Knoeien met rijstsubsidies in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Economie
Tags:
22 juni 2013
Knoeien met rijstsubsidies in Thailand

Het beloven van rijstsubsidies bezorgde Yingluck Shinawatra haar verkiezingsoverwinning in 2011. Sindsdien bracht het haar boze burgers, verspillende overheidsuitgaven en pakhuizen vol bedorven rijst.

De regering van Thailand voerde in 2011 een subsidieprogramma door dat Thaise rijst boven de marktprijs opkoopt en er slechts een deel van aanbiedt op de internationale markten om er een hogere prijs voor te krijgen. Het had een tegenovergesteld effect: andere exporterende landen maakten van de gelegenheid gebruik om het tekort met hun eigen rijst aan te vullen en Thailand blijft met een teveel aan rijst achter.

Tijdens een spoedvergadering op woensdag 19 juni besloot de regering de prijs van Thaise rijst met 20% te verlagen. De rijstboeren verzetten zich tegen de beslissing en geven de regering zeven dagen om zich te bedenken. Anders beloven ze volgende week massale protesten in de hoofdstad Bangkok.

Dure rijst in Thailand

Premier Yingluck Shinawatra gaf eerder deze week toe dat het programma in 2011-2012 zo’n 4,4 miljard dollar verlies draaide. De verliezen zijn vermoedelijk nog hoger, omdat de regering nog geen oplossing gevonden heeft voor de 17 miljoen ton overtollige rijst die werd opgeslagen in pakhuizen sinds 2011.

De tijd dringt: rijst kan maar één of twee jaar bewaard worden. Omwonenden vermoeden dat de rijst aan het rotten is. ‘De weerzinwekkende geur gaat wel kilometers ver als het vochtig of winderig is’, zegt een voormalige arbeidskracht van de organisatie die de rijst herbergt.

Door de artificieel hoge prijs daalde de rijstexport van Thailand in 2012 bijna met 40 procent. Dit jaar zal de export blijven dalen. ‘We lijden hieronder en het einde ervan is nog niet in zicht’, volgens Korbsook Iamsuri, de voorzitter van de Thailandse Associatie van Exporteurs. De associatie juicht de prijsverlaging dan ook toe.

Rijstboeren dreigen met protest

‘Onze vakbond zal de eerste minister verzoeken de beslissing te herzien’, zegt Prasit Boonchoey, voorzitter van de Thailandse Boerenassociatie. ‘De rijstboeren zijn het oneens met de verlaging, omdat hun opbrengst nog eens verder gereduceerd wordt door de hoeveelheid water in de rijst’, voegt hij hier aan toe.

De eerste tekenen van protest beginnen zich op lokaal niveau te tonen. In de Suphan Buri provincie in Centraal-Thailand kwamen meer dan 1000 boeren samen voor het provinciehuis. Ze overhandigden een brief voor de eerste minister met de eis de prijs niet te verlagen. Gelijkaardige publieke acties werden gemeld in twee andere provincies waarbij boeren de overheid beschuldigden het programma te willen vernietigen.

Parlementslid Sanguan Phongmanee van de partij Pheu Thai zegt: ‘De prijsverlaging zal de boeren erg hard treffen. Ik geloof niet dat het kan worden uitgevoerd zonder dat de boeren het zullen bevechten’. Met het politieke protest van 2010 in Bangkok in het achterhoofd, is dit iets wat de regering zeker wil vermijden.

Deze protesten waren gericht tegen de toenmalige Democratische regering. De laatste twee maanden van het protest kregen de bijnamen ‘Gruwelijke April’ en ‘Wilde Mei’ met meer dan 80 doden. De boerenassociatie heeft de regering een bedenktijd van zeven dagen gegeven. Anders trekken ze naar Bangkok.

Toeristisch Thailand

Het land kan grootschalige protesten wel missen, want het toeristische seizoen zal volop van start gaan. Er werd reeds aangetoond dat de vorige protesten een aanzienlijke impact hadden op de Thaise economie, waar toerisme zo’n 6 procent van uitmaakt. Annuleringen, toeristen die bepaalde zones van de stad moesten ontvluchten en landen die hun inwoners afraden naar Bangkok af te reizen: in het slechtste geval staat dit Thailand opnieuw te wachten.

Bron: MO


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Knoeien met rijstsubsidies in Thailand”

 1. ruud NK zegt op

  Eens zal Thailand de rijst moeten dumpen. Door de grote hoeveelheid zal dit dumpen een negatieve invloed hebben op de wereld marktprijs van de rijst. De verliezen zullen groot zijn voor de thaise economie. Daar naast; de rijstinkopers kijken naar andere rijst exporterende landen en keren Thailand de rug toe. Het zal moeilijk, zo niet onmogelijk worden om het oude export peil in de toekomst weer te halen. Het gevolg zal zijn dat Thailand blijft zitten met overschotten, ook in de toekomst.

  De boeren zijn meer gaan rijst gaan produceren, omdat ze andere activiteiten hebben afgestoten vanwege de goede prijs. De landeigenaren stonden erbij en lachte zich kapot, want ze konden de huur van de grond verhogen. Volgens de BP ging de prijs per rai omhoog van 1.000 per jaar naar 2.000. Deze huurprijs gaat nooit meer omlaag verwacht ik.

  Uiteindelijk zijn de boeren de klos, hogere huurprijs grond, lagere opbrengst en straks waarschijnlijk helemaal geen opbrengst vanwege overschotten.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Ruud NK Thailand zal het wel uit zijn hoofd laten om rijst op de wereldmarkt te dumpen, want dan is Leiden in last. Dat zou in strijd zijn met de WTO-regels. En reken maar dat de andere rijstproducerende landen Thailand zullen aanklagen. In Nieuws uit Thailand heb ik er al eens over geschreven.

   Nieuws uit Thailand, 11 maart: Oppositieleider Abhisit waarschuwt ervoor de rijst niet tegen afbraakprijzen op de wereldmarkt te dumpen, want dat is in strijd met WTO-regels (World Trade Organisation). Het zou tot vergeldingsmaatregelen van andere rijstexporterende landen kunnen leiden.

 2. Nico zegt op

  Heb er geen verstand van maar: (citaat)

  Rijst, het hoofdbestanddeel van bijna elke Aziatische maaltijd lijkt voor Japan nu ook de sleutel tot een biobrandstof-toekomst te zijn. Deze zomer opende het Japanse JA Zennoh 19 pompen waar bruine rijst bio-ethanol te tanken is. Volgens deze federatie hoeft de biobrandstof niet duurder te zijn dan normale benzine en levert 2.2250 ton rijst ongeveer 1000 kiloliters ethanol op. Mooi meegenomen is dat veel rijstvelden die nu onbebouwd zijn vanwege een rijstreductieprogramma van de Japanse overheid, toch weer in gebruik kunnen worden genomen. Een opluchting voor de werkeloze boeren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website