Korn Chatikavanij, minister van Financiën in het vorige kabinet Abhisit, is niet karig met zijn kritiek op het financieel-economisch beleid van de regering Yingluck.

Gisteren gaf ik een overzicht van zijn vier belangrijkste bezwaren: 1 het hypotheeksysteem voor rijst, 2 leningen buiten de begroting om, 3 beïnvloeding van het monetaire beleid van de Bank of Thailand en 4 dure, ineffectieve schuldondersteuning. Wat moet de regering volgens Korn doen?

Hypotheeksysteem

Schrap het hypotheeksysteem. Omdat boeren nog steeds inkomensondersteuning nodig hebben, moet de regering het inkomen garanderen, zoals dat gebeurde onder de vorige regering. Dat systeem is niet ideaal en vatbaar voor verbeteringen. Die zullen wij (oppositiepartij Democraten) graag steunen.

[Ter toelichting: De regering Abhisit kocht de rijst niet op; ze betaalde de boeren het verschil tussen de marktprijs en een referentieprijs. Evenals met het hypotheeksysteem werd er mee gefraudeerd, maar minder en het bevatte geen prikkel voor kwaliteitsverbetering. Het programma kostte de overheid aanzienlijk minder. Omdat de regering niet in rijst handelde, verstoorde het niet de markt.]

Leningen buiten de begroting om

De regering dient alleen geld te lenen via de begroting. Verhoog desnoods het tekort, daar is ruimte voor, maar durf de confrontatie aan met het parlement ter verdediging van die uitgaven.

[Ter toelichting: Het voorstel om 350 miljard baht te lenen voor anti-overstromingsmaatregelen durfde het kabinet vermoedelijk niet voor te leggen aan het parlement, wetende dat het daar zou sneuvelen, omdat geen enkel detail van de bestemming bekend was en nog steeds is. Daarom nam het kabinet een zogeheten ‘executive decree’, een kabinetsbesluit waaraan het parlement niet te pas komt.]

Bank of Thailand

Het kabinet dient regelmatig te vergaderen met de centrale bank en haar uit te dagen het rente- en anti-inflatiebeleid toe te lichten. Maar de regering dient de onafhankelijkheid van de bank te respecteren. Het al te openlijke verbaal gekibbel van het economisch team van de regeringspartij en de bank is schadelijk voor het vertrouwen en draagt bij aan onzekerheid over de economie.

Schuldmoratorium

De regering dient te beseffen dat ze een historisch mandaat heeft gekregen. Vanwege haar meerderheid heeft ze veel ruimte om te manoeuvreren. Ze kan de juiste beslissingen nemen in plaats van alleen maar politiek populaire maatregelen. Het eerste jaar is verloren, grotendeels omdat de regering haar oren laat hangen naar de roodhemden. En ministers hebben geprobeerd Thaksin te pleasen.

Wat betreft de schuldenlast van de gewone mensen: het model hoe die mensen effectief te helpen bestaat al. Leer van het succes en de fouten van de vorige regering en wees niet zo dom de fouten uit het verleden [van de regering Thaksin en zijn opvolgers] te herhalen. Zoals Einstein gezegd zou hebben: ‘Insanity is doing the same thing over and over again but expecting different results.’

(Bron: Bangkok Post, 21 augustus 2012)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Thailand stevent af op een crisis (deel 2)”

 1. Sir Charles zegt op

  Voor wat het waard is.

  Lees net dat Yingluck volgens het zakenblad Forbes op de 30ste plaats staat van machtigste vrouwen ter wereld ver achter de ook in Thailand beroemde of is het verguisde Lady Gaga (14de).
  De immer in broekpak gehulde Angela Merkel staat bovenaan.

  http://www.forbes.com/profile/yingluck-shinawatra/

 2. loe zegt op

  Ik las net in de Bangkok Post, dat de minister van financieen had gezegd,
  dat hij ”witte” leugens vertelt, om de economische situatie mooier voor te stellen,
  dan hij werkelijk is. Ja, zo kan ik het ook 🙂

 3. loe zegt op

  Dickvan der Lugt vertelt in Thailand Nieuws van 24/8 wat uitgebreider over de witte leugens van de minister

 4. ruud NK zegt op

  Politici kunnen de waarheid vertellen, of spreken naast de waarheid. Van een wiite leugen had ik tot gisteren niet gehoord. Schijnbaar is dit fouten maken zonder gezichtsverlies te lijden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website