Visumregels & procedures voor Thailand gewijzigd

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Dossier, Visum Thailand
Tags: ,
3 augustus 2014

Misbruik, of op zijn minst oneigenlijk gebruik, van Thaise visumregels heeft het Immigration Bureau van de National Police ertoe bewogen om diverse immigratieregels te heroverwegen en te wijzigen. Dit artikel is een samenvatting van recente wijzigingen in procedures en aanpak.

Voor de goede orde: geen enkele wijziging is nadelig voor het overgrote deel van Nederlanders en Belgen die hier verblijven als toerist, of die hier wonen!

De aandacht is vooral gericht op de redelijk grote groep (als regel: ‘jongere’) buitenlanders die lang in Thailand verblijft zonder een juist visum. Dit werd omzeild door veelvuldig gebruik te maken de Visa Exemption regels (door elke 15 of 30 dagen even het land uit te gaan), of door het ‘back-to-back’ (= aansluitend) aanvragen van een Tourist Visa in met name omringende landen, of door oneigenlijk gebruik te maken van een studievisum.

Buitenlanders die hier werken moeten een visum hebben dat werken toelaat, plus een werkvergunning. Een andere groep is ‘gewoon’ lang hier, maar nog te jong (onder de 50) of met onvoldoende inkomen voor een ‘Retirement Visa’, en ook niet getrouwd met een Thai, waardoor het ‘Thai Women Visa’ ook onbereikbaar is. Weer anderen zijn hier met een verlopen visum; zij zijn daarmee in ‘overstay’; sommigen daarvan al voor een lange periode (kon, ongeacht de periode, worden afgekocht met een boete van 20.000 Baht).  En dan is er ook nog de categorie die zich weinig van regels aantrekt, en dacht daarmee weg te kunnen komen met wat geld, maar dat wordt steeds moeilijker, ook door toenemende automatisering.

Aan deze zaken wordt geleidelijk een eind gemaakt. Inmiddels is het volgende bekend:

 • De regels voor een studievisum (Non-Immigrant Visa ED) werden eind vorig jaar al fors verzwaard.
 • Op een ‘overstay’ van meer dan 90 dagen gelden sinds 22 juli zware sancties.
 • Vanaf 29 augustus kan eenmalig een nieuwe Visa Exemption van 30 dagen worden verkregen bij Immigration.
 • ‘Back-to-back’ Tourist Visa houders kunnen, ook al beschikken zij op dat moment over een geldig Tourist Visa, worden geweigerd bij binnenkomst als ze niet afdoende kunnen aantonen dat ze toerist zijn, en een historie van Tourist Visa ‘back-to-back-aanvragen en/of Visa Exemptions hebben.
 • De 90-dagen-meldingsprocedure voor ‘jaarvisums’ wordt geleidelijk aan geautomatiseerd.
 • Het Immigration Bureau is doende om zeker te stellen dat de nieuwe regels worden gestandaardiseerd en in heel Thailand bij alle Immigration checkpoints (= grensposten, luchthavens, etc.) en Immigration kantoren uniform worden toegepast. (Hopelijk worden Thaise ambassades en consulaten ook op de hoogte gebracht.)

Nieuwe regels voor overstay sinds 22 juli (overstay = verblijf zonder geldig visum of Visa Exemption)

Zie: bangkok.immigration.go.th/popup_anounce.html voor de Engelse en Thaise tekst. Een overstay is nooit toegestaan. Zelfs met een overstay van 1 dag bent u in overtreding, met alle gevolgen van  dien. Inmiddels zijn op 22 juli nieuwe regels gepubliceerd voor hen die meer dan 90 dagen in ‘overstay’ zijn. De nieuwe maatregelen houden in dat deze overtreders op een zwarte lijst komen met de volgende sancties:

In het geval dat een buitenlander zichzelf aangeeft, zijn de volgende straffen van toepassing:

 • Overstay van meer dan 90 dagen: geen toegang tot Thailand voor de periode van 1 jaar.
 • Overstay van meer dan 1 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 3 jaar.
 • Overstay van meer dan 3 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 5 jaar.
 • Overstay van meer dan 5 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 10 jaar.

In het geval dat een buitenlander zelf geen melding doet, en wordt aangehouden:

 • Overstay van meer dan 90 dagen tot 1 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 5 jaar.
 • Overstay van meer dan 1 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 10 jaar.

