Maria’s Dagboek (deel 12)

Door Maria Berg
Geplaatst in Dagboek, Maria Berg
Tags:
26 november 2013

Maria Berg (72) liet een wens in vervulling gaan: ze verhuisde in oktober 2012 naar Thailand en daar heeft ze geen spijt van. Haar familie noemt haar een ADHD-bejaarde en dat beaamt ze. Maria werkte als dierenverzorger, leerling-ziekenverzorger, bestuurder op de dierenambulance, lady bartender, activiteitenbegeleider in de dagverzorging en en als verzorgende C in de particuliere thuiszorg. Erg honkvast was ze ook al niet, want ze woonde in Amsterdam, Maastricht, België, Den Bosch, Drenthe en Groningen.

Kismet (Noodlot), oftewel: Het heeft zo moeten zijn

Berta, de moederhond, die van buitenhond naar tuinhond en toen huishond werd, wilde ik laten steriliseren. In Kamphaen Saen, waar ik woon, steriliseren ze in de dierenkliniek, alleen via de ouderwetse methode en dat wilde ik niet.

Ik verkoos laparoscopie, via een klein gaatje worden de eileiders doorgeknipt en dezelfde avond is de hond weer helemaal de oude. Dus geen grote ingreep en een rij hechtingen. Dit was alleen mogelijk in Hua Hin, daar is de enige dierenkliniek in heel Thailand, waar ze dit kunnen doen.

Dinsdag 12 november was het dan zover, een week eerder in de dierenkliniek bij mij een bloedonderzoek, dat rapport ging met ons mee. De operatie zou om 13 uur plaats vinden, een Thaise vriendin ging met mij mee en de tuktuk bestuurder bracht ons met een gewone auto. Deze man, zelf een honden bezitter, vond het zelfs goed dat de hond op de achterbank zat.

Tot mijn grote ontzetting waren we te laat, wel al in Hua Hin, maar nog niet bij de dierenkliniek. Mijn vriendin belde op mijn verzoek naar de kliniek en tot mijn verbazing werd er gezegd, dat dit geen enkel probleem was. 13:20 waren we er dan. Na alle formaliteiten afgehandeld te hebben, mocht ik mee de operatiekamer in en hield Berta vast tot de narcose werkte. We zouden gebeld worden na een uur of twee, dan moest alles achter de rug zijn.

We gingen wat eten, hiervoor kozen we het aangeprezen winkelcentrum Plearn Wan. Op foto’s ziet het er erg leuk uit; in het echt vind ik het persoonlijk kitsch van de bovenste plank. Daar wat gegeten en dat was lekker en toen terug naar de dierenkliniek.

Toen er drie uur in plaats van twee uur om waren, toch maar eens gevraagd hoe het er mee stond. Na even wachten verscheen er iemand van het operatieteam. Bij deze manier van steriliseren gaan ze eerst met een minicamera van binnen alles bekijken. Hierbij vonden ze een gat van 5 cm in de buikwand. Om dit dicht te maken, was een tweede operatie nodig: deze via een snee en meerdere hechtingen.

Na deze operatie werd ik uitgenodigd om de hele operatie op film te zien, zodat ik wist wat ze gedaan hadden. Dat was wel even schrikken, echt een heel groot gat en ik kon op de film ook zien hoe ze dat dicht maakten, echt fantastisch. Wat nog veel fantastischer was, dat was de rekening. Voor laparoscopie betaal je 6000 baht, met de tweede operatie er bij 6950 baht met medicatie mee.

Waarom begon ik nu met Kismet? Als ik voor de ouderwetse operatie had gekozen en niet naar Hua Hin was gegaan, was het gat in haar buik nooit gevonden en was ze binnen een half jaar dood geweest. Het heeft dus zo moeten zijn.

Om 22 uur waren we weer thuis. Berta naar binnen gedragen. We hebben alle twee op een kant van mijn hoekbank geslapen. Zo dronken als ze nog was, kroop ze daar meteen op.

