‘De agrarische sector is aan het instorten’

Door Redactie
Geplaatst in Economie
Tags: , ,
13 november 2012

De enige manier waarop boeren in de toekomst kunnen overleven, is door zogeheten ‘agricommunity enterprises’ te vormen, een op zakelijke leest gestoelde samenwerkingsvorm van 10 boeren op 1.500 rai land met een centraal punt waaruit de leden machinerie kunnen lenen.

Volgens Veerachai Chaochankit, voorzitter van de Agricultural Machinery Club van de Federation of Thai Industries, is de gehele bedrijfstak thans aan het instorten.

In het verleden waren boeren redelijk self-sufficient. Ze hadden 15 à 20 rai per huishouden, verbouwden één keer per jaar rijst, zodat de grond zich kon herstellen, en ze verkochten het surplus. Nu wordt er meer keren per jaar rijst verbouwd, er worden meer pesticiden gebruikt, de grond wordt uitgeput en geld om te mechaniseren hebben de boeren niet. En de jonge generatie heeft geen zin in het boerenbedrijf; als ze land hebben, verkopen ze het.

Het agricommunity enterprise-model ondervangt die problemen en kan uiteindelijk organische landbouw bevorderen en resulteren in een kwaliteitsverbetering van de rijst. Veerachai wijst het huidige hypotheeksysteem voor rijst af, omdat het de boeren niet stimuleert om aan kwaliteitsverbetering te doen. ‘De regering kan het geld beter gebruiken om samenwerkingsprojecten te financieren, bijvoorbeeld door de kosten van de aankoop van een tractor te subsidiëren.’

Maar hij geeft toe dat het lastig zal zijn boeren en rijstmolenaars te laten samenwerken en te voorkomen dat handelaren en politici roet in het eten te gooien. De huidige coöperaties doen het volgens hem niet goed. ‘Ze houden zich niet bezig met het verbeteren van de productie en worden op bureaucratisch wijze geleid. Maar wij staan een zakelijke benadering voor, analoog aan de manier waarop bedrijven worden geleid.’

Het model kan ook toegepast worden op de verbouw van maïs, cassave, suikerriet, para rubber en palmolie. ‘Het is de enige manier waarop boeren kunnen overleven. Er zijn geen andere opties. Als boeren zich niet verenigen, dan zullen grote bedrijven en miljonairs de sector blijven domineren.’

Chamroon Suaydee, lid van het Eastern People’s Network, steunt het model, met als kanttekening dat boeren geen managementkwaliteiten hebben, waardoor het moeilijk zal zijn die agricommunity enterprises te managen. ‘En ze vertellen hun kinderen niet dat ze boer moeten worden. Ze laten ze liever andere studies volgen die tot een hoger inkomen leiden. Dat is gevaarlijk.’

(Bron: Bangkok Post, 12 november 2012)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “‘De agrarische sector is aan het instorten’”

 1. Fluminis zegt op

  En welke boer heeft persoonlijk 150 Rai, dat zijn er echt niet zo veel. Weer een plannetje van de overheid waarbij ze weer geen enkel benul hebben waar ze over praten!

 2. Dick van der Lugt zegt op

  @ Fluminis Is geen plannetje van de overheid maar een voorstel van en persoonlijke opinie van Veerachai. Wel goed lezen svp. Die 1500 rai zal wel een rekenfout van de krant zijn. We weten al langer dat Bangkok Post niet kan rekenen. Volgens Prasit Boonchuey, president van de Thai Farmers Association, is de gemiddelde bedrijfsgrootte 35 rai. (Bangkok Post, 28 juli 2012)

  • Fluminis zegt op

   @Dick je hebt gelijk ik heb niet goed gelezen.
   Dan nog lijken de getallen zomaar uit de lucht gegrepen en niet echt realistisch. De waarde van grond van een boer met 150 Rai is (rondom Chaiyaphum) minimaal 7 miljoen Baht. Hoeveel boeren hebben dergelijke bedragen?

 3. Dick van der Lugt zegt op

  @ Fluminis Ik snap je opmerking over de waarde van de grond niet. Leg eens uit.

  Wat deze meneer voorstelt is echt niet revolutionair en ben ik ook in Kameroen tegengekomen als ontwikkelingsmodel. Hij gebruikt er een moeilijk woord voor maar in feite gaat het om het vormen van coöperaties van boeren, waardoor de tussenhandel kan worden omzeild.

  Het probleem lijkt mij echter dat boeren moeilijk te verenigen zijn. Bovendien huren veel boeren land in plaats van dat ze het bezitten, Zie Nieuws uit Thailand van 14 november. Boeren zijn gemiddeld ouder dan 50 jaar. Dat belooft weinig goeds voor de toekomst met jongeren die geen zin hebben in de modder te staan en de rijstzaailingen te verplanten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website