Eerder werd in de media gemeld: “Of de Thaise immigratiedienst overgaat tot arrestatie, detentie, deportatie, of vermelding op de zwarte lijst, zal per geval en per individu worden beoordeeld. Buitenlanders zullen niet in beroep kunnen gaan tegen de opgelegde sanctie.” Het artikel vermeldt niets over een overstay van minder dan 90 dagen; de regel daarvoor is waarschijnlijk gehandhaafd: een boete van 500 Baht per dag tot een maximum van 20.000 Baht en/of een gevangenisstraf tot 2 jaar. Doe uzelf een plezier, en vermijd overstay altijd!

Verlenging van Visa Exemption periode met 30 dagen vanaf 29 augustus voortaan bij Immigration

Zie:  www.thaivisa.com/forum/topic/longer-visa-exemption-extensions-begin-august-29-2014/ In plaats van de eenmalige verlenging van de Visa Exemption periode met 7 dagen bij Immigration (= zonder het land te verlaten), of het land te verlaten met een visarun of soortgelijk, is het vanaf 29 augustus mogelijk de toegestane verblijfsperiode bij Immigration eenmalig te verlengen met 30 dagen. Het volgende moet dan worden overlegd (hetzelfde gold al voor een Tourist Visa extension met 30 dagen):

 • Een vliegticket dat bewijst dat u Thailand uiterlijk in 30 dagen zult verlaten (Tourist Visa ook reisschema).
 • Financiele middelen van tenminste 10.000 Baht per persoon (nog beter is 20.000 Baht).
 • Hotelboeking bevestiging(en).
 • Een recente paspoortfoto en 1900 Baht

90-Dagen-melding verbeterd

Op Thailandblog meldt Gringo dat zijn ingevuldeTM-7 formulier voor de 90-dagen-melding en de nodige daarvoor gemaakte kopieën niet meer nodig waren, want de Immigration officer morrelde wat aan een computer, en even even later rolde uit de printer zijn al ingevuld TM-7 formulier. Als het adresbewijs hetzelfde is, dan hoef je voortaan alleen nog maar je handtekening te zetten. Gringo voegt daaraan toe: “Hopelijk is dit het begin van ook meer stroomlijning in allerlei andere (visum-)procedures waarbij je vaak veel papierwerk moet aanleveren.”

Zoals op 25 juli waargenomen, geldt dit In Pattaya voor 1 op de 3 klanten, dus voorlopig moet u nog zorgen voor een kopie van het paspoort, het visumstempel en de departure card, en sowieso ook een bewijs van adres. Maar de trend is duidelijk: de automatisering van visumgegevens van buitenlanders wordt aangepakt, en dat gebeurt in heel Thailand.

Tot zover de recente ontwikkelingen. Verdere visummaatregelen zijn natuurlijk altijd mogelijk, maar de belangrijkste zaken zijn nu aangepakt. De basics zijn duidelijk: buitenlanders moeten zich aan de visumregels houden. Daarnaast is men bezig met centrale registratie, en wordt er gekeken naar vereenvoudigingen voor de gebruiker en voor Immigration. De junta kijkt bij dit alles mee over de schouder van het Immigration Bureau (de aandacht van de junta is immers vooral gericht op de circa 5 millioen gastarbeiders uit omringende landen inclusief hun mee verblijvende familieleden; daar is nog heel veel voor te doen)!

NB: Het dossier ‘Visum Thailand’ wordt op dit moment herzien door Ronny Mergits (alias RonnyLatPhrao) en Martin Brands (alias MACB), en binnenkort opnieuw geplaatst in 1 overzichtelijk document. De bovenstaande wijzigingen zijn al opgenomen in het ‘Beknopt overzicht Thaise visumsoorten en hoofdvoorwaarden’’ dat ook op Thailandblog is verschenen.

Meer informatie zie: Beknopt overzicht Thaise visumsoorten en hoofdvoorwaarden

Opgesteld door: Martin Brands & Ronny Mergits

Disclaimer: Het overzicht is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen aansprakelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.
No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Visumregels & procedures voor Thailand gewijzigd”

 1. JanVC zegt op

  Bedankt voor jullie werk heren!
  Jan en Supana

 2. de greve marc zegt op

  Zeer veel info supper goed gedetailleerd ,kortom prachtig.
  Grts uit Belgie.Marc

 3. ruud zegt op

  Als ik de engelse tekst lees waar staat :

  In the case that alien is aprehended:
  Overstay less than 1 year forbidden 5 years.

  kan ik alleen maar concluderen, dat er geen genade geldt onder de 90 dagen als je wordt opgepakt.
  De periode van minder dan 90 dagen is bewust uit de tekst weggelaten lijkt het.
  Dat betekent dus gewoon 5 jaar een ban voor 1 dag overstay.
  Misschien dat die tekst later nog eens wordt aangepast, maar dat is wat er staat.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ruud

