Melding: David H.

Betreft: Medische verzekering

Ter info voor Ronny indien hij dit nog gelezen mocht hebben. Medische verzekering wordt blijkbaar verplicht:
forum.thaivisa.com/topic/1100302-health-insurance-mandatory-for-long-stay-foreigners-in-thailand


Reactie RonnyLatYa

Bedankt voor de melding David. Ik had het inderdaad al gelezen. Maar eigenlijk hoeft dit toch niet te verbazen. Enkele tijd terug was er toch al een artikel, dat zei dat men aan het onderzoeken was om dit uit te breiden naar het Non-immigrant “O-A” en/of jaarverlengingen. Want dat is het, enkel een uitbreiding naar andere visa/verlengingen. De eis om een ziekteverzekering te hebben bestaat immers al voor het Non-immigrant “O-X” visum. (Ken echter niemand die het ooit aangevraagd heeft, kan er dan ook geen ervaringen over bekomen).

“2.8Copy of evidence stating that applicants have insurance as per stipulated by the Office of Insurance Commission and health insurance of Thailand which has insurance money for outpatient not less than 40,000 Baht and for inpatient not less than 400,000 Baht.

Please check < http://longstay.tgia.org > for more information regarding the insurance requirement”

www.thaiembassy.org/hague/th/services/81359-Non-Immigrant-Visa-O-X-(Long-Stay).html

Het zal nog wel even duren denk ik voor het effectief wordt.

Zo is men ook nog aan het kijken hoe verzekeringen, die in het buitenland zijn afgesloten, gecontroleerd kunnen worden. Ook zijn er nog vragen over zij die niet meer kunnen verzekerd worden. Men denkt eraan om daar het bankbedrag voor op te trekken. Zo spreekt men ook enkel over zij die ouder dan 50 jaar zijn. Ik denk dat het enkel de “Retiries” betreft als je deze tekst leest. Want men verwijst vooral naar het Non-immigrant “O-A” visum en jaarverlengingen voor zij die 50 + zijn. Zou best ook kunnen dat het niet hoeft voor “Thai Marriage”, zelfs als ze 50+ zijn omdat ze dan niet als “Retired” aanzien worden in hun aanvraag.

Ik weet het ook niet hoor. Het is een krantenartikel met wat grote lijnen zonder echte details. Maar zoals ik de vorige keer ook al zei, ga ik ook nu wachten tot er een Immigratie Order komt hierover. Daarin staan dan de details en wanneer het effectief wordt.

Eerder ga ik er ook nog niets over schrijven of op reageren. Heeft ook weinig zin. Maar dat het eraan komt is wel zeker.

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkelwww.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “TB Immigration Info Brief 057/19 – Immigration – Medische verzekering”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Een dag later is het al een heel ander verhaal geworden.
  Het betreft enkel de aanvragers van een Non-immigrant “O-A”visum en niet zoals in het krantenartikel stond dat het ook voor verlengingen was.

  Zoals ik in mijn reactie al zei. Wacht met zulke zaken tot er een Immigratie Order over verschijnt. Daar vind je de details en ook wanneer iets effectief wordt.

  Wat niet wil zeggen dat het in de toekomst ook niet van toepassing zal worden voor “Extension” natuurlijk,.
  Daar mag je wel van uitgaan, maar zover zijn we nog helemaal niet.

  Ondertussen zullen er wel weer een pak rustiger slapen vannacht 😉

  • Douwe zegt op

   The requirement for mandatory health insurance appears to only affect those applying for a Non-Immigrant Visa OA.
   According to the announcement on the Ministry of Public Health (MoPH) website, it does not affect anyone who stays in Thailand on an extension of stay based on retirement, which is often incorrectly referred to as a ‘retirement visa’.
   Extensions of stay are not visas. Most retirees who stay in Thailand do so on an ‘extension of stay based on retirement’.
   A Non-Immigrant Visa OA can only be applied for at Royal Thai Embassy or Consulate overseas.
   Anyone who has a Non-Immigrant Visa OA typically applies for this at the Thai Embassy or Consulate in their home country.

   An extension of stay based on retirement can only be obtained at an immigration office within Thailand.

