De Japanse autofabrikant Honda heeft zijn winstverwachting voor het boekjaar ingetrokken wegens de onzekerheid na de overstromingen in Thailand.

De Honda-fabriek in het Thaise Ayutthaya ligt sinds begin oktober stil door de overstromingen. Het is volgens verantwoordelijken moeilijk in te schatten wanneer de productie hervat kan worden. Vorig jaar rolden in Thailand ruim 170.000 Honda’s van de band.

Honda publiceerde maandag kwartaalresultaten voor de periode van juli tot september. Het concern zag de winst in het afgelopen kwartaal met ruim twee derde in elkaar storten tot 52,5 miljard yen, omgerekend 495 miljoen euro.

De omzet van Honda daalde 16,3 procent tot 1.890 miljard yen (17 miljard euro) en de operationele winst dook 67,9 procent naar beneden tot 52,5 miljard yen (472 miljoen euro) tegenover dezelfde periode vorig jaar.

De resultaten werden vooral gedrukt doordat de productie vertraging opliep door een gebrek aan onderdelen. Ook de dure yen speelde het concern parten. Dat maakt de auto’s van Honda duurder en minder concurrerend in het buitenland. Het concern maakte eerder deze maand plannen bekend om de export vanuit de thuisbasis het komende decennium te halveren als gevolg van de dure yen.

Honda verkoopt wereldwijd de meeste auto’s in de Verenigde Staten. De onderneming kampt al tijden met moordende concurrentie met concerns als het Zuid-Koreaanse Hyundai en het Japanse Nissan.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website