Melding: Marc
Betreft: Immigration Chiang Mai

Beste Ronny,

Van de week verlenging gedaan voor mijn Visa Non-Imm Non-O. Was iets voor openingstijd 07.30 uur bij immigration en toen stond er al stevige rij. Na volgnummer ontvangen te hebben had ik 30 personen voor mij. Plusminus 14.30 uur weer buiten met een Visa extension.

Ik was een week eerder langs geweest om zeker te zijn ivm eventuele veranderingen qua eisen en kreeg toen dit A-4 tje mee (nogal vage copy) is helaas niet anders.

Wat mij direct opviel is dat in het financiële gedeelte alleen die 800k Baht wordt genoemd en niet de optie van gedeelte van die 800k op een bank te hebben en gedeelte aantoonbaar via je Thaise rekening gestort vanuit NL (AOW en/of pensioen). Enfin word toch geaccepteerd hier In Chiang Mai deze “combi constructie”. Met de visumondersteuningsbrief van de NL-ambassade in Bangkok, kopieën van mijn bankboekje (met “bevroren” x bedrag) om aan financiële eis van 800K te komen. Verder twee extra formulieren moeten tekenen cq invullen:

 1. Penalty for a Visa overstay
 2. STM-2 Acknowledgement Of terms & conditions for permit of temporary stay in TH

Denk dat deze info handig kan zijn als aanvulling van jouw immigration perikelen en regels.


Beste Marc

Bedankt voor je melding en het document in bijlage. Kan het document voor de lezer jammer genoeg niet zichtbaar maken.

Iemand die de eerste keer dat document leest, zal misschien wel eens even het voorhoofd fronsen. Ze blijven op sommige punten inderdaad nogal vaag. Vooral wat de maandelijkse stortingen betreft is er eigenlijk geen info terug te vinden.

Toch enkele punten uit het document vermelden.

– Punt 4. Copy of Residence Registration (TM30)

Het is meteen duidelijk dat een TM30 hier geëist wordt bij het aanvragen van een jaarverlenging.

– Punt 7.3

Hier staat de mogelijkheid van de combinatieregeling vermeld. Evenwel zonder dat erbij staat of er daadwerkelijk stortingen moeten aangetoond worden.

– Wat me wel verraste is de lijn helemaal onderaan. Je leest het niet zo dikwijls op zulke documenten, alhoewel het in vele gevallen ook wel aanvaard wordt. Voor de lezer zal ik even de tekst overnemen.

“** Saving deposit or fixed account must show must show only foreigner name. ** But if you show the joint account not less than 1600 000 Baht”

Meteen is het duidelijk voor de aanvrager dat

– een saving deposit of fixed account mag gebruikt worden

– wanneer een joint account wordt gebruikt, het bedrag minstens 1 600 000 Baht moet zijn. Helft ervan wordt dan aanzien als dat van de aanvrager.

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel https://www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “TB Immigration Info Brief 122/19 – Immigration Chiang Mai – Jaarverlenging”

 1. Geert zegt op

  Toch wat verschillen tussen de immigratie kantoren.
  Als ik het document goed lees en interpreteer dan accepteert immigratie Chiang Mai nog steeds een Affidavit of inkomstenverklaring zonder verdere financiële eisen.
  Geen 800,000 baht nodig op de bank en ook geen bewijs van maandelijkse stortingen van minimum 65.000 baht als men een Affidavit of inkomstenverklaring van de ambassade krijgt.

  Gegroet,

  • Patrick zegt op

   Dag Ronny, wat moet ik verstaan onder ‘joint account’?

   • RonnyLatYa zegt op

    Een gezamelijke rekening.

  • RonnyLatYa zegt op

   Geert,

   Klopt. Dat is wat ik ook schrijf in mijn reactie.
   “Vooral wat de maandelijkse stortingen betreft is er eigenlijk geen info terug te vinden.”
   Een bewijs van inkomen moet dan volstaan volgens deze tekst.

 2. aad van vliet zegt op

  Geert zit volgens mij het dichtst in de buurt. Het gaat niet om 800.000 baht maar om maandelijkse inkomsten van 65000 baht. Daarom geeft de NL ambassade ook een maandopgave. Een combinatie van inkomsten en banktegoed/12 is ook goed als het maar leidt tot maandelijkse inkomsten van 65000 baht.
  Het lijkt weer nieuw te zijn om stortingen vanaf een NL bank te willen gebruiken maar dat is iets wat nederlanders weer hebben uitgevonden maar natuurlijk nergens in de Thaise voorwaarden wordt vermeld. Gelukkig voor nederlanders dat de Imm in CNX dat accepteert totdat…. Het kost bovendien onnodig veel geld en de euro blijft verder zakken tov de baht! Beter om gewoon voldoende op een aparte thaise rekening te zetten afhankelijk van de combo uitkomst want iedereen kent zijn maandelijkse inkomen.

  • RonnyLatYa zegt op

   U gaat van de verkeerde veronderstelling uit.