  • Yan zegt op

   Beste Ronny,
   Vooreerst dank voor al het werk, de moeite en de tijd welke U hieraan besteedt. Hierbij een praktische vraag die waarschijnlijk ook vele Thaibloggers aanbelangt…Sinds 2012 heb ik met de nodige verlengingen een “Non-O, multiple entry” visum. Ik ben nog steeds woonachtig in België maar vertoef ook geruime tijd in Thailand. Voor wat de ziekteverzekering aangaat ben ik bijgevolg verzekerd in België en gedurende mijn “reistijd” naar Thailand geldt mijn ziekteverzekering dan ook middels “Mutas”, een overkoepelende organisatie. Hoe moeten we in de toekomst hiervan bewijs leveren in Thailand? De Thai hebben geen flauw benul van buitenlandse verzekeringsorganisaties en verstaan er ook geen jota van omdat het nooit in het Thais is opgesteld…Hoe kan dit nu “praktisch” in zijn werk gaan? Zodat we bij het binnenkomen in Thailand niet op verzet zouden stuiten? Men kan bv. het kaartje van (in mijn en vele Belgen hun geval) Mutas tonen, maar een Thai merkt niet eens het verschil tussen deze en een tram abonnement….
   Graag Uw commentaar…

 2. Karel van der Bijl zegt op

  Een van de verzekeraars mailt mij op deze nieuwe situatie in te spelen en schrijft >>>>> we are tailor making a product to fit this requirement at an unbeatable price. We are expecting the product to be launched within 48 hours. <<<<<

  Ik houd jullie op de hoogte!

 3. Foefie zegt op

  Hallo. Yan. Ik kan verkeerd zijn ? Maar ik denk dat mutas niet actief is in thailand ! Omdat er geen verdragen gesloten zijn . Vroeger wel maar nu denk ik niet ? Zelfs niet met een gewoon toerist visa dacht ik. Ik kan verkeerd zijn … wie weet daar meer van ? Fijne avond verder.

  • Frans zegt op

   Hallo,
   Mutas is wel degelijk actief in Thailand.
   Ik ben verleden jaar hier in Thailand behandelt in een Thais hospitaal, mijn kosten werden volledig rechtstreeks betaald door Mutas aan het Ziekenhuis, zonder dat ik zelf moest “voorschieten”.
   Ik ben wel gedomicilieerd in Belgie.

  • Yan zegt op

   Het hangt er van af bij welke mutualiteit men aangesloten is…Bij het Onafhankelijk Ziekenfonds bv. valt men uit de boot…Bij De Voorzorg bv. is er geen probleem. Informeer U bij Uw ziekenfonds.

 4. Foefie zegt op

  Hallo . Dus mutas is niet actief in thailand . Ronnygeelrood heeft daar melding van gemaakt op 31 januari 2017. Dus op vakantie naar AMEZING thailand ! Best een reisverzekering afsluiten . Fijne dag.

 5. Harm zegt op

  Ronny, ik verblijf een gedeelte van het jaar in NL en een gedeelte van het jaar in Thailand
  vooruitlopend op wat toch komen gaat, mijn zorg verzekering in Holland gevraagd of die genoemde bedragen ook bij hun in de polis (mogen) verschijnen. Antwoord: Nee dat doen we niet (erg kort door de bocht) Op mijn verweer dat de staat der Nederlanden dit soort eisen ook stelt aan Thai die hier op vakantie o.i.d. komen had men geen boodschap aan.
  Mijn reisverzekering maakte het nog bonter die verschool zich voor de volle 100% achter de zorg verzekeraar daar zij daar alle lasten eerst neerleggen bij de zorg verzekeraar voordat zij zelf iets gaan uitbetalen.
  Het wringt dus niet alleen in Thailand maar hier in NL moet er dan toch ook een draai gemaakt gaan worden als dit plan in Thailand doorgang vind.
  Wellicht kunnen andere NLers die ook in NL en Thailand verblijven hun zorg verzekeraar eens aanschrijven of dit dan bij die zorg verzekeraar wel word gedaan of gedaan kan worden ( zou voor mij een reden zijn om over te stappen)

