Melding: Frans
Betreft: Immigration Sri Racha

Mijn verlenging van verblijf voor retirement visum immigration Jomtien, later Sri Racha. Datum verval: april 23, beetje ongelukkig in verband met Songkran, dus ruim op tijd begonnen. 14 maart bij het Oostenrijks Consulaat in Pattaya mijn “proof of income”gehaald. Dit was ruim voldoende om aan de eisen te voldoen.

Op 25 maart, zoals jaren gebruikelijk, naar Immigration Jomtien voor de verlenging. Al mijn documenten en paspoort werden gecheckt, ik kreeg te horen dat ik me op hun kantoor in Sri Racha diende te vervoegen. Dit omdat ik daar dichterbij woon en vanwege de werkdruk in Jomtien.

Sri Racha is niet mij favoriet in deze, de behandelende dame had moeite met het feit dat mijn inkomstenverklaring afkomstig was van de Oostenrijkse Consul en niet van de Nederlandse Ambassade. Het was in Pattaya reeds gecontroleerd, dus werd dit geaccepteerd.
Vanmiddag kon ik mijn paspoort ophalen en , na het maken van een kopie van mijn nieuwe verblijfsverlenging gelijk een “multiple re-entry “halen.

 • Kosten: als gebruikelijk. Baht 1900,– en Baht 3800,–
 • Documenten: Geen TM 30, daar is nog nooit naar gevraagd,
 • Geen Tabien Baan van de huiseigenaresse,
 • Geen kopie ID van de huiseigenaresse.

Ik heb een officieel huurcontract opgemaakt door een advocaat gespecialiseerd in onroerend goed en gedeponeerd bij “Lands”. Daarvan kopie bijgevoegd.

Blijkbaar is dat voldoende.


Reactie RonnyLatYa

Bedankt voor je inzending.

Misschien houd je er maar best rekening mee dat volgend jaar je inkomstenbewijs van de Oostenrijkse Consul misschien niet aanvaard wordt. Het is niet zo dat ze dat moeten aanvaarden natuurlijk.

Wat te leveren documenten of bewijzen betreft, de TB Immigration Info Brieven, die als basis zullen dienen voor het nieuwe Visum Dossier, probeer ik zo op te maken dat ze alle documenten bevatten die meestal gevraagd worden. Het is een leidraad om te gebruiken in gans Thailand. Er staat dan ook “De volgende bewijzen en formulieren dien je dan voor te leggen. Het zijn de meest voorkomende, maar niet beperkend en afhankelijk van de eisen van je lokaal immigratiekantoor.”
Dat er in het ene immigratiekantoor meer of minder documenten worden gevraagd dan diegene die in het artikel staan, kan dan ook best zijn.Per immigratiekantoor gaan zeggen dit document daar niet, dat document hier wel is onbegonnen werk in een dossier.

Om dat wat op te vangen ben ik met die TB Immigratie Info brieven. Lezers kunnen dan via een afzonderlijke TB Immigration Info brief hun eigen ervaringen bekend maken. Zoals u nu dus ook gedaan heeft en waarvoor mijn dank. De lezers zullen er u ook dankbaar voor zijn. Doe zo voort zou ik zeggen.

En aan de lezers kan ik enkel zeggen, volg Frans en zijn voorgangers en deel ook uw ervaringen. Niet enkel dan in een reactie op een artikel maar als een inzending. Een opsomming van alle documenten is steeds interessant en praktisch voor de lezers.
Aan inzendingen/reacties met ik ging binnen met de nodige documenten en na 5 minuten stond ik terug buiten met mijn verlenging heeft natuurlijk niemand wat. De ervaring mag dan liefst ook wat verder gaan dan dat.

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie.
Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/ Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

10 reacties op “TB Immigration Info Brief 026/19 – Sri Racha Immigration – Jaarverlenging”

 1. Bob, Jomtien zegt op

  Even ter verduidelijking aan de inzender: Een tm30 wordt NOOIT gevraagd bij verlenging. Een tm30 dient te worden ingeleverd door de verhuurder.

 2. fred zegt op

  Sowieso zal migratie in de toekomst er niet simpeler op worden. Er zullen steeds meer eisen worden gesteld. Zowel in Europa als in Thailand. Ik zie in de nabije toekomst migratie alleen nog weggelegd zijn voor de happy few. Populisme rukt overal op en alle naties plooien meer en meer terug op zichzelf. Onze medemensen worden steeds meer onze tegen mensen. De wereld wordt met de dag enger en ik heb soms de indruk dat we meer en meer verstrikt raken in een spinnenweb.
  Mekaar tegen werken lijkt het te halen van samen te werken.
  De mooie tijden liggen definitief achter ons.

