Melding: Jan

Betreft: Immigration Sakon Nakhon

Vandaag bood ik mij  aan bij de immigratie te Sakon Nakhon. Ik deed de verlenging op basis van het combinatie systeem. Het verschil tussen de 800.000 baht en mijn pensioen jaarbedrag liet ik 3 maanden op voorhand op de bankrekening staan.

Ik vulde juist dezelfde documenten als vorig jaar in met een Addividat toegevoegd. Samen met de bankboekjes ter controle, bekwam ik zonder enig probleem mijn verlenging.

Op mijn vraag hoeveel en hoelang er een bedrag op de bankrekening moest blijven staan, kreeg ik de bevestiging van februari jongstleden. Ik moet gewoon zorgen dat het vereiste bedrag (combinatieregeling) 3 maanden voor mijn volgende verlengingsdatum in april 2020 terug op die rekening staat. Er gebeurt binnen die tijd geen controle en ik kon zonder probleem terug over het volledige bedrag beschikken. Ik schreef dan vandaag ook het volledige bedrag terug naar mijn spaarrekening.

Het geheel werd bijzonder vriendelijk afgehandeld en binnen 45 minuten was ik terug buiten. Tot daar mijn bevinding.

Nog een vriendelijke groet,

Jan


Reactie RonnyLatYa

Bedank voor de melding Jan.

Zoals je ziet is het echt lokaal gebonden. Sakon Nakhon heeft blijkbaar beslist om de nieuwe regels niet in te voeren. Ook het Affidavit wordt nog normaal aanvaard, net zoals in Kanchanaburi trouwens.

Je leest dan weer dat andere immigratiekantoren weer een heel andere koers varen. Laten we er maar ons voordeel mee doen.

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “TB Immigration Info Brief 043/19 – Immigration Sakon Nakhon – Jaarverlenging”

 1. Lung addie zegt op

  Ja, overal anders… maar ik zou de lezers toch de raad willen meegeven om heel voorzichtig met deze laatste posting om te springen. Deze druist in tegen de nieuwe regelgeving en dat houdt dus een zeker gevaar in voor de toekomst.
  Dat er gedurende het jaar niet gecontroleerd wordt op het bedrag is best aanvaardbaar maar bij de volgende jaarverlenging zal dit wel gebeuren. Poster heeft het bedrag reeds overgeboekt naar zijn spaarrekening, welke hij dus niet gebruikt voor de immigratievoorwaarden. Dat betekent dat hij, naar de regel van de wetgeving NIET meer voldoet aan de huidige regelgeving. Tot daar toe maar wel gevaarlijk.
  Stel, ik schrijf wel ‘stel’ dat bij zijn volgende jaarverlenging hij te maken krijgt met een andere immigratie staff, iets wat regelmatig kan gebeuren, en deze nieuwe staff zegt: ‘jij hebt je niet gehouden aan de wetgeving en dus weiger ik de verlenging’. Dan sta je daar wel mooi want de immi officier heeft eigenlijk gelijk. Je kan dan mooi vertellen dat het van de vorige ploeg WEL mocht, dat ‘ze’ je dat gezegd hebben dat het zo mocht…. waar sta je dan? NERGENS … ik zou er dus heel voorzichtig mee omspringen want je hebt geen enkel bewijs dat ‘ze’ je dat toegestaan hebben en een afwijking op de wetgeving toelieten.
  Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast.

  • Sjaakie zegt op

   Goed verwoord Lung addie, volledig mee eens, je hebt geen enkel bewijs van hetgeen je vandaag is gezegd, vast geen papier verkregen waar dit in staat ga ik vanuit.
   Erg risky, willens en wetens niet, meer, voldoen aan de eisen.
   Je hoeft geen angsthaas te zijn, maar zou daar nooit aan beginnen.
   Sjaakie

  • tooske zegt op

   Hoe je het ook bekijkt, het geld staat nog steeds op zijn bankrekening dus ik denk niet dat er een probleem is. Een spaarrekening voldoet ook aan de eis en je krijgt ook nog een beetje rente.

