

  Daarnaast zijn de mogelijkheden voor productie in Thailand onbeperkt, maar het gebrek aan creativiteit en kennis ontbreekt in Thailand.
  De weg van de minste weerstand is rijst, suiker en fruit verbouwen en hopen dat grote bedrijven een productie-eenheid in Thailand neerzetten zoals Toyota, Honda, Canon.

  Thailand is mijns inzien te vergelijken met NL maar dan 30 jaar terug.
  Tot slot: Ik heb 3 deelnemingen in Thaise ondernemingen en spreek dus uit ervaring,

 2. janbeute zegt op

  Ik denk dat deze man volkomen gelijk heeft .
  Hier iets beginnen een bedrijf oid , ik denk er niet aan .
  Heb wel plannen gehad .
  Ik leef hier met een retirement visa , en ik zie nu al genoeg hoe het hier werkt , of beter gezegt hoe het niet werkt .

  Groetjes Jan

 3. Jack zegt op

  Beste Hans,
  Reagerend op jouw laatste opmerking “wie het weet mag het schrijven” de volgende korte sumiere toelichting;
  Het artikel is geschreven obv => Bronnen: Ministerie van Economische zaken en de Nederlandse ambassade in Bangkok. Dus ambtenaren !
  Nu heb ik geen probleem met ambtenaren want mijn vader was ambtenaar en vele goede vrienden zijn ambtenaar, maar 99% van de ambtenaren zijn nog nooit zelf ondernemer geweest.
  Zij hebben dus nog nooit 1 euro laat staan 1 miljoen euro risico gelopen.
  Ambtenaren regeren van achter hun buro met de beperkte kennis die zij hebben van het ondernemerschap. In NL hebben we ook regelmatig ambtenaren zien die blunderen.
  Daarnaast schrijf ik dat de genoemde situatie in het artikel “wenselijk” zou zijn en dat de voorstellen mbt mogelijkheden aanwezig zijn, maar ik denk dat je als klein NL zit te concureren met het Grote China en het daarbij gepaarde “tea-money”. Maar wellicht zie jij mogelijkheden om de Fyra aan Thailand te slijten. Je gebrabbel over personeel kan ik in het geheel niet volgen, maar ik zoek Thaise M/V met een IQ van 65+ en een gezonde lichaamsbouw omdat zij 20 kilo moeten kunnen dragen……en die zijn er genoeg te vinden met een gezonde werkmentaliteit. Alleen een farang mag NIET produceren in Thailand of de investering moet > 10 miljoen US$ (exacte bedrag weet ik niet maar ligt in deze koers) anders moet het in een firma op naam van minstens 3 Thaien (zonder farang) geschieden.
  Dus moet ik de Thaien vertrouwen met de door mij gedane investering. Ik geloof het niet kijk maar naar het feit hoe Chang-bier in Thailand is begonnen.

  Ik deel de mening van de genoemde bronnen dat NL een zeer goede partij voor dit soort zaken zou kunnen zijn. Wellicht zelfs de BESTE, maar ik denk dat op alle terrein China de komende jaren de grote winnaar zal zijn.
  Ik heb zelf een aantal zeer grote Chinese ondernemingen bezocht en spreek ook hier over ervaring.

  Vertrouwend met deze aanvullende informatie je van dienst te zijn.
  MvG
  Jack


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website