  • Lung addie zegt op

   Wees niet zo pessimistisch ingesteld….. lang leve de optimisten.

 3. rori zegt op

  Hier een mededeling direct overgenomen van immigartie Chonburi.

  Chonburi immigration have clarified exactly what is required with regards to TM30 reports and the financial requirements for those applying or renewing a retirement extension.

  Speaking to Tommy Dee at Fabulous 103FM, Khun Pichai, who signs all the extensions of stay for foreigners applying at Jomtien immigration answered questions regarding the TM30 form and retirement extensions.

  Regarding the TM30 form, foreigners staying in Thailand on an extension of stay are not required to submit a TM30 form each time they stay outside of the province.

  Completing the TM30 form once is enough for those on an extension of stay, Khun Pichai told Fabulous 103FM. Because foreigners on an extension of stay submit a 90 day report, they do not need to submit a TM30 form each time they return from a trip outside the province.

  However, you are required to complete a new TM30 if you change address.

  For people staying on tourist visas, their host must inform immigration that the foreigner is staying at that address. For hotels or guesthouses this is done when you hand over your passport at check in.

  But if you have a foreign friend or family member staying with you overnight at your house or condo, you are required to notify immigration that the person is staying at your address and are subject to being fined if you don’t.

  Regarding retirement extensions, Khun Pichai said that first time applicants must be able to show at least two months of income coming from overseas or traceable to a taxable source in Thailand.

  For renewal of retirement extensions, the applicant must be able to show 12 months income from abroad or from a taxable source in Thailand. The applicant must also be able to show the income transferred into a Thai bank around the same time each month.

  • RonnyLatYa zegt op

   Dat is verschenen op Thaivisa.
   Hier kan je uitzending opnieuw beluisteren. https://youtu.be/srK1hWpATjw

   De reporter,Tommy Dee, van Fabulous 107FM heeft de kans gehad om een praatje te maken met Khun Pichai, de man die de verlenging tekent bij Immigratie Jomtien.

   Hou er wel rekening mee dat dit een Engels/Amerikaans radiostation is en de medewerkers ook.
   Info die je daar krijgt is dan ook voornamelijk naar die Engels/Amerikaanse gemeenschap gericht.
   De presentator spreekt dan bij een “retirement extentions” niet over de mogelijkheid van bijvoorbeeld “Visumondersteuningsbrief of “Affidavit”, gewoon omdat het voor die gemeenschap niet meer van toepassing is omdat hun ambassades dat niet meer uitgeven.

   Voor wat de TM30 betreft is dat natuurlijk voor iedereen daar gelijk. Welke nationaliteit ook.
   Alleen blijft natuurlijk ook nog de vraag wat wanneer je niet alleen buiten de provincie gaat, maar ook het land verlaat. Eenvoudig antwoord is natuurlijk als je buiten het land gaat is hetzelfde als buiten de provincie gaan.

   Ook is duidelijk in de uitzending dat dit natuurlijk alleen voor Immigratie Jomtien geldt…..

  • Winlouis zegt op

   Beste Rori, met deze informatie ben ik, en ik denk ook vele leden van het Blog, ZEER tevreden dat er nu eindelijk eens duidelijkheid is in verband met het TM30 formulier. Eens aangemeld bij aankomst, op welk adres je verblijft, hoef ik mij niet opnieuw aan te melden als ik voor een periode in een andere Provincie verblijf. Ik ben ingeschreven op het adres van mijn Thaise echtgenote in Saraburi, ik moet dan niet met een TM30 formulier naar het immigratie kantoor in Jomtien voor mijn verblijf te melden, als ik in onze Condo verblijf in Pattaya.! Nogmaals bedankt.

   • rori zegt op

    Ik meld me alleen in Jomtien als ik in Jomtein aankom.
    Als ik vandaar uit naar Petchabun of Uttaradit verkas meld(e) ik dat zo wie zo al nooit.
    Als in als eerste In Uttaradit ben meld(e) ik me daatgewoon bij immigraie en daarna trek ik gewoon het land door.
    Oh mijn vrouwmens heeft bij de politie in Pattaya gewerkt en heeft vriendinnfen welke in Uttaradit werken.
    Ik heb daar nooit problemen gehad. Niet in Jomtien en niet in Uttaradit. Ga zelfs gewoon vaak mee naar “feestjes” en “partijtjes”.