   • RuudB zegt op

    Neen, daarin zit juist het gevaar waarvoor Lung Addie waarschuwt. Betreffende Jan meldt dat hij geld had staan op een bankrekening die hij gebruikte voor zijn verlenging. Diezelfde dag nog boekte hij dat geld over naar zijn spaarrekening. Immigration kan hem verwijten zich niet aan regelgeving te hebben gehouden, immers dat geld dient nog 2 maanden op dezelfde rekening te blijven staan. Immigration behoudt zich het recht voor op elk moment van komend jaar controles uit te voeren. Een (mondelinge) mededeling van een ambtenaar doet daar niet aan af.

  • john zegt op

   zekerheidshalve huidige bankboekje onklaar maken en een nieuw bankboekje aanvragen voor de volgendejaarverlenging!

   • RonnyLatYa zegt op

    Wat is daar de zin van ?

  • Jan zegt op

   Eerst en vooral bedankt voor de reacties. Ook mijn excuus voor mijn verspreking. Het is natuurlijk Affidavit i.p.v. Addividat.
   Uw opmerking heb ik ook gemaakt bij de immigratiedienst maar men stelde me duidelijk gerust!. Stel dat de ganse ploeg vervangen wordt ( ik ben hier 5 jaar en heb nog steeds dezelfde mensen voor mij). Hun antwoord was dat ik dan zonder probleem een verlenging kan krijgen op basis van mijn huwelijk met mijn Thaise vrouw. Mijn pensioen is beduidend hoger dan de 40.000 baht die vereist is en daar heeft men dus geen banktegoeden voor nodig. Het is wel een grotere papier winkel maar het geeft me dan de kans om het jaar later, bij leven en welzijn, terug te kiezen voor een verlenging op basis van de 800.000 baht al dan niet gecombineerd.
   Ik denk dus dat het risico op grote moeilijkheden te verwaarlozen is.
   Maar toch bedankt voor jullie bezorgdheid.
   Vriendelijke groet.
   Jan

   • RuudB zegt op

    Ook hier wordt een denkfout gemaakt, immers het risico op moeilijkheden zit ‘m in het feit dat je dan wel getrouwd moet blijven. Wat als je vrouw plots overlijdt? Dan helpt slechts 800K op de bank, al dan niet gecombineerd, of aantoonbaar 65K p.mnd op een Thai bank.

 2. Piet zegt op

  Wie het weet mag het bewijzen misschien is het wel zo dat BJ ( Big Joke ) die deze nieuwe regels bedacht heeft nog niet goedgekeurd waren toen die werd terug gefloten door het ministerie !!!!

 3. Dree zegt op

  Iets wat ik niet begrijp het geld stond op zijn bankrekening en stortte het vandaag terug op zijn spaarrekening, waarom laat je het niet op je spaarrekening staan? mijn 800 000 staat op een spaarrekening die meer opbrengt dan een een gewone rekening, verleden jaar had ik 1,5% en dit jaar 1,625% en ga naar de immigratie met een bewijs van de bank van 100 TBT en heb er nooit problemen mee

  • Taruud zegt op

   Vraag aan Ronny: Mag het geld gewoon op de spaar rekening “fixed account” staan en blijven staan? Dat lijkt me het handigst, want dan heb je tenminste nog meer rente dan in Nederland. Zijn er echt immigratee kantoren die er niet mee akkoord gaan als het geld op een Thaise spaar rekening staat?

   • Winlouis zegt op

    Beste Taruud, Ik zou dat ook graag weten. Je hebt dan tenminste toch nog iets aan je geld dat op de bank blijft staan. Met dank bij voorbaat.

    • Han zegt op

     Hier in Korat geen probleem maar in sommige andere provoncies wel. Dus best even vragen bij je eigen immi kantoor.

   • RonnyLatYa zegt op

    Ik zal het nog maar eens voor de zoveelste keer zeggen.

    Het is je immigratiekantoor die beslist welke rekening ze aanvaard.
    In de voorschriften staat enkel geschreven over “fund deposited in a bank in Thailand”.

    Sommige immigratiekantoren zullen een spaarrekening aanvaarden.
    Sommige immigratiekantoren zullen een zichtrekening aanvaarden, omdat ze willen zien dat er beweging is op die rekening.
    Sommige zullen een spaarrekening aanvaarden, maar willen een bijkomende rekening zien waarvan je dan gebruik maakt.
    Sommige immigratiekantoren zullen een gemeenschappelijk rekening aanvaarden, waarvan de helft dan aan jou wordt toegekend en de andere helft aan je partner.
    Sommige immigratiekantoren zullen een FCE aanvaarden. In gelijk welke munt.