  • thailand John zegt op

   Hi Ronny, ik heb een expatverzekering bij CZ zorgverzekeraar in Nederland ik kon deze verzekering veel jaren geleden afsluiten bij hun omdat ik het grootste gedeelte van mijn leven bij hun verzekerd was.Maar ik moest mij eerst uit laten schrijven en dan mijn zorgverzekering be-eindigen en kon dan gelijk de expat zorgverzekering af sluiten.Ik heb een zware bypas operatie ondergaan. Ben COPD patient dus ook longproblemen.Rheuma , kunst kie-en.En zware rug problemen.Ik ben onder behandeling in het Bangkok hospitaal bij diverse specialisten en kom hier regelmatig op controle. Pas nog 16 dagen in het Bangkokhospitaal gelegen en mijn medicijnen die ik dagelijks in moet nemen wordt allemaal vergoed door mijn verzekeraar.Ik controleer en teken de rekening en deze gaat naar de verzekeraar in Nederland. Ook mijn periodieke controles en medicijnen worden de rekening door mij gecontroleerd en getekend en dan gaan ze naar de zorgverzekeraar en deze betaald ze dan aan het Bangkok Hospitaal

   Dus ik denk dat ik daar door voldoende aan de eisen voldoe wat betreft verzekerd te zijn. Binnen kort moet ik weer opgenomen worden voor een operatie deze kost 800.000 B. en is al goed gekeurd en gegarandeerd door de verzekeraar. Dus ik behoef dan ook alleen de rekening tecontroleren en de medicynen en dan tekenen en ook deze rekening gaat rechtstreeks naar de zorgverzekeraar die dan weer het Bangkok Hospitaal betaald.Dus ik ben op mijn bijna 73 jarige leeftijd heel blij met mijn zorgverzekering. Kan nergens anders beter terecht. En geen uitsluitingen. Maar we zullen zien hoe het verder gaat.

  • haki zegt op

   Beste Harm! Omdat ook ik afhankelijk zal zijn van een jaarverlenging van een NI-“O” retirement visum, en slechts paar maanden van het jaar in Thailand verblijf, gaf mij het eerste bericht van de extra eis wat betreft ziektekostenverzekering (later bleek het vooralsnog vals alarm voor jaarverlengingen), ook reden tot nadenken. Een verzekeraar zal nooit op verzoek van enkele klanten hun polis aanpassen, laat staan omdat maar één land het eist. Veel beter is je kans om te vragen of men een Engelstalige versie van de polis heeft, compleet incl. alle voorwaarden. Dat zou je dan kunnen voorleggen bij Immigration, als het opportuun wordt. Zo zou ik het aanpakken als het echt gaat spelen.
   De reactie van de reisverzekeraar verbaast me niets, Verzekeraars verwijzen altijd eerst naar de ander, of je dat nu leuk vind of niet. ik neem ook nooit een reisverzekering. Zonde van het geld als je toch al een buitenlanddekking hebt op je standaard basis ziektekosten verzekering.
   Groet, Haki

 6. marc965 zegt op

  Ik dacht dat de paniek eruit was ! lol
  Zoals ik kan lezen blijkbaar toch niet echt. dit land niet als eindstation zien in het leven kan enorm helpen voor de gemoedstoestand.
  Het gaat dus over een Non-immigrant “O-A”visum en niet over andere visa’s en of verlengingen ”nog niet”
  Btw. ze lanceren hier van alles zonder nadenken, sterk in zaken die kant nog wal raken.
  Mvg Marc.

 7. Winlouis zegt op

  Beste Foefie, Met Mutas ben je wel verzekerd inThailand TOT 3 MAAND vanaf de dag van opname in het ziekenhuis, zolang dat je Uw vast adres hebt in Belgie en in orde bent met Uw Ziekenfonds.Bij het CM Ziekenfonds niet meer sedert Januari 2017. Daarom ben ik overgestapt naar het ziekenfonds Bond Moyson, waar alles nog is zoals vroeger. Op 25 Juni kom ik opnieuw voor 3 maand naar Thailand, ik hoef alleen voor vertrek de nodige documenten aan te vragen via Bond Moyson en ben dan tijdens mijn verblijf inThailand tot 3 maand verzekerd, ook voor repatriering in geval van overlijden of indien er beslist wordt door Mutas dat voor verdere behandeling U moet overgebracht worden naar een Belgisch ziekenhuis. De 3 maand begint te lopen vanaf U Mutas belt dat U opgenomen bent in het ziekenhuis. Dit moet wel binnen 48 u, Uzelf of iemand anders moet bellen naar Mutas en dan nemen Zij contact op met het ziekenhuis waar U opgenomen bent. Ik spreek van ondervinding, ik ben reeds opgenomen geweest in een ziekenhuis in Thailand en alles is geregeld door Muttas, de kosten zijn allemaal geregeld met het ziekenhuis door Muttas.!