   U heeft gelijk, maar die dingen veranderen ook constant.
   Toen we de tekst opmaakte was er eerst spraken van die 90 dagen, ook wanneer je werd opgepakt
   Nu is het zoals u het schrijft zegt, of tenminste Bangkok Immigratie meldt het zo.
   Wel zeggen ze erbij dat het nog moet goedgekeurd worden door Binnenlandse Zaken

   Er staat dus
   Indien je wordt tegengehouden en je bent in overstay, ook al is het een dag, kan je 5 jaar krijgen.
   Of het zo een vaart zal lopen is weer wat anders. De omstandigheden waarvoor je werd tegengehouden zullen dat wel bepalen.

   http://bangkok.immigration.go.th/popup_anounce.html

   De Gouden raad is echter – Wees verstandig. Geen Overstay dan ook geen problemen daarrond.

   Toch bedankt om het te melden.

   .

 4. Julien F zegt op

  Bedankt voor de goede info en voor al het werk dat jullie verrichten. Julien

 5. chris zegt op

  Ik werk hier nu 8 jaar en heb bij de 90-dagen melding nog nooit een bewijs van adres hoeven te overleggen, niet in Pathumtani (waar ik eerst woonde) en ook niet in Bangkok. Dat staat ook NIET in de voorwaarden op de website van Immigratie.
  En als ik de website vandaag goed gelezen heb zijn nagenoeg alle bedragen van 1900 Baht verhoogd met 100 baht en nu dus 2000 baht.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Chris,

   Dat klopt wat je zegt.
   In Bangkok en volgens de voorschriften moet je inderdaad geen bewijs van adres voorleggen.
   Ik heb het trouwens ook steeds zonder dat bewijs gedaan in Bangkok, en ik gebruikte de Post.

   Ik leg u even waarom dit er dan wel instaat. De schuld ligt volledig bij mij.
   TB is niet gebonden aan een welbepaalde plaats in Thailand, en daarom worden de regels die verschijnen op TB algemeen gehouden.
   Lokaal echter kunnen die regels aangepast zijn of zelfs volledig afwijken.
   (Zou niet mogen maar goed …)
   Zo kunnen er bijkomende formulieren gevraagd worden in oa PTY, BKK of CM om het even bij deze te houden.
   Daar is het even fout gegaan..
   Deze info zal namelijk ook verschijnen op de website van NVTP.
   NVTP is wel aan een bepaalde plaats gebonden dwz Pattaya.
   In Pattaya moet je volgens MACB wel een bewijs van adres tonen.
   Per ongeluk is deze informatie, die alleen geldig is voor Pattaya, ook op TB verschenen.
   Mijn schuld, want MACB had mij gevraagd het na te lezen om zulke dingen te vermijden.
   Ik moet het gemist hebben.
   Dus Neen in BKK (en misschien nog andere plaatsen) moet je geen bewijs van adres meesturen.

   Wat de 1900 Baht betreft
   Ik heb de website bekeken en volgens mij staat daar nog altijd 1900 Baht.

   http://www.immigration.go.th/
   Application for extension of temporary stay
   1,900 baht per time.

   Maar het kan best natuurlijk dat er aanpassing zijn.
   Stuur me even de link waar u het gelezen hebt.
   Trouwens in die zin zijn zulke opmerkingen steeds welkom.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Hans,
    Ik zal het overmaken aan MACB.
    Hij doet Pattaya. Zelf heb ik geen ervaring met Immigratie Jomtien.
    Alleen met Immigratie BKK en daar is het ook niet nodig.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Hans,

    Mensen die met Pattaya vertrouwd zijn zullen wel weten waar Immigratie zit.

    Immigratie Jomtien of Immigratie Pattaya…. What’s in a name ? 😉

   • MACB zegt op

    Dat is dan totaal verschillend van mijn ervaring. Bij meerdere gelegenheden heb ik naar de noodzaak gevraagd en altijd het antwoord gekregen dat een adresbevestiging nodig is. Niet een kopie van een huisboekje (kan natuurlijk ook), maar een op naam gestelde nota (etc.) van een erkende autoriteit (bv nutsbedrijf of bank). Let wel: deze verplichting geldt uitsluitend voor langwonenden = ‘Retirement Visa’, ‘Thai Women Visa’, Non-Immigrant Visa OA, business visum, etc.

    Ik vind dat overigens ook passen in de aard van de 90-dagen melding en de verplichte ‘melding van verblijfsplaats’ bij aankomst in Thailand: niet alleen melden DAT je nog steeds in Thailand bent, maar ook WAAR je verblijft, en het laatste is eigenlijk de essentie.