    Het is maar wat men wil aanvaarden.

    Wil je het dus zo graag weten wat je immigratiekantoor aanvaardt. Vraag het dan je immigratiekantoor. Of komen jullie daar nooit ?

    • Han zegt op

     Ronny,
     Is al een tijdje geleden dat ik die voorschriften precies nagelezen heb maar daar stond een jaar of 5 geleden tussen haakjes bij (fixed or savings).
     Dus officieel moet het altijd kunnen maar ik heb bv van mensen die in nong kai wonen gelezen dat het daar niet geaccepteerd wordt.
     Dus altijd even checken.

     • RuudB zegt op

      Ja, maar dat zegt Ronny toch? En niet alleen vandaag, maar bijna zo goed als meer dan wekelijks. Als je wilt weten hoe jouw immigrationkantoor wil dat jij handelt, rij er dan vandaag of morgen even naar toe. Neem je partner mee, of je huurbaas of je buurvrouw, stel jouw vragen, herhaal het antwoord, en vraag of je het goed begrepen hebt. Zo ja, doe dan op dit blog verslag van je relaas.

      • Wim de Visser zegt op

       En dat is nu juist het probleem.
       Zoals al eerder gesteld: Het verandert elke keer bij hetzelfde kantoor en zelfs per ambtenaar.
       Je zegt dat je het moet vragen maar je krijgt geen bewijs van wat je hen gevraagd hebt en hun antwoord.op die vragen.
       Dus bij de volgende gelegenheid bestaat de kans dat het weer anders is op hetzelfde kantoor en dezelfde ambtenaar.
       Vertel mij, of Ronny zal dat mogelijk doen, wat ik er aan heb dat de wet x is en overal anders wordt geïnterpreteerd en dan het zelfs ook nog binnen het hetzelfde kantoor en bij de volgende gelegenheid alweer anders is?
       Ronny doet werkelijk zijn best maar het blijft gissen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een wet die redelijkerwijs eensluidig zou moeten zijn.
       Ik kan er niet goed tegen dat in een andere post wordt gemeld dat ergens iets veranderd is en er dan reageerders zeggen: pech gehad. En dat terwijl het 100 Km verderop geen enkel probleem is (zoals ook gemeld)
       Die “pech” heeft mogelijk wel verstrekkende gevolgen voor een persoon.
       Van deze hele “regelgeving” wordt ik echt niet goed van en je kunt niet in beroep.
       Zolang de wet x zegt en iedereen bij een immigratiekantoor maar doet wat hij/zij zelf heeft bedacht,omdat ze dat mogen, en daarmee soms compleet tegen de wet ingaan heeft niets meer te maken met een wet. Men doet maar wat naar eigen goeddunken.

  • Jan zegt op

   Dree, zie mijn antwoord hieronder.

   Ik bewaar mijn geld op een Mutual Fund Passbook van de KasikornBank (Kassikorn Asset Management)
   Vriendelijke groet,
   Jan

 4. fred zegt op

  Ieder jaar gaan wij terug naar België tijdens de zomermaanden. Om de twee jaar ga ik dan om een nieuw O-A Visum. Lijkt mij het veiligst en het meest simpel. Nooit verassingen het goedkoopst en je bent telekenmale voor 2 jaar onderdak mits een enkele re-entry het tweede jaar.

  • Opie michel zegt op

   Beste fred.ik doe dit ook. Maar na 1jaar krijg ik maar 90 dagen extra (binnenkomst 1 dag voor verval jaarvisum)
   Hoe kom jij aan een jaar extra ?
   Groetjes michel.
   Je mag me prive beantwoorden als je wilt op (opiemichel@gmail.com)
   Bedankt

   • fred zegt op

    Als je binnenkomt voor de datum van enter before moet je 1 jaar krijgen gezien het een jaar visum is. Ik ken nog mensen die dit op die manier gebruiken. Heeft het er iets mee te maken dat je maar 1 dag te voor binnenkomt ? Ik kom meestal wel kleine maand voor verval terug.
    Nu ben ik zeker van mijn stuk en het gaat hier wel degelijk over een O-A visum uitegerijkt door de Thaise ambassade in Brussel.
    Uiteraard zou het kunnen dat de officier op de luchthaven zich in jouw geval vergist heeft. Na het binnenkomen kijk ik daarom altijd goed na of de juiste stempel werd gebruikt. Ik dacht zelfs dat het mij ook eens overkwam. Ben toen onmiddellijk terug naar her loket gegaan waar ze het hebben rechtgezet.
    U mag er zeker van zijn. Met een O-A visum multiple krijg je bij iedere binnenkomst (voor vervaldatum van het visum) er telkens 1 jaar bij.

