Thailand gaat rijstboeren meer betalen

Door Redactie
Geplaatst in Economie
Tags: , , , ,
4 oktober 2011

Thailand, de grootste rijstexporteur ter wereld, gaat zijn rijstboeren meer betalen. De vrees groeit dat de hogere prijzen Thaise rijst minder aantrekkelijk maken op de internationale rijstmarkt.

“Thailand zal kunnen testen hoe trouw de consument is, als de impact van zijn nieuwe rijstbeleid te voelen zal zijn op de internationale markt”, zegt econoom Samarendu Mohanty van het Internationaal Instituut voor Rijstonderzoek (IRRI). “Consumenten zullen meer moeten betalen voor jasmijnrijst en andere soorten. De markten hebben al gereageerd, van mei tot augustus zijn de prijzen gestaag gestegen.”

De kersverse Thaise premier Yingluck Shinawatra beloofde in haar verkiezingscampagne rijst te kopen van boeren in armere regio’s voor prijzen die bijna 50 procent hoger liggen dan de marktprijzen.

Aanzienlijke stijging

Boeren krijgen rechtstreeks 15.000 baht (387 euro) per ton ongemalen witte rijst en 20.000 baht (516 euro) per ton jasmijnrijst. Dat betekent een aanzienlijke stijging ten opzichte van het gemiddelde van de laatste tien jaar voor witte rijst, de referentierijst, waarvoor 300 euro per ton werd betaald op de internationale markt.

Volgens Thaise landbouwfunctionarissen hebben zo’n vier miljoen rijstboeren zich geregistreerd voor het nieuwe plan. De financiële stimulans komt er net wanneer de boeren met stijgende productiekosten (meststof, pesticiden, olie) kampen.

600 euro per ton rijst

Midden september kostte Thaise rijst 471 euro op de internationale markt, de hoogste prijs sinds december 2009. De Vereniging van Thaise Rijstexporteurs (TREA) zegt dat de prijs dit jaar nog tot 600 euro kan stijgen. Dat houdt risico’s in, zegt ze.

“De regering verhoogt de prijs van de ene dag op de andere met 50 procent”, zegt Vichai Sriprasert, voormalig TREA-voorzitter. “Daardoor zal Thaise rijst de internationale concurrentie niet langer aankunnen. Het is zeer vreemd dat de regering miljarden baht uitgeeft om tussen te komen op de rijstmarkt.”

Vicepremier Kittiratt Na-Ranong zegt dat de regering functionarissen zal meesturen met Thaise delegaties om het armoedebeleid van de nieuwe regering in het buitenland uit te leggen. “We willen onze boeren helpen.”

30 procent van rijstexport

Het nieuwe rijstbeleid komt er op een moment dat er wereldwijd geen rijsttekorten zijn. Thailand exporteert bijna 10 miljoen ton rijst per jaar, goed voor 30 procent van de internationale rijstexport.

In Afrika behoren landen als Nigeria, Ivoorkust en Zuid-Afrika tot de grootste kopers van Thaise rijst. In Azië voeren de Filipijnen en Indonesië de lijst aan. In de geïndustrialiseerde wereld zijn Europa en de VS stabiele markten voor Thaise rijst.

Buurland Vietnam is de grootste concurrent, met 6,7 miljoen ton per jaar, goed voor 22 procent van de exportmarkt. Andere grote exporteurs zijn Pakistan, China en de Verenigde Staten.

Thailand zal ook de terugkeer van India naar de internationale rijstmarkt voelen, na een vier jaar durend exportverbod op niet-basmatirijst. Indiase rijsthandelaars hebben al vergunningen op zak om 2 miljoen ton rijst uit te voeren.

Rijstcrisis van 2008

“Als een speler als Thailand zo’n programma uitvoert, verwacht je normaal gezien een snelle stijging van de internationale prijzen” zegt Mohanty. “Maar door de rijstvoorraden en de rijst van opkomende rijstleveranciers als Birma, Cambodja en Brazilië zal zich geen herhaling van de rijstcrisis van 2008 voordoen.”

In dat jaar steeg de rijstprijs naar meer dan 750 euro per ton. Dat verscherpte het hongerprobleem nog. Oorzaken waren te kleine rijstvoorraden doordat grote exporteurs als Vietnam en China de uitvoer beperkten om de eigen voedselzekerheid niet in het gedrang te brengen.

Bron: MO.be

6 reacties op “Thailand gaat rijstboeren meer betalen”

 1. nok zegt op

  In Holland koop je Pandan rijst uit Thailand. Mijn vrouw en ik hebben er nog nooit van gehoord. Is dit ook jasmijnrijst?

  516 euro voor een ton jasmijnrijst maakt 50 eurocent de kilo. De winkelprijs in Holland weet ik niet maar ik gok op 2 euro.

  Ik denk dat er binnenkort weinig thaise rijst meer in de Hollandse supermarkten zal liggen. De thai prijzen zichzelf de markt uit op deze manier.

  • dick van der lugt zegt op

   Volgens mij komt pandan rijst uit India.

   • marcos zegt op

    Das de basmati rijst Dick. Ook erg lekker!

  • Gringo zegt op

   Pandan rijst – is gewone witte rijst die gekookt is met de heldergroene, aromatische bladeren van de Pandan en qua smaak erg op jasmijnrijst lijkt (de Nederlandse naam voor de Pandan is schroefpalm, de bladeren worden vers veel gebruikt in de Zuid – Oost Aziatische keuken). Er wordt ook jasmijn rijst onder de naam Pandan rijst verkocht (om diverse redenen, zoals bijvoorbeeld – de jasmijnrijst komt niet uit Thailand, is soms gemengd met andere rijst of soms betreft het rijst van een minder hoge kwaliteit).
   zie: http://www.dekooktips.com/warenkennis/graan-rijst/rijst-soort.htm

 2. dick van der lugt zegt op

  Enkele aanvullingen:
  Vietnam en Cambodja hebben in de regio Thailand al als rijstexporteur voorbij gestreefd. Thaise rijst heeft nu een marktaandeel van 30 procent, tegen 60 procent vijf jaar geleden. Singapore, Maleisië en de Filippijnen betrekken goedkopere rijst uit Vietnam. Bovendien begint Vietnam met 22 procent van de wereldhandel Thailand, nu nog goed voor 30 procent, in te halen.
  Dit jaar verwacht Vietnam een grotere oogst.
  India heeft 25 miljoen ton in voorraad, waarvan het 10 miljoen wil vasthouden voor noodgevallen. India heeft dus 15 miljoen ton beschikbaar voor de verkoop.
  Thailand verscheept 4 miljoen ton naar Afrika.
  (Bron: Bangkok Post, diverse data)
  De critici zijn eensgezind dat het systeem, dat al eerder werd toegepast, de overheid heel veel geld zal kosten, de concurrentiekracht van de Thaise rijst op de wereldmarkt in gevaar brengt en veel mogelijkheden tot misbruik en corruptie biedt. Van het systeem profiteren alleen de hereboeren; de meeste Thaise boeren produceren te weinig om van het systeem gebruik te kunnen maken. Zij zijn overgeleverd aan de tussenhandel.

 3. marcos zegt op

  Als u erg geinteresseerd bent in de keukens van India, Cambodja, Vietnam en Thailand moet u eens you tuben op Gordon Ramsay-Gordon’s great escape. Deze 4 landen worden schitterend belicht en zeer zeker de moeite waard als men gefascineerd is van echt authentiek eten!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website