    Ik zal het nogmaals checken bij Pattaya Immigration. Indien het wederom wordt bevestigd, dan zal in de nieuwe editie van het dossier Visum Thailand worden vermeld dat dit allleen geldt voor Pattaya.

 6. G D V zegt op

  Je kon een toeristen visum toch altijd al verlengen met 30 dagen en er werd ook nergens naar gevraagt in feite veranderd er niet zo veel of lees ik dat verkeert

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ja, en we beweren toch niet dat dit nieuw is.
   Een Tourist Visum kon je inderdaad altijd al verlengen met 30 dagen.
   Je moest minsten een aanvraagformulier invullen, pasfoto afleveren en een kopie van de ID en visum bladzijden. Daarenboven de 1900 Baht niet te vergeten.
   Dat er nergens werd naar gevraag is dus niet juist.

   Nieuw is verlenging van de Visa Exemption. (vanaf 29 augustus indien goedgekeurd)
   Een Visa Exemption kon je tot nu tot verlengen met 7 dagen.
   Binnenkort zal dit dus ook voor 30 dagen kunnen.
   De voor te leggen stukken staan in het artikel.

   • Davis zegt op

    Beste Ronny,

    Betekent dit dat de doorgewinterde toerist, van pakweg CNX naar VTE kan vliegen op een exemption visa, 1 dag voor verloop. En daags nadien bij herintrede in het Koninkrijk, weer 30 dagen krijgt, met de mogelijkheid dit voor het verlopen, nog eens te rekken met evenveel dagen.

    Visaruns – als men het zo nog noemen mag – per vliegtuig hebben/hadden namelijk andere regel(tje)s.
    Keur die visaruns niet goed of af, men behoort zich naar zijn verblijf te settelen in de verblijfsregels die al dan niet op die moment gelden.
    Kan verder alleen maar goedkeuren dat de junta orde op zaken stelt. In spe is het hen vooral te doen om de illegale gastarbeiders. Maar ook voor de weinige (?) Europese of pakweg Australische expats die niet in orde zijn, mag het een welgekomen waarschuwing zijn.

    Ten spijt voor diegene die het benijdt.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Beste Davis

     Alles zal afhangen van de visa voorgeschiedenis maar ik denk dat de door u genoemde combinatie weinig kans van slagen heeft om op die manier 3 maanden te versieren. Het zal een van de twee zijn vermoed ik maar je weet maar nooit natuurlijk…. Je begrijp natuurlijk dat ik hier niet op kan antwoorden. Alleen immigratie kan dit.

     • Davis zegt op

      Uiteraard Ronny, daarom ook dank voor de toelichting.

      Net zoals met medische – voor -of achterafgeschiedenis – , raad ik iedereen aan met het juiste visum op reis te gaan, en na te gaan of men verzekeringstechnisch in orde is.
      Wil je per se met een moto of brommer rijden, heb je een internationaal rijbewijs, vergezeld van het Nederlandse of Belgische equivalent nodig, om te kunnen gaan pronken met een motor op zeeniveau.
      Het lijkt me dat sommige lezers zich geviseerd voelen door de ‘verstrengde toepassing van de wetgeving’, maar het is juist het tegenovergestelde van waar men denkt schrik te hebben, wat waar is, en wat men vrezen moet of noemt.
      Met de juiste visa en voorlichting, kan je zonder stress op reis gaan.
      Eigenlijk zijn de regels nu duidelijker en eenvormiger, das ist klar.
      Jouw bijdrage op dit blog schept daar heel wat duidelijkheid over. Als men onbezonnen dan toch wil vertrekken, slaat men beter je goede raad in de wind.

      Dat gene wat goed is, mag ook al eens gezegd.

 7. fieke zegt op

  Ik ging voor mijn 90 dagen en hij zei volgende keer geen kopies etc meer meenemen.
  Wel probleem met afstempelen leefbewijs……….ze wilden 200 bath (vroeger free service) maar zou geen betaalbewijs krijgen !!!!! ah nee geen bewijs geen geld………ze waren niet blij daar aan het onthaal (thai + duitser) bedreigden me zelfs……….maar betalen deed ik niet.
  Hij zei volgende keer ga je maar naar de ambassade dan betaal je 2000 !!!!!!

  • David H. zegt op

   Belgische ambassade mag je ook een foto sturen van jezelf met een krant waarop datum duidelijk te zien is , of doktersbewijs , dit beide als je niet zelf naar Bangkok wilt gaan .

