De winkelprijs van rijst gaat volgende maand met zeker 25 procent omhoog. Een zak van 5 kilo witte rijst gaat dan 120 tot 130 baht kosten en Hom Mali (jasmijnrijst) 180 tot 200 baht.

Deze voorspelling doet Somkiat Makcayathorn, president van de Thai Rice Packers Association. De prijsverhoging is het gevolg van de herintroductie van het onderpandsysteem voor rijst. In dit systeem hypothekeren boeren hun witte rijst voor 15.000 baht per ton en Hom Mali voor 20.000 baht. Verwacht wordt dat wederverkopers gaan hamsteren totdat de regering uitbetaalt. Prognoses voor de exportrijst variëren van US$ 750 tot $ 850 voor gewone rijst en $ 1200 tot $ 1300 voor Hom Mali.

De rijstexporteurs zijn niet gelukkig met deze prijzen. ‘It will be more difficult for exporters to compete with higher costs’, zegt Korbsook Iamsuri, voorzitter van de Thai Rice Exporters’ Association. ‘It’s hard to be confident that Thailand can remain the world’s top exporter. But the government says this policy is necessary to help bring greater [social and economic] balance to the country. We just have to do the best we can to minimise the impact.’

Het onderpandsysteem vervangt het prijsgarantiesysteem van de vorige regering en gaat op 7 oktober in. Het functioneerde eerder onder de regeringen Samak en Somchai. Volgens de autoriteiten is het een cruciaal element van meeromvattende plannen om het inkomen van boeren te verhogen en de landbouwsector te stimuleren. Critici zeggen dat het systeem tal van mogelijkheden voor corruptie biedt en een verspilling van gemeenschapsgeld is.

De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives moet geld lenen van andere financiële instituten om de naar schatting 190 miljard baht in kas te hebben die nodig is voor het systeem. Thans heeft de bank 50 miljard baht beschikbaar. Verwacht dat 8 tot 10 miljoen ton rijst in onderpand wordt gegeven tijdens de oogst van volgend jaar. Dat zou bijna tweemaal zo veel zijn als het vorige record van 5 miljoen ton rijst.

www.dickvanderlugt.nl

4 reacties op “Rijst wordt 25 procent duurder; export krijgt het moeilijk”

 1. pascal zegt op

  En daar gaan ze weer. Men slaagt er weer in om een fraudegevoelig systeem neer te zetten. Gemeenschapsgeld verdampt uiteindelijk en verdwijnt in de zakken van corrupte lieden. Slecht voor de export, slecht voor de positie van Thailand op de rijstmarkt en dat alles onder het mom om de armsten te helpen. Ik vind het een kwalijke zaak.

 2. Thailandganger zegt op

  Potverdorie. Vorig jaar ook al. Ik betaal nu al meer dan 30 euro voor 20 kilo. Binnenkort kan ik hem beter maar zelf gaan halen bij de familie dan ben ik nog goedkoper uit zo lijkt het wel.

  Ik denk dat ik mijn vriendin maar aan de aardappel ga proberen te krijgen…. als ze maar niet als een Hagenees met een hete aardappel in haar mond gaat praten.

  • hans zegt op

   Ja verrekt kaerel, zo doe je ook nog eens aan goede doelen.

   Of de rijst zelf inkopen en niet door een ander laten doen. Volgens artikel gaat 5 kilo 130 thb kosten, dus 20 kg 520 thb is nog geen 15 euro.

   Vind het soswieso raar in thailand dat de rijst in de isaan duurder is dan in het zuidwesten,
   mijn vriendin merkte dat ook al op. Ok weet dat je verschillende kwaliteiten hebt, maar vergelijkbaar kwaliteit in Isaan toch duurder.

 3. Rj15820 zegt op

  Tja dan kunnen ze hun rijst uiteindelijk pas de export markt inbrengen als de rest van de rijst exporteurs hun voorraden verkocht hebben….. Die 300 baht minimum loon zullen de rijstboeren in ieder geval niet (meer) halen…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website