Melding: Lung Addie

Betreft: Chumphon Immigration

Ik ben vandaag (2 mei 2019) naar Immigratie in Chumphon geweest, samen met een Nederlander die ook moest gaan. We waren de enige bezoekers.

Wij hadden de TM47 reeds ingevuld. Verder:

 • Copy van ons paspoort
 • Copy van origineel Non O visum
 • Copy van de laatste jaarverlenging

Ook hadden we beiden onze bankboekjes mee maar legden die NIET voor, we hadden ze gewoon mee voor in geval er naar gevraagd zou worden.

Mijn vriend maakt gebruik van de combinatiemethode:

– visumondersteuningsbrief + banktegoed

Ik maak gebruik van de 800.000THB methode.

Er werd ons NIETS gevraagd aangaande banktegoeden, dus toonden we ook GEEN bankboekjes.

In een paar minuten hadden we beiden het briefje voor de volgende 90d melding.

Even gaan samenzitten met de Immigratie Officier met de volgende vragen:

– Hoever mag mijn vriend zakken met zijn banktegoed? (combinatiemethode)

Antwoord: na 3 maanden tot de helft … dus concreet: hij gebruikt 200.000THB als banktegoed en mag hiervan, na 3 maanden, 100.000THB gebruiken. 2 maand voor de nieuwe verlengingsaanvraag moet dit terug aangevuld worden naar 200.000THB. Dus volledig volgens de voorschriften.

– Blijven jullie een Fixed Deposit Account ten bedrage van minstens 800.000THB en een looptijd van 2jaar verder aanvaarden als banktegoed?

Antwoord: Ja, mits een bankletter dat het bedrag 1 jaar voorafgaand aan de verlengingsaanvraag op de rekening bleef staan en aan de voorwaarden: 3m na toekenning en 2m voor aanvraag, zonder onder de 400.000THB geweest te zijn, aanwezig was. Ook al is dit een Fixed Deposit Account met langere looptijd.

Dus ook volgens de voorschriften.

– Controle voorschriften… wanneer, hoe en gevolgen?

Antwoord: wij controleren het jaaroverzicht bij de volgende aanvraag van een jaarverlenging. Indien NIET voldaan, zonder gemotiveerde en zeer grondige reden, zal de volgende jaarverlenging geweigerd worden.

Dus geen enkel probleem.


Reactie RonnyLatYa

Bedankt voor de inzending.

– Zoals ik ook al verwacht had toen de nieuwe regels verschenen, mag in Chumphon het gebruikte bankbedrag bij een combinatiemethode ook na drie maand zakken tot de helft van dat gebruikte bedrag. Net als bij de 800 000 Baht. Het was echter niet heel duidelijk zo neergeschreven toen de regels uitkwamen en dan is het toch even wachten hoe men die regels bij immigratie leest. Chumphon past die regel dan ook toe zoals het hoort vind ik.

– Controle bankbedrag. Lijkt me ook de eenvoudigste manier om het bij een volgende jaarverlenging volledig te controleren. Wil men toch meer controle, dan het beperken in het jaar door misschien enkel steekproeven te houden.

– Fixed Deposit Account of Saving Account is eigenlijk allebei volgens de voorschriften. Men zegt enkel in de regels “Fund deposited in a bank in Thailand”. Ook een “Foreign Currency Deposit Account” is volgens de voorschriften en er zijn immigratiekantoren die het dan ook aanvaarden.

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief.  Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel https://www.thailandblog.nl/contact/.  Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

3 reacties op “TB Immigration Info Brief 052/19 – Immigration Chumphon – 90 dagen melding”

 1. haki zegt op

  Misschien heel dom van mij maar wat bedoelt Lung Addie nu met, ik citeer:
  “– Blijven jullie een Fixed Deposit Account ten bedrage van minstens 800.000THB en een looptijd van 2jaar verder aanvaarden als banktegoed?

  Antwoord: Ja, mits een bankletter dat het bedrag 1 jaar voorafgaand aan de verlengingsaanvraag op de rekening bleef staan en aan de voorwaarden: 3m na toekenning en 2m voor aanvraag, zonder onder de 400.000THB geweest te zijn, aanwezig was. Ook al is dit een Fixed Deposit Account met langere looptijd.” einde citaat.

  Moet het bedrag bij de eerste aanvraag voor jaarverlenging nu minstens een jaar voorafgaand aan de verlengingsaanvraag op de rekening staan of 2 maanden?

  Ben benieuwd, want ik lees nu al weken julie berichten over het onderwerp “voorwaarden jaarverlenging” en lees nu voor het eerst dat mogelijk voor de eerste aanvraag het bedrag (ik neem aan THB 800.000) al een jaar op de rekening moet staan. Tot nu toe dacht ik dat dit voor de eerste aanvraag 2 maanden is.

 2. Lung addie zegt op

  Beste Haki,
  ik denk dat, indien je de tekst goed leest, wel zal begrijpen dat deze vraag, welke ik stelde aan de IO, niet over een EERSTE jaarverlenging ging maar wel over een vervolgverlenging. Ik schrijft ook nergens dat bij een allereerste aanvraag voor een jaarverlenging het bedrag reeds een jaar op de rekening moet staan. De eigenlijke vraag aan de IO ging hem over het feit dat een FIXED Deposit Account met een looptijd van 2 jaar nog steeds zou aanvaard worden, zoals in het verleden.
  Lees eens opnieuw de immigratievoorwaarden, door Ronny reeds meer dan eens en meer dan duidelijk beschreven, en je zal zelf wel beseffen dat het bij een eerste aanvraag geen jaar maar 2 maanden is.

  • haki zegt op

   Beste Lung Addie!
   Ik ga hier verder niet inhoudelijk in discussie over de duidelijkheid van de tekst van uw oorspronkelijke reactie want dat is in deze hier niet het doel van dit blog. Wel wil ik in het algemeen opmerken dat men zoveel mogelijk onduidelijke afkortingen, die ik vaak hier tegenkom, moet trachten te vermijden en ook de tekst duidelijker/begrijpbaarder te maken. Hou altijd in de gaten dat degene die het oorspronkelijk bericht/vraag stelt, het beste weet wat hij kwijt wil; dat wil echter niet zeggen dat dat door hem/haar duidelijk genoeg wordt gepresenteerd voor de “nuchtere” lezer. Ik zelf heb die fout ook een keer gemaakt dat ik te snel reageerde op een bericht, wat later geheel misplaatst bleek. Puur doordat ik even niet wat meer tijd had genomen.
   Een goed voorbeeld hoe het wel moet is onze alom gewaardeerde Ronny…duidelijker kan het bijna niet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website