Indien een Thaise onderdaan bij de Nederlandse ambassade in Bangkok een Schengenvisum (Visum Kort Verblijf) voor Nederland aanvraagt, krijgt hij of zij te maken met het Visum Informatie Systeem. Maar wat is dat precies?

Visum Informatie Systeem (VIS)

Het Visum Informatie Systeem, kortweg VIS genoemd, is een registratie van visa die uitgegeven worden om naar de Europese Unie te reizen en sinds 2004 operationeel. Stel dat jouw Thaise partner naar Nederland wil reizen, dan moet hij of zij bij de Nederlandse ambassade in het land van herkomst een Schengenvisum aanvragen. Bij de visumaanvraag moet men een aantal gegevens verstrekken waaronder pasfoto’s en de afgifte van vingerafdrukken. Deze gegevens worden gedurende vijf jaar in het VIS, een Europese databank gevestigd in het Franse Straatsburg, opgeslagen (met een back-up in Oostenrijk). Verwacht wordt dat het VIS op volle capaciteit 70 miljoen biometrische gegevens zal bevatten.

Het VIS heeft tot doel visumfraude en visumshoppen te voorkomen en moet helpen bij de identificatie van vreemdelingen in het Schengengebied.

Politie, justitie, de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en bijzondere opsporingsdiensten hebben toegang tot de Nederlandse kopie van het VIS. Deze is weer gekoppeld aan de databank met de vingerafdrukken van alle vluchtelingen die in Nederland asiel aanvragen.

Schengen-informatiesysteem (SIS)

Naast het VIS is er nog een centrale database die met Schengen te maken heeft, dat is het Schengen-informatiesysteem (SIS). Dit geautomatiseerd register geeft de politie en justitiële autoriteiten in elk van de Schengen-landen permanent inzicht in de internationale opsporingsinformatie van de andere Schengenlanden.

Dit systeem is tot stand gekomen ter compensatie van de weggevallen grenscontroles aan de binnengrenzen in het Schengen-gebied. Hiervoor werd een verdergaande samenwerking op het gebied van de politiële en justitiële taken nodig geacht. Het SIS is één van de instrumenten daartoe, de juridische basis voor het systeem ligt in de Schengen Uitvoeringsovereenkomst uit 1990.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Het Visum Informatie Systeem (VIS)”

 1. Ger zegt op

  Ik heb laatst een schengenvisum aangevraagd en afgereisd naar de Nederlandse ambassade. Uiteraard gekregen maar er is never gevraagd naar m’n vingerafdrukken. Ook niet in 2012 en 2013??? Vraag me wel eens af met welke maten gemeten wordt bij de ambassade. En ja, voor de volledigheid… heb dus al 20 jaar een thais paspoort.

  • Khun Peter zegt op

   Een Nederlander hoeft natuurlijk geen vingerafdrukken af te geven, dat spreekt voor zich.

 2. Cees zegt op

  Inderdaad, in 2013 tot 2x toe een visumaanvraag gedaan met mijn vriendin, maar geen vingerafdrukken afgenomen hoor, wel een ongeveer een schoenendoos met papieren aangeleverd. We zijn voor het verstrijken van de visumdatum samen terug gereisd naar Thailand via Frankfurt. Op Schiphol gevraagd waar we het vertrekkaartje van de vreemdelingenpolitie mochten inleveren, in Nederland of in Duitsland, tis tenslotte Schengen, je weet het maar nooit.. Daar had de marechaussee zo snel geen antwoord op, was de eerste die dat vroeg, na hulp ingeroepen te hebben van een hogere mocht het in NL en heel erg bedankt zeiden ze nog, jawel. Och ja, blijven glimlachen….

  • Mathias zegt op

   Beste Cees, ook voor u geld wanneer in 2013 visum aangevraagd? Hebt u 2 visa aangevraagd na 14 november 2013? Lijkt mij stug, weer afgeven over schoenendoos papieren,maar niet de regels weten!

   • Cees zegt op

    Inderdaad 2x een visumaanvraag gedaan in 2013, het VIS is operationeel sinds 2004. Ik begrijp dus je genoemde datum 14 November 2013 niet zo goed.
    En ik ken de regels, alleen de uitvoering heb ik niet zelf in de hand.

    • Khun Peter zegt op

     Beste Cees, de verplichting van het afgeven van vingerafdrukken is pas op 14 november 2013 ingegaan:
     De Nederlandse ambassade in Bangkok laat weten dat er sprake is van een verandering in de visumprocedure, zo zal er een verplichte vingerafdruk-opname bij alle visumaanvragen plaatsvinden. Dat geldt zowel voor kortverblijf als lang verblijf. De verandering in de visumprocedure zal van start gaan vanaf 14 november 2013, wat inhoudt dat vingerafdrukken een vereiste zullen worden tijdens iedere aanvraag.

    • Rob V. zegt op

     De ambassade in Bangkok voert dit systeem sinds 14 november 2013:
     https://www.thailandblog.nl/nieuws/ambassade-bangkok-verplichte-vingerafdrukopname-bij-visumaanvragen/

     Het zou een best eens van de laatste ambassades geweest kunnen zijn die dit invoerde want andere ambassades (bijvoorbeeld enkele Nederlandse vertegenwoordigingen in Afrika) voerden deze verplichting van digitale vingerafdrukopname al eerder in (in het voorbeeld al ergens begin 2013).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website