   Bij combinatiemethode is het de combinatie van een jaarlijks inkomen en een bankbedrag dat telt.
   Samen moet dit een bedrag van minstens 800 000 Baht vertegenwoordigen op jaarbasis.

   Stel dat u een maandinkomen hebt van 40 000 Baht. Dan is dat op jaarbasis 12 x 40 000 Baht of een jaarinkomen van 480 000 Baht. Dat moet u dan aanvullen met minstens 320 000 Baht, zodat u aan minstens 800 000 Baht komt op jaarbasis.

   En niet zoals u verkeerdelijk schrijft met 300 000 Baht (12 x 25 000 Baht) om aan een gemiddelde van 65 000 Baht per maand te komen of in totaal 780 000 Baht op jaarbasis.
   Het heeft helemaal niks te maken met het maandinkomsten van 65 000 Baht als referentie .

   Dit is de officiële tekst
   “(5) Must have an annual earning and a deposit in a commercial bank located in Thailand with totaling of no less than 800,000 baht as of the filing date. The said deposit must remain in the bank account prior to and after the permission is granted and the withdrawal can be made under the same condition in the Criterion (4).”

   Kan u hier lezen.
   https://www.immigration.go.th/read?content_id=5d9c3b074d8a8f318362a8aa&fbclid=IwAR39UI_zBxVLedZKgZeAeYnvb0yyyIsr6SHPhnq64ohzACO7VsLUU_LlGn0

  • RonnyLatYa zegt op

   Nederlanders hebben die maandelijkse stortingen helemaal niet uitgevonden.
   Je kan de financiële eisen voldoen door maandelijkse stortingen en dat is volledig conform de Thaise immigratievoorschriften.

   2.22 Retirement – Procedures
   “1. Evidence showing pensioen – A letter of certification on deposit in the bank in Thailand and bankstatement showing showing money transfer from overseas every month for the past 12 months…etc

   Kan je hier lezen
   https://forum.thaivisa.com/topic/1076820-confirmed-here-is-exactly-what%E2%80%99s-needed-for-retirement-marriage-extensions-income-method-from-2019/

   Kijk onder 2.22 Retirement – Procedures

   • Lung Lie zegt op

    Ik herhaal het nog eens… Probeer 800K op je rekening te sprokkelen en hou dit aan: 800k blijft 800k. Geen gezeur meer over maandelijks inkomen etc.

    • RonnyLatYa zegt op

     Ik herhaal het ook nog eens voor u.
     Laat mensen de methode gebruiken die ze willen of het best bij hun past.

   • ruud zegt op

    Het wordt mij zo niet duidelijker.

    Voor zover ik het begrijp, moet je twee dingen hebben.

    1 Bewijzen, dat je een INKOMEN van minimaal 65.000 Baht per maand hebt (rente, pensioen, of wat verder wordt geaccepteerd als inkomen)

    2 Het inkomen moet in maandelijkse termijnen naar Thailand worden gestuurd.

    Punt 1 lijkt me lastig te bewijzen, want er zijn natuurlijk veel soorten inkomen, maar mogelijk dat dit het punt is waar de ambassade te hulp schiet – of mogelijk te hulp zou moeten schieten.

    Punt 2 is waarschijnlijk voor veel expats niet haalbaar – net als punt 1 trouwens.

    Dan blijft de vraag nog: gaat dit over een bruto inkomen, of een netto inkomen?
    Het land waar het geld vandaan komt, zou nog belasting in kunnen houden op het inkomen.

    Verder lijkt er – als ik de Engelse tekst goed begrijp – niet te staan, dat de 65.000 Baht ook in zijn geheel moet worden overgemaakt naar Thailand.
    Er staat, dat er maandelijks geld moet worden overgemaakt.
    Er staat niet letterlijk, dat dit minimaal 65.000 Baht zou moeten zijn.

    • RonnyLatYa zegt op

     1. Je hebt toch een bewijs als je iets moet ontvangen. Hoe ga je anders weten of het correct is wat je ontvangt. Ja, ambassade kan dit in een inkomsten verklaring gieten.

     2. Voor diegene dan voor wie het haalbaar is. Dat kan je toch over 800 000 Baht ook beweren.

     3. Staat nergens bepaald of het netto dan wel bruto moet zijn.

     4. Bij stortingen zal je wel snel weten van je immigratiebureau dat dit het volledige bedrag moet zijn en zelfs maandelijks rond dezelfde tijd.

     5. Evidence showing income not less than 65000 Baht includes :
     Te bewijzen via punt 1 stortingen of punt 2. Inkomstenverlaring.
     Is dat niet letterlijk genoeg ?

 3. Henk zegt op

  In Bueng Khan, wilde men naast de 800.000 ook nog zien welke andere bedragen op de bank binnenkomen. Gelukkig hadden wij ons bankboek bij ons, en konden we laten zien dat er ook nog elke maand inkomsten zijn. Dubbel daar dus.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website