Nieuwe maatregelen zijn inmiddels goedgekeurd en zijn ook verschenen op de website van o.a. Immigratie en TAT (Tourism Authority of Thailand). 

(Zie link onderaan)

Deze maatregelen zijn van toepassing op elke buitenlander en op een verblijfsperiode bekomen met gelijk welk visumtype, inbegrepen de “Visa Exemption”.

De onderstaande maatregelen zijn een samenvatting zoals ze verschenen zijn op de website van TAT en Immigratie. De mogelijkheid bestaat echter dat er nieuwe of bijkomende maatregelen verschijnen tussen het opmaken van deze TB Immigration Info Brief (9 april 0800 Thaise tijd) en het verschijnen op TB.  Hou daar dus rekening mee.

De maatregel zelf heb ik in Cursief gezet en aanvullende info/opmerkingen bijgevoegd in gewoon schrift.

De maatregelen hebben betrekking op volgende personen:

– Buitenlanders met een “resident visum”(?) die normaal in Thailand verblijven, maar die zich nu buiten Thailand bevinden en binnen een jaar na hun vertrek naar Thailand zouden moeten terugkeren. Aangezien zij vanwege COVID-19 maatregelen mogelijk niet op tijd naar Thailand kunnen terugkeren, krijgen zij een verlenging van de verplichte terugkeertermijn. Ze zijn echter verplicht terug te keren naar Thailand zodra de situatie verbetert en binnen de door het immigratiedienst vastgestelde termijn.

*Zoals u ziet heb ik een (?) gezet bij “resident visum” omdat dit volgens mij officieel niet bestaat.  Maar ik volg hier een eerdere opmerking van lezer Petervz wel dat men waarschijnlijk bedoelt zij die de status van “Permanent Resident” bezitten.  Dit zou echter betekenen dat houders van een jaarverlenging (o.a. Retired, Thai Marriage,..) die nu ook niet in Thailand verblijven, niet in aanmerking komen voor die uitbreiding.  Het ziet er momenteel dan ook naar uit dat er voor die groep geen oplossing werd voorzien en zij, in het geval de einddatum van hun verlenging wordt overschreden, volledig van voor af aan dienen te beginnen. Misschien komt hier later nog bijkomende info over.

– Buitenlanders wiens verblijfsperiode afloopt op 26 maart of daarna, krijgen automatisch een verlenging tot 30 april 2020. Het is dan ook niet nodig om voor deze periode een verlenging van uw verblijfsperiode aan te vragen.  In die periode zal ook geen “overstay” boete opgelegd worden.

Let op.  Personen die in “overstay” waren voor 26 maart zijn niet vrijgesteld van die “overstay” boete.

– De buitenlanders die tussen 26 maart 2020 en 30 april 2020 een 90 dagen adresmelding dienen te maken, zijn tot nader order vrijgesteld van deze melding van 90 dagen adresmelding.

U kan natuurlijk ook nog gewoon on-line de melding maken indien je dit wil en zo blijft je natuurlijk ook nog in orde zelf als de maatregel wordt opgeven.

– Buitenlanders met een grenspas die afgegeven is voor 23 maart mogen voorlopig in Thailand blijven. Echter, binnen de 7 dagen na het openen van de grenzen dienen ze Thailand te verlaten.

Niet direct van toepassing op de TB lezer zelf, maar misschien kennen ze iemand op wie het wel van toepassing is. Zijn dan de mensen van de buurlanden die vast komen zitten zijn in Thailand.

– Alle buitenlanders worden geadviseerd om alle aankondiging met betrekking tot immigratiemaatregelen nauwlettend te volgen. Deze maatregelen gelden momenteel tot 30 april 2020.

Of deze maatregelen uitgebreid zullen worden na 30 april of niet zal van de situatie afhangen.

Ik zal proberen elke nieuwe info/maatregelen die verschijnt te volgen en in een TB Immigratie Info Brief te plaatsen. Maar ik kan natuurlijk ook nieuwe info/maatregelen over het hoofd zien, of misschien verkeerd interpreteren. Indien zo mag u me dat altijd laten weten.  Wel dan enkel met vermelding van een officiële bron.

Ref :

www.immigration.go.th/index

immigration.go.th/content/visa_auto_extension?click=1

www.tatnews.org/2020/04/tat-update-thailand-grants-automatic-visa-extensions-for-foreigners-affected-by-covid-19-crisis/

Ik wil er ook nog even aan toevoegen dat bovenstaande maatregelen geen invloed hebben op de gewone aanvragen voor jaarverlenging zoals “Retired”, “Thai Marriage”, etc.

Die kan u nog steeds aanvragen zoals u dat voordien deed en de immigratiekantoren blijven momenteel ook gewoon open.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief.  Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/.  Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “TB Immigration Info Brief 023/20 : Nieuwe immigratieregels goedgekeurd en van kracht”

 1. l.lagemaat zegt op

  De Thaise Immigratie heeft in samenwerking met de premier Prayut Chan-o-Cha en het Thaise kabinet, uitstel verleend voor alle visa die vervallen van 26 maart tot 30 april.

  De buitenlanders die hier voor langere tijd verblijven en een 90 dagen melding moeten doen tussen 26 maart en 30 april zijn ook tijdelijk vrijgesteld tot nader order

  • RonnyLatYa zegt op

   Heb ik dan wat anders geschreven of zo ?

   • ruudje zegt op

    Ronny , nogmaals bedankt voor de info

   • l.lagemaat zegt op

    Het is prima zo, dank je wel.

    “resident visum” wordt waarschijnlijk ” Certificate of residence” mee bedoelt

    • Cornelis zegt op

     Je maakt de verwarring groter: een certificate of residence is iets héél anders – dat kan ik zo hier bij Immigration halen maar dat heeft absoluut geen enkele relatie met dit gebeuren.

    • RonnyLatYa zegt op

     Neen, een “Certificate of residence” geeft je geen enkele verblijfsrecht in Thailand.
     Een COR kan je trouwens enkel in Thailand zelf bekomen en is maar beperkt geldig.
     Normaal maximum 3 maand of zelfs korter als de dienst die het COR vraagt dit zo beslist.

 2. WM zegt op

  Bedankt dat je het zo goed in de gaten houdt en ons duidelijke info geeft!

 3. Axel zegt op

  Betreft die 90 dagen melding: beter van het toch te doen on-Line!

  • ser kokke zegt op

   of per post

  • Tali zegt op

   bij mij lukt het langs geen kanten om mijn 90 dagen melding on line te doen ik geraak er gewoon niet in. Ik zou het graag on line kunnen doen dan moet ik niet steeds over en weer naar immigratie. Kan mij soms iemand vertellen of het werkt on line en desnoods hoe ik op de site binnengeraak. Bedankt voor info

 4. Ben zegt op

  Bedankt Ronny. Zeer gewaardeerde informatie!

 5. janbeute zegt op

  En dit alles met dank aan Richard Barrow een Thai visa member.
  Die vooral niet bang is en afgelopen week,de kat de bel omgehangen heeft.
  Anders was er waarschijnlijk nog niks veranderd.

  Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website