Chang – Heineken: 1-2

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Economie
Tags: , , ,
4 augustus 2012

Heineken heeft uiteindelijk in Singapore de wedstrijd tegen Chang gewonnen.

Nadat Chang met een formidabele passeerbeweging het defensieve Heineken met een meer dan fraaie en volkomen onverwachte goal in verlegenheid had gebracht moesten de Heineken-boys zich van hun beste kant laten zien.

Fraser & Neave bezit een belang van 50 procent in Asia Pacific Breweries (APB) en is al vele jaren partner van Heineken als brouwer van onder meer Tiger bier. Onlangs kreeg Charoen Sirivadhanabhakdi en zijn concern Thai Beverage (bekend van onder meer Chang bier) 8 ½ procent van APB in handen. Een gevaarlijke ontwikkeling voor Heineken die geen meerderheidsbelang in ABP bezit. Charoen scoorde en manoeuvreerde Heineken daarmee in een nare positie op de lucratieve Aziatische markt.

Heineken sloeg terug en bood Fraser & Neave 50 Singapore dollar per aandeel APB, zijnde 3,3 miljard euro. Met dit bod is F & N akkoord gegaan zo meldde Heineken op 3 augustus.

Heineken komt door deze transactie in het bezit van 81.6 procent van de aandelen ABP en zal vervolgens een bod uitbrengen op de rest van de aandelen van deze Aziatische brouwer.

Mijnheer Charoen krijgt dan de kans om zijn pas verworven bezit aan Heineken te verkopen. Of hij er financieel veel wijzer van gaat worden valt te betwijfelen. Maar ach, hij zal als op één na rijkste man van Thailand er niet wakker van liggen. Hoewel je weet het bij dit soort lieden nooit.

Bier moet wel een zeer winstgevend product zijn, want ook de Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer Anheuser-Busch Inbev, onder meer bekend van de merken Stella Artois en Budweiser, laat zich evenmin onbetuigd. Inbev bezat al de helft van de aandelen in de Mexicaanse brouwer Grupo en neemt nu voor zo’n slordige 16 miljard euro het resterende deel over.

Een van de succesmerken van Grupo is onder meer het Corona bier. Wellicht gaan ze, gezien het uitgegeven bedrag, het stukje citroen dat velen aan het Corona bier toevoegen nu in rekening brengen. Op de glazen is al bezuinigd, want Corona drink je volgens goed gebruik gewoon uit de fles.

6 reacties op “Chang – Heineken: 1-2”

 1. Mia zegt op

  Jammer dat zo weinig Nederlanders het prachtigste en lekkerste bier gebrouwen in ons eigen land niet kennen. Gebrouwen in het kleine Zuid-Limburgse kleine plaatsje Thull. De brouwerij bezit zelf natuurlijke waterbronnen om een heerlijk helder en voortreffelijk bier te produceren. De naam? Alfa bier. En om alle vooroordelen te vermijden ik kom noch woon in Limburg.

  • siamees zegt op

   Nou wil ik wel eens proeven als ik terug in Europa ben binnenkort, Nederlands -Limburg ligt niet zo ver verwijderd van Brussel. Bedankt voor de tip.

  • gerrieQ8 zegt op

   Mia, ik woon in Isaan en hier is dat bier natuurlijk niet te koop, maar je mag elke week 1 traytje komen brengen. Helpt misschien bij de omzet. Maar als ik weer in NL ben dan ga ik ernaar op zoek, al heb het nog nooit in een winkel gezien, laat staan in een grote supermarkt. Moet ik er echt voor naar Limburg rijden?

 2. M.Mali zegt op

  Ja Heineken drink je niet zo gauw onder de tafel !!!
  Zo zie je dat Nederland klein, toch groot in dingen is!!

 3. Mia zegt op

  Alfa is gewoon bij Ah tekoop . Een krat met 24 flesjes kost 12,65. Google maar naar Biersoorten AH. Verder kun je kijken naar de site:www.alfa-bier.nl

 4. Harold Rolloos zegt op

  Update: het is nog lang niet zeker dat Heineken APB overneemt. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/08/07/toch-nog-weer-concurrentie-voor-heineken-in-biedingstrijd-om-tiger-beer/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website