Het is nu de volgende dag en ze heeft voor het eerst gegeten. De 19de nog een keer voor controle naar de kliniek hier, dan hebben we dat ook weer gehad.

De prijsverschillen

Als je een beetje thuis raakt in Kamphaen Saen, merk je dat je echt aan prijsvergelijking moet doen. Een plastic mand met deksel, waar de katten languit in kunnen liggen, kost bij de ene winkel 400 baht en bij de andere 250 baht. Wat een verschil! Een groot hok voor andere dieren: bij de ene winkel 850 baht en bij de andere  700 baht. De beroemde Colden Cup Balsem: bij de ene winkel 80 baht, bij de andere 2 voor 105 baht. Ook blikken honden- of kattenvoer zijn bij elke winkel anders geprijsd. In Nederland was ik niet zo erg prijsbewust, hier word je het vanzelf.

De Verrassing

Twee dagen na het Hua Hin avontuur met de moederhond stond ’s morgens vroeg de tuktuk bestuurder voor mijn deur. In zijn auto hing aan de spiegel een glazen bol met drie Boeddha’s er in. Hier had ik naar gekeken. Er werd me uitgelegd dat deze drie Boeddha’s de drie seizoenen voorstellen. Had ik nog nooit gezien.

De chauffeur had er voor mij een gekocht en kwam die mij brengen, omdat ik helemaal voor de hond naar Hua Hin was gegaan. Ik werd er helemaal verlegen van; wat ontzettend lief van zo’n man, wat een verrassing.

Tweede verrassing

Als ik, zoals regelmatig voorkomt, de hele ochtend in de tuin heb gewerkt, slaap ik soms een uurtje tussen de middag. Mijn zoon kwam mij verrassen, we gingen ijs eten. Nou wist ik van niets, dus ik was gaan slapen. Stonden daar mijn zoon en mijn kleinkinderen voor mijn slaapkamerraam te roepen. Alleen, ik sliep kennelijk zo diep, ik hoorde niets. Sneu voor ze dat ze helemaal voor niets naar mij toe waren gekomen en sneu voor mij dat ik het ijs heb gemist, ik ben namelijk gek op ijs.

Bloemen

Als ik naar de supermarkt fiets, kom ik onderweg bloemen tegen, die ik nog nooit heb gezien, de een nog mooier dan de ander. Deze keer mijn fototoestel maar eens mee genomen. Ik stuur die foto’s naar mensen in Nederland, om te laten zien wat ik onderweg aan bloemen tegenkom.

Veel gele, oranje, of geel met oranje, de een nog mooier dan de ander. Een bloem, geel met oranje, die aan een struik groeit aan de waterkant, heeft een heel mooie pluim vanuit het hart groeien. Een andere bloem, ook geel met oranje groeit in het water aan heel lange stelen. Wat zijn ze mooi, ik geniet weer met volle teugen.

We zijn voor controle bij de dierenkliniek geweest. Berta had maar één uitwendige hechting, ze is weer helemaal genezen, dat is geweldig, alleen ze slaapt nog veel. Ik hoefde niets te betalen, is ook geweldig.

Deel 11 van Maria’s Dagboek verscheen op 27 oktober.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


3 reacties op “Maria’s Dagboek (deel 12)”

  1. GerrieQ8 zegt op

    Weer een prachtig verhaal Maria. Dacht even dat je gestopt was, want ik hoorde al een tijdje niets meer van je. Heb Dick gevraagd of je toch niet ziek was, maar gelukkig. Alles OK. Hoop je binnenkort nog eens te ontmoeten. Groeten aan je schoondochter.

  2. maria berg zegt op

    Mijn streven is, om elke maand na de 24ste mijn dagboek op te sturen, naar thailandblog. Tot nog toe is mij dat gelukt. Lief dat er aan me gedacht word.

  3. Henk zegt op

    Leuk verhaal Maria. En complimenten voor de goede verzorging van je hond en een terechte beloning van die thaise man 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website