   Voor attesten van je inkomen/pensioen mag je hun voorgedrukt formulier ingevuld en ondertekend zenden per brief (hironder antwootd op mijn email vraag.

   Geachte Heer,
   De ambassade kan voor gebruik bij de Thaise immigratie het in bijlage gevoegde affidavit legaliseren.

   U mag dit document, ingevuld, aan ons opsturen samen met 920 THB voor de betaling van de legalisatie en 40 THB extra voor de terugzending van het gelegaliseerde document aan uw adres.

   Vriendelijke groeten

   Hilde Smits
   Consular Section
   16/F Sathorn Square
   98 North Sathorn Road
   Silom , Bangrak
   Bangkok 10500
   New Telephone Numbers :+66 (2) 108 1800–4
   New Fax Numbers :+66 (2) 108 1807 (Consular)
   +66 (2) 108 1808 (Political)
   Access :Skywalk from BTS – Chong Nonsi Station
   E-mail : Bangkok@diplobel.fed.be
   Website: http://diplomatie.belgium.be/thailand/

 8. RonnyLatPhrao zegt op

  David

  Goed om weten want staat volgens mij nergens zo beschreven
  Waar vinden we het voorgedrukt formulier ?
  Ik kan het niet terugvinden op de website van de ambassade of lees ik erover ?

 9. Vinny zegt op

  Ik heb een vrij nieuw paspoort, (Dec 2013) met daarin een tripple toerist visum, behaald in Nederland,
  En daarna nog een dubble toerist visum bij de Thaise amb in Laos.

  De eerste 3 x 2 mnd heb ik reeds gebruikt, en de 4de van 2 maanden is nu net geactiveerd.

  Nu heb ik 2 vragen;
  Wat gaat er nu gebeuren als ik nu weer naar Laos ga en Thailand weer in wil dmv de reeds verkregen 5de visum activeren,
  Krijg ik gewoon een stempeltje en klaar, of wordt ik geweigerd, ondanks dat ik een visum heb ?

  En wat is nu het maximaal aantal keer dat je een toeristen visum kan her-aanvragen…
  Achter elkaar dus.
  Tot voorheen was dat 7 x 2 maanden, maar hoe is dat nu bedacht ?

  Alvast bedankt voor een bruikbaar antwoord !

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Vinny

   Niemand kan zeggen wat er gaat gebeuren.
   U behoort tot de doelgroep dwz buitenlanders die met een Back-to-back Tourist visum langdurig in Thailand verblijven
   Misschien laten ze het zo en zeggen ze niks.
   Misschien vragen ze de reden waarom u zo lang in Thailand verblijft op Tourist visum, en krijg je een waarschuwing plus een aanduiding dat dit de laatste keer is.
   Ik weet het niet. Zal van de Immigratieofficier afhangen.

   E staat nergens officieel vermeld hoeveel toeristen visums je kan her-aanvragen na elkaar.
   De Ambassades hebben alleen de instructie gekregen dat ze opeenvolgende Toursit Visums alleen mogen uitreiken indien hier een gegronde reden voor is.
   Wat een gegronde reden is zullen ze zelf moeten invullen.

   Maar ik heb ook een vraag.
   Kan u mij eens de link sturen waar je kan lezen dat je maximaal 7 x 2 maanden kon aanvragen, dus
   7 Toeristen Visums na elkaar.
   Ik weet van zulke regels niets af, maar het interesseert mij wel als iemand met zulke info komt.

   • Vinny zegt op

    Beste Ronny,

    Ik heb hier geen schriftelijke bevestiging van,
    Maar het is mij een keer verteld bij de ambassade in Laos.
    (jaar of 2 geleden)
    Daar werd mijn zoveelste dubbele toerist visum aanvraag geweigerd omdat ik er reeds 6 (x 2 mnd) had gehad.
    Toen zei de -niet zo aardige – dame achter het loket, dat 7 x 2 maanden het maximale was wat ze gaven,
    Dus ik kreeg nog maar een enkele (2 mnd) toerist visum.
    Heb het toen later toch nog geprobeerd, maar kreeg toen nog maar 1 maand.
    En de boodschap het daar bij te laten.

 10. BertH zegt op

  Al dat gedoe met visa. Ik snap niet dat je niet kunt gaan wonen waar je zelf wilt zolang je je zelf ook redt. De wereld is toch zo klein tegenwoordig en ik voel me meer een wereldburger. Dat je je kunt legitimeren is natuurlijk ok. Daar zou ook een standaard voor moeten zijn. Net als j e nu in binnen de Europese unie overal kunt gaan wonen zou dat voor over de hele wereld moeten gelden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website