 5. willem zegt op

  Lees al een paar keer over de jaarverlenging,dat je affidavit er bij moet hebben.Maar wat is een affidavit

  • Jan zegt op

   Willem,
   Een affidavit is een document, waarop je uw maandinkomen vermeld, opstuurt naar de ambassade om er een bevestiging van te krijgen en dat dan meeneemt naar immigratie. Het kost 800 baht plus verzendingskosten (40 baht). Dit document is nodig om een jaarverlenging te krijgen op basis van 800.000 baht, inkomsten en banktegoed gecombineerd.

   Ronny zal me verbeteren als ik het fout zeg.
   Vriendelijke groet,
   Jan

  • RonnyLatYa zegt op

   https://www.thailandblog.nl/dossier/visum-thailand/immigratie-infobrief/tb-immigration-info-brief-040-19-het-thaise-visum-10-de-visumondersteuningsbrief-en-het-affidavit/?unapproved=551459&moderation-hash=15bb4be12e781ba24f9f56373ae83825#comment-551459

  • RonnyLatYa zegt op

   Lees dit eens

   https://www.thailandblog.nl/dossier/visum-thailand/immigratie-infobrief/tb-immigration-info-brief-040-19-het-thaise-visum-10-de-visumondersteuningsbrief-en-het-affidavit/?unapproved=551459&moderation-hash=15bb4be12e781ba24f9f56373ae83825#comment-551459

 6. Chander zegt op

  Jan, wat ik even niet begrijp.
  Na het aanleveren van de vereiste documenten dat je 45 minuten al buiten stond.
  Heb je dan ook gelijktijdig de jaarverlenging in jouw paspoort gekregen?
  Als dat zo is dan ben zeer snel klaar.
  Maar als de aanvraag nog in behandeling is, dan zou ik niet te vroeg juichen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Niet uitzonderlijk.
   In Kanchanaburi en in Bangkok krijg je ook meteen je paspoort met je jaarverlenging mee terug.

   • Han zegt op

    In Korat krijg je ook alles gelijk mee terug.

  • Jan zegt op

   Ja hoor Chander, ik heb mijn paspoort meegekregen op dezelfde dag. Ook mijn 90 dagen plus een re-entry werden in dezelfde tijdspanne voor mij in orde gebracht.

   Een verduidelijking wat betreft het terug gestorte geld op mijn spaarrekening: Ik bewaar mijn geld op een Mutual Fund Passbook! Je dient er geen belastingen op te betalen omdat het een belegging fond is.
   Dit Mutual Fund Passbook wordt niet aanzien als bankrekening.

   Vriendelijke groet.
   Jan

 7. fred zegt op

  Als je binnenkomt voor de datum van enter before moet je 1 jaar krijgen gezien het een jaar visum is. Ik ken nog mensen die dit op die manier gebruiken. Heeft het er iets mee te maken dat je maar 1 dag te voor binnenkomt ? Ik kom meestal wel kleine maand voor verval terug.
  Nu ben ik zeker van mijn stuk en het gaat hier wel degelijk over een O-A visum uitegerijkt door de Thaise ambassade in Brussel.
  Uiteraard zou het kunnen dat de officier op de luchthaven zich in jouw geval vergist heeft. Na het binnenkomen kijk ik daarom altijd goed na of de juiste stempel werd gebruikt. Ik dacht zelfs dat het mij ook eens overkwam. Ben toen onmiddellijk terug naar her loket gegaan waar ze het hebben rechtgezet.
  U mag er zeker van zijn. Met een O-A visum multiple krijg je bij iedere binnenkomst (voor vervaldatum van het visum) er telkens 1 jaar bij.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website