    OOk voor een jaarvisum ben ik bevoorrecht. Dat doe ik standaard alleen in Uttaradit. Ze kennen mijn vrouwmens en ze kennen mij. Ik heb van de FSMB en van het UWV een door de “buitenlandse zaken” en de ambassade “gecertificeerd” document. Is al wel 4 jaar oud. Maar er word gewoon mij gevraagd is de situatie nog hetzelfde. Ik antwoord met ja en stel dat de uitkering weer 0,02% gestegen is. Dan word er wat gelachen en klaar is ikke.
    Heb zelfs een keer alleen mijn paspoort aan een vriendin meegegeven om eens te kijken of ik in aanmerking kwam. “s-avonds krijg ik keurig mijn paspoort met visum terug. (ben een herhalingsgeval).

    Oh ik doe erg veel voor de mueang waar ik verblijf. Help zelfs mee met het opknappen van tempels en dergelijke (stop er GEEN geld in dat motiveer ik met de opmerking ik wil geen vreemde gezichten en ondelinge jaloezie wil). Moet wel opmerken dat mijn 2 zwagers el zwaar bijdrage. Maar dat heeft ook een politieke achtergrond.

 4. RonnyLatYa zegt op

  Beste Winlouis

  Ik denk dat het je wat te optimistisch vanuit uw standpunt bekijkt.

  1. “Eens aangemeld bij aankomst, op welk adres je verblijft, hoef ik mij niet opnieuw aan te melden als ik voor een periode in een andere Provincie verblijf.”
  Dat staat nergens en is ook niet te horen.

  2. Wat de TM30 betreft gaat het hier alleen over zij die een vast adres hebben in Jomtien (Chonburi) en indien ze terugkeren na een verblijf buiten de provincie.
  (Jammer dat men ook niet duidelijker is wanneer men terugkeert vanuit het buitenland).

  3. Jomtien kan niet beslissen wat andere immigratiekantoren moeten doen.
  Indien iemand ingeschreven is in Jomtien en die gaat enkele dagen naar pakweg Chiang Mai, dan is het Immigration Chiang Mai die beslist of die persoon daar moet gemeld worden of niet.
  Jomtien heeft daar niets over te beslissen.

  4. Het gaat in het artikel dus om personen met een jaarverlenging aangevraagd in Jomtien en die terugkeren na een verblijf buiten de provincie Chonburi (meer bepaald Jomtien).
  Die moeten niet opnieuw een TM30 invullen omdat ze al een 90 dagen melding maken met een adres in Jomtien.
  “Because foreigners on an extension of stay submit a 90 day report, they do not need to submit a TM30 form each time they return from a trip outside the province”

  Alle andere personen die geen vast adres in Jomtien area (Chonburi) hebben moet wel gemeld worden. Ook zij die een jaarverlenging hebben.
  “But if you have a foreign friend or family member staying with you overnight at your house or condo, you are required to notify immigration that the person is staying at your address and are subject to being fined if you don’t.”

  4. In uw geval.
  Het is Saraburi waar u ingeschreven bent en waar u uw 90 dagen adres bevestigd.
  Dan is het Saraburi die beslist of u al dan niet een TM30 moet invullen als u terugkeert van buiten de provincie Sarabui. Niet Jomtien.
  Als u naar Jomtien gaat, dan bent u buiten uw provincie (Saraburi) en bent u een overnachter in Jomtien (zelfs als dat in uw eigen condo is).
  U aankomst dient gemeld te worden in Jomtien, vermits Jomtien niet uw gekende (vaste) verblijfplaats is dat u vermeldt op uw 90 dagen melding.

  5. De uitzending kan je hier nog eens beluisteren.. https://youtu.be/srK1hWpATjw

  • Winlouis zegt op

   Dank U Ronny, in Juli ga ik samen met mijn echtgenote naar Pattaya, ik zal dan al het nodige meenemen en naar het immigratie kantoor gaan in Jomtien, dan zal ik direct weten of het nodig is voor een melding te maken met het TM30 formulier, elke keer dat ik daar wil verblijven. Ik zal U dan op de hoogte brengen hoe het verlopen is en laten weten wat ze daar gezegd hebben.

   • RonnyLatYa zegt op

    Stel de vraag dan wel correct en zeg erbij dat je adres buiten de provincie staat en je tussen beide plaatsen reist.

    Indien je gewoon vraagt, ik heb een jaarverlenging, moet ik mij de volgende keer opnieuw melden zal hij waarschijnlijk neen antwoorden, in de veronderstelling dat je 90 dagenadres ook in Jomtien staat.

    Misschien hoeft het voor hem niet . Wie weet.

    Wat wel zeker is, is dat regels die in Jomtien gelden enkel waarde hebben in Jomtien. In een ander immigratiekantoor zijn die niet van tel. Of men moest er dezelfde regels hanteren natuurlijk.

    Nu dat zijn voorschriften. Ikzelf meld mij nooit als ik binnen Thailand reis. Welke provincie ook. Maar dat is mijn verantwoordelijkheid. 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website