  • Mark zegt op

   Helemaal correct Winlouis. Twee jaar geleden heb ook ik mijn overstap van CM naar Bond-Moyson gemaakt omdat CM Thailand van haar landenlijst geschrapt had.
   Voor vertrek naar Thailand meldt ik dit elk jaar aan het loket in mijn lokaal BM-kantoor. Daar werd me telkens verzekert dat er volledige dekking van ziekenhuiskosten in Thailand is via MUTAS gedurende 3 maanden na de dag van opname of ongeval, op voorwaarde dat de tarieven voor de verstrekking van gezondheidszorgen deze van het Belgische RIZIV niet overstijgen.
   Gelukkig heb ik er nog geen beroep op moeten doen tijdens verblijf in Thailand. Bedankt voor je melding dat BM en MUTAS doen wat ze beloven voor hun leden.

 8. marc965 zegt op

  Mutas geeft wereldwijde reisbijstand en werkt voor de Mutualiteit De Voorzorg,dat was vroeger zo en is nog altijd zo. die dekken maximum 3 maand per jaar..ff Googlen kan helpen bij deze.
  Mvg Marc.

  • Winlouis zegt op

   Beste Marc, NIET 3 maand per jaar.! TOT 3 maand vanaf opname in een ziekenhuis in het buitenland. Neem maar eens contact op met Muttas zelf, zoals ik reeds gedaan heb, dan zul je de juiste informatie bekomen. Wereldwijde reisbijstand klopt ook niet, vraag dat ook maar aan Uw Ziekenfonds, het is daarom dat ik U laat weten dat het ziekenfonds CM, (Christelijke Mutualiteit.) NIET meer verzekerd met Muttas voor verblijf in Thailand.!

   • RonnyLatYa zegt op

    Momenteel is het zo dat enkel nog de SocMut (Bond Moyson /De Voorzorg) via Mutas nog tussenkomt in Thailand. Mogelijk ook de ziekenkas van de Spoorwegen maar ben niet zeker.

    Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

    Je moet twee zaken duidelijk van elkaar gescheiden houden. Dat is je reisduur en de duur dat je recht hebt op tussenkomst van Mutas.

    1. Reisduur.
    Je reisduur mag niet langer dan 3 maanden zijn. Binnen die drie maand van je verblijf zal Mutas tussenkomen bij ziekte/ongeval. Na die drie maand verblijf moet Mutas niet meer tussenkomen. (al kan per dossier beslist worden om het toch te doen).
    Dat staat duidelijk in de statuten van Mutas.
    https://www.devoorzorg.be/SiteCollectionDocuments/Formulieren/300/StatutenMutas.pdf

    2.2. Voorwaarden
    c. Het tijdelijk verblijf in het buitenland heeft een recreatief karakter en duurt niet
    langer dan 3 maanden.

    2. Duur van de behandeling
    Anderzijds is er de duur van de behandeling.
    Die start inderdaad pas op de dag dat je medische behandeld wordt. De duur van die behandeling is echter beperkt tot 3 maand over een periode van een jaar.

    U kan dat ook op de website van SocMut lezen
    https://www.devoorzorg.be/antwerpen/voordelen-advies/terugbetalingen-ledenvoordelen/In-het-buitenland/op-reis/Medische-zorgen-in-het-buitenland/Reisbijstand-Mutas/Pages/default.aspx#tab=ctl00_PlaceHolderMain_hreftab2

    “Mutas komt tussen in de betaling van je medische kosten op voorwaarde dat:
    – je jouw ziekenfondsbijdrage betaalde
    – je dringende medische zorg nodig hebt en de verzorging niet kan uitgesteld worden tot je terugkeer naar België
    – je tijdelijk en om recreatieve redenen in het buitenland bent. De periode is beperkt tot een maximum van 3 maand over de periode van 1 jaar. De tussenkomst start de dag waarop je medisch behandeld wordt en niet de begindatum van jouw verblijf.”

    Voorbeeld 1
    – Stel dat je na twee maand verblijf een ongeluk/ziekt krijgt, dan zal Mutas tussenkomen. Ze zullen dan tussen komen voor de duur van maximum drie maanden (al zal dat ook van de beslissing over je dossier afhangen). Het maakt dan niet uit of je tijdens die behandeling de reisduur van 3 maanden overschrijdt. De medische behandeling is immers binnen de drie maanden gestart en die blijft doorlopen tot drie maand na het begin van de behandeling, tot je genezen bent of tot je gerepatrieerd wordt.
    – Voorbeeld 2
    Stel dat je na 3 weken verblijf een ongeluk/ziekte krijgt. Mutas komt tussen en na een maand ben je genezen of herstelt. Geen probleem dus.
    Na enkele maanden ga je opnieuw naar Thailand en een week na aankomst weer ziek/ongeluk. Hou er dan rekening mee dat je al een maand verbruikt het van je 3 maanden periode en Mutas maar zal tussenkomen voor maximum 2 maand (ook hier zal dat weer van de blessing van je dossier afhangen of men al dan niet langer zal dekken)

    Kort samengevat .
    – Wil je gedekt zijn door Mutas, mag elke reisperiode niet langer dan drie maanden duren.
    – Hou er rekening mee dat de totale periode van behandeling niet langer mag zijn dan 3 maanden en dit over de duur van een jaar (of dit al dan niet een kalenderjaar is valt niet op te maken)

    Tip
    Lees vooral ook de uitsluitingen die in de statuten zijn opgenomen.
    6. Uitsluitingen
    In de volgende situaties is er geen terugbetaling…..
    https://www.devoorzorg.be/SiteCollectionDocuments/Formulieren/300/StatutenMutas.pdf

    • Winlouis zegt op

     Beste Ronny, dank U voor de zeer duidelijke informatie in verband met de reisverzekering van Mutas tijdens een verblijf in het buitenland van 3 maanden, in dit geval in Thailand. Van de 3 maanden in totaal tijdens een loopjaar was ik verkeerd ingelicht. Nu ben ik van alles perfect op de hoogte. Ook nog eens bedankt voor de Link met de informatie. Vriendelijke groeten.

     • RonnyLatYa zegt op

      Eigenlijk had ik beter geschreven bij 2. “duur van de tussenkomst” ipv “duur van de behandeling”… 😉

 9. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Thailand Jhon,wat betaald je nu voor die verzekering?.
  Zelf ben ik verzekerd, bij VGZ.Universeel compleet met als woonland Thailand,vanaf 2009..
  Betaald nu 600 Euro p/m.
  Wat jij verteld is inderdaad een goede verzekering en heb daar ook ervaring mee.
  Geen ervaring met CZ.
  Weet wel dat het vanaf 01-01-2018 geen nieuwe klanten meer aanneemt,degene die het reeds hebben,mogen het behouden.
  Vind alleen niet prettig,dat de polis een A4tje is en in het Nederlands.
  Heb geen problemen bij het Chamgmai RAM Hostpitaal gehad,ook niet toen ik op 10-06 2018 in Nederland een Tia heb gehad en opgenomen in het MCL Leeuwarden,alles werd door de VGZ rechtstreeks betaal aan het Ziekenhuis,.ook hier bij de na controle,s.
  Hans

 10. Sjaak zegt op

  Ik ben 63 jaar en woon een paar jaar in Thailand maar ben niet meer verzekert Mijn visa is een retirement visa
  Wie heeft ervaring met een goede verzekering voor gezondheid? En wat zijn de mogelijkheden voor een Nederlander die in Thailand woont ?
  Kan ik bij een Nederlandse verzekeringsmaatschappij worden verzekert ?

 11. RonnyLatYa zegt op

  Beste mensen,

  1. Het betreft enkel nu het Non-immigrant “O-A” visum, waarvan de medische eisen zelfs nog niet duidelijk zijn.
  2. Er momenteel nog nergens een indicatie dat men het ook gaat toe passen op jaarverlengingen, Non-immigrant “O” of Tourist visums. Niet op korte of niet op lange termijn.

  Het heeft dus geen zin om me vragen te stellen of je verzekering al of niet voldoet.
  Zij zijn er zelf nog niet uit dus wat zou ik jullie dan meer kunnen vertellen.

  Het zal er ooit wel eens van komen vermoed ik en als het ooit zover is dan zien we wel.
  Maar nu is het zinloos en wil daar nu geen nutteloze energie in steken.

 12. fred zegt op

  Vandaag verschenen in Pattaya mail. Enkel voor OA visum aanvragers en niet voor de zogenaamde extensions

  https://www.pattayamail.com/news/health-insurance-and-expats-254963?fbclid=IwAR1iBDxE7VZ9Q-9R76L2X9M3iQyvSrmEO417rwzwYyTAn2EM773cJYjh1kk

  • RonnyLatYa zegt op

   Oef… zal wel een geruststelling voor vele zijn nu het is verschenen in de Pattaya Mail 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website